* verplichte velden
Overweegt u een warmtepomp aan te schaffen? Dit systeem haalt warmte uit de buitenlucht en verplaatst deze naar binnen, wat zorgt voor een duurzame en energiezuinige manier van verwarmen. Maar waar kunt u deze het beste plaatsen? En wat zijn de aandachtspunten bij de installatie? Wij informeren u graag.
Vrijblijvend advies aanvragen
De buitenunit van een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verplaatst deze naar de binnenunit. Hier wordt de warmte ingezet om uw woning te verwarmen, zelfs bij lage buitentemperaturen. Een buitenunit komt voor bij zowel hybride systemen (in combinatie met een cv-ketel) als volledig elektrische warmtepompen. Wist u dat sommige warmtepompen ook uw woning kunnen koelen?
De plek van de buitenunit is belangrijk voor de prestatie van de warmtepomp. Denk aan een plek met genoeg ruimte, zoals een tuin, plat dak of gevel. Er moet hierbij genoeg vrije ruimte rondom de unit zijn en geplaatst worden op een trillingsarme ondergrond. Om geluidsoverlast te voorkomen, is het slim de unit niet dicht bij slaapkamers of de erfgrens te installeren. Onze vakmensen kunnen u adviseren over de ideale plek, aangepast aan uw specifieke woonomstandigheden. Vraag vrijblijvend advies aan en ontdek of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp.
Advies op maat aanvragen
Er zijn manieren om de unit op een subtiele manier te integreren in de omgeving. Zo kunt u kiezen voor een decoratieve omkasting. Ook kunt u de buitenunit gedeeltelijk afschermen met beplanting. Zorg er altijd voor dat de luchtstroom niet wordt belemmerd.
Een plat dak kan een geschikte locatie zijn voor de plaatsing van een buitenunit. Het voordeel is dat de unit daar vaak minder zichtbaar en hoorbaar is. Wel moet het dak voldoende draagkracht hebben om het gewicht en de eventuele trillingen van de unit op te vangen. Bij de montage worden trillingsdempers toegepast om te voorkomen dat geluid via de dakconstructie wordt doorgegeven. De unit moet wel goed bereikbaar blijven voor onderhoud. Voor plaatsing beoordelen onze vakmensen de bouwtechnische staat van het dak en wordt in overleg bepaald of aanvullende maatregelen nodig zijn.
De grootte van een buitenunit hangt af van het type warmtepomp en het vermogen. Voor de installatie is het belangrijk om minimaal dertig centimeter vrije ruimte rondom de unit te houden. Hierdoor kan de lucht vrij circuleren. Daarnaast is het prettig om twee meter afstand te houden tot de perceelgrens, om overlast voor de buren te voorkomen.
Moderne buitenunits zijn ontworpen om zo stil mogelijk te werken. Dat neemt niet weg dat de buitenunit geluid maakt. Om geluidshinder te beperken, kunt u de unit laten plaatsen op trillingsdempers of voorzien van een geluiddempende omkasting.
Onze specialisten staan klaar om u te adviseren over de beste plaatsing, aangepast aan uw specifieke woonomstandigheden. Vraag vrijblijvend advies aan en ontdek of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp.
Advies aanvragen
In de meeste gevallen is een vergunning niet nodig, tenzij u in een beschermd stadsgezicht of monument woont. Controleer altijd de regels van uw gemeente, want deze kunnen lokaal verschillen. Ook als de buitenunit hoger is dan 1 meter of een oppervlakte heeft van meer dan 2 m², is er in sommige gevallen een vergunning nodig.
Bij het plaatsen van een buitenunit gelden algemene regels zoals het respecteren van geluidsnormen en voldoende afstand tot perceelsgrenzen. Plaats de unit minimaal 2 meter van de buren en zorg dat het geluid onder de wettelijke drempel van 40 dBa (overdag) en 45 dBa (‘s avonds en ‘s nachts) blijft op de perceelgrens. Feenstra kan u helpen met het maken van de beoordeling hiervan.
Bij de installatie van een buitenunit, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:
De kosten voor een warmtepomp met buitenunit verschillen per type systeem. Afhankelijk van uw wensen moet u rekening houden met een prijs vanaf € 6.500,-. Dit is inclusief installatie. Vaak adviseren wij ook om uw radiatoren, convectoren of vloerverwarming aan te passen, zodat de warmtepomp goed kan werken en u maximaal comfort geniet. Van de overheid krijgt u dan wel een subsidie. De hoogte hiervan is afhankelijk van het systeem dat u kiest. Voor hybride warmtepompen zijn de kosten vaak lager dan voor volledig elektrische systemen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp met buitenunit? Onze Feenstra-specialisten staan voor u klaar. Plan een vrijblijvende afspraak en ontdek hoe u energie bespaart met een stille, duurzame warmtepomp.
Feenstra adviseert u graag over de opties die het beste aansluiten bij uw woning en budget. Onze experts staan klaar om een grondige evaluatie van uw huidige verwarmingssysteem uit te voeren en u te voorzien van een op maat gemaakt advies voor uw specifieke situatie.
Wij kunnen ons voorstellen dat u op zoek bent naar alle benodigde informatie over de buitenunit. Hier vindt u de veel voorkomende vragen.
Op een open plek zoals een tuin, dak of gevel. Houd wel rekening met de geluidsnormen.
Afhankelijk van uw wensen moet u rekening houden met een prijs vanaf € 6.500,-. Dit is inclusief installatie. Vaak adviseren wij ook om uw radiatoren, convectoren of vloerverwarming aan te passen, zodat de warmtepomp goed kan werken en u maximaal comfort geniet. Houd er rekening mee dat u mogelijk in aanmerking komt voor subsidie; deze wordt nog van het totaalbedrag afgetrokken.
Plaats de unit minimaal 2 meter van de perceelgrens en voorkom geluidsoverlast.
Een buitenunit haalt warmte uit de lucht om uw woning te verwarmen.
De norm is maximaal 40 dBa (‘s avonds en ‘s nachts) en 45 dBa (overdag) op de perceelgrens. Informeer bij uw gemeente voor specifieke regels.
De buitenunit is nodig om warmte uit de buitenlucht te onttrekken en deze naar binnen te transporteren.
Ja, een goede omkasting kan het geluid aanzienlijk dempen. Belangrijk is dat de luchtstroom niet wordt geblokkeerd.
Een professional plaatst de unit op een stevige ondergrond of aan de gevel, en sluit de leidingen aan op de binnenunit.