Van Elektrisch verwarmen, Warmtekrachtkoppelingen tot de Warmtepomp

Praten over de energietransitie: Op naar 2050! Aflevering 5. Wat kan er al?

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Rob
  Rob 3 jaren geleden

  1) Het principe dat de consument energie alternatieven moet zoeken en bekostigen is in de basis fout.

  In het verleden heeft de regering iedere burger aangesloten op het gas en de installaties in huizen zijn toen op kosten van de regering aangepast. Ik snap niet dat men nu het probleem bij de burger legt. Nederland loopt in de Wereld voorop met het huidige energie distributienet voor gas dat bijvoorbeeld ook relatief simpel en efficiënt omgebouwd kan worden voor waterstof. Maak daar gebruik van en lever mij een duurzaam alternatief voor gas voor dezelfde prijs of zelfs goedkoper door gebruik te maken van hetgeen dat we allemaal al hebben. Alles bij elkaar is dit de goedkoopste oplossing voor iedereen en we hebben in 1 klap heel Nederland verduurzaamd.

  Je zou de huidige situatie ook kunnen vergelijken met het Telecom network in Nederland. De basis wordt geleverd door een paar infrastructuur leveranciers onder de regie van de regering. Daar gaat men ook niet de burger ineens verplichten om los van het bestaande telecomnetwerk een alternatieve oplossing te laten zoeken.

  Dus wat komt er uit het huidige energienet.... waterstof ? iets anders ? zo ja dan kunnen de bedrijven die aan deze tafel zitten gezamenlijk de beste decentrale applicaties laten ontwikkelen die afgestemd zijn op dat gegeven en op de unieke situatie per burger. Een vervanging/alternatief ontwikkelen voor een bestaand energie netwerk lijkt me onverstandig en er moet dus ergens een grens worden getrokken en ik heb het gevoel dat men daar wel eens overheen stapt.

  2) Hierop aanhakend; een ander belangrijk component dat niet in deze discussie aan de orde is gekomen is de garantie dat energie beschikbaar is. Net zoals in de Telecom de is beschikbaarheid van 112 een zaak van de regering. De regering zorgt er voor dat de meeste burgers zijn voorzien van gas, water, elektra, internet, telecom, wegennet, etc. etc. Veiligheid en garantie voor continuïteit moet de regering centraal garanderen omdat de burger dit zelf niet kan bekostigen.

  3) Feenstra is als installateur inderdaad in de unieke positie om een (installatie) onafhankelijk advies te kunnen geven omdat men de verschillende systemen niet zelf fabriceert. Een goed initiatief ! Een leidende rol in deze zou goed zijn maar dan missen we wel een aantal alternatieven technische oplossingen en wellicht missen we aan deze tafel de energieleveranciers.

  Feenstra kan in dat gat springen door zich als onafhankelijk adviesorgaan voor de regering op te stellen maar dat is waarschijnlijk een brug te ver. Onafhankelijk advies orgaan op het niveau van lokale applicaties gebruikmakend van de centrale energie infrastructuur is wel een goede mogelijkheid en ik ben zeer benieuwd wanneer dit gaat gebeuren.

  Ik neig dus te denken dat het goed is als mensen nu al hun huis beter isoleren maar dat we eerst moeten weten wat er zometeen uit de gaskraan komt en beter moeten begrijpen hoe we duurzame energie tijdelijk kunnen opslaan. Zonder de antwoorden op deze vragen is investeren in een oplossing te risico vol.

