De elektrische cv-ketel

Het enthousiasme over de elektrische cv-ketel is groot. Terecht?

 • 17/09/2018 3:54pm
 • 58
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 25/04/2019 10:35am

Regelmatig duikt in de media de elektrische variant van de aardgasgestookte cv-ketel op. Natuurlijk: een elektrische cv-ketel! Dat we daar nou niet eerder op gekomen zijn. Of ligt het misschien toch iets minder simpel?

Dé oplossing voor de aardgasloze woning?

De traditionele cv-ketel op aardgas heeft zijn langste tijd gehad, daar is inmiddels iedereen het over eens. Maar hoe verwarmen we dan straks onze huizen? Het eerlijke antwoord op die vraag is: dat weten we nog niet. De (hybride) warmtepomp zal waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen, maar het is heel goed mogelijk dat de komende jaren ook andere oplossingen naar voren komen. Technische innovaties, die we nu nog niet kennen of die nog in ontwikkeling zijn. De laatste maanden komen we steeds vaker berichten tegen over hét energiezuinige alternatief voor de aardgasgestookte cv-ketel; een 'gewone' combiketel, maar dan op elektriciteit.

Zou 'van aardgas los' echt zó eenvoudig kunnen zijn? Is een 'gewone' cv-ketel op elektriciteit dé sleutel voor de energietransitie? De nieuwsredactie van Zorgeloos Wonen raadpleegde een aantal deskundigen uit de dagelijkse praktijk. Experts die zich serieus hebben verdiept in de voors en tegens van de elektrische cv-ketel. We stelden een aantal concrete vragen en al snel werden we iets minder enthousiast. De elektrische cv-ketel heeft voordelen, maar ook nadelen.

Gerelateerd
Voordelen hybride warmtepomp

De voordelen van een ‘hybride’ warmtebron in huis

Lees meer

Wat is een elektrische cv-ketel?

In Nederland hebben nog altijd verreweg de meeste huizen een centrale verwarming. Die bestaat meestal uit een aantal radiatoren waar water doorheen stroomt. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water in de radiatoren warm wordt. Dat gebeurt door middel van een brander die de brandstof (meestal is dat aardgas) verbrandt. Om ervoor te zorgen dat de warmte die vrijkomt bij het verbranden van het aardgas zo efficiënt mogelijk wordt afgegeven aan het water, is een warmtewisselaar nodig. Een elektrische cv-ketel werkt ook met water in radiatoren, maar verbruikt (uiteraard) géén aardgas. In plaats van een brander en een warmtewisselaar zorgt een elektrisch verwarmingselement ervoor dat het water warm wordt.

Levert een elektrische cv-ketel een lagere energierekening op?

Als we de elektrische cv-ketel vergelijken met een hr-ketel op aardgas, is verwarmen met elektriciteit op dit moment zeker niet goedkoper. Integendeel. Voor verwarming en warm water in een gemiddelde eengezinswoning komen de energiekosten met een elektrische cv-ketel veel hoger uit dan met een hr-ketel op aardgas. De rekenmethodes lopen enigszins uiteen, maar in grote lijnen komt het hierop neer: 

Voor 1 m3 gas betaalt u ongeveer hetzelfde*) als voor 3 kWh elektriciteit, maar 1 m3 gas levert ongeveer dezelfde hoeveelheid energie op als 9 kWh elektriciteit. Per saldo is volledig elektrisch verwarmen dus ongeveer drie keer zo duur als verwarmen met aardgas. 

Uiteraard moet u er wél rekening mee houden dat aardgas de komende jaren hoogstwaarschijnlijk duurder zal worden en elektriciteit relatief goedkoper. Met zonnepanelen zou u (een deel van) de elektriciteit die nodig is voor een elektrische cv-ketel zelf kunnen opwekken, maar dat is niet onbeperkt mogelijk. Zolang de salderingsregeling bestaat en u minder elektriciteit opwekt dan u verbruikt, is het niet rendabel om de stroom te gebruiken voor elektrische verwarming. Ná het afschaffen van de salderingsregeling (waarschijnlijk in 2023) kan het wél zinvol zijn om de zelf opgewekte elektriciteit voor verwarming te gebruiken. Maar dan is het véél efficiënter om de elektriciteit van uw zonnepanelen te gebruiken voor een warmtepomp. Overigens krijgt u in die situatie (zowel bij een elektrische cv-ketel als bij een warmtepomp) te maken met de uitdaging dat uw zonnepanelen alleen overdag stroom leveren, terwijl u de verwarming meestal 's avonds zult gebruiken.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Wat kost een elektrische cv-ketel?

