Monitoring: de toekomst van cv-onderhoud

Maximaal comfort, tegen zo laag mogelijke kosten

 • 25/10/2017 1:46pm
 • 39
 • 6 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Een digitale monteur die meekijkt in uw cv-ketel en een seintje geeft vóórdat een storing ontstaat. Handig toch?

Hoe werkt monitoring precies?

Wat hebben een cv-ketel en een Formule 1-wagen met elkaar gemeen? Beide zitten vol sensoren die doorgeven hoe goed het systeem werkt. Zodat we precies weten wanneer er iets kapot dreigt te gaan. Dat maakt het voor ons mogelijk om cv-ketels ook op afstand automatisch te monitoren. Door een ‘digitale monteur’. De verbinding loopt dan via een SIM-kaart in de ketel, of anders via een wifi-aansluiting.

Met ‘monitoring op afstand’ verzamelen we data over afzonderlijke cv-ketels. Maar deze data zijn in ons systeem niet aan uw klantgegevens te koppelen. Alleen als er iets mis dreigt te gaan, kan een monteur per geval de contactgegevens opvragen. Monitoring gebeurt dus anoniem en wordt – verwachten wij – in de toekomst dé standaard voor ketelonderhoud. Al was het maar door de volgende vier grote voordelen:

1. U kunt eenvoudig zélf een storing voorkomen

U kent het wel. De ketel hangt helemaal boven op zolder. En ervoor liggen de ski’s, de tent en dozen vol onbestemde spullen die op zolder zijn beland. Even de waterdruk controleren op het display van uw ketel is er daarom in de praktijk vaak niet bij. Terwijl een te lage waterdruk nou juist de meest voorkomende storing is aan het begin van het stookseizoen. Als wij uw ketel monitoren, stuurt ons systeem automatisch een e-mail als uw waterdruk te laag dreigt te worden. Om het u zo makkelijk mogelijk te maken, sturen we meteen een instructiefilmpje mee. Zien we de waterdruk nog verder dalen, dan nemen we contact met u op. In geval van nood kunnen we zelfs op afstand onderdelen uitschakelen, om schade aan uw ketel te voorkomen.

Gerelateerd
EHBS

Eerste Hulp Bij Storingen

Lees meer

2. Wij vervangen onderdelen vóórdat ze kapot gaan

Monitoren wij uw ketel? Dan doen we het onderhoud op het moment dat het nodig is. En niet pas bij de reguliere onderhoudsbeurt. Stel, de ontsteekpen van uw ketel gaat kapot en uw ketel gaat vervolgens in storing. U merkt het probleem dus pas als het al te laat is. Als we uw ketel monitoren, zien we dit defect aankomen. We zien namelijk het aantal keren dat de ketel er niet in slaagt om aan te slaan. Komt dit aantal boven aan bepaalde grens, dan ontvangen wij een seintje van uw systeem. Wij bekijken uw ketel eerst op afstand. Is het probleem niet direct op te lossen, bijvoorbeeld omdat de vervuilde ontsteekpen vervangen moet worden? Dan sturen wij een monteur die de ontsteekpen vervangt vóórdat er een storing ontstaat.

3. U haalt het beste rendement uit uw ketel

Wanneer een vakman een cv-ketel installeert, regelt hij het apparaat zorgvuldig in. Als we daarna een paar maanden het gedrag van uw ketel monitoren, zien we of het systeem optimaal werkt. Soms is dit niet het geval, bijvoorbeeld omdat het vermogen te hoog is. We kunnen dan – in overleg met de klant – op afstand aanpassingen doen. Bijvoorbeeld door de ketel op 60% van zijn vermogen te laten draaien, in plaats van 80%. Door het gedrag een paar maanden te monitoren, kunnen we uw ketel dus nog verder afstemmen op uw situatie. Zo halen we samen het beste uit uw ketel, en houden we uw energienota zo laag mogelijk.

4. Inzicht bespaart geld

Gaan de meeste energiekosten op aan het verwarmen van uw huis of aan het verwarmen van tapwater voor bijvoorbeeld de douche? En hoeveel gas verbruikt u eigenlijk, vergeleken met klanten in dezelfde soort woning? Dankzij monitoring kunnen we u een antwoord geven op dit soort vragen. Zien we in uw stookgedrag een flinke afwijking? Dan kan de monteur op afstand bepalen of dat het gevolg is van een fout in de installatie of bijvoorbeeld door uw eigen stookgedrag komt. In dat eerste geval nemen we contact met u op om advies te geven en het probleem op te lossen. Zo voorkomt u onnodige energiekosten.

Gerelateerd
Bespaartips

De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips

Lees meer

Monitoring in de toekomst

We kunnen al veel dingen monitoren, zoals cv-ketels, zonnepanelen of luchtkwaliteit. Dankzij de overgang naar duurzame oplossingen krijgen we in de toekomst steeds meer slimme apparaten in huis: een slimme thermostaat, hybride warmtepomp, mechanische ventilatie met sensoren. De vraag is nu: ‘Hoe zorgen we ervoor dat die allemaal goed met elkaar samenwerken?’ Feenstra is druk met deze ontwikkeling bezig. We kunnen in Nederland namelijk veel gas besparen door installaties goed in te regelen. Zo besparen we niet alleen gas, maar bieden we klanten ook maximaal comfort, tegen de laagst mogelijke energiekosten.

