Zonnecollectoren

Wat zijn zonnecollectoren precies?

Met zonnecollectoren wordt zonlicht omgezet in energie voor de verwarming. Collectoren zijn niet hetzelfde als zonnepanelen. Zonnepanelen zetten gewonnen zonlicht namelijk om in stroom. Zonnecollectoren horen bij een zonneboiler en zetten de warmte van de zon om in warm water.

Alles over een zonneboiler

zonnecollectoren
Feenstra zonneboiler

Gebruik de warmte van de zon

Zonnecollectoren winnen snel aan populariteit, in combinatie met een zonneboiler. Het is een onderdeel van het complete systeem, om met de warmte van de zon water te verwarmen. De werking is verrassend eenvoudig en de prijs lager dan veel mensen denken. Het maakt dit een interessante investering om op een meer duurzame manier water te verwarmen. Bovendien is een zonnecollector interessant vanwege het rendement, omdat de energierekening hierdoor omlaag kan. U heeft de keuze uit verschillende soorten en maten, met hun eigen afmetingen. We leggen u uit over de werking en de verschillende soorten, net als wanneer dit een duurzame en goede keuze is.

Hoe werken zonnecollectoren?

De collectoren worden op het dak geplaatst. Deze vangen zonne-energie op. De collectoren zijn aangesloten op een buizenstelsel waardoor een speciaal soort antivries vloeistof loopt. De collectoren verwarmen de vloeistof en kan een temperatuur tot 90 graden Celsius bereiken, zonder dat daar mechanische verwarming bij hoeft te komen. Vervolgens loopt deze verwarmde vloeistof naar een boiler met leidingwater, die dankzij een warmteverspreider of warmtewisselaar wordt opgewarmd. Zodra het hete water door de vermenging is afgekoeld wordt dit weer naar de zonnecollector gepompt om opnieuw op te warmen. Op die manier warmt het leidingwater in het vat stukje bij beetje op, om er op een heel duurzame manier gebruik van te kunnen maken. Warm water dat niet wordt gebruikt gaat niet verloren, maar wordt opgeslagen en wordt naverwarmd. Anders dan bij gewonnen stroom via zonnepanelen kan verwarmd water niet worden teruggegeven aan het energienetwerk. U kunt er dus louter geld mee besparen voor uzelf, maar geen verwarmd water doorverkopen aan een energiebedrijf.

Kies voor een zonneboiler

Zonnecollectoren

Verschillende soorten

De zonnecollector is er in verschillende soorten. De vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector.

Vlakke plaat zonnecollector

Binnen de beide soorten zonnecollectoren is dit de meest populaire, die we bij Feenstra kunnen leveren. Er is sprake van een paneel met daarop een afdekplaat. Die plaat voorkomt dat de warmte weer uit de collector kan ontsnappen, op het moment dat het water opwarmt. Het paneel bevat een absorptieplaat die het zonlicht opneemt. Vanuit die plaat wordt de warmte afgegeven aan de vloeistof die in de buizen aanwezig is. De vloeistof wordt rondgepompt door het voorraadvat, om de warmte af te geven aan het leidingwater dat daarin zit. Op die manier warmt het water op, om er onder de douche of bij het afwassen op een duurzame wijze gebruik van te maken.

Vacuümbuis zonnecollector

Een ander soort zonnecollector is die met een vacuümbuis. De werking is net iets anders, omdat er sprake is van meerdere buizen in een frame. De werking van het systeem lijkt op die van een thermosfles. De buizen zijn goed geïsoleerd en in de collector zit een koperen absorber of heatpipe. Die geeft de warmte af aan het leidingwater in het systeem. Tip: de vlakke plaat zonnecollector is de beste keuze bij warm en zonnig weer. De plaat is goed geschikt om veel warmte van de zon op te vangen, om dit af te geven aan het water in de buizen. Het is de beste manier om het water relatief snel op te warmen.

