Menu

Kosten van een warmtepomp in een bestaande woning

'Wat zijn de kosten van een warmtepomp in een bestaande woning?’  Het is de belangrijkste vraag, waarop we helaas niet één antwoord kunnen geven. De warmtepomp kosten hangen af van het type pomp en bijvoorbeeld of uw huis daarvoor al geschikt is. Het is onder de streep een goede investering, maar het is lastig om aan te geven wat daar precies voor nodig is.

Om in uw bestaande woning een warmtepomp te gebruiken is natuurlijk de prijs van de pomp belangrijk. Toch is dat niet alles, omdat u ervoor moet zorgen dat het huis daar geschikt voor is. Een pomp is pas een goede keuze als bijvoorbeeld de isolatie goed op orde is. En gebruikt u zonnepanelen? Dan neemt het rendement snel toe, omdat u zelf de elektriciteit opwekt die het systeem nodig heeft.

Kosten warmtepomp

Tip: de warmtepomp kosten berekenen? Onze adviseurs komen graag vrijblijvend bij u langs. Ze brengen uw woning in kaart, net als de manier waarop u die het best kunt verwarmen. Op die manier berekenen we de totale kosten, inclusief het te verwachten rendement.

Verschillende soorten warmtepompen

De kosten van een warmtepomp in een bestaande woning hangen onder andere af van het type pomp dat u kiest. Grofweg onderscheiden we twee soorten:

  • Hybride warmtepomp: De goedkoopste keuze, met ondersteuning door een HR-combiketel CV-ketel. Voor warm kraanwater en bij heel lage temperaturen schakelt de ketel bij. De hybride pomp zorgt voor de rest van de verwarming van uw huis.
  • Volledig elektrische warmtepomp: De duurdere keuze, waarmee u volledig van het gas af kunt. De pomp verzorgt zowel de volledige verwarming als het warme kraanwater. Het is belangrijk dat uw woning daarvoor goed geschikt is.

De warmtepomp kosten bij een hybride pomp bedragen volgens Milieu Centraal zo’n € 4.000. Een volledig elektrische pomp zal volgens Milieu Centraal zo’n € 6.500 tot € 8.500 kosten, al kan het afhankelijk van het type en vermogen ook gaan om het dubbele. Dat maakt het lastig om in algemene zin aan te geven wat de prijs hiervan zal zijn. Het is belangrijk om uw woning te laten onderzoeken, voor een oplossing op maat.

Kosten warmtepomp: is uw woning al geschikt?

De kosten in een bestaande woning hangen af van of uw huis al goed geschikt is. Wilt u gebruik maken van een volledig elektrische pomp, met warmte uit de lucht of uit water? Dan is het belangrijk dat de isolatie uitstekend is. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende vormen van isolatie:

  • Spouwmuurisolatie (€ 2.000 - € 2.500) Er gaat door slecht- of niet-geïsoleerde gevels veel warmte verloren. Spouwmuurisolatie is in dat geval de beste keuze. Het helpt de warmte vast te houden, verlaagt de energierekening en maakt het huis beter geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp.
  • Vloerisolatie (€ 1.500 - € 2.000) Is de vloer niet of slecht geïsoleerd? Het is een typische bron van veel koude in huis. De kou komt uit de kruipruimte of uit de grond onder het huis. Bovendien kunt u zonder goede isolatie last krijgen van optrekkend vocht.
  • Dakisolatie (€ 4.500 - € 5.000) Warmte stijgt op, dus goede isolatie van het dak is heel belangrijk om dit niet te veel verloren te laten gaan. Door het dak te isoleren blijft de warmte beter binnen, zodat de warmtepomp zorgt voor een beter rendement.
  • HR++-glas (€ 3.000 - € 4.000) Niets zo mooi als grote ramen waar veel licht doorheen valt. Dit vraagt om uitstekende isolatie. HR++-glas houdt in de zomer de hitte buiten en voorkomt dat de warmte in de winter verloren gaat.

Maakt u thuis gebruik van gewone radiatoren? In combinatie met een warmtepomp dient u lagetemperatuur-radiatoren te plaatsen. In ieder geval in de woonruimtes, zodat u daar een aangename temperatuur kunt instellen. In de zithoek en de badkamer kunt u bovendien gebruik maken van infraroodpanelen. Die zorgen voor heel directe verwarming, precies op de plekken waar u dat prettig vindt.

Tenslotte is het verstandig om goed te kijken naar de ventilatie in huis. Zet u nu nog regelmatig een raam open of de deur op een kier? Het is de ideale natuurlijke ventilatie, al is dat niet erg duurzaam. Er gaat veel warmte verloren. In plaats daarvan kunt u gebruik maken van mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Op die manier heeft u wél de frisse lucht, zonder dat de warmte verloren gaat.

Het plaatsen van infraroodpanelen, de lagetemperatuur-radiatoren en mechanische ventilatie met warmteterugwinning vraagt om een grote investering. Houd rekening met zo’n € 5.500 tot € 8.000 aan kosten, om de woning verder geschikt te maken voor een warmtepomp.

Kosten van een warmtepomp: goede investering

Het is niet alleen de prijs van een warmtepomp die vraagt om een flinke investering in meer duurzame verwarming. Het is in combinatie daarmee belangrijk om uw huis goed geschikt te maken. Dat hoeft uiteraard niet in één keer, u kunt daar ook stap-voor-stap aan werken. Goede isolatie levert over het algemeen het beste rendement op. Het brengt de energierekening omlaag, zodat u de investeringen relatief snel terugverdient. Nadat u het huis goed heeft geïsoleerd kunt u nadenken over de moderne vorm van verwarming. Dat kan met lagetemperatuur-radiatoren of bijvoorbeeld met vloerverwarming. En pakt u uiteindelijk ook de ventilatie aan? Dan is uw woning klaar voor de plaatsing van een warmtepomp.

Benieuwd naar de kosten van een warmtepomp in uw bestaande woning? Als het huis voldoet aan de normen voor goede isolatie, zuinige verwarming en ventilatie met warmteterugwinning gaat het om een veel lager bedrag. Afhankelijk van het type pomp dat u kiest moet u denken aan zo’n € 4.000 tot € 8.500. Dat zijn de bedragen die Milieu Centraal aangeeft voor, respectievelijk, een hybride of een volledig elektrische pomp. Uiteraard heeft het precieze type dat u kiest en het vermogen daarvan invloed op de prijs.

Onze adviseurs komen graag bij u langs voor een warmtepomp-advies op maat. We brengen uw woning goed in kaart, aan de hand van een energetisch rapport. We kijken goed naar de belangrijke ruimten om te verwarmen en de mogelijkheden daarvoor. We houden rekening met het vermogen dat u nodig heeft en denken mee over zowel de warmtepomp als andere benodigde investeringen. Op die manier krijgt u een compleet beeld van wat er nodig is in uw bestaande woning. We berekenen de kosten in een vrijblijvende offerte. Ontdek op die manier hoe u kunt investeren in een lagere energierekening en meer duurzame verwarming.

Warmtepomp advies op maat