Enkele reacties van klanten die hun cv-ketel laten monitoren

“Bedankt voor de uitstekende service, was blij verrast dat er op afstand zo'n mooie controle is.” - Fred

“Wij zijn op vakantie. Het kan zijn dat ik per ongeluk de stekker eruit heb gehaald. Dank voor het opletten. Zodra we terug zijn ga ik er naar kijken” - Wouter

“Het klopt inderdaad dat de waterdruk laag is. Dat komt dat er op het moment wordt verbouwd en er één radiator afgekoppeld is. Het systeem moest worden geleegd. Wij zullen zo spoedig mogelijk de radiator terughangen en het systeem bijvullen.” - André

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Kyra Voight 19 maanden geleden

  Gravatar for Kyra Voight

  Wat ontzettend handig die monitoring van de cv-ketel. Het is inderdaad zo dat je kleine probleempjes zelf kan oplossen. Let er op, dat je als huurder hier zelfs verplicht tot bent.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Kyra Voight 19 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Voight,

   Bedankt voor uw bericht.

   Bij een storing aan de cv ketel kunt u ons altijd benaderen, wij kijken dan eerst samen of de storing telefonisch verholpen kan worden. Daarnaast beschikken wij over een online tool waarbij wij uitleg geven hoe u een storing eenvoudig zelf zou kunnen verhelpen. Via de link vindt u meer informatie: https://www.feenstra.com/cv-ketel/info/cv-ketel-storing/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • G.Keunen 3 jaren geleden

  Gravatar for G.Keunen

  Geachte heer, mevrouw, zo'n van afstand bediend onderhoud zal waarschijnlijk minder duur zijn. Ik neem aan dat het termijnbedrag van 39 euro 19 dan verlaagd gaat worden.
  Graag uw reactie hierop,
  Met vriendelijke groet.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare G.Keunen 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Keunen,

   Bedankt voor uw reactie.
   Voorlopig verandert er voor bestaande contracten niets, nog niet elke cv ketel kan op afstand gemonitord worden. Wij houden u op de hoogte.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • pim 3 jaren geleden

  Gravatar for pim

  Dankjewel voor dit artikel over cv-ketelonderhoud. Ik vind het hartstikke mooi dat innovatie zulke uitkomsten biedt. Eigenlijk zal de storing eigenlijk voorkomen worden. Ook het langskomen van de monteur zal minder vaak nodig zijn vanwege de instructies bij klussen die men zelf kan.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Chris V 3 jaren geleden

  Gravatar for Chris V

  Het klinkt interessant. Ik ga ervan uit dat het de internetverbinding van het huis zelf moet gebruiken. Dan ben ik benieuwd hoe het is geregeld met de beveiliging van de service. Moet er permanent een TCP/IP poort open staan (nodig om Feenstra de mogelijkheid te geven om verbinding te maken met het apparaat) of 'belt' het apparaat zelf om de paar minuten naar Feenstra? Hoe moeilijk of makkelijk zal het zijn om in te breken in dit apparaat en daarmee toegang te verschaffen tot het huis-netwerk voor criminele partijen?

  Om deze reden hoef ik ook geen 'slimme' thermostaat die permanent met internet verbonden is en hoef ik ook geen 'smart'-TV die onveilig wordt nadat deze geen updates meer krijgt van de software, waardoor het een 'sitting duck' wordt voor criminelen. Deze zou ik meteen afschermen van mij netwerk zodra er geen updates meer komen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Ronald Pilot Chris V 3 jaren geleden

   Gravatar for Ronald Pilot

   Beste Chris,

   Dank voor je reactie. Veiligheid is een belangrijk onderdeel van de discussie en ik ben blij dat je de zorgen hieromtrent benoemd. De systemen waar Feenstra gebruik van maakt zin voorzien van een sim-kaart of het netwerk van de klant. In deze laatste situatie meldt de installatie zich op gezette tijden via een https call bij de leverancier van de gateway, thermostaat of CV-ketel. Feenstra heeft zelf geen mogelijkheid om direct met de toestellen te verbinden.

   Waar wij uiteraard voor gezorgd hebben is dat de verbinding die het "slimme" apparaat maakt met cloud van de leverancier voor ons door externe partijen is gecontroleerd (de zogenaamde penetratie test). Er staat dus geen poort open op de router en het is niet mogelijk om via de gateway op het lokale netwerk te komen (deze hangt immers achter de router).

