Cv-ketel

Lees hier de veelgestelde vragen + antwoorden over cv-ketels, cv-ketel storingen, koolmonoxide en cv-ketel onderhoud. Feenstra geeft als expert in verwarming graag antwoord op al uw vragen. Mocht u uw vraag niet beantwoord zien, kunt u altijd bellen met onze Klantenservice, tel: 088 - 8455 000.

Veelgestelde vragen Cv-ketel

Dit is afhankelijk van uw wensen, uw leefomgeving en uw financiële mogelijkheden. Iedere situatie is anders en uiteraard kunnen situaties veranderen. Gebruik onze Ketelkiezer om de juiste ketel te vinden of bekijk de beste cv-ketels volgens de Consumentenbond.

Dit is afhankelijk van het merk en type van de cv-ketel, uw stookgedrag en de staat/conditie/onderhoudsgeschiedenis van de ketel. De economische levensduur van een ketel varieert van 12 tot 15 jaar.

Koopt u een cv-ketel bij Feenstra, dan is dit altijd inclusief installatie. Met onze cv-ketel installatie bent u er zeker van dat een ervaren vakman de ketel veilig monteert en de hr-ketel energiezuinig werkt. Bij de aanschaf van een cv-ketel komt u niet voor extra kosten te staan, want de monteurs-, voorrij- en materiaalkosten zitten allemaal bij de aanschafprijs inbegrepen.

Wat houdt een cv-ketel installatie in?

 • Demonteren en afvoeren oude ketel
 • Expansievat
 • Gaskogelkraan
 • Vul- en aftapkraan
 • Inlaatcombinatie
 • Vulkraan met keerklep en beluchter
 • Vulslangset
 • Leidingwerk voor aansluiting op de gas- en waterleidingen
 • Overstortventiel
 • Benodigd materiaal voor bedrijfsklare ketel
 • Twee jaar garantie op nieuwe cv-ketel

Feenstra Veilig
Voor een veilige en complete cv-ketel installatie verkoopt Feenstra standaard bij iedere installatie een Veiligheidspakket. Zo weet u zeker dat u veilig kan genieten van warmte en warm water. En op deze wijze zorgen we ervoor dat elke nieuwe cv-ketel installatie volledig voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Het veiligheidspakket kost € 150,- bovenop de aanschafprijs van de ketel en bestaat uit:

 • Standaard dak- en/of muurdoorvoer
 • Correct beugelen van de concentrische rookgasafvoer volgens richtlijnen Rogafa
 • Koolmonoxidemeting
 • Afregelen van de ketel
 • Controle leidingen op gaslekkages

De plaatsing van een nieuwe ketel, de vervanging van de oude of de ombouw van een VR-ketel naar een HR-ketel vraagt om vakkennis en ervaring.

Feenstra kan u helpen uw nieuwe cv-ketel te plaatsen. De cv-monteurs van Feenstra hebben de benodigde vakkennis en ervaring in huis om uw nieuwe cv-ketel efficiënt te installeren. Deze vakkennis en ervaring is bij Feenstra aanwezig door samenwerking met gerenommeerde ketelfabrikanten, jarenlange ervaring en volwaardige, up-to-date scholing. Daardoor kunnen wij uw cv-ketel plaatsen binnen één dag. Dat wil zeggen dat wanneer de Feenstra cv-monteur bij u op bezoek komt, hij normaal gesproken dezelfde dag nog uw cv-ketel geplaatst heeft. Zo doen we dat al jaren.

Maak vrijblijvend een afspraak
Weet u welk type cv-ketel u nodig heeft? En hoeveel warm water de ketel moet leveren? Onze adviseur kan u helpen bij het antwoord op deze vragen. Wanneer wij samen met u de juiste cv-ketel gekozen hebben, maken we een afspraak om deze cv-ketel te installeren. De Feenstra cv-installateur kan behalve uw cv-ketel ook uw gehele centrale verwarming aanleggen. Informeer naar de mogelijkheden, wij helpen u graag.

Meer weten over het plaatsen van een nieuwe cv-ketel?
Onze ervaren adviseur helpt u graag bij het plaatsen van uw cv-ketel. Hij komt vrijblijvend bij u thuis om uw wensen te bespreken. Ook bekijkt hij uw huidige situatie. Hierna geeft hij aan welke oplossing het beste bij uw situatie past. Maak direct een afspraak met een Feenstra adviseur en bel met 088 - 8455 000 (lokaal tarief).

Voor vrijblijvend advies over uw cv-ketel en cv-thermostaat kunt u terecht bij Feenstra. Onze specialisten kijken wat de beste mogelijkheden zijn voor uw huis en uw budget. Er zijn verschillende opties voor de thermostaat. Bij iedere cv-ketel levert Feenstra een standaardthermostaat. U kunt ook kiezen voor meer comfort en bedieningsgemak met een klokthermostaat van een A-merk of een slimme thermostaat. 