Als we alléén naar de aanschaf van het apparaat kijken, zijn de kosten van een elektrische cv-ketel min of meer vergelijkbaar met die van een hr-ketel op aardgas. Bij het installeren van een elektrische cv-ketel moet u echter rekenen op een flink bedrag aan extra kosten: 

 • een geïsoleerd buffervat om ook tap- en douchewater te kunnen verwarmen: ca. € 1.500,-
 • aanpassing van de elektrische installatie: vanaf € 600,-
 • de installatie en het inregelen van de cv-ketel: ca. € 1.500,-

Bovenop de aanschaf van de cv-ketel komt dus een extra bedrag van € 3.000,- à € 4.000,-.

#0

Is iedere woning geschikt voor een elektrische cv-ketel?

Nee. Sterker nog: de meeste woningen niet, omdat ze een hoofdaansluiting voor elektriciteit hebben met een zekering van maximaal 1 x 40 Ampère. Die zekering bepaalt, eenvoudig gezegd, het maximale vermogen van de gezamenlijke elektrische apparaten in huis. Voor een elektrische cv-ketel die een heel woonhuis moet kunnen verwarmen, is een drie-fasenaansluiting nodig met een zekering van 3 x 35 Ampère. Zo'n aansluiting moet u aanvragen bij uw netbeheerder. Naast de eenmalige kosten betaalt u er een hoger bedrag aan vastrecht voor. 

Heeft een elektrische cv-ketel dan helemáál geen voordelen?

De elektrische cv-ketel heeft zeker voordelen. Het apparaat is makkelijk en snel aan te sluiten. Bovendien is een rookgasafvoer niet nodig. Een elektrische cv-ketel slijt verder niet of nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas. De onderhoudskosten zijn dan ook veel lager dan die van een cv-ketel op aardgas. Die besparing is op zichzelf interessant, maar zal in de praktijk vrijwel nooit opwegen tegen de kosten van aanschaf en verbruik.

De elektrische kachel is soms een goed idee

Een elektrische cv-ketel om uw hele huis van warmte én warm water te voorzien is vrijwel altijd een (te) dure oplossing. Het is dan ook geen serieus alternatief voor de hr-ketel op aardgas. Voor de elektrische kachel geldt hetzelfde. Als u in elke kamer van uw huis een elektrische kachel plaatst, is voor het verwarmen veel stroom nodig. U verbruikt dan weliswaar minder gas, maar véél meer elektriciteit. Uw totale energierekening zal daardoor al snel behoorlijk oplopen. Toch is elektrisch verwarmen niet altijd een slecht idee. Bent u overdag niet thuis en gebruikt u ‘s avonds bijvoorbeeld alléén een studeerkamer, dan is het niet erg efficiënt om de thermostaat van de centrale verwarming op 21 graden te zetten. Een kleine elektrische kachel of een infraroodpaneel kan in zo’n geval heel aangenaam zijn én relatief energiezuinig. Zet u voor één of meer andere kamers tegelijkertijd ook de cv aan, dan levert een elektrische kachel natuurlijk géén besparing op.

Zeggen we nee tegen elektrische verwarming?

Feenstra ziet het één-op-één vervangen van de gasgestookte cv-ketel door een elektrische cv-ketel niet als een serieuze oplossing voor de energietransitie. Met name omdat de verbruikskosten daarbij te hoog worden, maar ook vanwege de ingrijpende gevolgen voor de elektrische aansluiting van de woning. Feenstra biedt de techniek in deze vorm dan ook niet aan. We nemen wél deel aan concepten waarin elektrische verwarming een weloverwogen onderdeel is van een complete oplossing. Zo passen we een concept van elektrische wandverwarming toe in combinatie met isolerende maatregelen en andere aanpassingen om de verwarmingsvraag sterk te verlagen. Dit systeem transporteert warmte niet via water, maar is ingebouwd in de muur. Het is geschikt voor nieuwe of gerenoveerde woningen, die een bijzonder lage warmtevraag hebben dankzij onder andere de modernste isolatie- en ventilatietechniek. In samenwerking met Saint-Gobain Gyproc hebben we dit soort woningen al op diverse plaatsen gerealiseerd. Dit concept wordt nog niet aan particulieren geleverd.

