Alles wat u moet weten over het Energielabel

Wat doet die sticker op mijn huis?

 • 11/07/2019 9:50am
 • 0
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Het Energielabel maakt in één oogopslag duidelijk wat de energieprestaties zijn van een woning. Handig om te weten wanneer u een huis gaat huren of kopen. Wat u precies heeft aan het Energielabel, welke criteria er gelden en hoe u aan een beter Energielabel komt, leest u in dit artikel.

Hoe werkt het Energielabel?

Het Energielabel voor woningen is sinds 2015 verplicht als u een huis verkoopt of verhuurt. Vóór die tijd kenden we het Energielabel al van auto’s en elektrische apparaten. De criteria voor het Energielabel zijn gebaseerd op verschillende Europese richtlijnen. (Voor de liefhebbers: 92/75/CEE, 94/2/CE, 95/12/CE, 96/89/CE en 2003/66/CE.)

Waarom eigenlijk, zo’n Energielabel?

De overheid heeft het Energielabel natuurlijk niet ingevoerd als wetenswaardigheid. De gedachte achter het Energielabel is dat het u als huiseigenaar stimuleert om maatregelen te nemen die uw woning energiezuiniger maken. Daarmee bespaart u schaarse energie, u vermindert de uitstoot van CO2, u verlaagt uw eigen energierekening en u verhoogt uw wooncomfort.

Tien kenmerken, zeven energieklassen

Het Energielabel is eigenlijk niets meer of minder dan een overzicht van de energieprestaties van een woning. Dat overzicht is gebaseerd op tien kenmerken:

 • bouwjaar
 • woningtype
 • soort glas
 • gevelisolatie
 • dakisolatie
 • vloerisolatie
 • soort verwarming
 • warmwatervoorziening
 • ventilatiesysteem
 • zonnepanelen en/of zonneboiler

De tien kenmerken worden door een erkende Energie Prestatie Adviseur in een computerprogramma gestopt en daar rolt een beoordeling uit: die kan variëren van A tot G. A is het meest zuinig, G is het meest ‘onzuinig’. Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken, zijn er verschillende woningcategorieën:

 • vrijstaand
 • twee-onder-een-kap
 • rijtjeswoning
 • maisonnette
 • galerijwoning
 • portiekwoning
 • overige flats

Van voorlopig naar definitief Energielabel

Bij de invoering in 2015 hebben alle eigenaren van een woning in Nederland (dat waren er toen zo’n vijf miljoen) een voorlopig Energielabel gekregen. De Rijksoverheid heeft die beoordeling gebaseerd op een aantal openbare gegevens, zoals het bouwjaar en het soort woning. Een definitief Energielabel voor uw woning kunt u gratis online aanvragen. Daar kunt u uw gegevens invullen en aanvullen. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u uw huis heeft geïsoleerd, dat er een warmtepomp is geïnstalleerd of dat u inmiddels zonnepanelen heeft. Het aanvragen van een definitief Energielabel is verplicht wanneer u uw woning gaat verkopen of verhuren. Heeft u eenmaal een definitief Energielabel, dan blijft dat tien jaar geldig.

Naar een beter Energielabel

Wilt u weten hoe u uw huis energiezuiniger maakt, dan kunt u terecht bij Feenstra. Er zijn tal van kleine en grote maatregelen mogelijk, die er samen voor kunnen zorgen dat u het Energielabel van uw woning verbetert.

Meer weten over een energiezuinig huis

Kan het nóg beter dan Energielabel A?

Het kan natuurlijk altijd nóg beter. Dat geldt ook voor de energieprestaties van woningen. Sommige woningen zijn zo zuinig dat het Energielabel A niet goed genoeg is. Daarvoor zijn de Energielabels A+ en A++ bedacht. Die worden vrijwel altijd toegekend aan nieuw gebouwde woningen met de slimste technieken en de best isolerende materialen.

