Nieuwe cv-ketel?

10 Kooptips voor een nieuwe cv-ketel (+ 1 Huurtip)

 • 14/11/2019 2:46pm
 • 21
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan kijkt u natuurlijk éérst naar een duurzaam alternatief. Met een hybride of all-electric warmtepomp zet u een flinke stap naar een lagere CO2-uitstoot. Helaas zijn de meeste bestaande woningen zonder aanpassingen nog niet geschikt om van het gas af te gaan. In dat geval zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar een nieuwe cv-ketel. In dit artikel vindt u 10 praktische adviezen voor het kopen van een cv-ketel. Plus één gratis bonus-tip: een cv-ketel huren is óók een goed idee.

1. Geef het niet te snel op

Gaat u uw cv-ketel vervangen, dan is de kans groot dat u voor advies terechtkomt bij een installateur. Een prima begin. In veel gevallen zal hij of zij tot de conclusie komen dat u ‘gewoon’ weer moet kiezen voor de vertrouwde, traditionele cv-ketel. Meestal is dat inderdaad de beste en meest logische keuze. Maar niet altijd! Er zijn situaties waarin een duurzame oplossing met wat creativiteit en een relatief bescheiden investering tóch mogelijk is. Wilt u graag een woning die energiezuinig is en weinig CO2 uitstoot, dan is het de moeite waard om dóór te vragen. Niet alleen bij uw installateur, maar ook bij uw gemeente. Informeer in ieder geval even of er al plannen zijn om uw straat of wijk de komende jaren aardgasloos te maken, bijvoorbeeld door de huizen aan te sluiten op een warmtenet. Het zou toch jammer zijn als u een nieuwe cv-ketel koopt die binnenkort overbodig is. 

Gerelateerd
Adviseur en klant

Burger wil duidelijkheid van gemeente

Lees meer

2. Kies voor de allerzuinigste ketel

De kans is groot dat u ondanks alle pogingen en goede bedoelingen uitkomt bij een nieuwe cv-ketel op aardgas. Dan is er tóch goed nieuws. De goede cv-ketels die nu leverbaar zijn, verbruiken vrijwel zeker heel wat minder energie dan de ketel die nu nog bij u in huis staat. De kwaliteit, het comfort én het rendement van de cv-ketels is door de jaren heen namelijk flink verbeterd. Uiteraard is het wél belangrijk dat u let op de informatie van de verschillende fabrikanten. De allerzuinigste cv-ketels hebben een energielabel A++ voor het verwarmen van de radiatoren en energielabel A voor het tapwater. Kiest u voor een model uit die categorie, dan weet u zeker dat u het hoogst mogelijke rendement in huis haalt.

3. Let op de capaciteit

Vrijwel iedere cv-ketel die u kiest, heeft voldoende capaciteit om de radiatoren in uw huis te verwarmen. Voor het tapwater (de douche, het bad en de kranen in huis) ligt dat anders. De CW-waarde geeft aan over hoeveel warm water u in een korte tijd kunt beschikken. Voor de meeste woningen is een cv-ketel met een CW-waarde van 3 of 4 voldoende. Zijn er twee of drie badkamers in huis en wilt u de stortdouche en het bubbelbad tegelijk kunnen gebruiken, dan komt u al snel bij CW 5 of 6 uit. Kiest u voor CW6, dan is het verstandig om advies te vragen aan een expert. Zowel de leiding van de gasaansluiting als de warmwaterleidingen moeten namelijk geschikt zijn voor CW6 en dat is niet in ieder huis het geval. Is uw huis goed geïsoleerd, dan heeft u voor verwarming relatief weinig energie nodig. Een cv-ketel met te veel vermogen past in zo’n woning niet bij het afgiftesysteem (de radiatoren) en dat kan tot allerlei problemen leiden.

Gerelateerd
besparen op cv systeem

Haal het meeste uit uw cv-systeem

Lees meer

4. Vraag bij de VvE naar de kwaliteitsverklaring voor het rookgaskanaal

Onder meer in flats, appartementengebouwen komt het vaak voor dat u het rookgaskanaal deelt met anderen. Vraag in dat geval altijd de kwaliteitsverklaring van het kanaal op bij de beheerder van het complex; vaak is dat de Vereniging van Eigenaren (VvE). Laat uw installateur vervolgens goed naar de kwaliteitsverklaring kijken. Zo kunt u schade en ongelukken voorkomen.

