Nooit meer vergiftiging door koolmonoxide

Nieuwe pijp-in-pijpconstructie redt levens

  • 0
  • 3 min.

Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, werkt Feenstra vanaf 1 januari standaard met een innovatieve afvoerbuis, de zogenoemde concentrische rookgasafvoer. Ernie van Dalen, operationeel directeur van Feenstra, beantwoordt drie vragen over dit nieuwe stukje techniek.

Concentrische rookgasafvoer

Wat is er mis met de huidige rookgasafvoer?

‘Er is niets mis met deze bestaande rookgasafvoeren. Met name niet wanneer bewoners gelijk met hun cv-ketel ook de rookgasafvoer vervangen, vervolgens goed onderhoud laten uitvoeren en een koolmonoxidemelder ophangen. Maar bij de nieuwe rookgasafvoer slaat de ketel automatisch uit wanneer er rookgassen lekken. En dat is een stuk veiliger. Het werkt namelijk zo. Cv-ketels hebben zuurstof nodig voor de verbranding. Bij die verbranding komen giftige rookgassen vrij die naar buiten moeten. Bij de meeste systemen komt de zuurstof van buiten via een pijp naar de ketel en verdwijnen de rookgassen via een andere pijp weer naar buiten. Zodra die afvoerpijp versleten is en rookgassen gaat lekken, komt er giftig koolmonoxide in de woning. Daar kunnen bewoners ziek van worden, en soms zelfs aan overlijden.’

Hoe werkt de nieuwe rookgasafvoer?

‘Bij een concentrische rookgasafvoer is er maar maar één pijp. Want in de pijp voor luchttoevoer zit de rookgasafvoerpijp onzichtbaar verwerkt. Door deze pijp-in-pijpconstructie creëer je dus een dubbele wand, een extra veiligheid. De buitenmantel wordt gebruikt voor de luchttoevoer. Mocht de binnenpijp lekken, dan komt het rookgas niet in de woning terecht, maar direct in de luchttoevoer van de ketel. Bovendien krijgt de ketel te weinig zuurstof en springt de ketel op storing. Dat verkleint de kans op koolmonoxidevergiftiging. De storingsmonteur kan vervolgens de lekkage direct ontdekken en verhelpen.’

Waarom gaat Feenstra deze rookgasafvoer als standaard invoeren?

‘De veiligheid van de bewoners staat bij ons altijd voorop. Dankzij deze innovatie kunnen we levens redden bij een lekkage van rookgassen met koolmonoxide. Het tweepijps-systeem werd vooral geïnstalleerd omdat de techniek en de markt nog niet gereed waren voor een volledige uitrol van de concentrische rookgasafvoer. Inmiddels is dat niet meer het geval. Dankzij alle innovaties aan het systeem en een onderzoek dat Feenstra samen met de fabrikant Burgerhout heeft uitgevoerd, is de pijp-in-pijpconstructie nu net zo duur als de traditionele systemen. Vanaf 1 januari installeren we daarom standaard bij elke nieuwe cv-ketel een concentrische rookgasafvoer.

Ook interesse in een concentrische rookgasafvoer?

Vrijblijvend advies aanvragen

Reactie op berichten

Naar aanleiding van alle berichten die wij ontvangen hebben op ons artikel over de concentrische rookgasafvoer hebben wij een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen. Klik hier voor onze reactie daarop. Voor specifieke vragen rondom uw eigen situatie verzoeken wij u vriendelijk rechtstreeks contact op te nemen met ons klantcontactcentrum op telefoonnummer 088 8455 000.

Meer over deze tags


Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.