Besparen met uw thermostaat

Tips en tricks voor het gebruik van uw thermostaat

Het is logisch dat we in de winter meer energie gebruiken dan in de zomer. We zitten meer binnen, gebruiken meer verlichting en zetten de verwarming lekker aan. Die brandende kachel laat de energierekening het meeste stijgen. Maar door slim om te gaan met uw thermostaat kunt u flink besparen. Ook uw wooncomfort en het milieu hebben er baat bij. We hebben een aantal tips en tricks voor u op een rijtje gezet.

1. Weg van huis? Thermostaat op 15

Als u niet thuis bent, heeft u niets aan een warm huis. Zet uw thermostaat daarom op 15 graden als u overdag weg bent. Daarmee bespaart u gemiddeld € 140,- per jaar. Weet u al dat u straks de deur uit gaat? Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek alvast omlaag. Het koelt niet erg veel af in die tijd én u bespaart er gemiddeld € 20,- per jaar mee.

2. Bespaar ’s nachts

15 graden is een prima temperatuur om in te slapen. Zet de thermostaat daarom ’s nachts omlaag. U bespaart dan gemiddeld € 80,- per jaar. Als u de temperatuur al een uurtje voordat u gaat slapen op 15 graden zet, komt daar nog eens een besparing van gemiddeld € 20,- per jaar bovenop. Heeft u vloerverwarming? Dan is het juist verstandig om het huis niet te veel te laten afkoelen. Dan kunt u de thermostaat het beste op 18 graden zetten.

3. Nuance voor de ideale temperatuur

Er is wel sprake van enige nuance, want het ene huis is het andere niet. Een ideale temperatuur is moeilijk om te geven. Het heeft te maken met de isolatie van je huis, hoe groot de ruimtes zijn, wat voor ketel je hebt, maar ook hoe koud het buiten is. Als het ’s winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets warmer te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. Anders moet de verwarming ’s ochtends heel hard werken.

4. Besparen met een nieuwe cv-ketel

Is uw thermostaat 12 jaar of ouder? Grote kans dat uw cv-ketel dat dan ook is. Door uw cv-ketel + thermostaat te vervangen kunt u wel 15% op uw stookkosten besparen! Kies nu een (slimme) thermostaat bij aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

Cv-ketel advies

besparen thermostaat

5. Zet ’m een graadje lager

In veel huizen staat de thermostaat standaard boven de 20 graden. Bent u niet ziek of hoogbejaard? Zet hem dan gerust een graadje lager en trek een lekker warme trui aan. Als u op 19 in plaats van 20 graden stookt, bespaart u jaarlijks al zo’n € 80,-.

6. Stel een thermostaatklok in

Kunt u uw thermostaat programmeren? Maak daar dan gebruik van. Daarmee zorgt u ervoor dat de thermostaat iedere dag op een bepaald tijdstip op de gewenste temperatuur staat. Bijvoorbeeld op 19 graden als u ’s morgens opstaat en op 15 graden vlak voordat u gaat slapen. Dan hoeft u daar zelf niet meer over na te denken.

7. Neem een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat biedt u gemak en comfort én voorkomt verspilling van geld en energie. Net als met een klokthermostaat kunt u tijden en temperaturen instellen. Daarnaast kunt u de thermostaat op afstand bedienen via de app. Handig voor als u voor vertrek vergeten bent om de thermostaat omlaag te zetten. Of als u niet wilt thuiskomen in een koud huis.