Hoeveel gaat de energietransitie u kosten?

Lees welke investering uw woning nodig heeft

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for oma-opa
  oma-opa 5 jaren geleden

  Ongeveer 20 jaar geleden hebben we - als eerste in onze straat - zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Was destijds een actie met o.a. Greenpeace. Inmiddels is een boom die vlak voor ons huis staat dusdanig gegroeid dat zeker in de zomer het dak met de panelen volledig in de schaduw van de boom staat. Samen met twee buren hebben we de Gemeente gevraagd deze boom kort te houden, of liever nog te kappen. Er is voldoende ander groen in de buurt. Tot tweemaal toe zijn de ambtenaren komen kijken en steevast was hun antwoord dat we blij mochten zijn met zo'n mooie boom en dat deze zo goed voor het milieu was. Kappen of snoeien was geen optie en bovendien hadden we - toen we de panelen lieten plaatsen - kunnen weten dat de boom ooit zo hoog zou gaan groeien. Inmiddels hebben we de panelen verwijderd. Die lagen daar doelloos. Zo wordt het wel lastig om zuinig elektriciteit op te wekken.

  • Gravatar for Cathrien Stroink
   Cathrien Stroink oma-opa 4 jaren geleden

   "Grappig". Tja. Lijkt een beetje op vogels die verscheurd worden door windmolens. Lekker tegenstrijdig. Natuur contra techniek.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare oma-opa 5 jaren geleden

   Beste oma-opa,

   Wat jammer dat jullie de zonnepanelen hebben verwijderd. Indien de woning gedeeltelijk in de schaduw lag hadden jullie gebruik kunnen maken van een parallelle schakeling door middel van power-optimizers. Hiermee worden alle panelen onafhankelijk van elkaar geschakeld en is waarschijnlijk toch mogelijk om een goed rendement te halen. Op dit moment is dat natuurlijk mosterd na de maaltijd.

   Op dit moment is het mogelijk om zonnepanelen de delen, bekijk de volgende link voor meer informatie: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/powerpeers-krijgen-energie-van-elkaar
   Wellicht kunnen jullie samen met familie of vrienden optimaal gebruik maken van de zonnepanelen en zo energie op te wekken.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for kleinkind
   kleinkind oma-opa 5 jaren geleden

   Wachten op betere wetgeving die het mogelijk maakt om je panelen op een geschikt dak in de omgeving te leggen, denk aan sporthal winkelcentrum of schuur.

  • Gravatar for Bert Sattler
   Bert Sattler oma-opa 5 jaren geleden

   Boom ringen, ben je er zo vanaf

 • Gravatar for Krullebol
  Krullebol 5 jaren geleden

  Diit gaat allemaal over koophuizen, ik woon in een huurhuis ,
  Wat doen de woonstichtingen hiermee, en worden ze verplicht op een gegeven moment hun huizen aan te passen naar deze nieuwe ideeen en maatstaven

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Krullebol 5 jaren geleden

   Beste Krullebol,

   Alle informatie die wij hebben gecommuniceerd geldt ook voor huurwoningen. Echter wordt dit meestal door de verhuurder/woningbouwvereniging opgepakt. Alle woningen zullen hier uiteindelijk aan moeten geloven.

   Wij adviseren u om contact op te nemen met uw verhuurder/woningbouwvereniging voor meer informatie. Zij kunnen de mogelijkheden en hun toekomstplannen met u delen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for leo
  leo 5 jaren geleden

  jawel mensen mocht het zijn dat mijn vrouw en ik in 2050 nog in leven zijn dan zijn wij 96 en 100 jaar (mooie leeftijd ) dan denk ik dat het probleem maar door de volgende bewoners is en niet meer voor ons kan zo maar zijn dat wij dan al in een verzorgings home zitten en wie weet zijn wij wel boven de wolken en daar schijnt altijd de zon en is het warm dus probleem op gelost je hebt daar geen kachel of verwarming nodig. als u begrijpt wat ik bedoel(Olie B. Bommel)

