Waar blijft mijn warmtepomp?
Tekort aan warmtepompen heeft 3 oorzaken
De warmtepomp speelt een cruciale rol in het duurzamer maken van onze woningen. Maar op dit moment is het niet eenvoudig om een nieuwe warmtepomp in huis te krijgen. Sterker nog: met name de hybride warmtepompen zijn vrijwel overal ‘uitverkocht’. Voor wie een belangrijke stap wil zetten naar een aardgasloze toekomst, is dat natuurlijk heel teleurstellend. Maar waar komen die leveringsproblemen eigenlijk vandaan? In dit artikel zetten we de drie belangrijkste oorzaken op een rijtje. Bovendien kijken we vooruit. Want een toekomst zonder CO2-uitstoot blíj́ft de moeite waard. En de warmtepomp zal daar uiteindelijk tóch een flinke bijdrage aan leveren.
Oorzaak 1 - De vraag naar warmtepompen is groter dan ooit
Steeds meer mensen willen hun huis energiezuiniger en duurzamer maken. Vooral sinds het najaar van 2021 is de vraag naar warmtepompen snel gegroeid. Uiteraard proberen de fabrikanten van warmtepompen op die toenemende vraag in te spelen. Waar mogelijk verhogen ze hun productie, maar dat lukt meestal niet van de ene dag op de andere. Het gevolg is dat de levertijden langer worden.
Waaróm stijgt de vraag naar warmtepompen zo snel?
- Het klimaatbesef groeit
We kunnen er niet meer omheen: het klimaat verandert en dat merken we. De temperaturen stijgen en we hebben steeds vaker te maken met extreme droogte én extreme buien. De overstromingen in Limburg, in juli 2021, hebben veel mensen wakker geschud; we kunnen niet langer wachten met het terugdringen van onze CO2-uitstoot. Ook de Nationale Monitor Energietransitie, een jaarlijks onderzoek naar onze kijk op klimaat en energie, laat zien dat we meer en meer beseffen dat er écht iets moet gebeuren. Het is dan ook logisch dat de belangstelling voor een toekomst zonder aardgas groeit. Wie daar serieus over gaat nadenken, komt al snel bij de (hybride) warmtepomp uit.
- De gasprijs is uitzonderlijk hoog
In oktober van 2021 begonnen de energieprijzen snel te stijgen. Vooral de prijs van aardgas brak al snel het ene kostbare record na het andere. Hoge prijzen zorgen altijd voor nieuwe ideeën en dat gebeurde ook nu. In Nederland en in andere Europese landen verdiepten veel mensen zich in een alternatief voor de cv-ketel op aardgas en dat zorgde al snel voor een (veel) grotere belangstelling voor de warmtepomp.
- Oorlog in Oekraïne
In februari 2022 viel Rusland het buurland Oekraïne binnen. De gevolgen van de inval zijn vooral verschrikkelijk voor de Oekraïense bevolking. Maar ook in West-Europa kregen we met de consequenties te maken. Om te beginnen schoot de prijs van aardgas nóg verder omhoog. Daarnaast beseften we plotseling hoe afhankelijk we zijn van de levering van Russisch gas. In 2021 haalden we in Nederland zo’n 15% van ons aardgas uit Rusland en voor heel Europa was dat zelfs 40%. Daar willen we graag zo snel mogelijk iets aan veranderen. Eén van de manieren om dat te doen is minder aardgas verbruiken door de cv-ketel in te ruilen voor een (hybride) warmtepomp. Daarnaast zijn de grondstoffen voor veel producten afkomstig uit Oekraïne. Die grondstoffen én de producten waarin ze worden verwerkt zijn nu niet of zeer beperkt beschikbaar.
Oorzaak 2 – Er zijn te weinig computerchips
Net als in veel apparaten zitten ook in een warmtepomp halfgeleiders, beter bekend als chips. Al een paar jaar lang hebben alle industrieën, overal ter wereld, te maken met een tekort aan computerchips. Ook dat zorgt ervoor dat fabrikanten minder warmtepompen afleveren dan ze zouden willen.
- Slimme apparaten en elektrische auto’s
Elektrische apparaten worden steeds slimmer. Ze communiceren via het internet met hun gebruikers en met elkaar. Om dat mogelijk te maken, is al die apparatuur de afgelopen jaren uitgerust met chips en sensoren. Ongeveer tegelijkertijd hebben we de opmars gezien van de elektrische auto. Ook daarin zijn grote aantallen computerchips aanwezig. De producenten van chips hebben de snel stijgende vraag naar hun producten de afgelopen jaren niet kunnen bijbenen. De gevolgen daarvan zullen we nog een tijdje blijven ondervinden.
- De coronapandemie
Sinds het begin van de coronacrisis, in het voorjaar van 2020, werken mensen overal ter wereld massaal thuis. De vraag naar computers, smartphones en andere mobiele apparaten groeide enorm. Om al dat dataverkeer in goede banen te leiden, waren bovendien veel nieuwe datacenters nodig. En ook die hebben chips nodig.