Kamerthermostaten hebben vaak veel mogelijkheden. Op Youtube vindt u vaak hele goede en duidelijke gebruiksvideo’s.  Een geschikte temperatuur voor bijvoorbeeld nachtverlaging is afhankelijk van uw afgiftesysteem. Onze servicevakman kan u hierover prima adviseren tijdens de onderhoudsbeurt van uw installatie. Lees hier meer informatie over besparen met uw thermostaat.

Feenstra heeft meer dan 70 jaar ervaring op het gebied van verwarmingen. U kunt bij ons terecht voor het aanleggen of vervangen van een volledige cv-installatie (bijvoorbeeld na een renovatie of bij nieuwbouw).

Meer weten over het aanleggen van centrale verwarming?
Feenstra adviseert u graag bij de aanleg van centrale verwarming. Onze adviseur komt vrijblijvend bij u thuis om uw wensen te bespreken. Ook bekijkt hij uw huidige situatie. Hierna geeft hij aan welke oplossing het beste bij uw huishouden past. Maak een afspraak met onze adviseur: 088 - 8455 000.

Wanneer uw cv-ketel kapot is, is dat erg vervelend. Neem gerust contact op met Feenstra. Als u een contract heeft, helpen wij u zo spoedig mogelijk. Ook als u geen contract heeft, zullen wij ons uiterste best doen u zo snel mogelijk te helpen. Als blijkt dat de ketel niet meer te repareren is, zorgen wij dat er zo snel mogelijk een nieuwe ketel komt. 

Cv-ketel storing

Veelgestelde vragen Cv-ketel huren

Een ketel is een grote investering. Daarom kunt u bij Feenstra er ook voor kiezen om een ketel te huren. U betaalt dan een vast bedrag per maand. Vrijwel alle service- en onderhoudskosten komen voor rekening van Feenstra. U bent hiermee verzekerd van een goed werkende ketel.

Feenstra zorgt er voor dat de ketel gedurende de looptijd van de huurovereenkomst goed functioneert. De cv-ketel wordt regelmatig onderhouden en storingen lost Feenstra voor u op. U betaalt een bedrag per maand en heeft in principe geen omkijken naar de ketel.

In de huurprijs van de ketel is inbegrepen:

 • De montage van de ketel.
 • Het onderhoud van de ketel.
 • Veiligheidspakket. In uw ketel komen gas, water, elektra en vuur bij elkaar en er worden gevaarlijke rookgassen uitgestoten. Dat een vakman naar uw ketel kijkt en onderhoudt, is dus erg belangrijk voor uw veiligheid.
 • Alle kosten van storingen, materialen en voorrijden.

Wij monitoren uw ketel 24 uur per dag 7 dagen in de week. Zo kunnen wij in de gaten houden of uw ketel goed functioneert en worden wij op de hoogte gebracht als er storingen zijn.

Feenstra vindt privacy heel belangrijk. Daarom hebben we een scheiding aangebracht tussen ketelinformatie en klantgegevens. Klantgegevens worden pas met ketelgegevens gekoppeld als er een storing is of indien er onderhoud nodig is. Klantgegevens worden ergens anders opgeslagen dan de ketel informatie. Feenstra voldoet volledig aan de wet- en regelgeving rondom privacy.

Neen, wij komen langs als het nodig is. Dat kan eerder of later zijn dan twee jaar. Dat heeft te maken met het gebruik van de cv-ketel. Dit kunnen we onder meer aflezen via Beheer op afstand. Maar we zorgen natuurlijk altijd dat de ketel optimaal en veilig functioneert.

Neen, dat is niet mogelijk. Maar u kunt altijd de ketel weg laten halen en een ketel bij ons kopen. Hiervoor ontvangt u een gepaste offerte.

Neen, Feenstra bepaalt of en wanneer er een nieuwe ketel wordt geplaatst.

Wanneer u kiest om het huurcontract te beëindigen, gaan wij ervan uit dat u een andere cv- ketel laat plaatsen. Dan maken wij met u een afspraak om de ketel op te halen. Als u wilt dat wij de cv-ketel demonteren, dan doen wij dat.

Het contract eindigt een maand na opzeggen. Binnen die maand halen wij de ketel op. Er zijn dan geen verdere kosten verschuldigd, ook geen demontagekosten. Als, om een of andere reden, het niet lukt om de ketel op te halen of de ketel zoekraakt, dan zijn hier kosten aan verbonden.

Neen, wij komen de cv-ketel demonteren, inclusief de BOA-module/thermostaat.

Bij opzegging van het contract vanwege de verkoop van de woning, kan het contract worden overgedragen aan de nieuwe bewoner/eigenaar van de woning. Hiervoor sturen wij een wijzigingsformulier. De ketel blijft dan hangen. Neemt u hiervoor contact op met onze klantenservice 088 - 8455 000.

Gedragscode installatiebedrijven

Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI) heeft met een werkgroep van installatiebedrijven een gedragscode opgesteld voor overeenkomsten met consumenten voor het huren van verwarming- en warmwaterinstallaties. De gedragscode is er om duidelijkheid en transparantie te geven over de voorwaarden van die huurovereenkomsten.

