Alles wat u moet weten over de Klimaatwet

De Klimaatwet: wat moeten we ermee?

 • 30/07/2018 10:44am
 • 10
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Binnenkort heeft Nederland voor het eerst in de geschiedenis een Klimaatwet. In de wet staan diverse doelen waar de Nederlandse overheid de komende decennia naar zal streven, samen met burgers en bedrijven. Het belangrijkste doel van de Klimaatwet is het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen - met name CO2. De initiatiefnemers willen dat Nederland daarmee een bijdrage levert aan het tegengaan van de klimaatverandering. Wat kunnen we verwachten van de Klimaatwet? En wat betekent de nieuwe wet voor ú?

Waar komt die Klimaatwet opeens vandaan?

In november 2015 stelden Diederik Samsom (toen nog fractievoorzitter van de PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) de eerste versie van een Klimaatwet voor. Samsom en Klaver kregen toen onvoldoende steun in de Tweede Kamer, maar dat is veranderd met de komst van het kabinet Rutte-III. Sinds er in het regeerakkoord afspraken staan over de verduurzaming van Nederland en over de energietransitie, is ook de steun voor een Klimaatwet toegenomen. Deze zomer zijn de regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) én enkele oppositiepartijen (GroenLinks, SP en PvdA) het eens geworden over hoe de Klimaatwet eruit moet gaan zien.

Gerelateerd
Energietransitie kosten

Energietransitie: de balans tussen kosten en duurzaamheid

Lees meer

Wat staat er in de Klimaatwet?

In de Klimaatwet staan heldere doelstellingen die te maken hebben met het milieu en de energiebronnen die we in Nederland gebruiken.

 • In 2050 moeten we in Nederland 95% minder de CO2 uitstoot dan in 1990. 
 • In 2030 moet de CO2-uitstoot al zijn afgenomen met 49%. 
 • In 2050 moet de productie van elektriciteit helemaal CO2-neutraal zijn. 
 • Iedere vijf jaar stelt het kabinet een Klimaatplan op. Dat plan zal laten zien hoe de energietransitie er op dat moment voor staat en wat de gevolgen zijn, bijvoorbeeld voor de economie en de werkgelegenheid.
 • De vierde donderdag van oktober is voortaan Klimaatdag.

Is de Klimaatwet hetzelfde als het Klimaatakkoord?

De Klimaatwet en het Klimaatakkoord zijn niet hetzelfde, maar ze zijn wel onverbrekelijk met elkaar verbonden. Om de doelstellingen van de Klimaatwet te kunnen halen, is het nodig dat burgers, bedrijven en de overheid op allerlei terreinen afspraken met elkaar maken over vrijwillige en wettelijke maatregelen. Werkgevers, werknemers, betrokken burgers en allerlei maatschappelijke organisaties zijn er -samen met de overheid- al sinds februari van dit jaar over in gesprek. De afspraken die zij met elkaar hebben gemaakt vormen de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. En ook die zijn deze zomer gepresenteerd. Er staat bijvoorbeeld in dat de belasting op gas omhoog gaat en op elektriciteit juist omlaag. Gemeenten moeten uiterlijk in 2021 per wijk een plan hebben voor de overstap naar schone elektriciteit en duurzame warmte. De woningcorporaties streven ernaar al over drie jaar meer dan 100.000 bestaande woningen aardgasvrij te hebben gemaakt. Verder komt er meer aandacht voor alternatieve warmtebronnen, zoals aardwarmte. 

Kort samengevat: in de Klimaatwet staat wát we in 2050 met elkaar moeten hebben bereikt, in het Klimaatakkoord staat hóe we dat gaan doen.

Wat gaan de Klimaatwet en het Klimaatakkoord u kosten?

De overstap naar duurzame energie heeft in het Klimaatakkoord een belangrijke plaats. In de komende jaren zullen honderdduizenden woningen (veel) energiezuiniger moeten worden. Dat kost in de meeste gevallen veel geld, maar daar staat op de lange termijn een lagere energierekening tegenover. Bovendien kunnen huiseigenaren volgens de Klimaatwet rekenen op een compensatie als zij hun woning energiezuinig maken. Daarnaast komen er speciale leningen met een lage rente. Zo'n lening zal niet verbonden zijn aan de eigenaar, maar aan het huis.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen de schouders op te halen en onbekommerd aardgas te blijven verbruiken. Maar dat kost zéker geld, want de belasting op aardgas zal flink omhoog gaan, terwijl de prijs van elektriciteit naar alle waarschijnlijkheid juist zal dalen. Gelukkig zijn er nogal wat maatregelen die u vandaag al kunt nemen, op weg naar een toekomst zonder aardgas.