5. Laat uw verwarmingsinstallatie waterzijdig inregelen

De aanschaf van een cv-ketel is een uitstekend moment om de verwarming in huis helemaal in balans te brengen. Laat u de cv-installatie waterzijdig inregelen, dan zorgt u ervoor dat het rendement van de nieuwe cv-ketel optimaal is. Met andere woorden: het hoogst mogelijke comfort tegen de laagst mogelijke kosten. In veel woningen worden radiatoren die dicht bij de ketel hangen veel warmer dan een radiator die zich ‘ver weg’ in het huis bevindt. Ook de snelheid waarmee de radiatoren warm worden kan sterk uiteenlopen. Regelt uw installateur de cv-installatie ‘waterzijdig’ in, dan wordt de waterstroom in de radiatoren aangepast op de juiste warmtecapaciteit. Een cv-installatie die goed waterzijdig wordt ingeregeld kan tot wel 20% minder energie verbruiken.

Gerelateerd
CV leidingen

Uw cv-installatie uit balans? Hier de oplossing

Lees meer

6. Combineer de cv-ketel met een ontluchter en een vuilafscheider

Kunt u uw woning (nog) niet verwarmen zonder aardgas, dan kiest u natuurlijk wél voor een cv-ketel die zo zuinig mogelijk is. Combineert u uw nieuwe cv-ketel met een automatische ontluchter en een vuilafscheider, dan maakt u met uw nieuwe cv-ketel tóch een flinke stap vooruit in duurzaamheid. De ontluchter verwijdert de opgehoopte lucht automatisch uit uw verwarmingssysteem. De cv-ketel presteert daardoor beter en gaat ook nog eens langer mee. Al met al kan dat zo’n 6% meer rendement opleveren. Een vuilafscheider filtert roest en ander vuil uit het water in de cv-installatie. Zo beschermt u de onderdelen van de cv-ketel waar het vuil zich kan ophopen en voorkomt u storingen. Ook de vuilafscheider verbetert het rendement van de cv-ketel; de besparing op het gasverbruik kan oplopen tot ruim 7%.

7. Stap over op een slimme thermostaat

Een nieuwe cv-ketel is in veel woningen nog altijd de meest logische oplossing. Maar u wilt natuurlijk wél graag besparen op uw energieverbruik. Dan ligt het voor de hand om met uw nieuwe cv-ketel direct over te stappen op een slimme thermostaat. Die maakt het mogelijk dat u voortaan met uw smartphone de temperatuur regelt, óók als u zelf niet thuis bent. De slimme thermostaat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak en comfort in huis, maar helpt u ook energie te besparen.  

8. Maak het niet te warm

Bij het plaatsen van een cv-ketel stelt de installateur de temperatuur in van het water in de radiatoren én van het tapwater. De meeste cv-ketels hebben een comfort-stand, die ervoor zorgt dat er snel warm water uit de kraan komt. Wilt u een zo laag mogelijk energieverbruik, zet dan uw cv-ketel op de eco-stand, zodat de temperatuur van het water niet onnodig hoog blijft. Scheelt u al snel een paar tientjes per jaar.

Gerelateerd
Energie besparen cv ketel

Zet de automatische comfort-stand van uw cv-ketel uit

Lees meer

9. Kies voor een handige plek

De plaats van de cv-ketel in huis is iets waar u vast niet iedere dag over nadenkt. Wilt u de ketel eigenlijk liever op een andere plek, dan is het wel zo handig om dat te doen wanneer u tóch een nieuwe in huis haalt. Overigens zal de omvang van het nieuwe apparaat u waarschijnlijk aangenaam verrassen; moderne cv-ketels zijn een stuk minder groot dan de oudere modellen. Maar geef de nieuwe ketel wél de ruimte. Als er onderhoud nodig is of er doet zich een probleem voor, is het niet handig (en zelfs gevaarlijk) als de ketel niet of nauwelijks bereikbaar is.