 • Gravatar for Marcel
  Marcel 5 jaren geleden

  Goed dat er aandacht aan wordt besteed inderdaad.... echter het roepen van bedragen van €18.000,- is mijn inziens onnodig. Het zal allemaal nog wel even duren en tot die tijd zullen de ontwikkelingen ook niet stil staan.... warmte pompen zijn ook niet alles.
  Over ontwikkelingen gesproken, neem deze... onlangs nog in het nieuws.... beetje jammer dat daar niet over wordt gesproken: https://www.destentor.nl/hardenberg/gas-kan-er-massaal-af-door-hardenbergse-vinding~a52f29a2/.
  Kosten indicatie voor een gemiddelde particulier tussen de €2000,- en €2300,- .... das al heel wat anders.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Marcel 5 jaren geleden

   Beste Marcel,

   Bedankt voor uw bericht.

   Wij hebben met belangstelling de informatie over deze Hardenbergse uitvinding tot ons genomen. Helaas zijn niet alle technische specificaties in ons bezit en is de informatie die bij ons beschikbaar is nog onvolledig om al met een uitgebreid advies richting onze klanten te komen. Vandaar dat wij over deze uitvinding op dit moment nog niet uitgebreid communiceren.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Gerritsen
  Gerritsen 5 jaren geleden

  Ik hoor veel over verduuurzaming van woonhuizen maar niet hoe dat voor flats moet?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Gerritsen 5 jaren geleden

   Beste heer, mevrouw Gerritsen,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Alle woningen in Nederland zullen verduurzaamd gaan worden, dus ook appartementencomplexen/flats.
   Veelal hebben meer woningen onder één dak collectieve systemen, dus zal een individuele bewoner in overleg moeten gaan met de Vereniging van Eigenaren. Bij huurders zal de woningcorporatie het voortouw nemen.

   U kunt als individuele bewoner uiteraard zelf ook initiatieven ontplooien. Lees bijvoorbeeld hier eens wat tips: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/zo-bespaart-u-op-uw-stookkosten

   Mocht u in aanmerking willen komen voor advies op maat, dan ontvangen wij graag uw contactgegevens middels een e-mail aan [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for loek
  loek 5 jaren geleden

  Stel dat ik zonnepanelen zou willen. Mijn tussenwoning (straatzijde) ligt op het zuid-oosten. Vanuit het zuiden gerekend staan in verschillende tuinen bomen tot meer dan 10meter hoog. Dit belemmert nagenoeg volledig zonvang. Onze gemeente is een groene, dus boomgekke gemeente. Welke buurman gaat voor mij zijn bomen (die er meer dan 20 jaar -verjaring- staan en zelfs tegen de erfafscheiding) weghalen?
  Nu zonder zonnepanelen wil men dat al niet. Gaat de overheid gedwongen bomen weg laten halen d.w.z. alles herplanten in het bos of mag o.a. ik betalen voor de wensen c.q. het plezier van anderen?
  Dit is m.i. geen normale erfdienstbaarheid.
  N.B. 2050 haal ik normaal gesproken niet. Dit kan echter half Nederland dat over een eigen woning beschikt, overkomen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare loek 5 jaren geleden

   Beste Loek & C. Mulder,

   Bedankt voor uw reacties.

   Indien de woning gedeeltelijk in de schaduw ligt zou u gebruik kunnen maken van een parallelle schakeling door middel van power-optimizers. Hiermee worden alle panelen onafhankelijk van elkaar geschakeld en is waarschijnlijk toch mogelijk om een goed rendement te halen.

   Daarnaast in het mogelijk om zonnepanelen te delen, via de link vindt u meer informatie hierover: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/powerpeers-krijgen-energie-van-elkaar

   Graag willen wij met jullie meekijken naar de mogelijkheden. Middels een e-mail aan [email protected] met jullie contactgegevens voorzien wij jullie graag van de opties.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for c mulder
   c mulder loek 5 jaren geleden

   Wij hebben zelfde probleem. Zou direkt zonnepanelen plaatsen ware het niet dat er 2 hoge eiken in op naastgelegen priveperceel staan. Als firma feenstra oplossing weet kunnen zr dakvlak vol leggen met panelen!!!

