Vijf brandende vragen over stoken in de winter

Hoe bespaart u op uw stookkosten?

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Tineke van Solkema
  Tineke van Solkema 4 jaren geleden

  Hoe zit het met stadsverwarming? Ik kan de thermostaat niet op een aantal graden zetten. Hoe kan ik besparen?

  • Gravatar for D.J. Verver
   D.J. Verver Tineke van Solkema 4 jaren geleden

   Beste Tineke.
   Collectieve verwarming wordt op meerdere manieren gemeten.
   Mijn beschrijving hier boven betreft de goedkoopste en dus slechtste methode.
   Als u op de zelfde manier bemeten wordt kunt u uw ziel slechts in lijdzaamheid bezitten.
   Een betere manier is om zowel de temperatuur als de hoeveelheid heet water te meten.
   Als u dat systeem hebt benijd ik u want dan zijn er mogelijkheden.
   Groet van D.J. Verver

  • Gravatar for Henk Blauw
   Henk Blauw Tineke van Solkema 4 jaren geleden

   Als je nu nog geen thermostaat aan de wand hebt, kun je makkelijk besparen met evohome. Dan vervang je jouw huidige radiatorknoppen, die je alleen van 0 tot 5 kunt instellen, voor een op temperatuur instelbare type welke draadloos communiceert met een de evohome thermostaat. Deze kun je per ruimte programmeren, evt
   ook met een app als je dat wilt. Reken op ongeveer 200 euro voor deze evohomethermostaat en 90 euro per radiatorknop.

 • Gravatar for Karin den Ridder
  Karin den Ridder 4 jaren geleden

  Ik heb een abonnement bij Feenstra, ik verwacht de controle in februari. Klopt het dat ik nog niets heb gehoord?

 • Gravatar for anneke boogerd
  anneke boogerd 4 jaren geleden

  Toch een vraagje, woon in een hoekhuis en mij is juist geadviseerd door één van de medewerkers van Feenstra de verwarming op 19 te laten staan. Dus als ik naar bed of weg gaat....en de verwarming een klein beetje open draaien in kamers die ik weinig gebruik.... Heb wel gordijnen voor de buiten deuren gehangen en bij de het trapgat naar de zolder toe. Wat kan ik nog meer doen en wat is u advies over de verwarming ? Ik ben wel een erge koukleum en vind dit huis vooral in de huiskamer erg tochten.

  • Gravatar for Feenstra
   Feenstra anneke boogerd 4 jaren geleden

   Beste Anneke,
   Wanneer de woning goed is geïsoleerd, dan koelt deze niet zo snel af. De thermostaat maximaal 2 graden lager zetten, dan normaal is prima. Tocht in de woning ontstaat veelal door ventilatie. Ventileren is goed en noodzakelijk om b.v. schimmelvorming te voorkomen. Wanneer er 's winters teveel koude door de roosters naar binnenkomt, zet deze dan niet dicht, maar wat minder wijd open zetten is een goede optie.
   ^Mirjam

 • Gravatar for Hans
  Hans 4 jaren geleden

  Wij zijn verhuisd naar een vrij koud huis. Onze vraag is of het verstandig is om alle radiatoren open te zetten door het hele huis zodat het hele huis verwarmd wordt of alleen in de ruimtes die overdag gebruikt worden? Wat is het voordeligste om te doen?

  • Gravatar for Feenstra
   Feenstra Hans 4 jaren geleden

   Beste Hans,
   Zoals wij het begrijpen is de installatie in het verleden dusdanig ontworpen dat alle radiatoren open moeten staan om de woning op temperatuur te krijgen. Dit zal veelal voorkomen bij een lage buitentemperatuur van -7 of -10 (afhankelijk van jaar, installateur en de locatie van de woning). Wanneer bewoners bij hogere buiten temperaturen proberen de woning warm te krijgen door alleen de woonkamerradiatoren aan te zetten, dan zal de ketel onvoordeliger gaan branden. Er is namelijk warmteverlies naar de omliggende vertrekken. De ketel zal dan op een hogere temperatuur en langer gaan branden. Bij kou is het dus verstandig om alles open te hebben en soms is het zelf noodzakelijk om alle radiatoren open te hebben. Qua comfort blijkt echter veelal dat een warme slaapkamer als onprettig wordt ervaren.

 • Gravatar for Els
  Els 4 jaren geleden

  Als ik overdag niet stook, de cv uit laat is het dan voordeliger of duurder?
  De een zegt dat ik het beter op een lage stand aan kan laten, zodat de cv minder hoeft te werken s avonds.
  De ander zegt dat uit zetten 21 uur tegen 3 uur aan voordeliger is.
  Ik stook niet heel warm, woon op de bovenste laag van een flat. Isolatie is niet optimaal denk ik. Wat is voordeliger?

