Vijf brandende vragen over stoken in de winter
Hoe bespaart u op uw stookkosten?
Koning Winter laat op dit moment al af en toe zijn gezicht zien. Hoe kunt u slim stoken met het koude weer buiten? We geven antwoord aan de hand van vijf vragen.
Waarom heb ik lagere stookkosten door te ventileren?
In de winter doen we vaak ramen en roosters dicht. U stookt immers niet voor de vogeltjes. Het resultaat: meer vocht binnen en meer kans op schimmels en vochtplekken. En weet u dat vochtige lucht moeilijker warm te krijgen is? Zet daarom uw roosters met een gerust hart wat vaker open in de winter. Met een woning van na de jaren tachtig heeft u het helemaal makkelijk: die hebben vaak een ventilatiesysteem dat u gewoon kunt laten draaien. Als u goed ventileert wordt de lucht binnen droger en hoeft u minder te stoken. Gezonder én voordeliger.
Hebben isolerende gordijnen hetzelfde effect als dubbel glas?
Jazeker. Soms is dubbel glas geen optie. In dat geval werkt enkel glas met de best isolerende raambekleding ook. Sterker nog, het heeft dan zelfs een betere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas (niet HR). Dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op. Maar let op: hang uw gordijnen niet voor de radiator, want dan komt er geen warmte in de kamer. Met isolerende gordijnen kunt u tot wel 180 euro per jaar besparen.
Is een slimme thermostaat zuiniger?
Een slimme thermostaat, bijvoorbeeld een ATAG One, Honeywell EvoHome, Nest of Anna, brengt vooral meer comfort met zich mee. Zoals een constante temperatuur en allerlei handige opties. U kunt er óók mee besparen, maar alleen als u er ook slim mee omgaat. Vooral door de thermostaat goed te programmeren voor de verschillende dagen van de week. Zet ’m bijvoorbeeld op 19 graden voor de ochtenden dat u voor vertrek naar uw werk nog even uw krantje leest. En laat de cv niet pas stoppen met stoken als u naar bed gaat, maar een uurtje eerder. Bent u in het weekend van huis en vergeten de verwarming uit te zetten? Met een app kunt u de thermostaat dan op afstand bedienen en zo toch nog wat besparen. Sommige slimme thermostaten, zoals de Nest, passen zich zelfs automatisch aan uw leefritme aan, en hoeven nauwelijks te worden ingesteld. Helemaal makkelijk!
Moet ik mijn cv-ketel elk jaar laten nakijken?
Dit is afhankelijk van de leeftijd van uw cv-ketel. Met de toestellen van tegenwoordig is eens in de twee jaar ook voldoende. Een oudere, open cv-ketel (waarbij de brander niet afgesloten is van de buitenlucht) moet wél ieder jaar gecontroleerd worden. Nakijken en schoonmaken is niet alleen veiliger, maar zorgt er ook voor dat de cv-ketel zuiniger is en goed werkt. En dat voorkomt problemen in de maanden dat u de ketel het hardst nodig heeft: de winter. Bij de nieuwste toestellen kunnen wij zelfs op afstand zien wanneer we langs moeten komen voor onderhoud of reparatie (en heeft de monteur altijd meteen het juiste onderdeel bij zich).
Moet de verwarming ’s nachts uit?
Dat ligt een beetje aan uw huis en aan het soort verwarming. Is uw huis goed geïsoleerd, zet dan ’s avonds de thermostaat op 15 graden. Heeft u een oud en tochtig huis, dan is een paar graden lager nog beter. Als het ’s winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets warmer te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. Anders moet de verwarming ’s ochtends heel hard aan de slag. Bij vloerverwarming is het verstandig uw huis niet te veel te laten afkoelen. U kunt het beste 18 graden aanhouden. Wilt u nog meer besparen? Draai dan een uur voordat u gaat slapen de thermostaat vast terug.
Plaats reactie
Reacties
In de winter heb ik de cv overdag op 19 staan,zou t echt gaan vriezen,n half graadje,soms n graadje hoger.