Oorzaak 3 – Er is veel werk voor technische vakmensen
Wanneer de warmtepompen wél leverbaar zijn, hebben we vakmensen nodig om ze op een goede en veilige manier te installeren. Helaas zijn goede technici momenteel bijna net zo schaars als warmtepompen. Bovendien is de technologie van warmtepompen nog relatief nieuw en hebben veel vakmensen nog een (aanvullende) opleiding nodig. Bij Feenstra besteden we daar ruim aandacht aan. We zorgen ervoor dat onze technici zo snel mogelijk over de expertise beschikken om warmtepompen te plaatsen, onderhouden en repareren.
Heeft de aanschaf van een warmtepomp nog wel zin?
Het antwoord op die vraag kan kort en helder zijn: ja! Uw woning duurzamer en energiezuiniger maken is altijd een verstandige stap. Dat kan door de isolatie van uw woning te verbeteren, door zonnepanelen te laten installeren en óók door nu te informeren naar de mogelijkheden van een hybride of een all-electric warmtepomp. Komt u samen met uw installateur tot de conclusie dat uw woning geschikt is voor een warmtepomp, dan is er geen reden om uw besluit langer uit te stellen. Al moet u dus wel rekening houden met een lange levertijd. Naar verwachting zullen warmtepompen zeker tot eind 2022 beperkt beschikbaar zijn. Maar ook als uw warmtepomp nog even op zich laat wachten, levert u iets later in de tijd wél een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming.
Worden er nog wel warmtepompen geleverd en geïnstalleerd? Jazeker!
Gelukkig is het niet zo dat de levering en installatie van warmtepompen helemaal stilligt. Integendeel. Vrijwel dagelijks plaatsen Feenstra én diverse andere installatiebedrijven warmtepompen. In de meeste gevallen zijn dat apparaten die al geruime tijd geleden zijn besteld en nu vanuit de voorraad geplaatst worden, bijvoorbeeld in nieuwbouwprojecten. Al ligt het tempo tijdelijk iets lager dan we graag zouden willen, we maken Nederland nog steeds iedere dag een beetje duurzamer.
Poll
Plaats reactie
Reacties
Ik weet niet of in mijn huis de plaatsing van een warmtepomp kan.Als Uw organisatie een personeelslid bij mij langs kan sturen, dan ben ik op de hoogte van de mogelijkheden en kan ik beslissen of de aanschaf van een warmtepomp zin heeft.
Bij voorbaat dank voor Uw medewerking,
Hartelijke groeten,
F.J.Engel
Wij helpen u graag bij uw duurzame ambities, maar zijn hier ook eerlijk over. Door de coronapandemie is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft ook invloed op de productie van hybride warmtepompen. De toegenomen vraag naar warmtepompen door de ontwikkelingen op de gasmarkt draagt daar ook niet aan bij. Dit betekent dat wij op dit moment geen nieuwe aanvragen in behandeling kunnen nemen. Onze excuses hiervoor.
Wilt u geïnformeerd worden wanneer de hybride warmtepomp weer leverbaar is? Check dan eerst of uw huis al klaar is voor een hybride warmtepomp. Dit kunt u doen via https://www.feenstra.com/warmtepomp/warmtepompcheck/
Feenstra Webcare
Ik ben al jaren lang klant van Feenstra. Op dit moment huren wij een ketel via Feenstra. Mijn vraag hierover is is dat ook mogelijk met een Waterpomp om deze te huren. Men komt om de twee jaar voor onderhoud voor de ketel, gebeurd dat ook met een Waterpomp. Wanneer wij aan de beurt komen voor zo'n Waterpomp wat voor verbouwing moeten wij doen. Kan de Waterpomp geplaatst worden waar nu de ketel staat. Deze ruimte bevindt zich midden in het huis, nu heb ik gehoord en gelezen dat de waterpomp heel veel herrie kan maken, is dat zo. Wordt er gekeken of de ruimte wel geschikt is voor een Waterpomp.
Een gemiddelde warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit is vrijwel geluidloos, maar de buitenunit kan als hij draait wel geluid maken. Het is dus raadzaam om een goede plek hiervoor te zoeken, zodat je er zelf of de evt. buren zo min mogelijk overlast van hebt.
Uw afdeling communicatie communiceert kennelijk niet met de rest van uw organisatie. Ja, wij willen als uw vaste klant graag een hybride warmtepomp. Nee, u geeft geen offerte af. Raar.
Ik zou graag ook aan de warmtepomp willen, dus het wachten is op het aanbod.
ik heb begin sept 2021 een pomp besteld deze zou 20 dec geïnstalleerd worden een dag voor levering werd ik gebeld dat het niet door ging het zou eind januari worden half jannuari werd in gebeld dat het mei wordt in maar weer telefoon dat het wel sept 2022 kon worden ik vraag mij af wat is hier aan de hand.