Gerelateerd
Van het gas af

Drie scenario's voor een aardgasloze toekomst

Lees meer

Is de Klimaatwet al definitief?

Deze zomer hebben zeven partijen in de Tweede Kamer de Klimaatwet als initiatiefwet gepresenteerd. Later dit jaar behandelen de Tweede Kamer én de Eerste Kamer de wet. Omdat er zoveel partijen aan hebben meegewerkt, is de verwachting dat de Klimaatwet zonder veel problemen zal worden aangenomen. Zoals iedere nieuwe wet moet de Klimaatwet óók worden voorgelegd aan de Raad van State. Geeft die een kritisch of zelfs negatief advies, dan zou de invoering van de wet nog vertraging kunnen oplopen. Gebeurt dat niet, dan zal de Klimaatwet waarschijnlijk begin 2019 van kracht worden.

Hoe is de Klimaatwet ontvangen?

Uiteraard hebben de politieke partijen die bij de wet betrokken waren, enthousiast gereageerd op de inhoud van de Klimaatwet. De meeste milieuorganisaties juichten wat minder hard, maar ook zij zijn over het algemeen positief over de nieuwe wet. Toch was er ook kritiek en dan met name op het vrijblijvende karakter van de Klimaatwet. De doelstellingen zijn ambitieus, maar als ze niet gehaald worden, zijn er (nog) geen manieren om dat alsnog af te dwingen.

Wat gebeurt er op de Nationale Klimaatdag?

Ieder jaar komt er een Klimaatdag, op de vierde donderdag van oktober. Op die dag beoordelen regering en parlement of we nog op schema liggen met het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Is dat niet het geval, dan stelt het kabinet in de Klimaatnota aanvullende maatregelen voor.

Hebben andere landen óók een Klimaatwet?

Nederland is in Europa het zevende land met een Klimaatwet. De doelstellingen in de wet zijn wel ambitieuzer dan in veel andere landen.

Ontdek wat de energietransitie voor u betekent

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Harrievegan 3 jaren geleden

  Gravatar for Harrievegan

  Het (wereld-)klimaat is écht het meest gebaat bij een ingrijpende en voor velen pijnlijke ingreep, namelijk: het einde van de veeteelt. Over een of twee generaties zullen we smakelijk lachen om hoe onoverkomelijk moeilijk de consument het in de 21e eeuw had met het opgeven van de dier-exploitatie. Het milieu vind ik echter niet de belangrijkste reden voor beëindiging van de veeteelt, de gezondheid van mensen evenmin. Het morele aspect, de abolitie, is van het hoogste belang; milieu en volksgezondheid zijn bonussen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jager 3 jaren geleden

  Gravatar for Jager

  En dan te bedenken dat het een hele hoax is de zogenaamde klimaatverandering

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan 3 jaren geleden

  Gravatar for Jan

  Opwarming van de aarde en klimaat verandereing is een mondiaal probleem en wellicht niet eens geheel toe teschrijven aan de mensheid. Het probleem moet dus mondiaal aangepakt worden anders bereik je niks behalve dat het hier de mensen een hoop geld kost maar een druppel op de gloeinde aarde is. Daarbij worden mensen hier op onkosten gejaagd en het niet eens bewezen is dat het ook maar iets zal helpen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ed 3 jaren geleden

  Gravatar for Ed

  Op een kuub aardgas zit (nu al) een opslag van € 0,34 en op een kWh aan elektriciteit € 0,14. Reken maar uit wat dat een gemiddeld huishouden kost (energiesite.nl; zeg € 1050,-/jaar). Een gemiddeld huishouden - voor huishoudelijk gebruik - produceert 4 ton CO2 per jaar (site VEH, 2015). De kosten van afvangen en opslaan van CO2 bedragen - afhankelijk van de bron van die gegevens - $, maar we maken er € van: € 100,- tot € 25,- per ton. Trend: dalend. Dus voor € 400,- per jaar - minder dan de helft van wat we nu al betalen aan heffingen 'voor het milieu' - komt er van de huishoudens geen CO2 meer in de atmosfeer. Of, misschien komt het er wel, maar zo'n installatie voor afvangen en opslaan haalt die CO2 er gewoon weer uit. Het doel van het akkoord van Parijs was alleen het terugdringen van CO2 in de atmosfeer. Dus waarom tienduizenden euro's investeren, in isolatie en in apparatuur die zowel in afschrijving als onderhoud duurder is dan onze CV-ketel en gasfornuis, als we voor € 400,-/jaar nu, en naar verwachting € 100,-/jaar in 2025, het probleem kunnen oplossen? En daarbij: we betalen er al voor.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Ed 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   De saldering regeling geldt tot 2020. In juli 2018 heeft minister Wiebes aangegeven dat de overheid na 2020 een vergelijkbaar financieel voordeel zal blijven bieden. De toekomst zal het uitwijzen hoe dit verder zal uitpakken.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • lol Ed 3 jaren geleden