N uur Voor t slapen ( en overdag naar mn werk) gaat deze naar 16,5 ( in strenge vrieskou op 17)
Bijbetalen hoef ik nooit,en als ik t koud krijg doe ik n extra vest aan.
Beste mevr. Linssen,
Zoals ik lees bent u goed bezig.
U heeft het goed geregeld met de temperaturen.
Dit bespaart gas bij het opstarten overdag.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Geachte Feenstra-ist. Graag even een opmerking over uw artikeltje "Waarom heb ik lagere stookkosten door te ventileren?". Deze uitspraak is waar, maar in de praktijk waar-deloos. Een voorbeeld. Neem een kamer met lucht van 20 grd C. Dan kost het 1 grd C opwarmen van die lucht met 80% relatieve vochtigheid (R.H.) (dus aardig nat) slechts ca. 1.5% meer energie dan als die lucht 20% R.H. heeft. Een te verwaarlozen verschil dus.
is verhelderend !
Mij te heet! Boven de 18 graden leef in een oven. Hoelang moet ik wachten in deze oven voor mijn huis is door ge warmt
Ik snap niet dat Feenstra een temperatuur van 21 graden adviseert om er lekker warm bij te zitten 22.5 is soms nog te kil.
Beste Peter,
Gemiddeld gezien zitten de meeste Nederlanders er met 21 graden er wel warmpjes bij. Het hangt natuurlijk van meerdere factoren af. Voor sommige mensen is 18 graden voldoende en andere hebben het liever op 21 graden of zelfs hoger. Gelukkig heeft iedereen wel een kamerthermostaat in de woning waarbij het gewenste temperatuur aangegeven kan worden.
Met één graadje minder in de woning kan je al besparen. Trek dan een dikke trui aan en een lekkere dekentje voor op de bank.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Zeer nuttig van die isolerende gordijnen, ga ze zeker kopen, alle beetjes helpen om de gasrekening naar omlaag te krijgen.
Ventileren betekent het vervangen van warme binnenlucht door koude buitenlucht, die vervolgens moet worden opgewarmd tot de gewenste binnentemperatuur. Het is dus gewoon niet waar dat ventileren betekent dat je minder hoeft te stoken. Het is betreurenswaardig dat een partij als Feenstra dit nepnieuws verspreidt.
Beste Gerard,
Toch wel. Binnenlucht is vochtige lucht. Die opwarmen vereist aanmerkelijk meer energie, dan opwarmen van buitenlucht.
Bovendien is ventileren ook erg goed voor uw binnenklimaat, uw uitgeademde lucht met veel CO2 wordt ingeruild voor frisse lucht, waarin verse O2, zuurstof zit.
Ventileren is dus Win-Win.
Ventileren is goed. Bij stoken wordt de lucht droog maar voor het verspreiden van aerosolen is dit in coronatijd geen goed idee. Het is ook slecht voor huid en slijmvliezen. We bevochtigen de woonkamer juist als het volgens de hygrometer te droog wordt. Voordeel: vochtige lucht geeft hogere gevoelstemperatuur volgens ons maar dat heb ik niet onderzocht.
Fiona Verwijs mag hopen dat de verwarming op 21 graden niet de norm is, voor ons is dat niet te warm.
In de winter zetten wij de verwarming op 22,5 graad, als wij het op 22 graden zetten dan vinden wij het niet aangenaam. In onze vorige woning hadden wij de verwarming op 19 tot 20 graden. Nu wonen wij in een appartement nieuw van 2007. Wat kan de oorzaak zijn, waarom wij de thermostaat nu hoger moeten zetten ?
jan vroeger had je aan-uit ketels en met die continue overshoot voelde het altijd steeds lekker warm. nu met de modulerende ketels mag je de thermostaat dus 3 graden hoger zetten, de ketel geeft nu zeer constant een veel lagere temperatuur, het wordt wel warm in huis maar de radiatoren blijven de hele dag lauw. je voelt die oude warmte niet meer.
"Met de verwarming op 21 graden": ik mag hopen dat dit niet de norm is, veel te warm! 19 graden is prima in huis.
Bij ons staat de verwarming in de winter ook op19 graden, warm genoeg.
Er zijn nog geen reacties.