Een warmtepomp biedt veel mogelijkheden voor iedereen die graag energiezuiniger wil leven. Een warmtepomp biedt namelijk duurzame warmte, waardoor het een slimme, milieubewuste maar ook zuinige verwarming van uw huis biedt. Goed voor het milieu, goed voor uw portemonnee. Maar hoe werkt de installatie van zo’n warmtepomp? Wat komt hierbij kijken? En wat kost een warmtepomp installatie eigenlijk? Feenstra heeft de experts in huis om u te helpen!
Voordat kan worden begonnen met de aansluiting van de warmtepomp, moet worden bepaald of uw woning klaar is voor de plaatsing van een warmtepomp. Want hoewel een warmtepomp een zeer rendabele en slimme manier om uw huis duurzamer te maken, kan een warmtepomp niet zomaar in elke woning worden geplaatst. Hieronder nemen we de belangrijkste aandachtspunten met u door.
Een warmtepomp vraagt allereerst om goede isolatie. Omdat warmtepompen worden gecombineerd met lagetemperatuurverwarming, is het belangrijk dat uw woning tochtvrij is en er niet te veel warmteverlies plaatsvindt. Als uw woning niet goed geïsoleerd is, kan de woning niet warm worden gestookt en levert het warmtepompsysteem te weinig rendement op. Voor de installatie van de warmtepomp moet dus worden nagegaan hoe goed uw woning nu is geïsoleerd. Daarbij wordt ook gekeken naar de leeftijd van uw woning, omdat nieuwere woningen vaak beter geïsoleerd zijn dan oudere. Ook het type woning speelt een rol. Zo gaat in een tussenwoning minder warmte verloren dan in een vrijstaande woning.
Wanneer u kiest voor een warmtepompsysteem, gaat u uw huis verwarmen met lagetemperatuurverwarming (LTV). De huidige cv-ketel werkt in de regel met temperaturen van 60 tot 80C. Echter, een warmtepomp kan het water in uw afgiftesysteem verwarmen tot circa 50C. En, hoe lager de aanvoertemperatuur kan worden, hoe efficienter de warmtepomp werkt. Daarom moet uw woning voor de installatie van de warmtepomp beschikken over een warmte-afgiftesysteem dat uw woning ook warm krijgt bij een lagere aanvoertemperatuur. Dit betekent echter niet altijd dat u nieuwe radiatoren moet aanschaffen. Sommige radiatoren functioneren namelijk ook met lagere temperaturen. Dit is zeker het geval als u uw woning heeft na-geisoleerd. U kunt dit testen door de cv-ketel (die u eventueel wilt vervangen) op een aanvoertemperatuur van 50˚C te zetten en na te gaan of de bestaande radiatoren voor genoeg warmte zorgen. Doe dit wel in een periode waarbij het buiten koud is. Is dit het geval, dan zijn ze in principe geschikt voor een warmtepompsysteem. Heeft u al vloerverwarming of een ander type LTV in huis? Dan is uw woning op dit punt uiteraard geschikt voor een warmtepomp.
Ventileren is cruciaal voor de gezondheid, en in goed geïsoleerde woningen, waar ook alle kieren en naden zijn gedicht, vindt geen natuurlijke ventilatie plaats. De meest geschikte vorm van ventilatie in combinatie voor een warmtepomp is balansventilatie met warmteterugwinning. In dit systeem wordt de lucht aan- en afgevoerd door middel van luchtkanalen en een wtw-box. De afgevoerde ventilatielucht geeft warmte af aan de verse lucht van buiten. Daardoor wordt energie bespaard. Ventilatie waarbij de lucht van buiten via roosters boven de ramen naar binnenkomt, en waarbij deze via afzuigpunten in de keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd heet mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer. Deze systemen verbruiken wat meer energie, maar kunnen ook in combinatie met een warmtepomp worden gebruikt. Woningen die alleen over natuurlijke ventilatie beschikken zijn doorgaans niet geschikt voor een warmtepomp.
Voldoet uw woning al aan bovenstaande eisen of hoeft u alleen nog de puntjes op de i hoeft te zetten? Dan is het installeren van een warmtepomp een uitstekende volgende stap naar duurzaam wonen. Is er een ingrijpende verbouwing nodig om uw woning geschikt te maken, dan levert een warmtepomp op dit moment nog te weinig rendement op en kunt u beter eerst andere maatregelen nemen om uw woning te verduurzamen. U kunt bijvoorbeeld denken aan het volledig isoleren van uw woning of het plaatsen van zonnepanelen. Heeft u al een ingrijpende renovatie op de planning staan? Dan is dat natuurlijk wél het moment om uw woning geschikt te maken voor een warmtepomp installatie.
Een warmtepomp installeren in uw huidige, bestaande woning is zeker mogelijk. Een hybride systeem biedt uitkomst. Deze bestaat uit een warmtepomp die het grootste deel van het jaar de verwarming verzorgt. De cv-ketel spring alleen bij bij hele koude dagen en zorgt voor een comfortabele hoeveelheid warm water.
Heeft u een cv-ketel die nog niet aan vervanging toe is? En uw wilt alvast verduurzamen? Dan kunnen wij naast uw cv-ketel een warmtepomp plaatsen.
Een lucht-water warmtepomp bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Bij een hybride warmtepomp komt daar nog een cv-ketel bij, bij een All-electric uitvoering een warm tapwatervat. De installatie van een warmtepomp moet nauwkeurig gebeuren en vraagt daarom om relatief veel technische kennis en juist gereedschap. Er is in een F-gassen certificaat nodig om de warmtepomp te mogen installeren. Ook moet er een geluidsberekening zijn voor de opstelplaats van de buitenunit. De warmtepomp, uw woning en het afgiftesysteem moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Door een goed ontwerp en installatie, behaalt u optimaal rendement.
Iedere woning is anders, waardoor geen enkel installatieproces geheel hetzelfde verloopt. Zo heeft het ene huishouden zonnepanelen en het andere een ventilatiesysteem. De installatie is daarom altijd maatwerk. Feenstra heeft vakmannen paraat om u van het begin tot het eind te helpen. Van het kiezen van de beste warmtepomp tot de complete installatie. Onze experts hebben de technische kennis en gereedschappen in huis. Feenstra beschikt over het F-gassen-certificaat: een certificering gericht op het juist handelen met de koudemiddelen van de warmtepomp. Door te kiezen voor kwaliteit, heeft u het meeste profijt!
Het plaatsen van een warmtepomp vraagt tijd en expertise, waardoor u hier kosten aan verbonden zijn. Een algemene inschatting hiervoor is lastig te maken, omdat elk huis anders is. Ook zijn de mogelijkheden per huis anders. Bij Feenstra leveren wij daarom maatwerk. Zo bent u verzekerd dat de installatie de beste oplossing is voor uw huis. Hierdoor is ook de prijsopgave op maat gemaakt. Een adviseur komt vooraf langs om de woning in kaart te brengen en de mogelijkheden te bekijken. U ontvangt een advies en een passende offerte voor uw huis. Wist u daarnaast dat er vanuit de overheid een subsidieregeling is voor warmtepompen?