Expansievat

Wat is een expansievat?

Het expansievat zorgt dat drukverschillen in uw cv worden opgevangen. Deze drukverschillen ontstaan doordat water door verhitting en verkoeling kan uitzetten. De buizen van uw verwarming kunnen niet zo veel uitzetten, dus moet overtollig water een plek hebben om heen te gaan. Dit is het expansievat. Het expansievat is een rood, cilindervormig vat van staal, dat altijd in de buurt van uw cv-ketel te vinden is.

Expansievat cv ketel

De werking van het expansievat

Het expansievat is voor de ene helft gevuld met water, en voor de andere helft met stikstof. Tussen deze stoffen bevindt zich een rubber membraan. Als er meer water in het vat terecht komt, dan wordt de stikstof als het ware in elkaar gedrukt. De druk in het vat neemt hierdoor toe, maar daarop is het expansievat berekend. Wanneer de druk desondanks te hoog wordt, kan overtollig water worden afgevoerd via het overstortventiel.

Moet u uw expansievat vervangen?

Het expansievat is een belangrijk onderdeel van de cv-installatie. Het wordt ook wel een drukvat genoemd, en heeft een kortere levensduur dan een cv-ketel. Vroeger of later moet uw expansievat vervangen worden. Tijdens het onderhoud van de cv-ketel controleert Feenstra altijd de juiste voordruk van het expansievat.

Cv-ketel onderhoud

 • Keuze uit eenmalig onderhoud of abonnement
 • 800 vakmannen; altijd iemand in de buurt
 • Meer dan 200.000 huishoudens gingen u voor

Wanneer moet ik mijn expansievat vervangen?

Een expansievat gaat genomen zeven jaar mee. Na een aantal jaar wordt het rubber membraan namelijk poreus, en kan het gaan lekken. U kunt na zeven jaar preventief uw expansievat laten vervangen. Als u merkt dat uw expansievat kapot is, is het ook tijd om een nieuw expansievat te laten installeren. Hoe u ziet of dit het geval is, leest u hieronder.

Is mijn expansievat kapot?

U kunt zelf eenvoudig uw expansievat controleren. Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde. Dit betekent namelijk dat in het ene deel water zit, en in het andere stikstof. Zijn er geen verschillende geluiden hoorbaar, dan is uw expansievat lek. Het membraan kan het water en de stikstof niet meer goed scheiden, waardoor tweemaal hetzelfde geluid te horen is. Hierdoor kan de druk van uw cv-installatie niet meer worden opgevangen. Komt u er met deze test niet uit? Dan kunt u het altijd laten checken door een van onze ervaren installateurs. Zij maken hierbij gebruik van een manometer.

Expansievat lekt water

Als een expansievat kapot is, lekt het van binnen. Het kan echter ook gebeuren dat uw cv door een kapot expansievat water lekt. Doordat het expansievat de druk niet meer kan opvangen, wordt de druk te hoog en treedt het overstortventiel in werking. Wanneer uw cv-ketel lekt, kan dit dus een teken zijn dat uw drukvat aan vervanging toe is.

Cv-ketel onderhoud

Stappenplan expansievat vervangen

Bent u na het lezen van bovenstaande informatie tot de conclusie gekomen dat u toe bent aan een nieuw expansievat? Dan kunt u deze zelf kopen en installeren of laten doen door een specialist. Met dit overzichtelijke stappenplan kunt u zelf uw expansievat vervangen.

 1. Haal de stekker van uw cv-ketel uit het stopcontact
 2. Laat de cv-installatie leeglopen. Dit doet u door een slang aan te sluiten op de aftapkraan en de kraan open te draaien. Vang het water op in een emmer en wacht tot er geen water meer uit komt
 3. Maak het oude expansievat los. Let wel op: een lek expansievat zit vol water en kan dus behoorlijk zwaar zijn!
 4. Omwikkel het schroefdraad van het nieuwe vat met waterdicht teflon-tape om een waterdichte verbinding te creëren
 5. Monteer uw nieuwe expansievat op de ophangbeugel
 6. Vul de cv-installatie met water door de slang aan te sluiten op de vulkraan en de wasmachinekraan. Draai deze allebei open
 7. Blijf vullen totdat de druk in uw cv-ketel tussen de 1,5 en 2 bar is. U kunt de druk checken op de drukmeter op uw ketel. Laat de slang nog even vastzitten
 8. Draai de ontluchtingsnippel van uw expansievat open totdat er water uitkomt. De nippel bevindt zich bovenaan het vat en kan geopend worden met een sleutel
 9. Check of de druk nog steeds voldoende is (1,5 - 2 bar). Is deze teruggelopen, vul het systeem dan nogmaals bij
 10. Sluit beide kranen af en haal de slang los. Let op: er komt nog wat water uit

Expansievat laten vervangen door de specialist

Wilt u toch liever een specialist inschakelen om uw expansievat te vervangen, dan helpt Feenstra u graag. Onze installateurs weten precies welk expansievat u nodig heeft, en zorgen voor een vakkundige installatie. Ze vullen de installatie nauwkeurig bij en zorgen voor een optimale druk. Uiteraard wordt ook uw oude expansievat afgevoerd.

Benieuwd naar de kosten van een nieuw expansievat en de kosten voor vervangen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. De kosten van een expansievat zijn namelijk afhankelijk van de grootte van het vat dat u nodig heeft, en de voordruk die het vat kan leveren.

Bel 088 8455 000

Expansievat lekt

 • 8,1/10
 • 1243 beoordelingen
 • 81% van onze klanten beveelt ons aan.

Certificeringen verwarming

 • 4scios
 • KM kiwa vgm 260x100
 • KvINL
 • KOMO instal
 • Meer met Minder Energie
 • VCA veiligheids checklist aannemers