Bekijk onze hr-ketels in de shop

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van de kennis en ervaring van diverse experts van Feenstra en van de website 'Everything Sustainable'.

*) Op basis van Nuon Fixed Price Energy, tarief 2018. 

Gerelateerd
Active Warmth

Infrarood verwarming

Lees meer

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Willem 10 maanden geleden

  Gravatar for Willem

  Het een op een vervangen van een gasketel door een lectrische cv ketel lijkt mij niet verstandig. Gasketel en radiatoren eruit en vervangen door oliegevulde electrische radiatoren. Per ruimte een eigen thermostaat. Door toepassing van een regelsysteem kan er mogelijk bij voldoende aanbod van electriiciteit door zonnepanelen warmte worden gespaard.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Ed Smorenburg Willem 10 maanden geleden

   Gravatar for Ed Smorenburg

   Wie betaald dat?
   zijn zat mensen die hier geen geld voor hebben, nieuwe hypotheek erbij, lijkt mij financieel niet haalbaar voor velen

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Nicolaas Lindhout 10 maanden geleden

  Gravatar for Nicolaas Lindhout

  Zullen we eerst maar de TH in Delft gaan doen?Ik heb een ding mee deze eeuw duurt voor mij niet te lang meer (AOWer)

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Karel 10 maanden geleden

  Gravatar for Karel

  Woonachtig in kleinschalig appartementencomplex (15 appartementen) en elke woning heeft een eigen gas gestookte CV ketel. Alle gepresenteerde oplossingen die ik tot op heden heb gezien, zijn niet passend voor deze situatie. Gezien de ruimte die voorhanden is, kast 70 cm breed en de inpandige locatie zie ik geen mogelijkheden voor een (hybride) warmtepomp. Ben dan ook benieuwd hoe men dit soort situaties denkt op te kunnen lossen als een elektrische ketel (nog) geen goed alternatief is. Energie transitie is goed maar dan wel onderbouwd door goede betaalbare alternatieven.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Karel 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Karel,

   Wij begrijpen uw zorgen. Maar zijn er van overtuigd dat er straks voor elke situatie een oplossing is.

   De corporatie of VvE zal hierover te zijner tijd gesprekken aan kunnen gaan om te kijken wat de beste mogelijkheid voor het appartementencomplex is.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Dave Hildebrand Karel 8 maanden geleden

   Gravatar for Dave Hildebrand

   Hoe zal het ons stroomnet vergaan als geheel nederland elektrisch gaat stoken. Hoe rumoerig wordt een buurt als overal zachtjes warmtepompen staan te zoemen?

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • S 10 maanden geleden

  Gravatar for S

  Wat een gezeur; is er nou niemand die door wil gaan met gas. Het buitenland doet niet anders. Dit gedoe is alleen om ondernemingen te spekken. Trouwens gezien mijn leeftijd krijg ik hiervoor geen hyptheek.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Olivier 10 maanden geleden

  Gravatar for Olivier

  Eigenlijk vind ik dat de oplossing waterstofgas door de huidige gas infrastructuur naar de consument brengen (zoals door kiwa getest) de betere optie, tevens is dit mogelijk met kleine (nog wel te ontwikkelen) aanpassingen, recent stond een artikel hier over in vereniging eigenhuis magazine.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Olivier 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Olivier,

   Bedankt voor je reactie.

   Ook wij vinden waterstof een mogelijke interessante oplossing en volgen de ontwikkelingen op de voet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan Boers 10 maanden geleden

  Gravatar for Jan Boers

  De installatie van een verwarming door middel van een "E-ketel" is vele malen goedkoper in aanleg dan een heel huis verbouwen voor een warmte pomp methode. Er zijn relatief weinig woningen met vloerverwarming.
  Het verhogen van een hoofdzekering kan worden voorkomen door intelligente meting te doen naar energie verbruik (max. 3x25A) en dat dan vertalen naar de toelaatbare stroom gebruik door de E-ketel. Een warmte pomp is zeker in kombinatie met grondwater systeem) een enorme investering. De warmte pomp heeft ook een ingrijpende verbouwing aan de elektrische installatie en is onderhoud gevoeliger dan een E-ketel. De warmtepomp valt volledig uit bij een defect en moet direct hersteld worden, een E-ketel echter kan bij uitvallen van 1 of meerdere elementen nog steeds functioneren. Het lijkt mij handig dit in het display als status van benodigd onderhoud aan te geven. Er zijn al vele E-ketels systemen al beschikbaar in de winkels en worden ook in het buitenland veel vaker al toegepast. Convectie methode met hitte accumulator is een al oud de vervanger van een gas gestookte verwarming, maar wordt nog steeds geïnstalleerd in het buitengebieden. Men maakte vroeger vooral gebruik van het daltarief en lade de accumulator voornamelijk s'nachts op. Bijstoken werd bij te kort in de accumulator door een relatief kleiner element bereikt. Echter is er heel weinig tot geen eerlijk verhaal en vergelijkbare bewijzen zijn niet beschikbaar.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Nicolaas Lindhout Jan Boers 10 maanden geleden

