Hoe groen is groene stroom? Feiten en fabels

10 stevige stellingen over groene stroom

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for bertus van den dikkenberg
  bertus van den dikkenberg 59 dagen geleden

  Doe mij maar een warmtepomp offerte....ik doe wel mee...!
  Als dat ding maar niet te duur is....
  Al dat geleuter in DenHaag met dat linkse zooitje....omhoog gevallen lui die te lui zijn om te werken en daarom maar in de politiek gaan...Je wordt toch ziek als je die D66'ers avond aan avond bij de NPO ziet en allerlei onzin zitten uti te kramen...wars van de werkelijheid....
  En dan heb ik het nog niet over GroenLinks of dat verschrikkelijke Partijtje TEGEN de Dieren...(die zelfs de sportvisserij willen verbieden)......wat is Nederland toch ver gevallen.....

 • Gravatar for Rob Stam
  Rob Stam 21 maanden geleden

  L.S,
  Ik verwacht van een technisch bedrijf wel dat ze kennis van zaken hebben en als dan gesteld wordt dat op gunstige dagen grijze stroom niet nodig is twijfel ik daar ernstig aan.
  Zonder conventioneel opgewekte elektrische energie, met grote generatoren dus, kan het elektriciteitsnet
  (nog)niet bestaan, geen net ,geen elektriciteit. Dit komt omdat wind en zon geen eigen frequentie hebben maar refereren aan de netfrequentie, als die er niet is dan leveren ze niets!
  Het is daarom niet verstandig om te doen alsof grijze stroom giftig is en we moeten ons realiseren dat er zonder die grijze stroom, waarvan je je kan afvragen hoe veel minder groen die is, er geen enkele zekerheid is dat er stroom uit het stopcontact komt.
  Tip, zoek eens op Grid stability en zoek uit hoe het elektriciteitsnet onderhouden en geregeld wordt!

 • Gravatar for J. van Walsum
  J. van Walsum 2 jaren geleden

  goed artikel, ik ben het alleen niet eens met de stelling, dat als meer mensen kiezen voor groene stroom, dat dit ook meer groene stroom oplevert

 • Gravatar for Stefan
  Stefan 2 jaren geleden

  Jammer dat er niets staat over de het (bij)stoken van hout in de krachtcentrales. Dit zou ook groen zijn, maar mijn inziens is dat helemaal niet zo groen. Zeker niet als het hout uit Amerikaanse bossen deze kant op moet komen.

 • Gravatar for Ineke Poutsma-Vos
  Ineke Poutsma-Vos 2 jaren geleden

  geen idee of ik groene stroom heb, wel van onze eigen zonnepanelen natuurlijk. Maar nog geen zin uit te zoeken hoe het zit bij Budget energie

 • Gravatar for Teunis Hus
  Teunis Hus 2 jaren geleden

  Ik heb een "groene stroom" contract bij Vattenfall/NUON

 • Gravatar for J.D.Koeslag
  J.D.Koeslag 2 jaren geleden

  Als onze eigen regering zoveel belang zou hechten aan het produceren van zo veel mogelijk groene stroom dan zouden ze de salderingsregeling niet moeten afschaffen. Hier wordt dus mooi weer gespeeld over de rug van de burger, maar ondertussen moet de burger daar voor boeten, want ja, er moet wel belastinggeld worden binnengeschraapt. Hypocrisie ten top!!!

  • Gravatar for Johanna Cals
   Johanna Cals J.D.Koeslag 2 jaren geleden

   Dit is helaas altijd zo. Als doelstellingen behaald worden, komt er weer een verhoging ten nadele van de burgers. Ik ben zeer energie- en afvalbewust. En toch gaan den tarieven voor de consument steeds omhoog.

 • Gravatar for J.D.Koeslag
  J.D.Koeslag 2 jaren geleden

  Als onze eigen regering zoveel belang zou hechten aan het produceren van zo veel mogelijk groene stroom dan zouden ze de salderingsregeling niet moeten afschaffen. Hier wordt dus mooi weer gespeeld over de rug van de burger, maar ondertussen moet de burger daar voor boeten, want ja, er moet wel belastinggeld worden binnengeschraapt. Hypocrisie ten top!!!