   Gravatar for lol

   ok en wanneer gaat de saldering compleet verdwijnen bij terugleveren ???
   Belasting overal op , tja 1 kW stroom kost 23 cent kale prijs is 7 cent reken maar uit wie hier aan verdient !!!! (nog geen transport en netwerk kosten meegerekend !!!)
   maak stroom spotgoedkoop zonder belasting en ik verwarm gelijk huis met elektra ipv gas

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Karreman 3 jaren geleden

  Gravatar for Karreman

  Wat ze eerst moeten aanpakken zijn de brommers die overal op straat staan te brommen en te puffen. De roet wat die brommers uitstoten is vele malen meer als de meest vervuilende diesels. Ik durf met mijn kind niet eens bij de stoplichten te wachten met de fiets als ernaast mij een brommer verschijnt. Bovendien zijn bijna alle brommers ook dik opgevoerd waardoor de uitstoot nog veel meer is als normaal en de politie doet daar niks aan. Ik heb zelf ook een brommer maar ik haat die vervuilende brommers dus ik heb een electrische brommer gekocht, trekt sneller op als een conventionele oude brommer en totaal geen uitstoot, laad hem met mijn zonnepanelen op. Laat de politiek daar eens wat aan doen aan al die vervuilende brommers dus...

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Karreman Karreman 3 jaren geleden

   Gravatar for Karreman

   Als je denkt even gezond te doen en lekker te fietsen en je wordt ingehaald door een brommer dan krijg je toch een teringzooi naar binnen en die vreselijke lucht en al die roet dat is toch niet gezond. Daarom rijd ik liever in de stad met mijn auto en luchtcirculatie alleen binnen aan en de airco aan en jammer jammer jammer, al die CO2 uitstoot voor niets. Politiek maak de stad echt schoner !! Bovendien mogen die brommers ook in parken etc komen waar je denkt lekker te kunnen wandelen en gezond lucht binnen te krijgen, geen wonder dat er steeds meer kankerpatienten zijn, niet verwonderlijk. Jammer. Weg met die brommers het is tijd voor een nieuwe tijdperk en dat is electrisch rijden !

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • K 3 jaren geleden

  Gravatar for K

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/19/regeerakkoord-helpt-klimaat-met-00003-graden-13584998-a1578000
  Rectificatie.
  Het is 0,0003 gr.C minder opwarming in het jaar 2100. Deze waarde is nog steeds kleiner dan de meetfout (valt dus nooit aan te tonen). Daarmee een volstrekt zinloze exercitie en geld verspilling

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • H.Gordijn 3 jaren geleden

  Gravatar for H.Gordijn

  Waarom wil NL heiliger zijn dan de paus. In de EU gaat niemand van gas af alleen NL . Het effect is daarom 0 % op het totale plaatje. Consumenten worden onnodig op kosten gejaagd. Overheid gebruik je volle verstand en denk eerst na alvorens van alles te roepen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Hanny H.Gordijn 3 jaren geleden

   Gravatar for Hanny

   Ik kan het met uw redenering helemaal eens zijn. Hier in ons speldeknopje op de globe wordt met wensdenken geleefd. Wij als klein landje hebben helemaal niks in te brengen in dit wishfull thinking gebeuren. Er wordt niet gekeken of de bewoners dit kunnen ophoesten, maar we moeten de milieufanatici blindelings volgen. Nog iets, Nederland is Nederland la lang niet meer met al die afschuwelijke windmolens (ik woon in de Flevopolder). Wanneer komt er bezinning bij de ZOGENAAMDE wetenschappers. MOEDER AARDE/DE NATUUR laat zich niet dwingen, dit gaat al miljarden jaren zijn eigen gang. Stop de onzin!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J. Rosmolen 3 jaren geleden

