Warmtepomp installeren

Een warmtepomp installeren is een uitstekende maatregel om uw woning te verduurzamen. Feenstra vertelt u waar u op moet letten en wat er allemaal komt kijken bij het installeren van een warmtepomp.

Warmtepomp advies

warmtepomp aansluiting
  • Onafhankelijk en eerlijk advies
  • Gecertificeerde vakmannen
  • Ervaring met verschillende systemen

Is mijn huis klaar voor een warmtepomp aansluiting?

Voordat kan worden begonnen met de aansluiting van de warmtepomp, moet worden bepaald of uw woning klaar is voor de plaatsing van een warmtepomp. Want hoewel een warmtepomp een zeer rendabele en slimme manier om uw huis duurzamer te maken, kan een warmtepomp niet zomaar in elke woning worden geplaatst. Hieronder nemen we de belangrijkste aandachtspunten met u door.

Is mijn woning voldoende geïsoleerd voor een warmtepompsysteem?

Een warmtepomp vraagt allereerst om goede isolatie. Omdat warmtepompen worden gecombineerd met lagetemperatuurverwarming, is het belangrijk dat uw woning tochtvrij is en er niet te veel warmteverlies plaatsvindt. Als uw woning niet goed geïsoleerd is, kan de woning niet warm worden gestookt en levert het warmtepompsysteem te weinig rendement op. Voor de installatie van de warmtepomp moet dus worden nagegaan hoe goed uw woning nu is geïsoleerd. Daarbij wordt ook gekeken naar de leeftijd van uw woning, omdat nieuwere woningen vaak beter geïsoleerd zijn dan oudere. Ook het type woning speelt een rol. Zo gaat in een tussenwoning minder warmte verloren dan in een vrijstaande woning.

Heb ik een passend warmte-afgiftesysteem?

Wanneer u kiest voor een warmtepompsysteem, gaat u uw huis verwarmen met lagetemperatuurverwarming (LTV). De huidige cv-ketel werkt in de regel met temperaturen van 60 tot 80C. Echter, een warmtepomp kan het water in uw afgiftesysteem verwarmen tot circa 50C. En, hoe lager de aanvoertemperatuur kan worden, hoe efficienter de warmtepomp werkt. Daarom moet uw woning voor de installatie van de warmtepomp beschikken over een warmte-afgiftesysteem dat uw woning ook warm krijgt bij een lagere aanvoertemperatuur. Dit betekent echter niet altijd dat u nieuwe radiatoren moet aanschaffen. Sommige radiatoren functioneren namelijk ook met lagere temperaturen. Dit is zeker het geval als u uw woning heeft na-geisoleerd. U kunt dit testen door de cv-ketel (die u eventueel wilt vervangen) op een aanvoertemperatuur van 50˚C te zetten en na te gaan of de bestaande radiatoren voor genoeg warmte zorgen. Doe dit wel in een periode waarbij het buiten koud is. Is dit het geval, dan zijn ze in principe geschikt voor een warmtepompsysteem. Heeft u al vloerverwarming of een ander type LTV in huis? Dan is uw woning op dit punt uiteraard geschikt voor een warmtepomp.

Is de ventilatie in mijn woning geschikt voor een warmtepomp installatie?

Ventileren is cruciaal voor de gezondheid, en in goed geïsoleerde woningen, waar ook alle kieren en naden zijn gedicht, vindt geen natuurlijke ventilatie plaats. De meest geschikte vorm van ventilatie in combinatie voor een warmtepomp is balansventilatie met warmteterugwinning. In dit systeem wordt de lucht aan- en afgevoerd door middel van luchtkanalen en een WTW-box. De afgevoerde ventilatielucht geeft warmte af aan de verse lucht van buiten. Daardoor wordt energie bespaard. Ventilatie waarbij de lucht van buiten via roosters boven de ramen naar binnenkomt, en waarbij deze via afzuigpunten in de keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd heet mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer. Deze systemen verbruiken wat meer energie, maar kunnen ook in combinatie met een warmtepomp worden gebruikt. Woningen die alleen over natuurlijke ventilatie beschikken zijn doorgaans niet geschikt voor een warmtepomp.

Grote verbouwing of puntjes op de i?

Voldoet uw woning al aan bovenstaande eisen of hoeft u alleen nog de puntjes op de i hoeft te zetten? Dan is het installeren van een warmtepomp een uitstekende volgende stap naar duurzaam wonen. Is er een ingrijpende verbouwing nodig om uw woning geschikt te maken, dan levert een warmtepomp op dit moment nog te weinig rendement op en kunt u beter eerst andere maatregelen nemen om uw woning te verduurzamen. U kunt bijvoorbeeld denken aan het volledig isoleren van uw woning of het plaatsen van zonnepanelen. Heeft u al een ingrijpende renovatie op de planning staan? Dan is dat natuurlijk wél het moment om uw woning geschikt te maken voor een warmtepomp installatie.

Is uw woning klaar voor een warmtepomp?

Doe de online warmtepomp check

hybride warmtepomp installeren

Warmtepomp plaatsing

Het meest gekozen type warmtepomp, de lucht-/water warmtepomp, heeft een buitendeel dat de warmte opwekt en een binnendeel dat in dezelfde ruimte hangt als een cv-ketel. De binnenunit wordt aangesloten op de centrale verwarming en de leidingen voor warm tapwater. Bij een hybride warmtepompsysteem werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel. In het voorjaar en najaar draait de warmtepomp, en als het buiten echt koud wordt springt de cv-ketel bij.

Warmtepomp zelf installeren of laten doen?

Een warmtepomp is een complex systeem. Als u technisch bent, de juiste kennis hebt, het juiste gereedschap en soms is ook een F-gassen certificaat nodig, dan kunt u zelf de warmtepomp installeren, maar als u echt zeker wilt weten dat alles werkt en u een optimaal rendement behaalt, is het verstandig dit te laten doen door de vakman. Wij raden ook aan om uw complete installatie te laten verzorgen door één partij. Zo weet u zeker dat de bron, warmtepomp, afgifte en ventilatie goed werken en op de juiste manier op elkaar zijn aangesloten. Bij de installatie van een warmtepompsysteem wordt het systeem ook altijd op de juiste manier ingesteld.

Warmtepomp installeren: wat zijn de kosten?

Aan het installeren van een warmtepomp zijn uiteraard kosten verbonden. Doordat iedere woning anders is en er veel mogelijkheden zijn, is het echter moeilijk een algemene inschatting van de kosten te geven. Wel kunt u bij Feenstra altijd een maatwerkofferte laten maken. Wanneer u hiervoor kiest, komt er een adviseur bij u thuis om de woning in kaart te brengen. Op basis hiervan geven wij u een advies en prijsopgave op maat.

Maak nu een afspraak voor warmtepomp advies bij u thuis