Cv-ketel lekt: hoe komt het en hoe kan Feenstra u helpen?

Als uw cv-ketel lekt, is dat erg vervelend. Een lekkende cv-ketel zorgt namelijk niet alleen voor natte plekken in huis, maar resulteert er ook in dat uw cv-ketel niet meer naar behoren functioneert. Wanneer de hr-ketel lekt, neemt de waterdruk snel af en moet u de ketel bijvullen. Wat de oorzaak is van een lekkende ketel en hoe Feenstra u kan helpen uw problemen op te lossen, leest u op deze pagina. Om problemen te voorkomen, is regelmatig cv-ketel onderhoud altijd een goed idee.

Cv-ketel onderhoud

lekkage cv ketel
  • Keuze uit eenmalig onderhoud of abonnement
  • 800 vakmannen; altijd iemand in de buurt
  • Meer dan 200.000 huishoudens gingen u voor

Cv-ketel lekt aan de onderkant

Lekkages ontdekt u vaak het eerst als uw cv-ketel lekt aan de onderkant. Ook als u het idee hebt dat uw ketel lekt en u op zoek bent naar het lek, is het goed om eerst onder de ketel te kijken. Wanneer u water onder de ketel ziet liggen, kan dit meerdere redenen hebben:

Ontluchter cv lekt

Als uw ketel lekt aan de onderkant, is een defecte ontluchter een veelvoorkomende oorzaak. De automatische ontluchter laat lucht uit uw cv-installatie ontsnappen. Hierbij kan altijd wat water meekomen. Wanneer de ontluchter echter niet meer goed afsluit, blijft er water uit lekken. Een nieuwe ontluchter is in dit geval de oplossing.

Cv-ketel lekt condenswater

Elke hr-ketel produceert condenswater. Dit wordt normaal gesproken afgevoerd via de condensafvoer. Als de afvoer van uw cv verstopt zit en het condenswater niet weg kan, krijgt u lekkage. Dit is te voorkomen door de cv-afvoer regelmatig te controleren en er zonodig een scheutje azijn in te gooien. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de condensafvoer altijd gecontroleerd en schoongemaakt. Een cv-ketel kan ook condenswater lekken door een kapotte condenswatersifon.

Koppeling lekt

Een tweede mogelijkheid is dat uw ketel lekt uit een koppeling. In dit geval zit er vaak een bruinige corrosie op de koppeling. Ook kunt u soms druppels langs de koppeling zien lopen. Zo’n ‘zwetende koppeling’ is te verhelpen door hem extra aan te draaien. Helpt dit niet, dan dient de koppeling vervangen te worden.

Overloop cv-ketel lekt

Wanneer de druk in de ketel te hoog wordt, kan overtollig water ontsnappen via het overstortventiel. Wanneer er vaak water uit het overstortventiel komt, kan dit wijzen op een kapot expansievat. Hierdoor kunnen drukverschillen in uw cv namelijk niet meer worden opgevangen. Het overstortventiel is vaak aangesloten op een slang die naar de afvoer leidt. Een kapotte of losgeraakte slang, kan daarom ook de oorzaak zijn van het water onder uw cv-ketel. Dit is makkelijk te verhelpen. Als de druk in uw ketel goed is en uw overstortventiel lekt alsnog, dan moet het ventiel vervangen worden.

Cv-ketel lekt water

Als het lek zich niet onder uw ketel bevindt, kunt u kijken of het water uit de cv-ketel zelf lekt. Wanneer dit het geval is, zijn de problemen vaak lastig te verhelpen. Een cv-ketel is namelijk een complex systeem waar gas, stroom en water bij elkaar komen. Een deskundige installateur inschakelen is daarom aan te raden. De mogelijke oorzaken van een lekkende cv-ketel kunnen een defecte platenwisselaar of een kapotte pomp zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Als de ketel water lekt, ziet u dit vaak al zodra u de kap opent. Soms is de schade zo groot, dat een nieuwe cv-ketel kopen de beste optie is.

Cv-ketel vervangen

Rookgasafvoer cv lekt

Als er condenswater uit de rookgasafvoer van uw cv komt, betekent dit dat uw rookgasafvoer lek is. Omdat uit uw rookgasafvoer schadelijke gassen kunnen komen, is het zaak zo snel mogelijk een installateur te laten komen om dit te verhelpen.

Cv-ketel lekt na bijvullen

Naast ‘gewone’ problemen met de ketel, zien we vaak dat een cv-ketel lekt na het bijvullen. De reden hiervoor is in de meeste gevallen dat de kranen die worden gebruikt om de cv te vullen zeer weinig worden gebruikt. Hierdoor sluit de kraan niet goed en blijft hij lekken. Dit geldt zowel voor de kraan als voor de vulkraan van de verwarmingsleidingen. Als de lekkage minimaal is, zal het lekken vanzelf stoppen door corrosie. Is er aanzienlijke lekkage, dan kan het verstandiger zijn de kranen te laten vervangen.

Lekkende cv-ketel laten oplossen door de expert

U ziet dat het lekken van uw cv-ketel verschillende oorzaken kan hebben. Hoewel het in sommige gevallen zelf op te lossen is, is het over het algemeen verstandig om een expert in te schakelen. Wanneer u hulp nodig heeft, staan de installateurs van Feenstra 24 uur per dag voor u klaar.

 Bel: 088 - 8455 000

lekkende cv ketel

Certificeringen verwarming

  • 4scios
  • KM kiwa vgm 260x100
  • KvINL
  • KOMO instal
  • Meer met Minder Energie
  • VCA veiligheids checklist aannemers