Laat je nog wijzer maken over warmtepompen, de details

Hoe werkt een warmtepomp precies?

Veel wit
Veel

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is als het ware een omgekeerde koelkast: Ook een hybride warmtepomp bestaat uit een circuit waarin een vloeistof wordt rondgepompt (een zogenaamd ‘koudemiddel’). Een klein stukje natuurkunde om dat toe te lichten: Onder druk onttrekt het koudemiddel warmte aan de lucht (verdampen) en dat wordt vervolgens geleid aan de waterleidingen van het verwarmingssysteem en daaraan afgegeven (condenseren). De meeste warmtepompen zorgen voor zowel verwarming als warm water. Er zijn ook pompen die uitsluitend warmte afgeven.

Op een andere manier uw huis verwarmen

Zo hoeft u minder gas te stoken, wat een lagere energierekening oplevert. Ook is het beter voor het milieu, doordat het minder CO2 uitstoot!

Warmtepomp advies aanvragen

Verschillende soorten warmtepompen

De ventilatieluchtwarmtepomp

Dit is de meest toepasbare warmtepomp voor koopwoningen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de buitenlucht en de lucht binnen de woning. De warmte uit de afgezogen lucht wordt gefilterd en verwarmt hiermee het verwarmingswater en zorgt voor verwarming in huis. Deze pomp heeft een plek in huis, naast de cv-ketel op de plek van de mv-box.

De bodemwarmtepomp

Deze warmtepomp onttrekt via een buizenstelsel diep in de aarde warmte, transporteert deze naar de woning en geeft daar warmte af. Dit type pomp stelt de gebruiker in de zomer tevens in staat om zijn woning te koelen doordat de temperatuur diep in de aarde veel constanter is. Deze pomp heeft een plek buitenshuis, met een leidingensysteem onder de grond.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Om een warmtepomp te kunnen installeren moet uw huis aan een aantal voorwaarden voldoen:

Isolatie

De mate van isolatie. De woning moet goed (na-)geïsoleerd zijn. Dat betekent dat er voldoende dak-, vloerisolatie en (spouw)muurisolatie aanwezig moet zijn én de te verwarmen ruimtes van isolerend glas zijn voorzien.

Warmteafgiftesysteem

Uw warmteafgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming, convectorputten) moet geschikt zijn voor het verwarmen met een lagere aanvoertemperatuur (LTV) vanuit de cv-ketel. Overdimensionering is hierin sleutelwoord. Dat werkt als volgt: hoe groter het oppervlak wat warmte afgeeft, hoe lager de aanvoertemperatuur van het warm leidingwater mag zijn. Omdat de warmtepomp water niet zo hoog kan verwarmen als de huidige cv-ketels is het belangrijk dat LTV mogelijk is. 

Ventilatie

In de woning moeten ventilatiekanalen aanwezig zijn. Deze voorwaarde geldt met name voor de ventilatieluchtwarmtepomp en de lucht/waterwarmtepomp. Deze werken namelijk ook als ventilator en komt op de plek te hangen van de huidige mechanische ventilatiebox of wtw-unit.

warmtepomp advies

Wilt u ook een warmtepomp?

Controleer of uw woning er al klaar voor is en vul het formulier in.

Doe de warmtepompcheck

Alles over de ISDE-subsidie

De Rijksoverheid heeft een investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) waar zowel particulieren als zakelijke gebruikers een financiële tegemoetkoming voor kunnen krijgen. Onder deze regeling valt ook de aanschaf van warmtepompen. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van enkele factoren, zoals de energieprestatie en vermogen. Voor lucht/waterwarmtepompen start de subsidie op € 1.250,- en kan flink oplopen afhankelijk van de capaciteit en aanschafkosten van het systeem.