Het belang van ventileren in de winter

In de wintermaanden speelt het dagelijks leven zich grotendeels binnen af. De ramen en deuren zitten zoveel mogelijk dicht. Een gezond binnenklimaat is daarom juist in deze maanden extra belangrijk.

Waarom? In elk huis is vocht aanwezig. Alleen door goed te ventileren kan dit vocht de woning verlaten. Voor frisse en gezonde binnenlucht moet er constant luchtverversing plaatsvinden in de woning. Heeft u een ventilatiesysteem in huis? Dan is het belangrijk deze regelmatig te onderhouden.

Wat gebeurt er in een slecht geventileerd huis?

We zijn in de winterperiode geneigd om ramen en ventilatieroosters zoveel mogelijk dicht te houden, om zo de kou buiten de deur te houden. Dit zorgt ervoor dat vocht in huis uw woning niet kan verlaten. Teveel vocht kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longaandoeningen als astma of allergieën.

Meer over het belang van ventileren

Ook huisstofmijt gedijt goed bij winters weer. De huisstofmijt woont het hele jaar in huis. In de zomer groeit de populatie sterk. Maar omdat men dan veel buiten is en de ramen openstaan, hebben wij er geen last van. Vanaf de herfst verandert dat. Ramen gaan dicht en verwarming aan. Stof achter de verwarming gaat door het huis zweven en wordt ingeademd. Zo kan bijvoorbeeld een astma-aanval ontstaan. Ook voor het verdrijven van huisstofmijt is goed ventileren dus van belang.

Luchten is geen ventilatie

Ventilatie is het beste middel tegen mijt en vocht. Even luchten door de ramen even open te zetten, is lekker fris maar niet voldoende. Een half uur nadat de ramen weer dicht zijn, is die gezonde lucht weer verdwenen. Met constante ventilatie bent u 24 uur per dag verzekerd van frisse lucht in uw woning.

Het onzichtbare gevaar: koolmonoxide

Jaarlijks overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie.

Voorkom vergiftiging door koolmonoxide en neem op tijd de juiste maatregelen door:

 • Professionele installatie van verwarmingsapparatuur door een erkend installateur
 • Periodiek onderhoud van de geiser, gaskachel en centrale verwarmingsinstallatie door een erkend installateur
 • Elke kamer waar u regelmatig komt constant te ventileren 
 • Plaats bij uw verwarmingstoestel een koolmonoxide-melder

Onderhoud uw mechanische ventilatie

Tips om goed te ventileren

De eenvoudigste manier van ventileren is continu een klapraam of deur open te houden. Helaas werkt dat de inbraakgevoeligheid van een woning in de hand. Bovendien brengt dit in de wintermaanden onnodig veel kou in huis. Daarom zijn er speciale ventilatieroosters in de handel.

Dubbele beglazing is meestal al voorzien van dergelijke ventilatieroosters. De meeste nieuwbouwwoningen zijn daarnaast voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Om goed (en dus continu) te ventileren, is het vooral van belang deze mechanische ventilatie nooit uit te zetten en om ventilatieroosters altijd open te houden. Daarnaast kunt u letten op de volgende zaken:

 • Ventileer extra als u kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn.
 • Verminder vocht in huis door te koken met de deksel op de pan en vloeren na het dweilen direct te drogen.
 • Ventileer ook bij vochtig weer - buitenlucht is dan vaak schoner en droger dan de lucht in huis.
 • Controleer of ventilatieroosters goed werken en schoon zijn.
 • Lucht kamers regelmatig, meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Zet wel eerst de verwarming laag, zo voorkomt u onnodig warmteverlies.

 • Schakel de mechanische ventilatie nooit uit. Trek de stekker van de centrale ventilator-unit niet uit het stopcontact, behalve bij onderhoud.
 • Laat uw mechanische ventilatie elke twee jaar door Feenstra schoonmaken en onderhouden.

Ventilatie certificeringen

 • Hier klimaatbureau
 • milieu centraal
 • MmM.png