Tot mij verbazing komt maandag25 april de technische unie onderdelen brengen op het goede adres ik heb gebeld, ik kreeg de mededeling dat dit fout is ze komen vrijdag 29 april alles weer ophalen
IK krijg de indruk dat de organisatie niet op order is ik vraag mij af krijg ik wel of niet een pomp en wanneer
Ik heb ook extra kosten gemaakt om dat tijdes de verbouwing in dec de pomp geplaatst zou worden wie tegoed die
Ik word van het kasje naar de muur gestuurd ik wil NU weten wanneer de pomp geplaatst word..
Het lijk er op dat ik een andere weg moet gaan om een pomp te krijgen ik verwacht dan op kort termijn een antwoord van u
Beste heer Eppink,
We willen u graag voorzien van de juiste informatie. Zou u een e-mail met uw gegevens willen sturen naar [email protected] Dan gaan we voor u aan de slag.
Webcare Feenstra
Meneer Eppink U verhaal is heel herkenbaar en ik kan mij hier helemaal in vinden.
Vorig jaar 1 oktober 2021 heb ik een offerte aangevraagd. Uiteindelijk op 11 november 2021 bevestiging van de opdracht voor het instaleren van de hybride warmtepomp op 28 februari 2022..
Dit proces verliep al heel moeizaam. Als je belt is het moeilijk om iemand aan de lijn te krijgen. mensen van de afdeling die er over gaan of er iets van weten zijn bijna niet te bereiken. Thuis werden door mij allerlei werkzaamheden verricht voor het plaatsen van de buitenunit van de warmtepomp.
Paar dagen voor de geplande installatie van de warmtepomp werd ik gebeld, dat het niet door ging. Vervolgens kreeg ik plotseling op 9 maart een mail, dat op 10 maart de warmtepomp zou worden geïnstalleerd. Dit bleek een fout te zijn. Beiden keren had ik op mijnwerk vrij geregeld.
Ik ben het met U eens, dat de organisatie niet op orde is en de communicatie slecht loopt met betrekking tot de warmtepompen. Ben zelf al 30 jaar klant bij Feenstra en heb ook mijn CV en andere installaties door Feenstra laten instaleren, maar dit ben ik niet gewend van het bedrijf en derhalve zeer teleurgesteld in het bedrijf.
Iedere maand dat de installatie van de warmtepomp langer duurt kost mij honderden euro's. Het zou heel netjes zijn als Feenstra, die op enigszins zou compenseren. In mijn ogen blijven zij op het moment zwaar in gebreken.
In afwachting van de installatie van de warmtepomp.
Met vriendelijke groeten, Geert
Goed artikel. Duidelijke uitleg. MAAR...moment van plaatsen snap ik niet. Wilde paar maanden geleden een offerte aanvragen maar dit was helaas niet mogelijk. Ook als vaste klant heb ik pech gehad. Wordt nu gedwongen ook naar de concurrent te stappen. Snap dus niet helemaal dit verhaal en het stopzetten van offerte aanvragen.
Beste Marcel,
Door extreem grote aantal aanvragen en het bijna niet beschikbaar zijn van warmtepompen kunnen wij helaas geen nieuwe aanvragen in behandeling nemen. De bestaande aanvragen worden eerst verder in behandeling genomen alvorens er nieuwe offertes worden uitgebracht.
We hebben getracht de reden van het niet beschikbaar zijn van de warmtepompen in het artikel uit te leggen.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Een verdere oorzaak is de Nederlandse voorkeur foor Hybride Warmtepompen. Die worden bijna exclusief voor de Nederlandse markt gemaakt. Daarbuiten worden moderne warmtepompen gebruikt die het ook bij erg lage temperaturen van bv -20 graden Celsius het nog heel redelijk doen.
Een hybride warmtepomp is als een hybride EV auto. De actieradius is te klein oplossing we combineren het oude met het nieuwe. Bij warmtepomp hij werkt te slecht bij lage temperatuur. Echte oplossingen: Grotere Accu die toch compact is en een warmtepomp die het ook bij echte kou het nog afdoende doet. Deze ontwikkelingen gaan nog steeds door en hebben inmiddels een acceptabel stadium bereikt. Hybride oplossingen zijn complex, duur en met extra veel onderhoud. Echt interim oplossingen.
Had de hybride warmtepomp al elders besteld.
Kan ik wel op de wachtlijst komen te staan voor een hybride warmtepomp, of kan ik deze alvast bestellen?
Helaas na 32 jaar klant bij Feenstra kunnen wij geen offerte aanvragen voor een nieuwe warmtepomp en nieuwe CV ketel. Na 2 nieuwe ketels van Feenstra wilde wij overgaan naar nieuwe zuinige ketel incl. Hybride warmtepomp.Maar nemen geen nieuwe orders aan. Dus overgestapt naar nieuwe leverancier. Jammer dat Feenstra zijn "eigen klanten" niet eerst ging bedienen.....
Er zijn nog geen reacties.