Zonnecollectoren prijzen

De zonnecollector prijzen lopen uiteen want die zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk aan het merk, de grootte, hoeveel collectoren u op het dak wil, de plaats van de installatie en de service. Bij Feenstra koopt u nooit los collectoren, deze zijn altijd onderdeel van het complete zonneboiler pakket. Dit bestaat uit de boiler, de collectoren, de vloeistof, de warmtepomp en het expansievat. Kiest u bijvoorbeeld voor een boiler van 100 liter met één collector, of een boiler met een inhoud van 300 liter en 3 collectoren bent u tussen de 2.000 en 5.000 euro kwijt.

Afmetingen zonneboiler

Een afmetingen van een zonne-collector verschilt van circa 2 tot 6 vierkante meter. Een collector heeft bij een schuin dak bovendien circa de dubbele ruimte nodig om geplaatst te worden vanwege de frames waarin deze wordt bevestigd. Bij een plat dak let Feenstra vanzelfsprekend op de schaduw die de voorste collectoren kunnen creëren voor de achterste collectoren. Dit is van invloed op de plaatsing. Heeft u geen plek op uw dak voor zonnecollectoren? Kies dan voor een elektrische boiler voor warm water.

Kosten onderhoud zonneboiler

Het voordeel van een zonnecollector kopen is dat het onderhoud vrij laag is en in de meeste gevallen maar één keer in de 5 jaar nodig is. 

Rendement en opbrengst van zonnecollectoren

Hoeveel u bespaart met een zonneboiler heeft te maken met uw energieverbruik, hoeveel collectoren worden geplaatst en hoeveel ze opbrengen. In het voorjaar, de zomer en het najaar schijnt de zon in principe meer, maar ook in de winter kan zonne-energie worden opgewekt. Wanneer u met een gezin van 4 of 5 mensen in huis woont en een zonneboiler bijvoorbeeld combineert met een hr-combiketel, dan kan de besparing oplopen tot meer dan 100 euro per jaar. Wanneer u kiest voor een zonneboiler-combinatie - die naast het water ook zorgt voor de verwarming van de woning- dan kan dit een besparing opleveren van 400 euro per jaar. In het algemeen moet u er van uit gaan dat de investering in een boiler met collectoren binnen zo'n vijf jaar wordt terugverdiend. Maar ook dit is afhankelijk van uw investering en uw energieverbruik. Ook kunt u een subsidie voor zonneboilers aanvragen.

Zonnecollector kopen: inclusief installatie

Wilt u een zonnecollector kopen en bent u benieuwd waarop u goed dient te letten? Bij Feenstra kunt u uitsluitend het volledige zonneboilersysteem kopen. Dus inclusief boilervat én installatie! Denk bij aanschaf allereerst na over de omvang van het systeem. Bepaal welk type collector u zoekt, hoe groot het paneel of de installatie mag zijn en hoe groot de boiler moet zijn waar u gebruik van maakt. Dit heeft grote invloed op de mate waarin u er gebruik van kunt maken en de besparing die u kunt realiseren.

We vertellen u bij Feenstra graag meer over het rendement van een zonneboiler en de zonnecollectoren die daarbij horen. Bovendien kunnen we u helpen de prijzen te vergelijken, zodat u een goed systeem kunt aanschaffen om op een duurzame manier water te verwerken. We leggen u graag uit over de werking en kunnen u van dienst zijn met zowel de aanschaf als de installatie en het onderhoud. Op die manier zorgen we er graag voor dat u uw water duurzaam kunt verwarmen, vanuit de warmte die de zon gratis afgeeft. 

Zonneboiler advies aanvragen

Reviews Feenstra

8,4/10

Goed | 2354 beoordelingen

84% van onze klanten beveelt ons aan.

Alle beoordelingen

Onze certificeringen voor zonne-energie

  • Zonnekeur Feenstra
  • VCA veiligheids checklist aannemers
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
  • Install Q