Vijf brandende vragen over stoken in de winter

Hoe bespaart u op uw stookkosten?

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Piet
  Piet 5 jaren geleden

  Tuindeuren openzetten om de luchtvochtigheid te verhogen werkt niet in de winter als het koud is. Koude lucht kan veel minder vocht opnemen dan warme lucht en bevat dus minder vocht per volume-eenheid (zelfs als het regent). De luchtvochtigheid binnen neemt dan dus af als je ventileert. Ik heb een luchtbevochtiger voor de piano en een hygrometer. In ons huis is de bevochtiger gelukkig pas nodig als het echt koud weer is, maar dat verschilt per woning en hoe je leeft, ventileert en stookt. Vooral als je houten muziekinstrumenten je lief zijn, is het handig een hygrometer te hebben.

 • Gravatar for Hamburger
  Hamburger 5 jaren geleden

  @HansMaas : Klopt, de cello's en de piano bij ons thuis dreigen ook last te krijgen van de droge lucht in de huiskamer. Er leeft een gezin met 4 drukke kinderen in de woning. Theoretisch gezien zorgt zo"n familie voor meer vocht in een vertrek maar de hygrometer geeft regelmatig tussen de 32 en 40 % luchtvochtigheid aan.
  De tuindeuren openzetten helpt omdat het buiten altijd vochtig is, het huis staat op zompige grond.

 • Gravatar for Hans Maas
  Hans Maas 5 jaren geleden

  In een ruimte die centraal wordt verwarmd neemt de luchtvochtigheid niet toe maar juist dramatisch af, tot beneden de 40% die nog als gezond geldt. Er zijn al heel wat piano’s op deze manier kapotgestookt. Alleen niet of nauwelijks verwarmde ruimtes en slecht geïsoleerde muren en ramen worden intens vochtig.

 • Gravatar for Anja Wilgers
  Anja Wilgers 5 jaren geleden

  Die isolerende gordijnen kan je die overdag ook dicht doen en komt er dan nog licht binnen?

 • Gravatar for philippe ten brinke
  philippe ten brinke 5 jaren geleden

  Prima site, ik zet mijn thermostaat 's nacht op 16 graden, zodat de cv-ketel niet veel hoeft de draaien om naar de 19,5 graden te komen, voor overdag.