Btw-teruggave zonnepanelen 2021

Btw zonnepanelen

Als u als particulier zonnepanelen aanschaft, betaalt u daar 21% btw over. Deze btw kunt u terugvragen bij de Belastingdienst. Gemiddeld levert dit onze klanten zo'n € 900,- voordeel op! Nog meer reden om over te stappen op groene energie.

Zonnepanelen advies aanvragen

Btw teruggave zonnepanelen

Waarom is de btw op zonnepanelen terug te vragen?

Op 20 juni 2013 heeft het Europese Hof van Justitie in het Fuchs-arrest beslist dat eigenaren van zonnepanelen die zijn aangesloten op het energienet, btw-ondernemer kunnen zijn. De staatssecretaris van Financiën heeft dit ondernemerschap bevestigd. 

De Belastingdienst merkt u aan als btw-ondernemer als u voldoet aan de voorwaarde dat u regelmatig én tegen vergoeding stroom levert aan uw energiebedrijf. Dit is het geval als u teveel opgewekte energie door uw zonnepanelen zelf niet gebruikt voor stroom voor uw huishoudelijke apparaten en deze teruggeeft aan uw energiebedrijf.

Hoe is de btw op zonnepanelen terug te vragen?

Als u door de staat als ondernemer wordt gezien, kunt u de 21% btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor hoeft u geen KvK-nummer te hebben of andere administratieve lasten te verrichten die normaal gesproken horen bij het btw-ondernemerschap. Het voordeel dat u ontvangt is afhankelijk van de hoogte van de aanschafprijs. De btw is terug te vragen van zowel de materialen als de installatie van de zonnepanelen, wat voor een gemiddeld huishouden uitkomt op € 900,-.  Let op: De aanmelding moet binnen een maand na afloop van het kwartaal zijn, waarin de panelen zijn gekocht. Bekijk hier het stappenplan voor de btw-teruggave.

Btw-teruggave van eerder gekochte zonnepanelen

De btw-teruggave geldt niet alleen voor nieuwe eigenaren van zonnepanelen; heeft u de zonnepanelen laten installeren na 20 juni 2013, dan heeft u met terugwerkende kracht nog recht op teruggave van de btw.

Kiezen voor de btw-teruggaveservice

Vindt u terugvragen van de btw ingewikkeld of heeft u geen tijd? Geen probleem. In samenwerking met Vattenfall biedt Feenstra u de btw-teruggaveservice van De Centrale BTW Teruggave. Zij vragen voor u de btw terug bij de Belastingdienst en verzorgen de gehele aanvraag. U wordt uiteraard op de hoogte gehouden over de voortgang en afhandeling.

Btw-teruggave service

Onze certificeringen voor zonne-energie

  • Zonnekeur Feenstra
  • VCA veiligheids checklist aannemers
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
  • Install Q