Zonnepanelen: een goed begin is het halve werk

Waar moet je op letten als je kiest voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen kun je een grote stap zetten op weg naar een energieneutrale woning. Een schone en duurzame elektriciteitscentrale, op je eigen dak! Zo'n investering in de toekomst vraagt natuurlijk om een vlekkeloze start.

Stap voor stap een duurzame woning met zonnepanelen

Zonnepanelen voor een duurzame woning
Bekijk de infographic

Waar moet je op letten?

1. Veiligheid staat voorop

Zorg dat de zonnepanelen op een veilige manier worden geïnstalleerd. Vergeet niet dat je als huiseigenaar verantwoordelijk bent voor de mensen die op je dak en rond je woning aan het werk zijn.

2. Voorkom bouwkundige problemen

Het aanbrengen van de panelen op het dak moet deskundig en zorgvuldig gebeuren. Overstappen op duurzame energie moet natuurlijk niet gepaard gaan met bouwkundige problemen, lekkage of tocht.

3. In de meterkast gebeurt 't

Let er ook op dat de installatie in technisch opzicht goed op orde is. Daarbij moet je om te beginnen denken aan een goede en veilige aansluiting op de meterkast. Daarnaast is voor het rendement de balans tussen de omvormer en de panelen belangrijk.

4. Laat je adviseren

Heb je verstand van techniek, dan is het de moeite waard om je er uitgebreid in te verdiepen. Ben je niet zo handig of heb je er geen tijd voor, laat je dan adviseren door een ervaren en deskundig installateur.

Is zonne-energie de eerste stap?

Begin je met het installeren van zonnepanelen, wanneer je je woning duurzamer wilt maken? Nee. Eérst komt isoleren, bijvoorbeeld door enkel glas te vervangen door dubbel glas. Daarna (en dat kan natuurlijk tegelijkertijd) is het verstandig om minder energie te gaan verbruiken. Denk aan LED-lampen, een energiezuinige vriezer of een efficiënte vaatwasser. Heb je die stappen gezet, dan is zonne-energie de volgende verstandige investering in de toekomst van je woning.

Gratis zonnepanelen advies

John van den Dungen

Meer van John van den Dungen

— Manager Smarthome

John van den Dungen is manager Smarthome bij Feenstra. In deze rol is hij nadrukkelijk bezig te onderzoeken hoe bestaande diensten van beveiliging, ventilatie en centrale verwarming te combineren zijn tot slimme diensten waar het leven van Feenstra klanten een stukje mooier door wordt. John is getrouwd met Gemma en vader van Dione en Jolein. Hij is geïnteresseerd in duurzaamheid en in het dagelijks leven loopt hij hard en fietst in de bergen.

John van den Dungen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.