We moeten het (ook) hebben over kernenergie

Kernenergie: taboe?John van den Dungen

- Regiomanager

John van den Dungen is regiomanager bij Feenstra. John onderzoekt voortdurend hoe diensten van Feenstra op het gebied van beveiliging, ventilatie en verwarming elkaar kunnen versterken. Daarmee probeert hij het leven van de Feenstra-klant energiezuiniger, comfortabeler en veiliger te maken. John is getrouwd met Gemma en vader van Dione en Jolein. Hij is geïnteresseerd in duurzaamheid, loopt regelmatig hard en mag graag tegen een berg op fietsen.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Robert van Nunspeet
  Robert van Nunspeet 14 maanden geleden

  Kernenergie is de duurste vorm van energie en kan alleen gebouwd worden met subsidie en dus belastinggeld, U zegt dat kernenergie een bewezen technologie is, u heeft dus een oplossing na 10,5 jaar voor Fukushima ? (tot nu toe geen (kern) geleerde die de afbraak van 2 centrales heeft en Japan in een zeer gevaarlijke toestand houdt. Het afval wordt nu veel zorgvuldiger opgeslagen, dat hebben we vlak over de grens gezien in Gorleben en Asse, moeten voor meer dan 2 miljard (belastinggeld) opgegraven worden na 20 jaar ipv de gegarandeerde 200 jaar door de kerngeleerden. Weet u de halveringstijd van het in Borssele gebruik zijnde U235? en de totale onschadelijkheid? De koeling levert enorme milieu schade op net zoals de Verrijking in Frankrijk, incl het lozen van Tritium op het Kanaal. De Co2 is gigantisch denk alleen maar aan de bouw van het gebruikte staal en beton. Totaal uit de tijd en onmiddelijk stoppen met deze technologie.
  Ik raad u aan om zich te verdiepen in Perovskite; in de komende 10 jaar 10x Borssele wat betreft capaciteit in Nederland !

 • Gravatar for Hans Kerkhoff
  Hans Kerkhoff 3 jaren geleden

  Zolang kernfusie nog niet op kleine schaal haalbaar is hebben we kernenergie nodig als overbrugging.

  • Gravatar for Robert van Nunspeet
   Robert van Nunspeet Hans Kerkhoff 14 maanden geleden

   Nee, we beleid nodig gericht op duurzaamheid, zodat je je (belastinggeld) niet weggooit aan Arabieren en Poetin, zodat je dat geld kan gebruiken voor onderwijs en innovaties en subsidies voor duurzaamheid voor bedrijven en particulieren. De bouw van een kerncentrale is veel te duur (In Engeland gaan ze minimaal 35 jaar lang 92,5 pond per jaar extra betalen voor de kerncentrale in Hinkley). En in die tijd leveren Perovskite zonnepanelen 10 kerncentrales aan energie op, zonder noemenswaardige milieu effecten, tientallen meer toepassingen en hoger rendement, wat in de nabije toekomst vele malen groter wordt. Tevens baas in eigen huis, bedrijfspand of kantoor. Helaas is de kennis van kernenergie bedroevend bij de kernenergie voorstanders en hebben geen idee van de risico's (mede het onder het tapijt schuiven van ongelukken en bijna melt-downs -ook Borssele in 1987) , maar Nederland bestaat niet meer bij een ongeluk a la Fukushima - de mens blijft de zwakste schakel en in Borssele werken ook mensen !

 • Gravatar for WAM
  WAM 3 jaren geleden

  Natuurlijk hebben we er eventueel echt alles voor over om onze ongebreidelde opmaak en consumptie cultuur in stand te houden. Inleveren op luxe vliegvakanties, verspilling, vlees eten, CO2 voetafdruk, willen we niet. Daar hebben we zelfs energieopwekking met enorme risico's voor over. Met een hoeveelheid radioactief afval (en straling) op aarde wat, aan het oog onttrokken, zal groeien en groeien. Het (kern)energietarief betreft; die enorme kosten worden 40 jaar doorgeschoven bij het weer ontmantelen van de reactor, waar overigens nog eens massa's radioactief materiaal voor opgeborgen zal moeten worden. En grenzen houden daarbij niet op bij de securigheid in je eigen land. Ik geloof uitsluitend in een enorme omslag van leefwijze, en van hernieuwbare energie opwekking. In tijden van rampen (watersnood, tweede wereldoorlog) die meer zichtbaar en voelbaar zijn moeten en konden (onze voorouders) het ook, nu kunnen wij het ook!