 • Gravatar for Wim Timmermans
  Wim Timmermans 3 jaren geleden

  Het idee van een techniek en merkonafhankelijke transitieadviseur vind ik een heel waardevolle. Ik heb mezelf verdiept in de mogelijkheden om met mijn 20 jarige woning de overgang te maken naar gasloos. Heeft veel tijd gekost. Veel plaatselijke installateurs gaven niet thuis. Veel adviezen gekregen die financieel onaantrekkelijk waren (tov de operationele kosten van de bestaande gas-CV), waaronder de opwaardering van de isolatie van de woning en toepassing van warmtepomp hybride systemen in combinatie met standaard radiatoren. Ook cowboy installateurs gesproken die geen moeite hebben om een onvolwaardig systeem in je huis te monteren. De kosten van vervanging van alle radiatoren door lage temperatuur radiatoren en de plaatsing van een volwaardig warmtepomp systeem bleek financieel onaantrekkelijk (tov de bestaande gas-CV). Mede gezien de geluidsbelasting van de dubbele buitenunit (ook voor de buren) begrijp ik waarom de warmtepomp vooral in nieuwbouw wordt toegepast.

 • Gravatar for Kieb
  Kieb 3 jaren geleden

  Zolang deskundigen met twijfels over het geheel niet gehoord worden blijf ik mijn twijfels houden.

 • Gravatar for Martin Baltes
  Martin Baltes 3 jaren geleden

  Het probleem van de energietransitie ligt in de prijs, vooral die van de elektriciteit. Gemiddeld betaal ik over een heel jaar, inclusief vastrecht etc. zo'n €0,165 voor een kWh en €0,85 voor een kuub gas. Als je begrijpt dat een kuub gas zo'n 9,79 kWh geeft dan is dat per kWh €0,85 gedeeld door die 9,79 is € 0,087. Dat is de helft van wat ik voor hetzelfde elektrische vermogen moet betalen! Dus gas heeft veruit de voorkeur voor verwarmingsdoeleinden als je naar de portemonnee kijkt, en wie doet dat niet. Ik zie het er voorlopig niet van komen dat er aan deze prijzen snel zodanig gaat veranderen dat het rendabeler is om elektrisch te verwarmen. Ja, de techniek is er ruimschoots klaar voor, al lang al, maar de regering niet, want die ziet een hoop geld verdampen en zinnen nu op mogelijkheden om die inkomsten veilig te stellen, m.a.w.: wat er ook gebeurt, de consument draait toch voor hetzelfde bedrag, of zelfs meer, op. Men wil nu het gas duurder maken en de elektra goedkoper, maar dan nog red je het niet dat elektrisch verwarmen rendabeler wordt, want dan zou het gas minstens 10 keer (!!!) zo duur moeten zijn dan een elektrische kWh. Ziet iemand dat gebeuren?

  • Gravatar for Ton van Zutphen
   Ton van Zutphen Martin Baltes 3 jaren geleden

   Waterstof, beste mensen, en dan liefst groene, geproduceerd op zee met windmolens op bestaande en nieuwe "eilanden". Opslag en buffering op het land, Geen kabels maar slechts pijpleidingen nodig.
   Hiermee kan een groot deel van de bestaande gasleidingen en -opslagmogelijkheden te land blijvend worden gebruikt en is dus geen belangrijke verzwaring van het net voor elektriciteitstransport en -distributie nodig.
   Ook leuk voor de auto, grotere actie radius, sneller "tanken" geen of slechts kleine accu nodig. En.....
   Geen afval, geen uitstoot, geen vervuiling maarrrr: geen inkomen voor de olielanden! en dus geen technisch maar een politiek probleem ???

 • Gravatar for Marelot
  Marelot 3 jaren geleden

  Ik heb begrepen dat de jaarlijkse onderhoudskosten van een hybride warmtepomp de energie-besparingskosten voor een belangrijk deel teniet doen en onvergelijkbaar veel hoger (driemaal) zijn dan de onderhoudskosten van een CV-ketel.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Marelot 3 jaren geleden

   Beste Marelot,

   Het is voor ons onduidelijk waar u alle informatie vandaan heeft gehaald omtrent onderhoud aan de warmtepomp. De kosten voor een onderhoud warmtepomp basis en onderhoud cv-ketel basis zijn qua prijs hetzelfde. Bekijk onze website voor meer informatie. https://www.feenstra.com/cv-ketel/cv-ketel-onderhoud/ https://www.feenstra.com/shop/warmtepomp-onderhoud-basis.html#22030=63693

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare