De elektrische cv-ketel

Het enthousiasme over de elektrische cv-ketel is groot. Terecht?

 • 17/09/2018 3:54pm
 • 73
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 25/04/2019 10:35am

Regelmatig duikt in de media de elektrische variant van de aardgasgestookte cv-ketel op. Natuurlijk: een elektrische cv-ketel! Dat we daar nou niet eerder op gekomen zijn. Of ligt het misschien toch iets minder simpel?

Dé oplossing voor de aardgasloze woning?

De traditionele cv-ketel op aardgas heeft zijn langste tijd gehad, daar is inmiddels iedereen het over eens. Maar hoe verwarmen we dan straks onze huizen? Het eerlijke antwoord op die vraag is: dat weten we nog niet. De (hybride) warmtepomp zal waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen, maar het is heel goed mogelijk dat de komende jaren ook andere oplossingen naar voren komen. Technische innovaties, die we nu nog niet kennen of die nog in ontwikkeling zijn. De laatste maanden komen we steeds vaker berichten tegen over hét energiezuinige alternatief voor de aardgasgestookte cv-ketel; een 'gewone' combiketel, maar dan op elektriciteit.

Zou 'van aardgas los' echt zó eenvoudig kunnen zijn? Is een 'gewone' cv-ketel op elektriciteit dé sleutel voor de energietransitie? De nieuwsredactie van Zorgeloos Wonen raadpleegde een aantal deskundigen uit de dagelijkse praktijk. Experts die zich serieus hebben verdiept in de voors en tegens van de elektrische cv-ketel. We stelden een aantal concrete vragen en al snel werden we iets minder enthousiast. De elektrische cv-ketel heeft voordelen, maar ook nadelen.

Gerelateerd
Voordelen hybride warmtepomp

De voordelen van een ‘hybride’ warmtebron in huis

Lees meer

Wat is een elektrische cv-ketel?

In Nederland hebben nog altijd verreweg de meeste huizen een centrale verwarming. Die bestaat meestal uit een aantal radiatoren waar water doorheen stroomt. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water in de radiatoren warm wordt. Dat gebeurt door middel van een brander die de brandstof (meestal is dat aardgas) verbrandt. Om ervoor te zorgen dat de warmte die vrijkomt bij het verbranden van het aardgas zo efficiënt mogelijk wordt afgegeven aan het water, is een warmtewisselaar nodig. Een elektrische cv-ketel werkt ook met water in radiatoren, maar verbruikt (uiteraard) géén aardgas. In plaats van een brander en een warmtewisselaar zorgt een elektrisch verwarmingselement ervoor dat het water warm wordt.

Levert een elektrische cv-ketel een lagere energierekening op?

Als we de elektrische cv-ketel vergelijken met een hr-ketel op aardgas, is verwarmen met elektriciteit op dit moment zeker niet goedkoper. Integendeel. Voor verwarming en warm water in een gemiddelde eengezinswoning komen de energiekosten met een elektrische cv-ketel veel hoger uit dan met een hr-ketel op aardgas. De rekenmethodes lopen enigszins uiteen, maar in grote lijnen komt het hierop neer: 

Voor 1 m3 gas betaalt u ongeveer hetzelfde*) als voor 3 kWh elektriciteit, maar 1 m3 gas levert ongeveer dezelfde hoeveelheid energie op als 9 kWh elektriciteit. Per saldo is volledig elektrisch verwarmen dus ongeveer drie keer zo duur als verwarmen met aardgas. 

Uiteraard moet u er wél rekening mee houden dat aardgas de komende jaren hoogstwaarschijnlijk duurder zal worden en elektriciteit relatief goedkoper. Met zonnepanelen zou u (een deel van) de elektriciteit die nodig is voor een elektrische cv-ketel zelf kunnen opwekken, maar dat is niet onbeperkt mogelijk. Zolang de salderingsregeling bestaat en u minder elektriciteit opwekt dan u verbruikt, is het niet rendabel om de stroom te gebruiken voor elektrische verwarming. Ná het afschaffen van de salderingsregeling (waarschijnlijk in 2023) kan het wél zinvol zijn om de zelf opgewekte elektriciteit voor verwarming te gebruiken. Maar dan is het véél efficiënter om de elektriciteit van uw zonnepanelen te gebruiken voor een warmtepomp. Overigens krijgt u in die situatie (zowel bij een elektrische cv-ketel als bij een warmtepomp) te maken met de uitdaging dat uw zonnepanelen alleen overdag stroom leveren, terwijl u de verwarming meestal 's avonds zult gebruiken.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Wat kost een elektrische cv-ketel?