  • Gravatar for Feenstra
   Feenstra Els 4 jaren geleden

   Beste Els,
   Wanneer de woning goed is geïsoleerd, koelt deze nauwelijks af. Bij afwezigheid of ’s nachts is het dus niet zinvol de thermostaat heel laag te zetten (2 graden lager is voldoende).
   Is de woning onvoldoende geïsoleerd, dan is het wel verstandig de thermostaat lager te zetten (denk aan 15 graden). Anders springt uw cv-ketel steeds onnodig aan, terwijl u onvoldoende van de warmte profiteert. Een klokthermostaat kan voor u een uitkomst zijn.
   ^Mirjam

 • Gravatar for G Halbersma
  G Halbersma 4 jaren geleden

  Het duurt nogal lang dat de Nuon met een slimme thermostaat komen.Al zeggen ze wel dat ze er mee bezig zijn. Kunt u ook wat voor ons beteken?
  Het moet toch niet zo zijn dat je naar een andere provider moet overstappen terwijl je verder erg tevreden bent. Als het goed is komt de slimme thermostaat in 2018. Maar wanneer? Graag reactie
  • Gravatar for Feenstra
   Feenstra G Halbersma 4 jaren geleden

   Beste meneer Halbersma,

   Allereerst willen we u bedanken voor uw bericht.

   Via deze weg helpen we u graag verder. Graag ontvangen we een e-mail bericht met uw volledige contactgegevens, zodat we kunnen kijken wat we voor u kunnen betekenen. U kunt dit e-mailen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for marga
  marga 4 jaren geleden

  jammer dat er geen advies bij staat voor huizen die warm gemaakt worden door warm water van de NUON.
  ik ben de bovenste verdieping en stook me suf, vergeleken bij mijn onder buren. ik zou wel een thermostaat willen maar hoe moet dat met warm water????

  • Gravatar for Feenstra
   Feenstra marga 4 jaren geleden

   Beste Marga,
   Wij kunnen helaas niet uit uw vraag halen of er in de woning via stadswarmte of via blokverwarming wordt gestookt. Meestal is een thermostaat wel mogelijk, soms ook niet. Wij kunnen hier, zonder aanvullende informatie, helaas geen advies over uit brengen.
   Zo is het bij blokverwarming noodzakelijk eerst te weten welke radiatorventielen er op de radiatoren zitten, maar wellicht heeft u al thermostaatkranen. Zitten er nog geen thermostaatventielen op het systeem, dan zullen deze eerst geplaatst moeten worden.
   Heeft u Stadswarmte en heeft u al een thermostaat, dan kan deze vervangen worden door een “slimme” thermostaat. In de ander gevallen geldt hetzelfde als bij de blokverwarming: heeft u bijvoorbeeld al thermostaatkranen?
   In uw situatie is het verstandig een afspraak met een vakman te maken om u van verder advies te voorzien.
   ^Mirjam

 • Gravatar for Willy
  Willy 4 jaren geleden

  Moet je bij vochtig weer ook stoken voor de vogeltjes als het huis vochtproblemen, schimmel, heeft ?

  • Gravatar for Feenstra
   Feenstra Willy 4 jaren geleden

   Beste Willy,
   In een vochtig huis groeien schimmels en huisstofmijten sneller dan in een droog huis. U herkent een vochtig huis door vochtplekken of schimmel op muren en plafonds, beslagen ramen of een muffe gronderige geur. Vochtproblemen kunnen ontstaan door bouwkundige gebreken of door verkeerd woongedrag. Bouwkundige oorzaken van vochtproblemen kunnen lekkages, gebrekkige ventilatievoorzieningen of een fout in de constructie van de woning zijn. Bij verkeerd woongedrag gaat het vaak om onjuist ventileren, een te hoge vochtproductie in de woning en/of te weinig stoken. Schimmelgroei geeft lelijke plekken in huis en kan materialen zodanig aantasten dat deze vervangen moeten worden.

   Hoe verwarmt unu bij vochtig koud weer?
   - Verwarm de woning gelijkmatig. Als ruimtes in de woning teveel afkoelen, kan er condens ontstaan op koude plekken waardoor schimmel de kans krijgt, snel te groeien.
   - Door de woning gelijkmatig iets warmer te stoken en tegelijkertijd te blijven ventileren, kunt u dit meestal voorkomen. Zet de thermostaat overdag minimaal op 18°C. Laat de temperatuur in alle kamers van de woning nooit onder de 15 °C komen (ook niet ’s nachts).
   - Zorg dat radiatoren van de verwarming vrij zijn van meubels, zodat de warmte ervan goed kan verspreiden de hele kamer in.
   - Zorg dat meubels minimaal 10 cm van buitenmuren staan, zodat warmte van de verwarming ook achter de meubels komt. Dat kan schimmelvorming voorkomen.
   - Als het kouder wordt, is het beter de verwarming iets hoger te zetten dan de roosters of ramen volledig te sluiten.

 • Gravatar for jacques vissers
  jacques vissers 5 jaren geleden

  goed tips. mijn tip: laat de monteur bij zijn controle rond dit aan de klant vertellen.
  waarom
  goede tips; waarom vertelt de monteur bij zijn service ronde deze niet aan de klant advisere

 • Gravatar for Mariëtte
  Mariëtte 5 jaren geleden

  Als de lucht binnen droger is hoeft er minder gestookt te worden. Maar wat is "droger"? Over hoeveel % vochtigheid hebben we we het dan?