Menu

Zonnecollectoren

Wat zijn zonnecollectoren precies?

Met zonnecollectoren wordt zonlicht omgezet in energie voor de verwarming. Collectoren zijn niet hetzelfde als zonnepanelen. Zonnepanelen zetten gewonnen zonlicht namelijk om in stroom. Zonnecollectoren horen bij een zonneboiler en zetten de warmte van de zon om in warm water.

Alles over een zonneboiler

zonnecollectoren

Hoe werken zonnecollectoren?

De collectoren worden op het dak geplaatst. Deze vangen zonne-energie op. De collectoren zijn aangesloten op een buizenstelsel waardoor een speciaal soort antivries vloeistof loopt. De collectoren verwarmen de vloeistof en vervolgens loopt deze verwarmde vloeistof naar een boiler met leidingwater, die dankzij een warmteverspreider of warmtewisselaar wordt opgewarmd. Warm water dat niet wordt gebruikt gaat niet verloren, maar wordt opgeslagen en wordt naverwarmd. Anders dan bij gewonnen stroom via zonnepanelen kan verwarmd water niet worden teruggegeven aan het energienetwerk. U kunt er dus louter geld mee besparen voor uzelf, maar geen verwarmd water doorverkopen aan een energiebedrijf.

Kies voor een zonneboiler

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren prijzen

De zonnecollector prijzen lopen uiteen want die zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk aan het merk, de grootte, hoeveel collectoren u op het dak wil, de plaats van de installatie en de service. Bij Feenstra koopt u nooit los collectoren, deze zijn altijd onderdeel van het complete zonneboiler pakket. Dit bestaat uit de boiler, de collectoren, de vloeistof, de warmtepomp en het expansievat. Kiest u bijvoorbeeld voor een boiler van 100 liter met één collector, of een boiler met een inhoud van 300 liter en 3 collectoren bent u tussen de 2.000 en 5.000 euro kwijt.

Afmetingen zonneboiler

Een afmetingen van een zonne-collector verschilt van circa 2 tot 6 vierkante meter. Een collector heeft bij een schuin dak bovendien circa de dubbele ruimte nodig om geplaatst te worden vanwege de frames waarin deze wordt bevestigd. Bij een plat dak let Feenstra vanzelfsprekend op de schaduw die de voorste collectoren kunnen creëren voor de achterste collectoren. Dit is van invloed op de plaatsing. Heeft u geen plek op uw dak voor zonnecollectoren? Kies dan voor een elektrische boiler voor warm water.

Kosten onderhoud zonneboiler

Het voordeel van een zonnecollector kopen is dat het onderhoud vrij laag is en in de meeste gevallen maar één keer in de 5 jaar nodig is. 

Rendement en opbrengst van zonnecollectoren

Hoeveel u bespaart met een zonneboiler heeft natuurlijk te maken met uw energieverbruik, maar ook hoeveel collectoren worden geplaatst en de tijd van het jaar. In het voorjaar, de zomer en het najaar schijnt de zon in principe meer, maar ook in de winter kan zonne-energie worden opgewekt. Wanneer u met een gezin van 4 of 5 mensen in huis woont en een zonneboiler bijvoorbeeld combineert met een hr-combiketel, dan kan de besparing oplopen tot meer dan 100 euro per jaar. Wanneer u kiest voor een zonneboiler-combinatie, dan kan dit een besparing opleveren van maximaal 400 euro per jaar. In het algemeen moet u er van uit gaan dat de investering in een boiler met collectoren binnen zo'n vijf jaar wordt terugverdiend. Maar ook dit is afhankelijk van uw investering en uw energieverbruik. Ook kunt u een subsidie voor zonneboilers aanvragen.

Onze certificeringen voor zonne-energie

  • Zonnekeur Feenstra
  • VCA veiligheids checklist aannemers
  • KvINL
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001