 • Gravatar for Peter de Groot
  Peter de Groot 3 jaren geleden

  Het energie probleem is alleen op een verantwoorde wijze op te lossen door kerncentrales te bouwen. Bij de huidige derde generaties kerncentrales is het afval minder en voor een belangrijk deel weer inzetbaar. Bij de vierde generaties is dit nog beter. Het proces om kernafval opnieuw in te zetten is al uit de zestiger jaren bekend. Er werd toen aan gewerkt in Petten. China past dit nu toe.

 • Gravatar for P luijbregts
  P luijbregts 3 jaren geleden

  Helemaal eens met Bth. Dit is de enige oplossing die er is. Zolang onze milieu goeroe Jesse Klaver zelf 3 mondjes moet voeden vrees ik dat ook hij e in een utopie leeft.

 • Gravatar for Peter
  Peter 3 jaren geleden

  Laten we vol gaan voor waterstof, zonne en wind energie. En stoppen met die rare focus op CO2 alleen. Het milieu probleem gaat niet alleen over CO2, er is meer waste, maar ook over eerlijker verdeling van rijkdom en middelen. Die Dagobert ducks in de US hebben veel te veel vergaard.

 • Gravatar for Jos Timmerman
  Jos Timmerman 3 jaren geleden

  Kernenergie is niet rendabel, zie : https://reneweconomy.com.au/nuclear-energy-is-never-profitable-new-study-slams-nuclear-power-business-case-49596/

 • Gravatar for MteE
  MteE 3 jaren geleden

  Als je bij de feiten wil blijven, moet je niet beweren dat de klimaatverandering door onze CO2 uitstoot komt

  • Gravatar for BTh
   BTh MteE 3 jaren geleden

   voorlaatste zin: "... wat de aarde niet aan kan, zal afnemen."

  • Gravatar for BTh
   BTh MteE 3 jaren geleden

   De klimaatverandering komt in de basis van alles maar door één probleem. Een probleem dat de kongsi van politici en grootkapitaal zoveel mogelijk onder de pet houden omdat de enige echte oplossing tot vermindering van omzet, winst, belastingopbrengst en... macht leidt. Al sinds de eerste footprint studies rond het begin van deze eeuw, waar een aantal Westerse universiteiten, o.a. ook onze eigen Universiteit Wageningen, aan mee hebben gedaan, is het duidelijk dat ons relatief kleine planeet aarde maximaal ca. 3 miljard mensen aan kan. Ieder mens moet eten, drinken, wonen, reizen, enz., enz. en er moet (lees: 'kan') gedurende zijn leven een mega hoeveelheid producten voor hem worden geproduceerd (= omzet = winst = belastingopbrengst = macht). De huidige ca. 7 miljard mensen zijn er meer dan twee maal te veel en dat kan de aarde, en daarmee het milieu en het klimaat van de aarde, van geen kanten aan. Wat we ook doen aan z.g. ‘klimaatplannen’. Het is dweilen met alle kranen wagenwijd open. Er is niet eens zo heel veel visie op de komende 10 tot 20 jaar voor nodig om te begrijpen dat de enige oplossing die het huidige leven op aarde in stand kan houden, het sluiten van de kranen is. In plaats van de huidige, schrik niet, ruim 200.000 mensen die er PER DAG op aarde bijkomen (73 miljoen per jaar!!) moeten we naar drastische geboortebeperking, maximaal 2 kinderen per man/vrouw. Twee mensen laten dan dus twee kinderen achter. Door de leeftijdstoename stijgt de overbevolking dan nog wel een beetje door, maar deze oplossing zou voor het voortbestaan van de mensheid een extreem belangrijke eerste stap in de goede richting zijn. Op den duur zullen steeds meer mensen inzicht krijgen in welke existentiële bedreigingen de mensheid boven het hoofd hangen door de overbevolking met miljarden, en dan zullen die mensen automatisch voor het op de wereld brengen van één (of geen) kind gaan kiezen. Geboortebeperking is op allerlei vredelievende manieren te bewerkstelligen, variërend van belastingheffingen op een derde en daarna volgend kind tot en met een bonus op sterilisatie na het tweede kind. EN natuurlijk niet te vergeten, wereldwijde voorlichting, tegen de zin van de kongsi, over wat er met ons mensen op deze aarde aan de hand is.
   Belastingheffing op een derde en daarna volgend kind is voor veel mensen misschien nog even moeilijk om het in de juiste context te kunnen plaatsen, maar in principe is het heel goed vergelijkbaar met de langzaam maar zeker steeds meer opkomende heffingen op de uitstoot van milieuschadelijke stoffen tijdens de ontelbare productieprocessen op aarde. Wat we moeten leren inzien is dat alleen door een langzame afname van de huidige ruim 3 miljard mensen die de aarde niet aan kan, het aantal productieprocessen, bouwprocessen, brandstof verbruik in huis en in het (vlieg)verkeer, enz., enz., zal afnemen en daarmee, en alleen daarmee, de uitstoot van alles wat de aarde niet kan zal afnemen. Niet door heffingen, het maakt alle productie duurder, maar niet of nauwelijks minder.

