Sluipverbruik van stroom en gas

Stiekeme slurpers in huis

 • 20/11/2019 12:00pm
 • 9
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Steeds meer mensen gaan bewust om met energie in en om het huis. Maar weet u hoeveel gas en stroom u ónbewust verbruikt? In talloze woningen tikt de energiemeter dag in dag uit onverstoorbaar en onnodig verder – en niemand heeft het in de gaten! Sluipverbruik noemen we dat. Soms is het onvermijdelijk, maar héél vaak kunt u er wél iets tegen doen. In dit artikel leest u hoe u de strijd aanbindt met stiekeme slurpers van stroom en aardgas.  

De comfortstand van de cv-ketel

Veel cv-ketels hebben een ‘comfort-stand’. Die zorgt ervoor dat er altijd een vooraadje warm water voor u klaar staat. Als u ergens in huis de kraan opendraait, beschikt u vrijwel direct over warm water. Dat is inderdaad heel comfortabel, maar door het warm houden van het water verbruikt u natuurlijk wél gas. In de gebruiksaanwijzing van uw ketel ziet u hoe u de comfort-stand kunt uitschakelen. U moet dan wat langer op warm water wachten en u verbruikt iets meer water, maar u bespaart op het gasverbruik. Kijk meteen even of er op uw cv-ketel een eco-stand zit; daarmee wordt het apparaat nóg zuiniger.  

Oude koelkast of vriezer

Koelkasten, vriezers en koel-/vriescombinaties staan dag en nacht aan, het hele jaar door. Daar is weinig aan te veranderen. Maar het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling dat uw koel- en vriesapparatuur méér stroom verbruikt dan nodig is. Wilt u dat voorkomen, dan is het om te beginnen verstandig om eens naar de leeftijd van de koelkast of vriezer te kijken. Net als veel andere apparaten zijn koelkasten en vriezers de afgelopen jaren beter, zuiniger en efficiënter geworden. Staat in uw huis een koelkast die al flink op leeftijd is, dan zal de elektriciteitsmeter sneller tikken dan bij een gloednieuw, energiezuinig apparaat. Een koel-vriescombinatie die tien tot vijftien jaar oud is, verbruikt ruim 200 kWh per jaar méér dan een nieuw apparaat met een Energielabel A+++. Op uw energierekening maakt dat al gauw zo’n € 50,- verschil en wordt het serieus de moeite waard om aan vervanging te denken.  

Gerelateerd
besparen gasverbruik

Wat u kunt doen om uw gasverbruik naar beneden te brengen

Lees meer

Koelkast in schuur of garage

Ook de plaats waar uw koel- en vriesapparatuur staat, heeft invloed op het energieverbruik. De meeste koelkasten en vriezers hebben een klimaatklasse N. Dat betekent dat ze prima werken bij een omgevingstemperatuur tussen 16°C en 32°C. Maar staat het apparaat in de garage of in de schuur, dan zal het kwik in de winter wel eens onder de 16 graden duiken en kan het in de zomer warmer worden dan 32 graden. Dat heeft niet alleen een nadelig effect op de werking; uw koelkast of vriezer gaat ook meer energie verbruiken. Er zijn uitzonderingen, maar in de meeste gevallen geldt dat een koel- of vriesapparaat het beste (en het zuinigste) functioneert als het in de woning zelf staat. En als de koelkast in de schuur er vooral staat om in de zomer vanuit de tuin snel iets kouds te kunnen pakken, is het een goed idee om van oktober tot en met maart de stekker eruit te laten. Verbruikt ’ie toch een halfjaar lang geen stroom.   

De koelkast heeft een Energielabel én een klimaatklasse

Koopt u een nieuwe koelkast, let dan goed op het Energielabel. A+ lijkt heel zuinig, maar verbruikt bijna twee keer zoveel energie als een koelkast met Energielabel A+++. Ook de klimaatklasse is iets om goed in de gaten te houden, zodat u van tevoren weet onder welke omstandigheden uw koelkast optimaal functioneert.  