  Gravatar for J. Rosmolen

  Citaat;"Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen de schouders op te halen en onbekommerd aardgas te blijven verbruiken. Maar dat kost zéker geld, want de belasting op aardgas zal flink omhoog gaan, terwijl de prijs van elektriciteit naar alle waarschijnlijkheid juist zal dalen." Ja ja "naar alle waarschijnlijkheid". Kortom we weten van niets.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arnold 3 jaren geleden

  Gravatar for Arnold

  Ik interesseer me niet zo in wat hier boven beschreven staat, maar wel wat er concreet in het energie akkoord staat, en dat wordt op dit moment niet volledig weergegeven, hoeveel subsidie wordt er toegekend aan het gasvrij maken van een eigen huis, waar wij in wonen.
  Op dit moment hebben we de kruipruimte al voorzien van schuimbeton, en de gaten voor die kruipruimte al gedicht, dat is inmiddels al 12 jaar geleden gedaan, op een paar ramen na is deze al voorzien van HR++ glas, het dak en de spouwmuren zijn ook al van isolatie voorzien, en we hebben 14 zonnepanelen die zijn van ons zelf. We hebben een HR ketel, en we verbruiken 770 m² gas per jaar.
  Nu hebben een project dat we 3 face aansluiting krijgen en dat we eind Augustus overgaan op inductie koken,
  Nu kijken we hoe we verder moeten, maar dat zal volgend jaar wel zijn of langer, dat we bijna geen gas of helemaal van het gas afgaan, maar dat hangt allemaal af van wat er inhoudelijk in het energie akkoord staat, laat duidelijk zijn, ik ben voorstander om het CO2 drastische naar beneden te brengen,
  Allereerst moet het stadsgezicht van tafel, en de horizon vervuiling, zodat er meer windmolens, en meer zonnepanelen kunnen worden ge-installeert. monumenten panden kunnen daardoor niet worden voorzien van HR++, in deze toestand waar nu leven is het belangrijk dat ze die belangrijke regel van tafel vegen,
  Ik kan me voorstellen dat er een lening op een huis met een lage rente voor een heleboel mensen hele last is, je moet het maar terug betalen, de meeste mensen kunnen dat wel betalen, maar er is ook een behoorlijke groep die dat niet kan, daar wordt waarschijnlijk niet naar gekeken, dat wil dus zeggen dat de burger alweer de LUL is,

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Arnold 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer De Haan,

   Allereerst willen wij u bedanken voor uw geduld.

   Wij merken dat men steeds meer zelf energie wil opwekken met zonnepanelen. Dat is goed nieuws! Tegelijk zorgt dat ervoor dat wij momenteel veel meer aanvragen te verwerken hebben dan normaal in deze tijd van het jaar. Wij streven ernaar om iedereen zo snel mogelijk van dienst te kunnen zijn.

   Zou u zo vriendelijk willen zijn om uw adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres door te sturen naar [email protected]? Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Eduard de Haan Arnold 3 jaren geleden

   Gravatar for Eduard de Haan

   Ik wacht op bericht van Feenstra- Nuon Zonnepanelen die ik aangevraagd heb. De foto's van mijn meterkast is al verzonde tijd je terug.......Ik snap dat het druk is......wachten duurt zo lang hihihihi.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Arnold 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Arnold,

   Wauw, zo te lezen bent u al goed op weg richting de energietransitie. Stap voor stap gaat u naar een duurzame woning.

   Mocht u twijfelen wat u volgende stap kan zijn, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected] Wij ontvangen dan graag uw contactgegevens, zodat wij advies op maat kunnen geven.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mark 3 jaren geleden

  Gravatar for Mark

  Dus eerst maar is beginnen met alle oude (VR) ketels te vernieuwen, scheelt al enorm! Veelal zie je oudere toestellen met boiler of buffervat die 24/7 warm gehouden worden en dat kost een hoop onnodige energie. De huidige HR ketels zijn een stuk zuiniger in gas en stroom en dus mileuvriendelijker. Daarmee doen we al een flinke stap in de goede richting.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Mark 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Mark,

   Wij willen u bedanken voor uw bericht.

   Stap voor stap zal iedereen op zijn eigen tempo de stap nemen naar de energietransitie. Er leiden meer wegen naar Rome.

   Hoe haalt u het meeste uit uw cv-systeem? Bekijk de volgende link waarin wij tips weggeven. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/haal-het-meeste-uit-uw-cv-systeem

   Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, dan vernemen wij dit graag. U kunt dan een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.