Als we alléén naar de aanschaf van het apparaat kijken, zijn de kosten van een elektrische cv-ketel min of meer vergelijkbaar met die van een hr-ketel op aardgas. Bij het installeren van een elektrische cv-ketel moet u echter rekenen op een flink bedrag aan extra kosten: 

 • een geïsoleerd buffervat om ook tap- en douchewater te kunnen verwarmen: ca. € 1.500,-
 • aanpassing van de elektrische installatie: vanaf € 600,-
 • de installatie en het inregelen van de cv-ketel: ca. € 1.500,-

Bovenop de aanschaf van de cv-ketel komt dus een extra bedrag van € 3.000,- à € 4.000,-.

#0

Is iedere woning geschikt voor een elektrische cv-ketel?

Nee. Sterker nog: de meeste woningen niet, omdat ze een hoofdaansluiting voor elektriciteit hebben met een zekering van maximaal 1 x 40 Ampère. Die zekering bepaalt, eenvoudig gezegd, het maximale vermogen van de gezamenlijke elektrische apparaten in huis. Voor een elektrische cv-ketel die een heel woonhuis moet kunnen verwarmen, is een drie-fasenaansluiting nodig met een zekering van 3 x 35 Ampère. Zo'n aansluiting moet u aanvragen bij uw netbeheerder. Naast de eenmalige kosten betaalt u er een hoger bedrag aan vastrecht voor. 

Gerelateerd
elektriciteitsnet

Alles wordt elektrisch

Lees meer

Heeft een elektrische cv-ketel dan helemáál geen voordelen?

De elektrische cv-ketel heeft zeker voordelen. Het apparaat is makkelijk en snel aan te sluiten. Bovendien is een rookgasafvoer niet nodig. Een elektrische cv-ketel slijt verder niet of nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas. De onderhoudskosten zijn dan ook veel lager dan die van een cv-ketel op aardgas. Die besparing is op zichzelf interessant, maar zal in de praktijk vrijwel nooit opwegen tegen de kosten van aanschaf en verbruik.

De elektrische kachel is soms een goed idee

Een elektrische cv-ketel om uw hele huis van warmte én warm water te voorzien is vrijwel altijd een (te) dure oplossing. Het is dan ook geen serieus alternatief voor de hr-ketel op aardgas. Voor de elektrische kachel geldt hetzelfde. Als u in elke kamer van uw huis een elektrische kachel plaatst, is voor het verwarmen veel stroom nodig. U verbruikt dan weliswaar minder gas, maar véél meer elektriciteit. Uw totale energierekening zal daardoor al snel behoorlijk oplopen. Toch is elektrisch verwarmen niet altijd een slecht idee. Bent u overdag niet thuis en gebruikt u ‘s avonds bijvoorbeeld alléén een studeerkamer, dan is het niet erg efficiënt om de thermostaat van de centrale verwarming op 21 graden te zetten. Een kleine elektrische kachel of een infraroodpaneel kan in zo’n geval heel aangenaam zijn én relatief energiezuinig. Zet u voor één of meer andere kamers tegelijkertijd ook de cv aan, dan levert een elektrische kachel natuurlijk géén besparing op.

Zeggen we nee tegen elektrische verwarming?

Feenstra ziet het één-op-één vervangen van de gasgestookte cv-ketel door een elektrische cv-ketel niet als een serieuze oplossing voor de energietransitie. Met name omdat de verbruikskosten daarbij te hoog worden, maar ook vanwege de ingrijpende gevolgen voor de elektrische aansluiting van de woning. Feenstra biedt de techniek in deze vorm dan ook niet aan. We nemen wél deel aan concepten waarin elektrische verwarming een weloverwogen onderdeel is van een complete oplossing. Zo passen we een concept van elektrische wandverwarming toe in combinatie met isolerende maatregelen en andere aanpassingen om de verwarmingsvraag sterk te verlagen. Dit systeem transporteert warmte niet via water, maar is ingebouwd in de muur. Het is geschikt voor nieuwe of gerenoveerde woningen, die een bijzonder lage warmtevraag hebben dankzij onder andere de modernste isolatie- en ventilatietechniek. In samenwerking met Saint-Gobain Gyproc hebben we dit soort woningen al op diverse plaatsen gerealiseerd. Dit concept wordt nog niet aan particulieren geleverd.

Bekijk onze hr-ketels in de shop

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van de kennis en ervaring van diverse experts van Feenstra en van de website 'Everything Sustainable'.

*) Op basis van Nuon Fixed Price Energy, tarief 2018. 