10. Plaats een koolmonoxidemelder

Een goede installateur monteert uw cv-toestel veilig en verantwoord. Toch is het altijd verstandig om in de ruimte waar de cv-ketel zich bevindt een CO-melder te plaatsen. Zo neemt u het zekere voor het onzekere.

Extra cv-keteltip: huren kan ook

Zelfs als een nieuwe cv-ketel in uw situatie de verstandigste keuze blijkt, dan nog weten we niet zeker wat er de komende jaren op het gebied van verwarmingstechniek allemaal gaat gebeuren. En zo’n nieuwe ketel gaat al snel een jaar of vijftien mee. Wilt u zich liever niet voor zo’n lange periode vastleggen? Dan is huren een prima tussenoplossing. Daarmee bent u verzekerd van een nieuwe, zuinige cv-ketel én van regelmatig onderhoud. Bovendien is een huurketel in de meeste gevallen inclusief een slimme thermostaat, zodat u op een comfortabele manier energie kunt besparen. Vroeger zat u bij het huren van een cv-ketel jarenlang aan een contract vast, maar dat hoeft niet meer. Zo huurt u al een cv-ketel vanaf twaalf maanden. Daarna kunt u per maand opzeggen.

Poll

Wanneer heeft u uw cv-ketel voor het laatst vervangen?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Wil Mommers 39 dagen geleden

  Gravatar for Wil Mommers

  Had al een mail naar jullie gestuurd om een afspraak te maken echter krijg ik een mail om overal foto s van te maken ?? ik wil gewoon dat er iemand met verstand van zaken langs komt voor het juiste advies ter plaatse ( en niet om een zelfde ketel terug te hangen

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gieta Ducaneux-Jankie 3 maanden geleden

  Gravatar for Gieta Ducaneux-Jankie

  Ja vriend Steve hoor Amerikaanse.
  Ik ben doof vriend Steve hoor.

  Website 5505590330
  Onderwerp 3320636888
  Verhuis te Noordwijk Oswald Wenekebaehstraat 2
  2202HL Te Noordwijk ZH www.duineveld.nl

  Help bezorgen huis?
  Clickbank Automatisch of IBAN NL 63DEUT 0265188040
  G. Jankie-frank

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rik M 13 maanden geleden

  Gravatar for Rik M

  Goed dat het advies helder en eerlijk is en niet gericht op het verkopen van zo veel mogelijk ogenschijnlijk klimaatvriendelijke, maar eigenlijk vaak nog te te dure en niet renderende oplossingen. De huuroptie is ook een mooi alternatief voor geval je niet zeker bent. Gemeenten moeten eind van dit jaar hun klimaattransitie visie uitgewerkt hebben. Dat houdt in dat er alleen nog maar een visie ligt die ervoor moet zorgen dat in 2030, 20 % van de woningen aardgasvrij is. Er wordt dan vooral gekeken naar laaghangend fruit. Dat zit vooral besloten in woningbouwverenigingen met grotere pakketten aan bij elkaar gebouwde woningen. Wijken waar een veel individueler en diffuus beeld heerst ten aanzien van de kansen en mogelijkheden om de huizen aardgasvrij te maken, komen dan veel later aan de beurt. Een nieuwe ketel op gas kan nog makkelijk aangeschaft worden, voordat het aardgasvrij werkelijk op de stoep staat.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • van son 14 maanden geleden

  Gravatar for van son

  hallo,een vraag ik huur een cv.ketel bij jullie sinds 2012.kan die ook kopen,of een nwe laten plaatsen,samen met zonnepannelen.ps dat zijn onze toekomst plannen.voor de goede service tot op heden.mvg jan

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare van son 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Son,

   Met het oog op de energietransitie zijn dat hele mooie toekomstplannen.
   Wij komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen u dan advies op maat geven. Ziet u kans om ons te voorzien van uw volledige adresgegevens en telefoonnummer? Alle gegevens kunt u e-mailen naar [email protected] Uw e-mail zien wij graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • moderator

  Feenstra Webcare 15 maanden geleden

  Gravatar for Feenstra Webcare

  Beste meneer De Boer,

  Waterzijdig Inregelen is een service waarbij het verwarmingssysteem zodanig afgesteld wordt dat altijd de juiste hoeveelheid warm water op de juiste snelheid door de radiatoren stroomt. Op die manier worden ruimtes gelijkmatiger warm en verbeteren we het wooncomfort. Ook hoeft de cv-ketel minder piekprestaties te leveren en kan er tot 20% bespaart worden op de energiekosten voor verwarming. Hoe het precies werkt kunt u zien middels een klink op de volgende link: https://youtu.be/Vfl68dcl1hk.