   Gravatar for Nicolaas Lindhout

   volgens mij Jan heb jij de TH Delft gedaan!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Jan Boers Jan Boers 10 maanden geleden

   Gravatar for Jan Boers

   Ook ik ben met pensioen. Maar wij gaan deze veranderingen nog wel meemaken. Maar daar hebben wij dan geen geld meer voor, en komen in de kou te staan (thuis).

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jan Boers 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Boers,

   Er zijn inderdaad systemen die warmte kunnen vasthouden om het vervolgens over een langere periode weer af te geven. Bijvoorbeeld sommige elektrische radiatoren. Echter, daar is nog steeds dure elektriciteit voor nodig. Omdat het elektriciteitstarief in Nederland overdag en ’s avonds vaak gelijk is, is het accumuleren van warmte op deze wijze niet zinvol.

   Met een aansluiting van 3x25A kunt u in theorie tot 17,25 kW aan vermogen aan het elektriciteitsnetwerk onttrekken. Als u direct elektrisch verwarmt zal u snel deze grens bereiken. Laat u goed informeren over de specificaties van het apparaat door de fabrikant. En informeer bij uw netbeheerder of uw aansluiting wel geschikt is.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Jan Boers Jan Boers 10 maanden geleden

   Gravatar for Jan Boers

   Het vermogen moet niet te hoog worden gekozen. Immers een grotere zekering (35) kost in Maassluis al +/- € 850,-- vastrecht tegen nu (25A) +/- € 250,--.
   Het meten t.o.v. de 25A zekering wordt gedaan om de ideale max. stroom niet te overschrijden, bijv. tijdens eten koken.
   Volgens de X fabrikant is max. 12 KW aan CW energie ruim voldoende voor het verwarmen van een huidige CV installatie. Het kan per geval afwijken, maar dat moet dan berekend en aangetoond worden ter vergelijking met de aanwezige omstandigheden.

   Ik ga dit zeker onder zoeken.


   Met vriendelijke groeten,
   Jan

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Nicolaas Lindhout Jan Boers 10 maanden geleden

   Gravatar for Nicolaas Lindhout

   Volgens mij Jan kan jij direct aan de slag bij Feenstra!Gas van Poetin is dat ook een mogelijkheid tzt.Of gewoon gas uit Noorwegen.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gert 10 maanden geleden

  Gravatar for Gert

  Wat is er toch met de hetze tegen gas? Het is relatief schoon en makkelijk te gebruiken en de infrastructuur ligt al door heel Nederland heen. Alleen zullen we een overstap moeten maken van aardgas naar biogas. Dat heeft als voordeel dat het CO2 uit de lucht opneemt (planten gebruiken CO2 om te groeien) voordat het wordt verbrand; het is dus (nagenoeg) CO2-neutraal.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Gert 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Gert,

   Ook wij zien in biogas een mooi alternatief. Helaas is daarvan nog niet voldoende om geheel Nederland in de energievraag te voorzien.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Andre Gert 6 maanden geleden

   Gravatar for Andre

   Elke Form van brandstoffen boi of niet produceerde Co2 uitstoot
   Hier willen wij vanaf.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Dick Verduin 10 maanden geleden

  Gravatar for Dick Verduin

  Voorlopig zou mijn advies zijn aan woningbezitters met een HR CV Ketel, ga rustig door en wacht eerst eens af wat de regering/experts voor advies geven. Het is nu paniekvoetbal en daar gaan een aantal beunhazen flink van profiteren. Er zijn zoveel mogelijkheden en we moeten ook de huidige infrastructuur in ogenschouw nemen. En ..... er zijn verschillende oplossingen voor verschillende gebruikers. Tot slot, zuiniger gebruik en doelmatige isolatie (dus niet alles zo maar doen) geeft al veel bespari

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Dick Verduin 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Verduin,