 • Gravatar for Bas Gresnigt
  Bas Gresnigt 4 jaren geleden

  Ook normaal functionerende kerncentrales en bovengrondse kernafval opslag- en verwerkingsinstallaties verspreiden zodanige hoge radio-activiteit dat de genen van babies die binnen 40km van zo'n installatie worden verwekt significant meer beschadigd blijken te zijn.
  Voor een toelichtende presentatie met de metingen rond opslag plaatsen: http://goo.gl/RzZwcV
  Duitsland sloot 'dry cask' opslag Gorleben terwijl die ~€100miljoen kostende opslag faciliteit nog voor 70% leeg was, toen due diligence onderzoek zelfs grotere genetische schade aantrof.
  Een foto van Gorleben: https://uploads.disquscdn.com/images/caf69f9b4fe76a5974a8c7aa3d34db57356869aff36ad4aa5a377926b97f71c9.gif

  Natuurlijk verspreiden ook kerncentrales (incl. ons Borssele) dergelijke DNA beschadigende straling tot op 40km afstand: http://goo.gl/p0aUGk

  Waarom zouden we ons nageslacht belasten met slechter DNA voor een methode om elektriciteit te produceren die veel duurder (2- 5 keer) is dan wind+zon+opslag (opslag in de vorm van hernieuwbaar gas in zoutkoepels of lege aardgasvelden, wanneer er overproductie is)??

  Het voorbereiden en bouwen van een nieuwe kerncentrale kost bovendien ~20jaar zoals recente kerncentrales laten zien. Dan produceren wind+zon allang >60% van onze elektriciteit en is er gedurende 3 maanden per jaar sprake van overproductie waardoor de prijs dan <1cnt/KWu is.
  Die kerncentrale kan in 2040 op geen enkele wijze economisch draaien.

  • Gravatar for Bas Gresnigt
   Bas Gresnigt Bas Gresnigt 4 jaren geleden

   Ik had uw verwijzing ook zo begrepen. Jammer dat SA speculaties publiceert (met een suggestie van feiten) van het bekende kernenergie lab ORNL:"the scientists estimated radiation exposure around the coal plants"..

   Je stelt: "vliegas - zoals u zelf ook al opmerkte - over de omgeving verspreid wordt". Dat heb ik niet opgemerkt. Lees mijn reactie.
   Sinds decennia wordt alle vliegas, e.a. uitgefilterd met o.a. centrifugaal filters.

   In mijn reactie staan links naar PPT's met links naar metingen die significante genetische schade rond kerncentrales (tot op 40km) laten zien.
   Geen stralingsmetingen aan vliegas gezien. Zeker geen indicaties dat er sprake zou zijn van genetische schade...

   De verhoogde achtergrond straling in de wijk Talesh Mahalleh in Ramsar, Iran (straling daar gem. ~6mSv/jr, hier ~2mSv/jr) is bekend. Omdat daar maar 1200 mensen wonen is het statistisch onmogelijk om significante verhoging van het aantal kanker gevallen aan te tonen. Wel hogere DNA afwijkingen:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21894441 en bloedafwijkingen:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15063540

   Leven in gebieden met hogere achtergrond straling zoals Tibet en N.Guinea, leidt ook tot veelmannerij. Er worden daar immers veel meer mannen dan vrouwen geboren omdat mannelijk DNA kleiner is en dus minder kans maakt dodelijk te worden getroffen door een stralingsdeeltje.