   Met vriendelijke groet,

   Ronald Pilot

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Caro 3 jaren geleden

  Gravatar for Caro

  Ik wil helemaal geen simkaart in mijn huis. Ook mijn mobiel staat 's nachts gewoon uit. Net als mijn wifi. Want dat is een stuk gezonder! Dus laten we het gewoon zoals het is.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Feenstra Caro 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra

   Goedemiddag Caro,

   We respecteren je mening! Je bent tot niets verplicht. We blijven ons best doen om zoveel mogelijk wensen van onze klanten tegemoet te blijven komen. Voor ieder wat wils.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Nico Snel 3 jaren geleden

  Gravatar for Nico Snel

  Lijkt mij wel wat? Zijn daar kosten aan verbonden en hoeveel? Bvd

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Feenstra Nico Snel 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra

   Beste Nico,

   Allereerst willen we onze excuses aanbieden voor de verlate reactie.

   Op dit moment kun je vanaf € 22 per maand een cv-ketel bij ons huren inclusief online monitoring. De kosten hiervan hangt van de grote van je huishouden af.

   Heb je interesse in advies op maat? Stuur dan een e-mail met je volledige gegevens aan [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • m.santucci1 Nico Snel 3 jaren geleden

   Gravatar for m.santucci1

   zijn dat extra kosten boven het service contract dat is afgesloten ??

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • R.E. van Ligten 3 jaren geleden

  Gravatar for R.E. van Ligten

  Kan ik mijn ketel laten monitoren?. Wat kost dat?.
  R.E. van Ligten
  Chopinlaan 1
  6881PB Velp

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Feenstra R.E. van Ligten 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra

   Goedemiddag Van Ligten,

   Va deze weg willen wij je adviseren om je adresgegevens te verwijderen. Dit in verband met privacy. Op dit moment heb je een All-in serviceabonnement bij ons lopen. Onze serviceabonnementen zijn nog niet online te monitoren, hier hopen wij binnenkort verandering in te kunnen brengen.

   Houd onze website, Facebook en Twitter pagina’s goed in de gaten voor de veranderingen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Leo van der Meer 3 jaren geleden

  Gravatar for Leo van der Meer

  Leuk verhaal, waar ik totaal niets mee kan. Er wordt niet uitgelegd hoe je in aanmerking kunt komen voor het monitoring-systeem. Zijn er extra kosten aan verbonden? Kom het in de plaats van het Feenstra service abonnement, dat ik nu heb? enz., enz.
  Daarom zet ik grote vraagtekens achter de "Enkele reacties van klanten ..." Waarom zij wel en ik niet? Of zijn de reacties fake berichten afkomstig uit de grote duim van de Feenstra marketing?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Feenstra Leo van der Meer 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra

   Goedemiddag Leo,

   Op dit moment is het online monitoren alleen mogelijk voor klanten die vanaf oktober 2016 een huurovereenkomst via ons hebben lopen. Deze dienst bieden wij aan vanaf € 22,- per maand. Flexibel huren houdt in: geen langdurige huurcontracten, na 1 jaar kosteloos opzegbaar.

   Binnenkort komen wij met een product waarbij je door middel van een slimme kamerthermostaat je cv ketel online gemonitord kan worden. De kosten die hier bij komen kijken zijn op dit moment nog onbekend. Hier zijn wij op dit moment over aan het brainstormen.

   Eén voor één worden alle berichten zorgvuldig gelezen en nemen wij de tijd om op alle berichten te reageren. Bij vragen kun je altijd e-mailen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Karel G. de Roo 3 jaren geleden

  Gravatar for Karel G. de Roo

  Uit de antwoorden op een aantal vragen constateer ik, dat de kosten voor gebruikers van privé-ketels nog niet bekend zijn.
  Wanneer kunnen we een voorstel tegemoet zien?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Feenstra Karel G. de Roo 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra

   Beste meneer De Roo,
   Zodra hierover meer bekend is, zullen wij dit via onze nieuwsbrief kenbaar maken.
   Houd onze nieuwsbrief dus in de gaten.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.E. Groen 3 jaren geleden

  Gravatar for A.E. Groen

  Ha Ha Feenstra,
  Eerste indruk was een groot onpersoonlijk bedrijf .. doch het moet maar.
  Nu al jaren een tevreden klant;
  Ze houden mijn CV draaiende, ik heb er geen omkijken naar.

  De monitoring: Voor dat ik iets aan (IoT) communicatie in mijn huis installeer zou
  ik graag eerst een "Securite" rapport willen zien.
  En dat geld niet alleen voor Feenstra!
  /Arthur

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Feenstra A.E. Groen 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra

   Beste heer/mevrouw Groen,
   Fijn dat u tevreden bent over de dienstverlening van Feenstra en vanzelfsprekend dat u voorzichtig bent op het gebied van IoT. Als Feenstra zijn wij dat ook. Wij zorgen er dan ook voor dat wij werken conform alle gestelde eisen. Mogen wij u adviseren onderstaande artikelen eens te lezen? https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/publicaties/nieuwe-technieken-in-huis-wat-heb-je-eraan/ of https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/publicaties/de-toekomst-van-uw-huis/
   Met hartelijke groet

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.