Cv-leidingen

Cv-leidingen

Het leidingwerk is een onmisbaar onderdeel van uw cv-installatie. De leidingen transporteren het verwarmde water uit de cv-ketel naar de radiatoren, waardoor uw huis daadwerkelijk verwarmd kan worden. Waar moet u allemaal rekening mee houden bij het (laten)leggen van cv-leidingen, en voor welke keuzes staat u dan? Feenstra vertelt het u!

leidingwerk cv ketel

Wat zijn cv-leidingen?

Cv-leidingen zijn (meestal) stalen leidingen die van de cv-ketel naar de radiatoren lopen, en weer terug. Er zijn dus aan- en afvoerleidingen. Verder kan er onderscheid worden gemaakt tussen hoofdleidingen (22 mm) en de vertakkingen die naar de radiatoren gaan (15 mm). Cv-leidingen kunnen ook van kunststof of koper zijn.

Cv-leidingen in de muur

Cv-leidingen kunnen netjes in de muur worden weggewerkt. Dit zorgt voor een rustige, opgeruimde look. De leidingen moeten in de muur wel altijd voldoende ruimte hebben. Door de warmte kunnen de leidingen namelijk uitzetten, en zouden ze uw muur kunnen beschadigen. Om dit te voorkomen kunnen flexibele leidingen met een mantelbuis worden gebruikt. Ook als een leiding door de muur wordt geleid, moet er rekening worden gehouden met uitzetten. Bij een leiding van 15 mm wordt bijvoorbeeld een gat geboord van 18 mm. Wanneer het niet mogelijk is de leidingen in de muur te plaatsen, kunt u de cv-leidingen verven om ze mooi op te laten gaan in uw interieur. Het verven van koppelstukken kan het wel moeilijk maken om eraan te sleutelen!

Cv-leidingen buigen

Om de leidingen naar de radiator te leiden, kunnen ze gebogen worden. Cv-leidingen buigen kunt u het best doen met behulp van een buigijzer. Wel is het aan te raden zo min mogelijk bochten te maken, zodat het water er makkelijker doorheen kan stromen. Let er ook op dat de vertakkingen niet te lang worden en plaats de radiator zo dicht mogelijk bij de hoofdleiding. 

Moet ik cv-leidingen isoleren?

Cv-leidingen isoleren is niet strikt noodzakelijk, maar wel slim. Isolatie zorgt namelijk dat de leidingen minder warmte verliezen en de radiator dus meer warmte kan afgeven. Door het isoleren van het leidingwerk kunt u dus op stookkosten besparen, en doet u iets goeds voor het milieu. Buisisolatie is eenvoudig te plaatsen en makkelijk verkrijgbaar. Waar mogelijk raden wij het isoleren van leidingen dus zeker aan!

Cv ketel leidingen vervangen

Cv-leidingen verleggen of vervangen

Cv-leidingen verleggen of vervangen is niet altijd makkelijk om zelf te doen. Gelukkig kunt u dit altijd met een gerust hart overlaten aan de vakmensen van Feenstra. Wij hebben jarenlange ervaring en verleggen of vervangen uw leidingen snel en efficiƫnt. Heeft u interesse? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor informatie en een indicatie van de kosten.

Bel Feenstra: 088 8455 000

  • 8,1/10
  • 1243 beoordelingen
  • 81% van onze klanten beveelt ons aan.

Certificeringen verwarming

  • 4scios
  • KM kiwa vgm 260x100
  • KvINL
  • KOMO instal
  • Meer met Minder Energie
  • VCA veiligheids checklist aannemers