Klimaatklassen voor koelkasten en vriezers

SN (subnormaal): voor omgevingstemperaturen tussen +10°C en +32°C 
N (normaal): voor omgevingstemperaturen tussen +16°C en +32°C 
ST (subtropisch): voor omgevingstemperaturen tussen +16°C en +38°C 
T (tropisch): voor omgevingstemperaturen tussen +16°C en +43°C 

Elektrische boiler

In veel woningen is de elektrische boiler de állergrootste sluipverbruiker van elektriciteit. Eigenlijk is dat heel logisch. Een boiler zorgt er namelijk voor dat u altijd over een flinke voorraad warm water beschikt. Om de temperatuur van het water op peil te houden, is voortdurend elektriciteit nodig. Uiteraard verbruikt een kleine keukenboiler minder dan een grotere boiler, die ook het water voor douche en bad warm houdt. Maar stroom slurpen doen ze allemaal; een gemiddelde boiler in een Nederlandse woning verbruikt zo’n 1.500 kWh (ongeveer € 350,-) per jaar. Wilt u dat stiekeme stroomverbruik verlagen, dan kunt u kiezen voor een slimme, zelflerende boiler. Daarmee kunt u de boiler bijvoorbeeld op afstand aan- en uitzetten én de temperatuur van het water instellen. Ook met een ‘gewone’ elektrische boiler kunt u de temperatuur van het water overigens verlagen. Stelt u de temperatuur niet in op 90 graden maar op 60 graden, dan neemt uiteraard het energieverbruik af. En als u een paar dagen weggaat of wekenlang op vakantie bent, is het logisch om de boiler uit te zetten.  

Gerelateerd
Bespaartips

De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips

Lees meer

Stoken voor de buren

De voorkant van een radiator zorgt ervoor dat het in de kamer lekker warm wordt. De achterkant geeft óók warmte af, maar die verdwijnt grotendeels door de muur naar buiten. Zeker als u in een wat ouder huis woont, met niet of matig geïsoleerde muren, gaat de energie die nodig is voor het verwarmen van de achterzijde van de radiator bijna helemaal verloren. Brengt u achter de radiator folie aan tegen de muur, dan komt een flink deel van de warmte alsnog in uw kamer terecht.  

Een cv-ketel verbruikt óók stroom

Bij een cv-ketel denken we vooral aan aardgas. Wat lang niet iedereen weet, is dat een cv-ketel ook elektriciteit verbruikt. Vooral bij de wat oudere modellen kan het stroomverbruik flink oplopen. Gaat uw cv-ketel al vijftien jaar of langer mee, dan is het hoog tijd om aan een nieuwe te denken. Daarbij kijkt u natuurlijk éérst naar duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp. Is dat in uw huis (nog) niet mogelijk, dan betekent een nieuwe cv-ketel sowieso een flinke energiebesparing, want moderne ketels zijn zuiniger met gas én met stroom.  

Gerelateerd
20150716 feenstra nr1 cv ketelbus R9B3954 1

Nieuwe cv-ketel?

Lees meer

Standby

Misschien wel de meest beruchte sluipverbruiker is de standby-knop of de sluimerstand. Of het nu de televisie is of de computer, de telefoonoplader of een halogeenlamp met een transformator, in de standby- of sluimerstand blijven ze stroom verbruiken. Als het apparaat een uit-knop heeft, is het altijd beter om die te gebruiken dan de standby-knop. Staan er verschillende apparaten dicht bij elkaar, dan is een contactdoos met een aan-uitschakelaar een goed idee.  

Goed onderhoud

Als een cv-ketel niet optimaal functioneert, gaat een deel van de energie verloren. Ook dát is een vorm van sluipverbruik. Regelmatig onderhoud kan voorkomen dat het rendement van uw cv-ketel onnodig laag is. De onderhoudsbeurt door de installateur is een goed moment om ook eens te vragen naar de temperatuur van het water. Staat die afgesteld op maximaal 60 graden, dan is de cv-ketel pas écht zuinig en wordt uw kamer bovendien aangenaam en gelijkmatig warm.

Irritante huisgenoten

Soms zijn de meest irritante energieverspillers géén apparaten met een stekker of een gasaansluiting, maar uw eigen huisgenoten. U herkent het vast wel: er branden lampen in een kamer waar niemand is, de thermostaat staat op 21 met de achterdeur open en de douche stroomt onafgebroken maar in de badkamer is niemand te bekennen. Het zijn vormen van sluipverbruik waar geen simpele technische oplossing voor is. In zulke gevallen werkt een goed gesprek meestal het beste. Een gezamenlijke blik in de meterkast én op de energierekening kan een prima begin zijn voor zo’n gesprek.  

Poll

Wat gaat u doen tegen sluipverbruik in uw huis?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Ruud (Haarlem) 3 uren geleden

  Gravatar for Ruud (Haarlem)

  Ik lees nooit iets over sluipverbruik van (combi)magnetrons die zo'n leuk klokje hebben en constant op standby staan.
  Ik heb onlangs een energie meter aangeschaft om het verbruik te monitoren en schrok van het verbruik van mijn oude combi (helaas overleden).
  Mijn oude combi had een verbruikte in standy 90W (best veel voor een klokje) en mijn nieuwe 5W maar dit kan per merk en type enorm verschillen.
  Tip voor PC gebruikers met veel randapparatuur schaf een stekkerdoos met op elke aansluiting een schakelaar aan. Heeft u bijvoorbeeld de printer niet in gebruik dan kan deze appart uitgeschakeld worden.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Verberkt, Beek (Berg en Dal) 5 uren geleden

  Gravatar for Verberkt, Beek (Berg en Dal)

  Ik heb nu ook aan- en uitstekkers met een rood lampje dat altijd brandt. Er kunnen 2 of 3 stekkers in.
  Verbruiken die lampjes ook veel sluipstroom?

  PS de gemeente Ubbergen is opgeheven en heet al twee jaar BERG EN DAL, maar dit wordt bijna nergens veranderd!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Ruud (Haarlem) Verberkt, Beek (Berg en Dal) 3 uren geleden

   Gravatar for Ruud (Haarlem)

   Hangt er vanaf wat voor lampje het is (LED of Neon) maar ga uit van 2 tot 5W

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.A. Wijngaarden 19 uren geleden

  Gravatar for A.A. Wijngaarden

  Wat ik jammer vind . Is hoe je met een gashaard nog meer kunt besparen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • hr. g.j. schuur 2 dagen geleden

  Gravatar for hr. g.j. schuur

  Waarom zijn bij stadsverwarming de leveringskosten veel hoger dan de verbruikskosten, dit ruikt naar bedrog?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • henkrusman363@gmail.com 3 dagen geleden

  Gravatar for henkrusman363@gmail.com

  Mijn huidige verhuurder De Wooncompagnie ,gevestigd te Hoorn wil mijn huidige verwarmingsketel nog niet vervangen ,pomp gaat als een gek tekeer ,het duurt heel lang voordat ik warm water krijg,zij zeggen de installatie is pas 17 jaar a 18 jaar oud,na vele storings meldingen gebeurd dat pas over 2 jaar!!!!!!!!!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Yvonne Holsbeeke 3 dagen geleden

  Gravatar for Yvonne Holsbeeke

  Jammer dat ik nergens iets lees over hoe ik het best met de vloerverwarming kan omgaan. Ook kan ik nergens vinden wat zo'n vloerverwarming aan elektriciteit kost per jaar.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • alex taal Yvonne Holsbeeke 3 dagen geleden

   Gravatar for alex taal

   hoi Yvonne, ik zou de vloerverwarming zeker niet uitzetten in de nacht en ook niet op bv 15 graden. Het is goedkoper om deze maar een halve graad te verlagen anders is de ketel de halve ochtend bezig om het weer op temperatuur te krijgen. Stroomverbruik ligt eraan welke pomp je op je installatie hebt, je hebt nu al pompen van 5 watt geloof ik. Zelf heb ik er nog 1 van 60 watt dus zoveel kan het schelen. groet alex taal.
   ps. ik heb niks met de site van Feenstra te maken hoor maar heb wel 3 jaar zitten klooien met de vloerverwarming ;-)

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • ruud de vries 37 dagen geleden

  Gravatar for ruud de vries

  ik mis de lucht\water warmtepompboiler in je artikel.
  dit is in feite een koelkast die bovenop de boiler geplaatst is. Deze is iets duurder dan een normale e-boiler maar 4x sneller en 4x goedkoper in gebruik.
  er zijn diverse fabrikaten leverbaar, Auer, Inventum, Ferrolli enz.
  Overheid geeft ook een aanzienlijke subsidie hiervoor.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Eeltje J. Maurits 37 dagen geleden

  Gravatar for Eeltje J. Maurits

  Klikaanklikuit schakelaar in voeding tv monteren. Stop sluipverbruik met ongeveer 20 watt per uur
  Tv staat ongeveer 8 uur per dag aan
  20 x 16 x 365 is 116,8 KWh per jaar is plus minus 25 euro stroom kosten

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan 39 dagen geleden

  Gravatar for Jan

  Boiler op 90°C ? Levensgevaarlijk, minimaal 56°C om legionella vorming te voorkomen lijkt me normaal

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Michael Heinst Jan 5 dagen geleden

   Gravatar for Michael Heinst

   Hoi Jan, 55 graden.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jan 31 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Jan,

   Het is niet levensgevaarlijk. Het warme water wordt altijd met koud water gemengd tot lauw water bij het tappunt. De reden dat de temperatuur van het water in een elektrische boiler hoog is, is om te zorgen dat er zoveel mogelijk lauw tot warm water beschikbaar is aan het tappunt.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.