Feenstra meent dat zij met de voormalige huurpropositie (huur verwarmingsinstallatie met een vaste looptijd van 12 jaar) zich gedraagt naar de voorschriften uit de gedragscode. Desalniettemin vinden we het wenselijk om elke vorm van twijfel of onduidelijkheid over de juiste toepassing van wet- en regelgeving weg te nemen. Het naleven van de gedragscode voorziet hierin.

Raadpleeg hier de gedragscodes:

Gedragscode Consumententoelichting
Gedragscode 1
Gedragscode 2

Cv-ketel huren

Vanaf 1 oktober 2016  hanteert Feenstra huurproposities met een andere looptijd. Afhankelijk van het gekozen contract kan na 1 jaar of 5 jaar het huurcontract maandelijks kosteloos opgezegd worden. Daarmee is die propositie volledig transparant en overstijgen die voorwaarden datgene wat de gedragscode voorschrijft.

 

Ja, aan deze voorwaarden moet worden voldaan:

 • U moet 24/7 de beschikking hebben over internet
 • Er moet een vrije/beschikbare ethernet poort zijn in de router
 • Een vrij stopcontact bij de router
 • Uw huidige thermostaat wordt vervangen door de meegeleverde thermostaat. We maken gebruik van de bestaande bedrading. (Mochten er nieuwe draden moeten worden getrokken valt dit onder meerwerk)
 • De ketel moet altijd online staan. 

  Mocht dit niet het geval zijn dan zullen wij eerst contact met u opnemen om u hierop te attenderen. Mocht hier geen gevolg aan worden gegeven dan zullen wij de cv-ketel ophalen.

Veelgestelde vragen Concentrische rookgasafvoer

De nieuwe afvoer is in de meeste gevallen (met uitzondering van hoogbouw) te plaatsen. Indien u wilt weten of dit in uw specifieke situatie en bij uw cv-ketel ook mogelijk is, neem dan contact op met ons klantcontactcentrum. Graag wijzen wij u erop dat de door Feenstra geplaatste rookgasafvoeren die niet ouder zijn dan 15 jaar en waarbij er elke twee jaar onderhoud wordt gepleegd uiteraard veilig zijn. Bij elke onderhoudsbeurt controleren wij de veiligheid van uw rookgasafvoer en is het derhalve niet nodig een extra investering te doen. U hoeft zich geen zorgen over uw veiligheid te maken. Als extra zekerheid kunt u overwegen een koolmonoxidemelder te plaatsen. Wanneer u dit via Feenstra regelt, installeren wij de Honeywell XC70-NE. 

Mocht u overwegen uw rookgasafvoer te vervangen, dan zullen de mogelijkheden en de kosten die hiermee gemoeid zijn per situatie anders zijn. De door Feenstra geplaatste traditionele rookgasafvoeren die niet ouder zijn dan 15 jaar en elke twee jaar worden gecontroleerd zijn uiteraard veilig.

Dit kunt u inderdaad eenvoudig zien. Wanneer er twee buizen bij uw cv-ketel zijn geïnstalleerd, maakt de ketel gebruik van een gescheiden luchtaanvoer- en rookgasafvoer-systeem. Bij één buis maakt u al gebruik van de nieuwe concentrische rookgasafvoer

Bent u klant bij Feenstra en overweegt u de installatie van onze nieuwe rookgasafvoer, dan is dat uiteraard mogelijk. Neem contact op met ons klantcontactcentrum (tel: 088 8455 000) over uw mogelijkheden en kosten. Bij de vervanging van uw cv-ketel installeren wij sowieso het nieuwe systeem.

In Nederland is het altijd gebruikelijk geweest om losse aan- en afvoerpijpen te plaatsen. Ook de aan- en afvoer van de cv-ketels was conform deze standaard. Nu stap voor stap ketels en materialen voor concentrische aansluitingen beschikbaar komen, is het een logische stap om in het kader van extra veiligheid voor bewoners over te gaan naar deze nieuwe pijp-in-pijp oplossing.

Een bijkomend voordeel van de nieuwe afvoer is dat hij ruimte bespaart. In plaats van twee afvoer/aanvoerbuizen wordt er slechts één buis geïnstalleerd. 

De concentrische oplossing zal helpen in het voorkomen van schadelijke hoeveelheden koolmonoxide voor zover deze zich in het rook- en luchtcircuit van de ketel bevinden. Bij een te grote concentratie koolmonoxide uit uw cv-ketel zal uw ketel in storing vallen en zal er geen koolmonoxide meer worden uitgestoten vanuit uw ketel. Er zal echter, bij onvolledige verbranding, altijd enige mate van koolmonoxide ontstaan. Deze beperkte hoeveelheid is veelal echter niet schadelijk, zeker niet wanneer er voldoende wordt geventileerd.

Het plaatsen van een CO-melder zal echter altijd bijdragen in het voorkomen van CO-incidenten, ook wanneer de oorzaak niet bij uw cv-ketel ligt.

Certificeringen verwarming

 • 4scios
 • KM kiwa vgm 260x100
 • KvINL
 • KOMO instal
 • Meer met Minder Energie
 • VCA veiligheids checklist aannemers