Als uw cv-ketel lekt, is dat erg vervelend. Een lekkende cv-ketel zorgt namelijk niet alleen voor natte plekken in huis, maar resulteert er ook in dat uw cv-ketel niet meer naar behoren functioneert. Wanneer de hr-ketel lekt, neemt de waterdruk snel af en moet u de ketel bijvullen. Feenstra helpt u de oorzaak van de lekkage te vinden en het probleem op te lossen.

Lekkage direct oplossen?

Neem contact op met Feenstra!

Bel: 088 8455 000 

  • Gecertificeerde vakmensen
  • 24/7 bereikbaar, ook op feestdagen
  • Altijd een vestiging bij u in de buurt
  • Ook hulp als u geen klant bent bij Feenstra

Waarom lekt mijn cv-ketel water?

Het lekken van uw cv-ketel kan meerdere redenen hebben. Hieronder een kort overzicht:

Cv-ketel lekt bij ontluchter

Als uw ketel water lekt aan de onderkant, is een defecte ontluchter een veel voorkomende oorzaak. De automatische ontluchter laat lucht uit uw cv-installatie ontsnappen. Hierbij kan altijd wat water meekomen. Wanneer de ontluchter echter niet meer goed afsluit, blijft er water uit lekken.

Cv-ketel lekt condenswater bij afvoer

Een andere plek waar een cv-ketel kan lekken, is de afvoerbuis. De afvoer is bedoeld om condenswater af te voeren. Wanneer de afvoer verstopt is, kan het condenswater nergens heen en ontstaat er lekkage. Ook kan het zijn dat de condenswatersifon kapot is.

Cv-ketel lekt bij koppeling

Een andere mogelijkheid is dat uw ketel lekt uit een koppeling. In dit geval zit er vaak een bruinige corrosie op de koppeling. Ook kunt u soms druppels langs de koppeling zien lopen.

Expansievat cv lekt water

Als de druk in de ketel te hoog wordt, kan overtollig water ontsnappen via het overstortventiel. Wanneer er vaak water uit het overstortventiel komt, kan dit wijzen op een kapot expansievat. Hierdoor kunnen drukverschillen in uw cv namelijk niet meer worden opgevangen.

Overloop cv-ketel lekt

Wanneer de druk in de ketel te hoog wordt, kan overtollig water ontsnappen via het overstortventiel. Wanneer er vaak water uit het overstortventiel komt, kan dit wijzen op een kapot expansievat. Hierdoor kunnen drukverschillen in uw cv namelijk niet meer worden opgevangen. Het overstortventiel is vaak aangesloten op een slang die naar de afvoer leidt. Een kapotte of losgeraakte slang, kan daarom ook de oorzaak zijn van het water onder uw cv-ketel. Dit is makkelijk te verhelpen. Als de druk in uw ketel goed is en uw overstortventiel lekt alsnog, dan moet het ventiel vervangen worden.

Cv-ketel lekt na bijvullen

Naast ‘gewone’ problemen met de ketel, zien we vaak dat een cv-ketel lekt na het bijvullen. De reden hiervoor is in de meeste gevallen dat de kraan die wordt gebruikt om de cv te vullen zeer weinig wordt gebruikt. Hierdoor sluit de kraan niet goed en blijft hij lekken. Dit geldt zowel voor de kraan als voor de vulkraan van de verwarmingsleiding.

Cv-ketel lekt aan bovenkant

Als het lek zich niet onder uw ketel bevindt, kunt u kijken of het water uit de cv-ketel zelf lekt. Een lekkende cv-ketel wordt soms veroorzaakt door een defecte platenwisselaar of een kapotte pomp, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Als de ketel water lekt, ziet u dit vaak al zodra u de kap opent.

Rookgasafvoer cv lekt

Als er condenswater uit de rookgasafvoer van uw cv komt, betekent dit dat uw rookgasafvoer lek is. Omdat uit uw rookgasafvoer schadelijke gassen kunnen komen, is het zaak zo snel mogelijk een installateur te laten komen om dit te verhelpen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn cv lekt?

Regelmatig cv-ketel onderhoud is dé oplossing om te voorkomen dat uw cv gaat lekken. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt het hele cv-systeem, inclusief kranen, ventielen en afvoer, gecontroleerd en schoongemaakt. Ook wordt de waterdruk gecontroleerd en wordt indien nodig het systeem ontlucht. Hierdoor is de kans op lekken vele malen kleiner. Onderhoud van uw cv minimaliseert daarnaast het risico op storingen en zorgt dat uw installatie zuinig blijft functioneren. Feenstra biedt verschillende soorten cv-ketel onderhoud. Kies de vorm die past bij uw situatie!

Cv-ketel onderhoud vergelijken

Hoe kan Feenstra helpen bij een lekkende cv?

Feenstra zet zich al jaren in om cv-ketels optimaal te laten functioneren. Dit begint al bij de installatie. Als een ketel op professionele wijze is geplaatst en ingeregeld, is de kans op lekkages en andere problemen veel kleiner. Met onze onderhoudswerkzaamheden zorgen we dat de ketel ook jaren na de installatie in topconditie blijft. Mocht uw installatie toch gaan lekken, dan repareren we de cv-ketel met hoogwaardige onderdelen of zorgen we voor een snelle vervanging. Dankzij onze vele vestigingen zijn we altijd snel ter plaatse. Kies daarom bij lekkage van uw cv voor de kennis en ervaring van Feenstra!

Zie ook:

Certificeringen verwarming

  • 4scios
  • KM kiwa vgm 260x100
  • KvINL
  • KOMO instal
  • Meer met Minder Energie
  • VCA veiligheids checklist aannemers