Met Energielabel A is uw huis meer waard

Een gunstig Energielabel levert u op zichzelf natuurlijk geen geld op. Maar in de praktijk zal het meestal wel zo zijn dat u in een huis met Energielabel A weinig aardgas en/of elektriciteit verbruikt. En dat merkt u natuurlijk aan uw energierekening. Uw voordeel wordt nog groter wanneer u uw huis gaat verkopen. Uit diverse onderzoeken blijkt steeds opnieuw dat een woning met een zuiniger Energielabel sneller van eigenaar verwisselt dan een minder zuinig huis. Daar komt nog bij dat de woning meer opbrengt. Eén stap zuiniger betekent dat de verkoopprijs gemiddeld 2% hoger ligt. Gezien de huidige woningprijzen komt dat al snel neer op een winst van duizenden euro’s. Ook als u een huis gaat kopen, kan een gunstig Energielabel voordelig zijn. Er zijn banken die de hypotheekvoorwaarden voor een huis met Energielabel A++ nog nét iets gunstiger maken.

Hoe zit het met huurwoningen en het Energielabel?

Ook als huurder woont u in een huis met een Energielabel. Voordat u het huurcontract tekent, kunt u dus al zien hoe energiezuinig uw nieuwe huis is. In Nederland hebben sociale-huurwoningen een maximale huurprijs. Ook de jaarlijkse huurverhoging is aan een maximum gebonden. Om die wettelijke grenzen in geld uit te drukken is een puntensysteem bedacht. De energieprestatie van de woning heeft invloed op het aantal huurpunten dat uw verhuurder mag meerekenen voor de maximale huurprijs en de maximale huurverhoging. De energieprestatie is af te lezen aan het Energielabel óf aan de Energie-index.

De Energie-index, wat is dat?

Het Energielabel van een woning is gebaseerd op tien kenmerken. Wilt u als eigenaar, verhuurder of huurder de energieprestatie van uw huis tot in de details kennen, dan kunt u een Energie-index laten opstellen. Daarin worden zo’n 150 kenmerken van de woning vermeld die invloed hebben op het energieverbruik. Aan de Energie-index wordt altijd óók een Energielabel verbonden.

Wat kunt u doen voor een beter Energielabel?

Als u aan de slag gaat om uw Energielabel met één, twee of misschien wel meer stappen te verbeteren, zijn er veel mogelijkheden. Maar welke maatregelen hebben nu het meeste effect? De meest kansrijke woningverbeteringen op een rijtje:

 • Isoleren 

Houdt u de warmte in huis, dan gaan de stookkosten omlaag. Met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie kunt u honderden euro’s per jaar besparen.

 • Zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u uw eigen duurzame energie op. En de overheid helpt mee, want de BTW die u betaalt over de aanschaf en installatie krijgt u van de fiscus weer terug. Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Check het hier. - Zonneboiler Is uw huis geschikt voor zonnepanelen, dan behoort meestal ook een zonneboiler tot de mogelijkheden. Die zorgt op een voordelige en duurzame manier voor (een deel van het) warm water in huis. Met een zonneboiler kan de besparing op de kosten van warm water oplopen tot wel 60%. Uiteraard geldt ook voor een zonneboiler dat het rendement in de winter wat lager is dan in de zonnige zomermaanden. Maar het verschil in rendement tussen zomer en winter is kleiner dan bij zonnepanelen.

Zuinige huizen en zuinige mensen

Het Energielabel geeft informatie over een woning, maar niet over de mensen die erin wonen. Natúúrlijk bespaart u veel energie met een zuinige cv-ketel, een warmtepomp, zonnepanelen en goed geïsoleerde muren. Maar zélf zuinig zijn met energie helpt ook – en vaak merkt u het effect daarvan nóg sneller. De thermostaat ’s avonds een uurtje vroeger omlaag, verlichting uit wanneer u niet in de kamer bent; het zijn maar een paar van de talloze bespaartips die écht helpen.

Energielabels en Gigajoules

Het Energielabel dat bij uw woning hoort, is gebaseerd op een energetische waarde. Eenvoudig gezegd: de Energie Prestatie Adviseur maakt met behulp van het computerprogramma een inschatting van de hoeveelheid energie per vierkante meter die voor uw woning waarschijnlijk nodig zal zijn. Die inschatting wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Gigajoule per vierkante meter woonoppervlak. De onderstaande tabel laat zien welk energieverbruik hoort bij de diverse Energielabels. 

Energielabel

Gigajoule per m2 woonoppervlak

A++

minder dan 0,5

A+

minder dan 0,7

A

minder dan 1,05

B

minder dan 1,3

C

minder dan 1,6

D

minder dan 2,0

E

minder dan 2,4

F

minder dan 2,9

G

meer dan 2,9

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.