 • Gravatar for Bart
  Bart 2 jaren geleden

  Stellingen
  1. Onzin, Belgische windstroom is net zo groen als Nederlandse groene stroom. Er zijn voor de productie nml. geen fossiele brandstoffen gebruikt. Er gelden hiervoor internationale afspraken. Het is alleen vreemd dat Nederlandse windstroom een hogere prijs heeft (de certificaten bedoel ik) dan buitenlandse wind. Het lijkt erop dat de Nederlandse consument eenzijdig wordt voorgelicht.
  2. Ook stroom uit biobrandstoffen (kort cyclische brandstoffen) leveren (meer) CO2 op. Het is de mate waarin bos wordt aangeplant dat uiteindelijk de CO2 omvang bepaald. En dat gebeurd in 10-tallen jaren tot voorbij 2030 en mogelijk zelfs tot 2050.
  3. klopt
  4. Juist, maar redenatie is onzin. Met de combinatie van subsidie en marktprijs worden investeringen in bijv. Windenergie gefinancierd. Niet met groene stroom. In feite zorgt degene die alleen elektriciteit afneemt via de ODE voor het vullen van de subsidiepot SDE++. Niet de keuze voor groene stroom. Sterker nog, degene die zonnepanelen op z’n dak legt zorgt voor minder inkomsten t.b.v. de SDE+ pot waardoor dus minder geinvesteerd kan worden in groene energieproductie. Dus tegengesteld aan wat u beweert.
  5. Klopt deels. Er is voldoende groene stroom voor heel Nederland, als je over de landsgrenzen kijkt. Maar ja, dat is in uw ogen geen groene stroom.
  6. Klopt slechts ten dele. Groene productie heeft voorrang, maar de prijs bepaalt de inzet. En omdat de marginale prijs van duurzaam (zon en wind) nu eenmaal lager liggen (soms vanwege subsidie zelfs negatief) wordt ook alle groene stroom als eerste op het net gezet. Tot het moment dat er constraints zijn in het net. Voor die momenten zou eigenlijk de productie verminderd moeten worden. Gelukkig worden daan nu maatregelen voor genomen.
  7. Grotendeels waar, maar ook in tijden dat ded zon schijnt houden de elektronen zich aan de wet van Kirchhof. Ook dan zal er een deel(tje) verbruik gedekt worden door grijze opwekking. Terecht zegt u dat we ook nog winter hebben en een nacht waar weer gewoon grijze stroom wordt gebruikt.
  8. Die molen staat eral. Het kopen van een winddeel zorgt niet voor meer groene stroom. Je zou dan moeten investeren in een nieuwe windmolen. Dan doe je wat voor het milieu. Als je geld wil verdienen zou je ook aandelen kunnen kopen in bij voorkeur bedrijven met een groene insteek.
  9. Klopt. Maar nogmaals, het kopen van groene stroom zorgt niet voor meer productie ervan. Dat gaat via stimuleren van productie via de SDE++ regeling. En dat geldt ook voor groene Nederlandse stroom. Dat zorgt er alleen voor dat de windboer een leuke vakantie kan houden op Bali. Met subsidie en marktprijs verdient hij z’n investering al terug. De opbrengst van de certificaten is de kers op de taart.
  10. Klopt, en dat is nergens voor nodig. Zie 9. De waarde van de certificaten maakt het juist duurder en stimuleert dus eigenlijk het kopen van grijze stroom, iets wat we eigenlijk niet willen.

  • Gravatar for Allard
   Allard Bart 2 jaren geleden

   In de basis zou ieder land (zeker in Europa) zijn eigen groene stroom (of duurzame stroom) moeten opwekken. Het aankopen van certificaten uit het buitenland is alleen mogelijk omdat men in het buitenland gewoon 'stroom' wil hebben. Als ieder land eerst zin eigen duurzame stroom moet inzetten is er zeer waarschijnlijk niets meer over om aan Nederlandse gebruikers te verkopen.
   Dan wordt het in Nederland wel lastig om aan de 70% te komen. Zonnepanelen hebben over het gehele jaar gerekend niet meer dan 20 - 30% rendement en voor windmolens ligt dit tussen de 20 - 50% afhankelijk waar de molen staat. Daarnaast is de zon en wind aanbod gestuurd en niet vraag gestuurd. Het blijft dus altijd noodzakelijk om (bijna) de volledige behoefte aan stroom in 'vraag gestuurde centrales' te hebben staan en operationeel te houden. In een windstille winternacht moeten al die warmte pompen toch wel werken om de huizen warm te houden. Kolen mogen niet meer, biomassa beginnen we ook te snappen dat dat niet de juiste weg is, olie en gas willen we afbouwen. Wat houden we dan nog over......
   Kern energie, maar dat is in het verleden verketterd waardoor niemand zich daar aan durft te branden, als we in de afgelopen jaren de subsidies niet in zon en wind hadden gestopt maar in onderzoek naar betere, veiligere kernenergie waren we nu mogelijk daarin al een stuk verder geweest. Vattenfall had dan mogelijk een kerncentrale gebouwd ipv een biomassa centrale.

 • Gravatar for Henri
  Henri 2 jaren geleden

  Ik ben een heel groot voorstander van groene energie. Maar ik vind het ook van groot belang om deze groene energie zo goedkoop mogelijk in te produceren. Ook moet er een veel betere relatie komen tussen het tijdstip dat groene stroom wordt geproduceerd ( bv zonnepanelen in de zomer) en het tijdstip waarop je het gebruikt ( bv koude periode in de winter) . De salderingsregeling versluiert dit grote probleem sterk. Een oplossing zou zijn om in de winter, stroom en daarmee waterstof te produceren in/op een land waar dat goedkoop en effectief kan, bv de woestijn van Australië. De waterstof die daar , in opdracht van NL geproduceerd en getransporteerd naar Nederland, zou in alle varianten mee moeten tellen als groene energie voor Nederland.