  Op dit moment is het alleen mogelijk om de installatie waterzijdig in te regelen in combinatie met het aanschaffen van een cv-ketel. Wij bieden dit niet aan als los product.

  Met vriendelijke groet,
  Feenstra Webcare

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rob de Boer 15 maanden geleden

  Gravatar for Rob de Boer

  Wat is in godsnaam waterzijdigingeregeld?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • H. Kroon 15 maanden geleden

  Gravatar for H. Kroon

  Ik vind de suggesties erg leuk maar persoonlijk heb er niets aan.
  Mijn situatie is dat ik alleen gas afneemt voor mijn recreatie chalet met een gaskachel en een geiser.
  Wat zijn hiervoor de mogelijkheden?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare H. Kroon 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Kroon,

   Via ons platform streven wij ernaar om iedereen zo breed mogelijk te informeren.
   Wij komen graag met u in contact om uw situatie te bespreken en te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

   Graag ontvangen wij een e-mail met uw adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres, zodat wij contact met u kunnen opnemen. Wij zien uw e-mail graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mariet Schulkes 15 maanden geleden

  Gravatar for Mariet Schulkes

  Ik heb 21 november mijn CV onderhouds contract opgezegd i.v.m. nieuwe ketel. Geen bevestiging gehad.
  Wel om gevraagd. Met vr. groet, M. Schulkes

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Mariet Schulkes 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare


   Beste Mevrouw Schulkes,

   Bedankt voor uw bericht.

   Wij gaan er vanuit dat u inmiddels bent voorzien van een bevestiging van uw opzegging. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan vernemen wij het graag van u, zodat wij u kunnen voorzien van een bevestiging. U kunt dan een e-mail sturen naar [email protected] met uw adresgegevens. Bent u al voorzien van een serviceabonnement voor uw huidige cv-ketel?

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Bettina Hermelink 16 maanden geleden

  Gravatar for Bettina Hermelink

  Goed en duidelijk artikel. Wij hebben onlangs een nieuwe CV ketel laten plaatsen door Feenstra, maar toen ik vroeg om waterzijdig ontregelen, keken ze mij onbegrijpend aan, en toen ik doorvroeg, zeiden ze dat dat erg duur was en dat ze daar geen tijd voor hadden en dat het niet veel uithaalde. Het is dus niet gebeurt. Dus laat de installateurs dit artikel ook lezen, of maak op een ander moment waterzijdig ontregelen mogelijk!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Bettina Hermelink 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Hermelink,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Bij een nieuwe cv-ketel is het belangrijk om de installatie waterzijdig in te regelen, zodat de verwarming in de woning volledig in balans is. Zo weet u zeker dat het rendement van de nieuwe cv-ketel optimaal is.

   Wij komen graag met u in contact om de situatie te bespreken en natuurlijk de mogelijkheden.
   Bent u in de gelegenheid om ons te voorzien van uw adresgegevens en telefoonnummer? Alle gegevens kunt u sturen naar [email protected] Wij zien uw bericht graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Bertus Bettina Hermelink 15 maanden geleden

   Gravatar for Bertus

   Beste Bettina, ontregelen is niet zo moeilijk, goed waterzijdig INregelen wel.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J. Hulshof 16 maanden geleden

  Gravatar for J. Hulshof

  Het lijkt dat men van alle kanten al er van uitgaat dat gasgestookte verwarming binnenkort tot het verleden hoort. Misschien terecht, maar vreemd blijft het wel, want verwarming op basis van waterstof zou een heel goede vervanging van aardgas kunnen zijn, met een minimale investering in de benodigde infrastruktuur. Waterstofgas maken met behulp van zone- en windenergie en verspreiden via het bestaande aardgasnet. Allen moeten de ketels die vanaf nu worden geïnstalleerd dan wel geschikt zijn om te zijner tijd aan te passen voor waterstofgas.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.