Niet veel investeren en toch comfortabel wonen

Vijf tips om comfortabel te wonen tegen een geringe investering

Als ik wel eens voor een groep monteurs sta om mijn jarenlange kennis over ventilatiesystemen over te dragen, krijg ik van de vakmensen wel eens de vraag wat mijn eerste adviezen zouden zijn wanneer bewoners aangeven niet veel geld te hebben, maar wel te willen investeren in een veilig en comfortabel woonklimaat. Ik deel mijn top 5 ook graag met u.

1. Thuis brengt u veel tijd door in de slaapkamer. Goed gezuiverde lucht in uw slaapkamer is belangrijk. Ik vind het voor iedereen een overweging te investeren in een luchtreiniger en -bevochtiger voor in de slaapkamer. En natuurlijk ventileert u in de zomer extra met het raam open. 

2. Dan de badkamer. De badkamer is veelal de kamer met de hoogste luchtvochtigheid. Zet daar met grote regelmaat een raam open. Kunt u geen raam openzetten en heeft u geen ventilatiesysteem? Overweeg dan de aanschaf van een losstaande ventilator. Heeft u wel een ventilatiesysteem, zet deze dan tijdens het badderen op de hoogste stand: zo wordt het vocht zo optimaal mogelijk afgevoerd.

Bonustip: laat het ventilatiesysteem na het gebruik van de badkamer nog minimaal 30 minuten op de hoogste stand staan, zodat alle waterdamp afgevoerd is. 

3. Heel belangrijk vind ik rookmelders en koolstofmonoxide-detectoren. Installeer deze conform de voorschriften. U kunt maar beter direct gewaarschuwd zijn wanneer er brand uitbreekt of een CO-lekkage ontstaat. 

4. Heeft u thuis een ouderwetse open haard of een houtkachel? Gezellig en behaaglijk warm. Helaas ook zéér ongezond door de hoge concentraties fijnstof. Steekt u de haard aan, zorg dan echt voor goede ventilatie. Zet in ieder geval altijd uw ramen open. Alleen ventileren door uw ventilatiesysteem aan te zetten, raad ik niet aan. Met een openverbrandingstoestel (open haard, geiser) in combinatie met een ventilatiesysteem bestaat namelijk de kans dat er onderdruk in de ruimte ontstaat. En dat wilt u niet. De kans bestaat dan namelijk dat er schadelijke rook via de schoorsteen de woning in komt.

Bonustip: heeft u een wtw-systeem, dan moet uw openhaard een apart luchttoevoerkanaal hebben. Om verrassingen  te voorkomen adviseer ik u dit voor de zekerheid nog even te toetsen. Dan voorkomt u in ieder geval dat er via de schoorsteen vervuilde lucht in de woning komt.

5. Luchtverfrissers in de badkamer of het kleinste kamertje verspreiden schadelijke chemicaliën. Een klein pufje is voldoende om de onaangename geur van het toilet te maskeren, maar gezond is het niet. Ik adviseer: gebruik ze zo weinig mogelijk, of nog beter: gewoon niet. Ook voor deze ruimten is het belangrijk goed te ventileren. Ook wanneer u met een ventilatiesysteem ventileert, zet u het liefst de deur op een kier voor extra luchttoevoer.

Meer over ventileren

Poll

Hoe ventileert u thuis?

Sidney Hermans

Meer van Sidney Hermans

— Service engineer

Service engineer Sidney Hermans is sinds 1995 in dienst bij de ventilatietak van Feenstra en weet de technieken binnen zijn vak gepassioneerd over te dragen aan collega’s. Sidney is niet alleen een vakkundige vakman die bewoners van tips en adviezen voorziet rondom schone lucht in de woning, maar hij brengt ook zijn collega’s de fijne kneepjes van het vak bij. Of dit nu de nieuwere technieken zijn, of de bestaande systemen, het credo is: vraag het aan Sidney en hij heeft antwoord.

Sidney Hermans

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.