Waarom een Energielabel?

Feenstra energielabel

Wanneer u uw woning wilt verkopen, bent u sinds 1 januari 2015 verplicht om hierbij een energielabel te overhandigen. Het energielabel is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

Groene woning is meer waard

Bezitters van een woning met een groen energielabel hebben een streepje voor op de huizenmarkt. Energiezuinige woningen brengen meer op én zijn sneller verkocht. Die conclusie trekken onderzoekers van Tilburg University en de Universiteit Maastricht.

Als u uw huis gaat verkopen is een definitief energielabel verplicht. Echter u kunt nu al besparen op uw energiekosten. Wacht dus niet tot u gaat verhuizen en laat Feenstra u helpen uw woning energiezuiniger te maken en uw wooncomfort te verhogen.

Bespaar meer dan 10% energie met een HR cv-ketel

Een HR ketel verwarmt uw huis sneller en goedkoper. Feenstra adviseert u welke cv-ketel geschikt is voor uw woonsituatie en comfortwensen. U krijgt direct inzicht in de koop- en huurmogelijkheden van verschillende cv-ketels.

Advies cv-ketel

Woningisolatie in 3 jaar terugverdiend


Spouwmuurisolatie, bodemisolatie en/of dakisolatie. Hierdoor verliest de woning minder warmte en zijn uw stookkosten niet onnodig hoog. U kunt alleen al met spouwmuurisolatie gemiddeld € 210,- per jaar besparen.

Halveer uw stroomrekening met zonnepanelen


Uw energieopwekking en energierekening in eigen hand. Beter voor het milieu en portemonnee. Binnen 2 minuten een schatting van het aantal panelen dat op uw dak past, de benodigde investering en het rendement?

Zonnepanelen advies

Per 1 januari 2015 is er het een en ander veranderd aan het energielabel. Als u dan nog geen energielabel heeft, krijgt u een voorlopig energielabel toegestuurd. Dat label is gebaseerd op reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Heeft u uw woning al energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u snel en eenvoudig dit voorlopige label omzetten in een definitief energielabel. 

Dit regelt u online op energielabelvoorwoningen.nl door het beantwoorden van een aantal vragen en het aantonen van de energiebesparende maatregelen in uw woning. Het aanvragen van een definitief label zal u enkele tientjes kosten.

Investeer slim met de Energiebespaarlening

Voor woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis is het mogelijk een Energiebespaarlening af te sluiten om slim te investeren in energiebesparende maatregelen in de eigen woning. Dat mes snijdt aan twee kanten: een lagere energierekening en verhoging van de woningwaarde met een beter energielabel. De Energiebespaarlening is vanwege de lage rente aantrekkelijk voor particuliere woningeigenaren. Lees hier meer over de Energiebespaarlening.

Bespaartips verwarming

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. Maar de energierekening hangt ook af van zuinig stoken en warm water verbruik.

Slimmer en efficiënter verwarmen betekent minder gas verbruiken; dus een lagere energierekening. Daarom hebben wij in samenwerking met Milieu Centraal een aantal bespaartips op een rijtje gezet.

Bespaartips

Woning verkopen? Koper bereid meer te betalen voor ‘groene’ woning

Uit onderzoek blijkt dat investeren in een hoger energielabel van uw woning loont! Woningen die zijn voorzien van een energielabel worden gemiddeld sneller verkocht dan wanneer het label ontbreekt. Bovendien zijn kopers bereid voor ‘groen’ gelabelde woningen meer te betalen (gemiddeld € 6000,-). Dat blijkt uit een grootschalige studie van onderzoekers van de Tilburg University en de Universiteit Maastricht. Koopwoningen met een label worden gemiddeld 24 dagen sneller verkocht dan woningen zonder label.

Huis verkopen = energielabel aanvragen
Als u uw huis verkoopt, dan moet u vanaf heden aan de koper laten zien welk energielabel de woning heeft. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 405,-. Het aanvragen van een energielabel kost enkele tientjes. U kunt een definitief energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl.

Woning verbouwen? Energiebesparende maatregelen meenemen

Bij een verbouwing kunnen meteen energiezuinige maatregelen worden meegenomen waardoor een hoger energielabel kan worden verkregen. Besluit u om een energiebesparende maatregel, zoals het plaatsen van zonnepanelen, isolatie van uw woning of installatie van een nieuwe HR cv-ketel door Feenstra te laten uitvoeren, dan ontvangt u de kosten van het energielabel retour op de aanschafprijs.

Geen verhuis- of verbouwplannen?
Ook dan is het altijd gunstig om energiebesparende maatregelen te treffen. U profiteert immers iedere maand van een lagere energierekening en meer wooncomfort. Besparen start nu!

Subsidies en regelingen

Wilt u meer weten over alle subsidies en regelingen omtrent duurzaam investeren voor een energiezuiniger huis?

Vind een subsidie