10 bespaartips voor uw energierekening

Met onderstaande 10 tips kunt u tot wel € 949,- per jaar op uw energierekening besparen. En dat niet alleen: ook uw wooncomfort en het milieu hebben er baat bij!

1. Douche korter 

Nederlanders douchen gemiddeld 5 keer per week, 9 minuten lang. Als in een gezin van 4 personen iedereen 4 minuten korter doucht, kan dat zo’n 220 euro per jaar schelen. 
Besparing: € 220,-

2. Vervang enkel glas door HR++ glas 

Dubbel glas en hoogrendementsglas (HR++) isoleren beter dan enkel glas. Ze verbeteren bovendien het comfort van uw woning, omdat de warmte langer binnen blijft, en de kou buiten. 
Besparing: € 210,-

3. Laat de cv-installatie optimaal inregelen 

Bij de meeste woningen is de cv-installatie niet optimaal ingeregeld. Door de doorstroming van het water in de radiatoren te verbeteren, daalt het gasverbruik met 10% tot zelfs 20%. U voelt bovendien dat de warmte beter verspreid is in uw huis.
Besparing: € 100,-

4. Beperk de aanvoertemperatuur van de ketel

In de cv-ketel is de maximale temperatuur van het cv-water ingesteld. In sommige gevallen is het mogelijk om deze maximale aanvoertemperatuur te verlagen, bijvoorbeeld wanneer de woning is na-geisoleerd. Dit is echter afhankelijk van de installatie en de aanwezige radiatoren. Uw vakman kan u hierbij adviseren. 
Heeft u nog een oude thermostaat die de ketel op basis van aan/uit aanstuurt? Om nog meer energie te besparen, kunt u ook kiezen voor een zogenaamde modulerende thermostaat of zelfs een slimme thermostaat. De modulerende thermostaat zorgt er voor dat de ketel de ruimte warm houdt met een gemiddeld lagere temperatuur van de radiatoren. De slimme thermostaat kunt u op afstand lager zetten als u niet aanwezig bent en sommige thermostaten registreren zelf of er iemand aanwezig is en passen het schema automatisch aan. Dat kan veel energie besparen.
Besparing: € 80,-

10 bespaartips in huis

5. Plaats radiatorfolie
Radiatorfolie weerkaatst de warmte van de radiator de kamer in. De warmte verdwijnt op die manier niet via de koude muur naar buiten.
Besparing: € 29,- 

6. Zet de thermostaat een graadje lager 
In veel huizen staat de thermostaat ver boven de 20 graden. Bent u niet ziek of hoogbejaard? Zet hem dan rustig een graadje lager.
Besparing: € 50,-

7. Isoleer cv-leidingen
Isoleer cv-leidingen die door koude ruimtes lopen, zoals de kruipruimte en zolder.
Besparing: € 30,- (bij een lengte van 15 meter cv-leiding) 

8. Vervang de ventilatiebox
Woningen die na 1976 zijn gebouwd, hebben meestal een mechanische ventilatiebox. Maakt de ventilatiebox veel lawaai en zuigt deze slecht af? En is de ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Overweeg dan om de box te vervangen. Zeker als de box een wisselstroommotor heeft, want deze slurpt onnodig veel energie.
Besparing: € 60,-

9. Draai radiatoren dicht
Draai radiatoren dicht van ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt. Let erop dat u de deuren van deze onverwarmde ruimtes sluit. Zet de radiatoren eens per maand een half uurtje open. Daarmee voorkomt u dat er roest of ander bezinksel in de leidingen komt. Vriest het? Zet de radiatoren dan wél aan, zodat het verwarmingssysteem niet bevriest.
Besparing: € 50,-

10. Gebruik een waterbesparende douchekop
Vergeleken met een normale douchekop bespaart u met een waterbesparende douchekop 20 procent op water- en energiegebruik. Ten opzichte van een regendouche bespaart u zelfs 50 procent. En dat terwijl u evenveel van uw douchemoment zult genieten.
Besparing: € 50,-

Bonus-tips: 

Laat uw cv-ketel goed onderhouden
Cv-ketel onderhoud zorgt er voor dat de verwarming zo energiezuinig en veilig mogelijk blijft werken. Laat uw cv-ketel regelmatig onderhouden door een erkend cv-installateur. In ieder geval elke 2 jaar. Besparing: € 70,-

Bespaar met een nieuwe cv-ketel
Wilt u besparen op de energierekening? Ga dan na hoe oud uw cv-ketel is. Een ketel is na 12 jaar aan vervanging toe, ook als deze dan nog werkt. Oude ketels verbruiken namelijk zoveel energie dat u beter af bent met een nieuwe hoogrendementsketel. Deze nieuwe ketels zijn niet alleen zuiniger, vaak zijn ze ook stiller en compacter. Laat Feenstra u adviseren.

Cv-ketel advies