 • Gravatar for R. Crassee
  R. Crassee 5 jaren geleden

  Ik vraag mij vooral af hoe ik aan een goed, integraal en onafhankelijk advies kan komen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare R. Crassee 5 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Crassee,

   Wij geven u graag goed, volledig en onafhankelijk advies. Zou u zo vriendelijk willen zijn om een e-mail te sturen naar [email protected] met al uw contactgegevens? Zo kunnen wij in contact met elkaar komen om u advies op maat te geven.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for w de jong
  w de jong 5 jaren geleden

  IK hoor niets over de elektrische -cv ketel??

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare w de jong 5 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw De Jong,

   Bedankt voor uw bericht.

   Op het moment dat iedereen in Nederland een elektrische cv-ketel zou hebben, zou dit een overbelast energienetwerk betekenen, met alle problemen van dien. Daarnaast is de standaard huisaansluiting op het elektriciteitsnetwerk niet zwaar genoeg om deze energie te leveren. En is ons elektriciteitsnet ook niet berekend op de piekvraag als veel mensen tegelijk de elektrische verwarming aanzetten.

   Vooralsnog is dit, in onze ogen, geen optie voor alle bewoners van Nederland. Daarnaast zijn de elektrakosten vele malen hoger dan de huidige gasprijzen. Direct elektrisch verwarmen is 3 keer duurder dan verwarmen met gas, tegen de huidige tarieven.

   In onze ogen zijn er dan ook betere alternatieven. Als u dit serieus overweegt raden wij u aan om met uw netbeheerder te overleggen over uw aansluiting en de verzwaring hiervan. Wat wel kan is goede isolerende maatregelen nemen, zodat het warmteverlies sterk wordt beperkt. Wellicht is direct elektrisch stoken dan wel een haalbare optie in uw situatie.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Ton ten Velde
   Ton ten Velde w de jong 5 jaren geleden

   Te koop voor ca. €2500 met 3fase aansluiting

 • Gravatar for Ton ten Velde
  Ton ten Velde 5 jaren geleden

  Waterstof is de oplossing, deze kan via het gas leidingnet getransporteerd worden.
  zie uitzending van NPO2 8-feb-2018 21:00 uur(brandpunt). Waterstof wordt in Groningen gemaakt d.m.v. windmolens en zonnepanelen. In deze uitzending geeft een professor Ad van wijk een duidelijke uitleg hoe het moet.
  Waarom de overheid hier geen bekendheid aan wil geven is mij een raadsel. Wij moeten dit idee meer in de openbaarheid brengen. Dit idee moet als pilot worden op gestart. Op dit moment is minister Wibbes ,van dit plan, geinformeerd. Er is zelfs een Tesla auto met een aanpassing die 1000 km kan rijden zonder te worden opgeladen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Ton ten Velde 5 jaren geleden

   Beste meneer Ten Velde,

   Via deze weg willen wij u hartelijk bedanken voor uw aanvullende informatie. Fijn te lezen dat u er al zo goed mee bezig bent. Houd onze platform goed in de gaten voor alle ontwikkelingen die nog gaan komen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for A.P. van Dijk
  A.P. van Dijk 5 jaren geleden

  Na reeds meerdere artikelen te hebben gelezen omtrent verwarming met warmte pompen ben ik tot de conclusie gekomen dat e.e.a. nogal duur uitpakt. Ook zonnepanelen, alleen geschikt voor een goede ligging van je huis voor de bestaande panelen, en de toepassing van een warmtepomp is ook slechts voor jongere woningen bedoelt. Jammer dat de techniek nu niet verder komt dan deze (tekortkomende) technische installaties voor oudere woningen. Lijkt me dat het te vroeg is om nu al de loftrompet te steken.