Een cv-ketel maakt altijd geluid. Normale geluiden worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het ontsteken van gas, het stromen van water, en het aanslaan van ventilatoren en pompen. Als u na het ontsteken andere geluiden hoort, is dat mogelijk een teken dat uw cv-ketel niet goed meer werkt. Feenstra helpt u graag om deze ongewenste geluiden te verhelpen. 

Rare geluiden uit uw cv-ketel direct verhelpen?

Neem contact op met Feenstra!

Bel: 088 8455 000 

  • Gecertificeerde vakmensen
  • 24/7 bereikbaar, ook op feestdagen
  • Altijd een vestiging bij u in de buurt
  • Ook hulp als u geen klant bent bij Feenstra

Waarom maakt mijn cv-ketel rare geluiden?

Cv-ketels kunnen verschillende vreemde geluiden maken, die elk door andere factoren worden veroorzaakt. Hieronder behandelen we verschillende soorten geluiden en de bijbehorende oorzaken.

Cv-ketel maakt fluitend/piepend geluid

Maakt de cv-ketel een fluitend geluid, dan komt dit vaak door een verstopte warmtewisselaar. Dit zorgt ervoor dat het opgewarmde water niet goed meer kan doorstromen. Hierdoor loopt de temperatuur op en komt het water aan de kook. Dit maakt een piepend of fluitend geluid, dat te vergelijken is met het geluid van een fluitketel.

Cv-ketel maakt ploffend geluid

Bij het aanslaan kan een cv-ketel een ploffend geluid maken. Dit knallen ontstaat soms doordat de ontsteekpen of ontsteekkabel geen goede vonk meer kunnen maken om het gas te ontsteken. Verder kunnen de ploffende geluiden worden gemaakt door een verkeerde lucht-gasverhouding. Dit bemoeilijkt de verbranding.

Cv-ketel maakt tikkend geluid

Een tikkend geluid in de cv-ketel komt door het uitzetten en krimpen van metalen onder invloed van warmte. Naast de ketel zelf kunnen ook stalen leidingen een tikkend geluid maken. De warmte, oplopend tot wel 75 graden, zet de leidingen onder spanning, wat gepaard gaat met een tikkend geluid.

Cv-ketel maakt schurend geluid

Een schurend geluid in de ketel komt vaak door versleten lagers van de pomp of ventilator. Hierdoor lopen de beweegbare onderdelen niet soepel meer en ontstaat er een schurend geluid.

Cv-ketel maakt brommend/stoomboot geluid

Als uw cv-ketel een brommend geluid maakt, duidt dat er vaak op dat er een pakking kapot is. De pakkingen zorgen voor een goede afdichting van gas, water en lucht. Als er een pakking kapot is, kan er gas lekken en kan de verhouding tussen gas en lucht verstoord raken. Hierdoor wisselt de druk in de ketel razendsnel, wat resulteert in een brommend geluid in de cv-ketel, wat ook wel wordt vergeleken met het geluid van een stoomboot. De drukwisselingen zorgen verder voor trillingen die verschillende onderdelen kunnen beschadigen. In sommige gevallen wordt het brommende geluid niet veroorzaakt door een kapotte pakking, maar door een defecte transformator in de ketel. Een brommende cv-ketel is niet direct gevaarlijk, maar is wel een teken dat u de ketel na moet laten kijken.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn cv vreemde geluiden maakt?

Regelmatig cv-ketel onderhoud is dé oplossing om vreemde geluiden in uw ketel te voorkomen. Tijdens onderhoudswerkzaamheden wordt de hele installatie nauwkeurig afgesteld, wat zorgt voor een optimale werking en een goede verhouding tussen gas en lucht. Daarnaast wordt de hele ketel grondig nagelopen, waardoor versleten of defecte onderdelen op tijd worden herkend en vervangen. Hierdoor bent u niet alleen verzekerd van een stille cv-ketel, maar worden ook onnodige storingen voorkomen. Bij Feenstra kunt u kiezen tussen een eenmalige onderhoudsbeurt en meerdere onderhoudspakketten.

Cv-ketel onderhoud vergelijken

Hoe kan Feenstra helpen bij vreemde geluiden in uw cv-installatie?

Feenstra is een specialist in het oplossen van problemen met uw cv-ketel. Dankzij onze jarenlange ervaring en up-to-date kennis kunnen wij problemen snel herkennen en oplossen. Nog liever zorgen we echter dat problemen worden opgelost voordat ze zich voordoen. Met professioneel onderhoud zorgen we dat uw systeem perfect blijft werken en geen onnodige herrie veroorzaakt. Daar kunt u op rekenen!

Stille cv-ketel?

Bel Feenstra: 088 8455 000

Zie ook:

Certificeringen verwarming

  • 4scios
  • KM kiwa vgm 260x100
  • KvINL
  • KOMO instal
  • Meer met Minder Energie
  • VCA veiligheids checklist aannemers