Schimmel in huis

Last van schimmel in huis en benieuwd waar dat vandaan komt? Of belangrijker nog, hoe u de schimmel kunt verwijderen en hoe u voorkomt dat het opnieuw ontstaat? De luchtvochtigheid in huis is een belangrijke sleutel naar de oplossing. Het binnenklimaat moet goed zijn. Dit voorkomt dat vocht een fijne situatie creëert voor schimmels in huis. Veel mensen hebben daar vooral in de badkamer last van, al kan schimmel ook in andere kamers in uw woning ontstaan.

schimmel in huis

Het begint bij ventileren

Het is belangrijk om binnen voldoende te ventileren. Het is een belangrijke manier om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden, waardoor schimmels geen kans krijgen. Heeft u al last van schimmel? Dan is het belangrijk om dit gelijk te verwijderen. Ga grondig te werk door de schimmel in de 3 onderstaande stappen schoon te maken. Vervolgens is het belangrijk om te voorkomen dat de schimmel opnieuw kan ontstaan. Met name het ventilatiesysteem verdient aandacht, bijvoorbeeld door hem weer eens te laten onderhouden. Zo bent u verzekerd van een goede werking.

Ventilatie onderhoud

 • Minder kans op schimmels en vocht
 • Vermindering van luchtwegklachten
 • Altijd schone, gezonde lucht in huis
 • Afname energieverbruik en lawaai

Zwarte schimmel: wat is het gevaar?

Zwarte schimmel is de meest voorkomende vorm van schimmel in huis. De schimmel is giftig en kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. U kunt last krijgen van:

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Irritatie aan de luchtwegen
 • Irritatie aan de ogen

Schimmel ventileren

Schimmel verwijderen: 3 belangrijke stappen

Wilt u schimmel in huis verwijderen, maar weet u niet goed wat daar de beste manier voor is? Aan de hand van drie stappen gaat u grondig te werk:

 1. Soda en water
  Los wat soda op in water. Reken zo’n 5 tot 7 gram soda per liter water. Meng het geheel goed door elkaar voor een sopje om de schimmel mee weg te schrobben. Gebruik hiervoor een borstel of ruwe spons.
 2. Bleekwater bij hardnekkige schimmel
  Blijkt de schimmel te hardnekkig om met een sopje met soda schoon te maken? U kunt bleekwater oplossen in een emmer water. Gebruik een 1 op 4-verhouding, dus 250 ml. bleekwater per liter water. Breng de oplossing aan op de schimmel en laat dit een nachtje intrekken.
  Tip: is de schimmel nog niet helemaal weg? Herhaal de behandeling een paar keer om het goed schoon te maken.
 3. Speciale middelen
  Het is belangrijk om de schimmel grondig schoon te maken, zodat er niets overblijft. Schimmels kunnen namelijk weer snel groeien als het niet helemaal weg is. Lukt het met bovenstaande middelen nog steeds niet om alle schimmel weg te halen? Probeer dan speciale middelen tegen schimmel, om het nog grondiger aan te pakken.
  Let op: tijdens het reinigen is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Zet een raam open en de deur op een kier.

Schimmel voorkomen: wat is er belangrijk?

Schimmel in huis voorkomen en benieuwd hoe u dat aanpakt? Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Een klein beetje schimmel kan uitgroeien tot een groot probleem. 

In de meeste gevallen is er sprake van te weinig ventilatie in de ruimte. Dat geldt vaak voor de badkamer, maar kan ook in andere kamers het geval zijn. De vochtige lucht blijft te lang in de ruimte. Er ontstaat daardoor een fijne voedingsbodem voor schimmels, die snel uitgroeien tot een groot probleem.

Tip: lukt het zelfs met voldoende ventilatie niet om de luchtvochtigheid in huis beter op orde te krijgen? Als het ventilatiesysteem niet of beperkt aanwezig is in de ruimte kunt u gebruik maken van een luchtontvochtiger. Het helpt de luchtvochtigheid te laten dalen, waardoor u minder risico loopt op schimmels.

Vocht in de ruimte kan op verschillende manieren ontstaan. Sommige kamers zoals de badkamers bevatten van nature veel vochtige lucht, bijvoorbeeld na het douchen. Het is belangrijk om het ventilatiesysteem op de hoge stand lucht te laten afzuigen. Op die manier daalt de luchtvochtigheid snel, waardoor schimmels minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. In andere kamers kan er sprake zijn van bijvoorbeeld opstijgend vocht, doorslaand vocht, lekken of condensvorming.

Tip: zijn de ramen ’s morgens vaak beslagen? Het is een voorbeeld van condensvorming. Los het probleem op met betere ventilatie, zodat het risico op schimmels afneemt.

Onderhoud aan het ventilatiesysteem

Schimmelvorming in huis voorkomen? Het is belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen. Zowel in de badkamer als in de woon- en slaapkamer dient u voldoende te ventileren. Dat kan door regelmatig een raam open te zetten en het even door te laten waaien. Een beter alternatief is een ventilatiesysteem. Een mechanisch ventilatiesysteem heeft vaak verschillende standen. Gebruik standaard stand 2, om voldoende luchtvochtigheid af te laten zuigen. Zodra u met veel mensen in de ruimte bent of u de badkamer gebruikt om te douchen is stand 3 een betere keuze.

Blijkt het ventilatiesysteem niet goed meer te werken? Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren aan het systeem. Gemiddeld genomen moet elke twee jaar de ventilatiebox worden nagelopen en elke zes jaar de kanalen worden gereinigd. Matige ventilatie herkent u aan schimmels op de muur, maar ook aan condensvorming en andere problemen met vocht. Het is in die gevallen verstandig om het systeem een keer na te laten kijken. Feenstra is uw specialist in onderhoud van het ventilatiesysteem, waarmee u schimmels in huis en een te hoge luchtvochtigheid kunt voorkomen. 

Ventilatiesysteem onderhouden

Ventilatie certificeringen

 • Hier klimaatbureau
 • milieu centraal
 • MmM.png