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Chiel Siezenga 3 dagen geleden

  Gravatar for Chiel Siezenga

  Wat dacht je van je bestaande cv te behouden en toch zonder gas je woning warm te houden. In oktober heb ik 3 kuub gas gebruikt.(deels om te testen)

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Henk Middendorp 7 dagen geleden

  Gravatar for Henk Middendorp

  Dank voor de uitleg betreffende elektrische CV ketel.
  Is het een goed alternatief om de aanwezige vloerverwarming 1985 dus met beduidend minder slangen als tegenwoordig af te koppelen van de CV installatie en als aparte eenheid voor bijverwarming te laten werken.
  Verdere ruimtes zoals hal, woonkamer en keuken zijn voorzien van radiatoren die voor hoofdverwarming zorgen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Walraven 22 dagen geleden

  Gravatar for Walraven

  ik zou graag willen weten wat u vindt van een electrische ketel niet voor cv, maar voor vloerverwarming. en in het geval van onbeperkte ruimte voor zonnepanelen, is het dan misschien wel aan te raden? wanneer we de kosten van warmtepomp, zonnepanelen, electrische boiler en stroomrekening tegen elkaar afzetten?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter 34 dagen geleden

  Gravatar for Peter

  Zeer slecht verhaal met heel veel ontbrekende informatie. Jullie vergelijken een oude gas situatie met een nieuwe elektrische CV installatie.

  Zet nou dat hele achterlijke verhaal van kosten warmtepomp met boiler en onrendabele zonnepanelen (en waar laat je ze), de aan te leggen vloerverwarming, het openbreken van vloeren en weken in de rotzooi zitten, dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, ventilatie en installatiekosten nou eens af tegen de e-CV aanschaf en gebruik met een realistische e-prijs van het net. Ik weet 1 miljoen procent zeker dat e-CV veel en veel goedkoper is!

  Zogenaamde experts noemen; ik dat dat jullie dat waren maar schijnbaar hebben jullie alleen maar verstand van installeren, onderhouden en verkopen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Theo van Laerhoven 36 dagen geleden

  Gravatar for Theo van Laerhoven

  In dit schrijven zie ik niet terug dat bij een warmtepomp systeem een een boiler staat die elektrisch bijverwarmd wordt. En een voornaam punt dat als het buiten beneden nul wordt en het verwarmingswater moet naar 40 graden een lucht-water warmte pomp een "rendement" van 1 heeft. Dan is een elektrische verwarmingsketel en een elektrische boiler net zo duur in verbruik, maar heb je alle problemen en onderhoudskosten van een warmtepomp systeem niet.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arie de Vaal 2 maanden geleden

  Gravatar for Arie de Vaal

  Is het ook mogelijk en financieel interessant om een gasgestookte cv ketel te vervangen door een zonneboiler en electrische cv. Er is nl. een subsidieregeling en je kunt de gasaansluiting laten vervallen

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J. Boersma 2 maanden geleden

  Gravatar for J. Boersma

  Het is hier het een of het ander, maar is er ook een tussenweg? Bijvoorbeeld van de bestaande combiketel de warmwatervoorziening afkoppelen en in plaats daarvan een separate elektrische boiler te installeren.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare J. Boersma 60 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Boersma,

   Bedankt voor uw bericht. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Zou u ons kunnen voorzien van een e-mail aan webcare@feenstra.com met de situatie zoals deze momenteel in uw woning aanwezig is?

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Colthoff 3 maanden geleden

  Gravatar for Colthoff

  Heel interessant , maar waarom niets over waterstof?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Colthoff 3 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Colthoff,

   Hartelijk dank voor uw interesse in waterstof.

   Zoals hierboven aangegeven bij meneer Onderwater is het ons doel om iedereen zo breed mogelijk te informeren over de energietransitie. Zo hebben wij een artikel gewijd aan waterstof. Klik op de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/waterstof

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Colthoff 3 maanden geleden

  Gravatar for Colthoff

  Heel interessant , maar waarom wordt er niet over waterstof gepraat?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter 3 maanden geleden

  Gravatar for Peter

  Hoe staan jullie tegenover ionisatie ketels met doorstromer ? zoals: https://elektrischeboiler.eu/elektrische-combi-cv-9kw-12kw. Zouden jullie dit ook eventueel kunnen installeren ?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Peter 3 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Peter,

   "Ionisatie" ketels zijn elektrische apparaten die elektrische energie omzetten in warmte, blijkbaar via een proces van ionisatie. Volgens de wet van behoud van energie kan deze omzetting niet meer warmte opleveren dan dat je feitelijk aan elektrische energie instopt. Qua opbrengst is dit dus niet beter of slechter dan direct elektrisch verwarmen.

   Elektrische doorstroomtoestellen zijn in Nederlandse woningen met standaard elektrische aansluitingen nauwelijks toepasbaar. Of je moet genoegen nemen met een zeer laag warm water comfort. Ook een doorstroomtoestel is een vorm van direct elektrisch verwarmen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.