   Hier zijn wij het mee eens. Ook wij vinden dat mensen zich goed moeten laten informeren en een weloverwogen beslissing moeten nemen. Zeker wanneer er nu geen urgentie is om een nieuwe investering te doen. En is dat wel het geval kies dan voor een tijdelijke huuroplossing voor minimaal een jaar.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cornelis van Duijn 10 maanden geleden

  Gravatar for Cornelis van Duijn

  Het is ook mogelijk je huis te verwarmen met infra rood of warmte panelen dit in combinatie met zonnen panelen is de aan schaf en verbruik inderdaad duur in gebruik echter als je een plat dak hebt met 40 zonnen panelen kan het zonder gas ,en op elektra heb ik al 25% korting . Ik heb dit al eens aangevraagd bij feenstra maar geen reactie op gehad

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Cornelis van Duijn 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van Duijn,

   Vervelend om te vernemen dat u nog geen reactie van ons heeft ontvangen. Graag ontvangen wij een e-mail aan webcare@feenstra.com met uw contactgegevens, zodat wij dit verder in behandeling kunnen nemen.

   Infrarood-panelen leveren wij op dit moment nog niet aan de consumentenmarkt. Graag verwijzen wij u door naar de volgende pagina, hier vindt u meer informatie.
   https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/slimme-wandverwarming

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerke 10 maanden geleden

  Gravatar for Gerke

  Nog een voordeel van elektrisch, de gasaansluiting kan in veel gevallen (koken!) de deur uit. Een aanzienlijke besparing in de leveringskosten. Waarom blijft dat onbesproken?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Gerke 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Gerke,

   De gasaansluiting kan inderdaad de deur uit. Dit is een besparing. Maar de besparing is relatief gering in verhouding tot het stoken op het gas. Let wel op: bij de meeste netwerkbeheerders zijn er kosten verbonden aan het afkoppelen van de gasaansluiting. Daarbij zal de netwerkbeheerder de leiding uit de grond willen halen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • J. Gombert Gerke 7 maanden geleden

   Gravatar for J. Gombert

   Dit vind ik nu echt een antwoord ter ontmoediging. Waarom zou die netwerkbeheerder de leiding uit de grond willen halen? Dat kost alleen maar geld voor de netwerkbeheerder en die wil maar één ding: geldverdienen. Net als de overheid die energie ziet om de bevolking uit te melken.
   Het verzwaren van de stoppen is een kwestie van 3 grotere er in zetten. Niets hoeft te worden veranderd in het leidingwerk of transformator of verdeelstation. Allemaal intimidatie.
   Mijn advies: gewoon niets doen en wachten tot de graaioverheid met een goed voorstel komt.
   Het CO2 verhaal is helemaal kletskoek. Misschien nog eens de biologie les ophalen van de middelbare school.
   Bomen zetten 'snachts CO2 om in zuurstof. Dus eerst maar eens flink bomen planten. Wordt Nederland een stuk mooier. En dan de vliegtuigen, die voor de echte vervuiling zorgen. Daar hoor je de pennenlikkers niet over.
   Dat past niet in het verdienmodel van de belanghebbers.
   3/4 van de energierekening is belasting. Dan hoef je toch niet al te lang na te denken wat je gaat doen. Dit gaat n.l gewoon door, ook na uw giedwillende transitie.
   Laat de overheid eerst maar eens vertrouwen en empathie jweken voordst de gewone burger wedr investeert in een cigaar uit eigen doos.
   In Frankrijk gebeurt verwarmen gewoon op electra. Dat kost een fractie vergeleken met hier. Ook Noorwegen doet dat. Kost ook een fractie van hier. En daar is het echt koud in de winter. Gewonen electrische radiatoren aan de wand en direct de lucht verwarmen zonder warmte wisselaars.
   Maar ja, die landen weten kennelijk zuiniger met de belasting centen om te gaan.
   Gewoon afwachten. Worden overheid en installatieverkopers vanzelf zenuwachtig.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Gerke 6 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Gombert,

   Op dit moment is alles nog volop in ontwikkeling. Binnen nu en 3 jaar moeten gemeentes hun plannen voor de warmtevoorziening in hun gemeente presenteren en kan elke bewoner in Nederland nog bewuster de verschillende opties naast elkaar leggen. Momenteel zijn er bijvoorbeeld proeven met waterstof. Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/waterstof

   Bij elke woning is de situatie verschillend en via onze platform informeren wij iedereen zo breed mogelijk.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.