   De straling van vliegas is dus afhankelijk van de plek waar die kolen worden gewonnen. Er zijn bij mijn weten geen stralingsmeters rond kolen of vliegas opslagplaatsen...

  • Gravatar for B. Boxman
   B. Boxman Bas Gresnigt 4 jaren geleden

   Nog even dit: ik ben zeker NIET voor het bouwen van kerncentrales, ook al zijn die procesmatig volgens tegenwoordige ontwerpen inherent stukken veiliger dan de oude. U heeft zeker gelijk dat zulke bouw gewoon veel en veel teveel tijd gaat kosten.
   Ik ben daarentegen een vervente voorstander van de waterstofeconomie. En daarnaast ook van sommige vormen van 'blauwe energie', zoals energiewinning uit het potentiaalverschil van zout- vs. zoetwater, over een membraan. Niet uit stuwdammen met krachtcentrales overigens: te milieubelastend.
   Maar dat houdt niet in dat ik zomaar meega met van alles wat er zoal - te pas en te onpas - tegen kernenergie beweerd wordt.

  • Gravatar for B. Boxman
   B. Boxman Bas Gresnigt 4 jaren geleden

   Mijn verwijzing betrof alléén de straling die uittreed vanuit reactoren zelf. Vergeleken daarmee geeft vliesas uit kolenverbranding, volgens het geciteerde artikel (zoals ook vele andere) een hogere belasting, juist doordat die vliegas - zoals u zelf ook al opmerkte - over de omgeving verspreid wordt in tegenstelling van de afvalproducten van de kerncentrale. Die laastste worden inderdaad zorgvuldig apart gehouden en veilig (?- hoopt men...) elders opgeslagen.

   Ik ontken zeker niet dat de opslag van kernafval problematisch is, noch dat de bij een ramp vrijkomende straling c.q. giftige stoffen zeker véél belastender zullen zijn dan de straling uit vliegas. De kosten zullen inderdaad astronomisch zijn !

   Aanvullend - nu we het toch over stralingsbelasting uit de omgeving hebben - wil ik er even op wijzen dat niet alleen kolen, en dus de vliegas na verbranding, straling afgeven; ook rotsen en grond bevatten veelal radioactieve elementen. In landen zoals Frankrijk is daardoor in veel streken de natuurlijke achtergrondstraling sowieso al hoger dan die uit een kerncentrale !

   Wat betreft de straling uit vliegas: die as is wat overblijft wanneer de kolen verbrand zijn en is als zodanig veel kleiner in volumen dan de oorspronkelijke kolen. De radioactieve elementen zijn niet verbrand, en zijn in die as dus veel sterker geconcentreerd. Dáárdoor is die as radioactiever (naar volumen) dan de kolen, niet door enige vorm van kernsplijting...

 • Gravatar for Bas Gresnigt
  Bas Gresnigt 4 jaren geleden

  De historische kans dat een kern reactor zijn leven eindigt in een ontploffing met een grote exclusie zone (ter grootte provincie Zeeland, bij verkeerde wind incl. Rotterdam) is maar liefst 1% (kern reactor draait 45jaar, er zijn er 4 ontploft in 18.000 draai-jaren). Indertijd is een kans van minder dan eens in 1miljoen jaar toegezegd...
  De kosten worden dan gesocialiseerd (burger + overheid). Immers de kernenergie wet beperkt de aansprakelijkheid van een kerncentrale tot 1,2miljard, terwijl de schade bij Fukushima ~€500miljard en stijgend is. Ondanks dat daar de wind steeds direct naar zee waaide. Dat betekent dat we hier richting >€1.000miljard moeten rekenen (aannemende dat de nieuwe ook in Zeeland komt te staan).

  De nieuwe ontwerpen (EPR, AP1000) zijn wel een factor 10 veiliger, hopen we.
  Dan nog vind ik een kans van 1 promille op een ongeluk waardoor ons hele landje kreupel wordt, veel te hoog!