De lucht-water warmtepomp is de bekendste en meest verkochte soort warmtepomp. Dit slimme apparaat is duurzaam en energiezuinig, en kan dus worden beschouwd als dé verwarming van de toekomst! Toch heeft u misschien vragen over de lucht-water warmtepomp: wat is het precies, hoe werkt hij, en wat zijn de voordelen? Of, ook niet onbelangrijk, wat kost een lucht-water warmtepomp? Bij Feenstra vindt u de expertise om u verder te helpen!
Een lucht-water warmtepomp is een duurzame warmtebron die water verwarmt door warmte uit lucht te onttrekken. Dit kan zowel buitenlucht als afgezogen lucht van het ventilatiesysteem zijn. Dat lucht als warmtebron fungeert, is meteen het belangrijkste verschil met andere soorten warmtepompen. Een bodemwarmtepomp gebruikt bijvoorbeeld warmte uit de grond, terwijl een water-water warmtepomp warmte uit het grondwater haalt. Een lucht-water warmtepomp kan water verwarmen voor de vloerverwarming of andere vormen van lage temperatuurverwarming. Daarnaast kan hij uw tapwater verwarmen. Er zijn ook warmtepompen die alleen tapwater leveren. Dit worden warmtepompboilers genoemd. In veel gevallen worden lucht-water warmtepompen gecombineerd met een cv-ketel. In dit hybride warmtepompsysteem doet de ketel dienst als backup-warmtebron. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn in de winter, wanneer de lucht erg koud is.
De werking van een lucht-water warmtepomp is te vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de binnenkant om producten te koelen. Deze warmte wordt vervolgens aan de achterkant afgegeven aan de lucht. Een lucht-water warmtepomp onttrekt juist warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht, en gebruikt deze om water voor de kraan en verwarming op te warmen. Dit doet een lucht-water warmtepomp door middel van een warmtewisselaar. De warmtewisselaar werkt met koudemiddelen (zoals u die ook in een airco vindt) om warmte op te nemen. Deze worden onder druk gebracht om de temperatuur te verhogen. Een warmtepomp heeft om te functioneren verder alleen stroom nodig. Er zijn systemen met zowel een binnen- als een buitenunit, maar ook lucht-water warmtepompen zonder buitenunit.
Een lucht-water warmtepomp verlaagt uw gasgebruik aanzienlijk. Als u een hybride warmtepomp heeft, komt uw cv-ketel alleen in noodgevallen in actie. Met een all-electric warmtepomp kunt u uw gasgebruik zelfs helemaal terugbrengen tot nul. Maar welk type u ook kiest, een warmtepomp zorgt altijd voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Dat laatste is natuurlijk weer goed nieuws voor het milieu!
Bij het installeren van een lucht-water warmtepomp komen meer kosten kijken dan alleen de aanschaf van het apparaat zelf. Uw huis moet namelijk zeer goed geïsoleerd zijn om het te kunnen verwarmen met lagetemperatuurverwarming. Bij de prijs van een lucht-water warmtepomp moet u soms dus ook de kosten voor het isoleren van uw woning optellen. In totaal kunt u denken aan een bedrag van zo’n € 5.500 tot € 8.000. Dit bedrag kunt u binnen 7 tot 15 jaar terugverdienen door een lagere gasrekening. Daarnaast kunt u voor het installeren gebruik maken van subsidieregelingen voor warmtepompen. Een lucht-water warmtepomp is dus absoluut rendabel! Maar of u er nu kort of iets langer over doet om de aanschaf terug te verdienen, doet er eigenlijk niet eens zoveel toe. U maakt immers gebruik van de duurzame en milieuvriendelijke verwarming van de toekomst!
Feenstra heeft alle expertise in huis om u van begin tot eind te helpen met uw lucht-water warmtepomp. Als u overweegt over te stappen op een warmtepomp, is het belangrijk goed advies in te winnen. Is uw huis geschikt, dan kunt u bij Feenstra een lucht-water warmtepomp kopen. Dit is standaard inclusief de installatie van het warmtepompsysteem. En heeft u uw duurzame verwarmingssysteem eenmaal in huis, dan verzorgen wij ook graag het warmtepomp onderhoud voor u!