Drie scenario's voor een aardgasloze toekomst

Ik wil zélf van het aardgas af. En vlug een beetje!

 • 10/07/2018 10:49am
 • 28
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Het begint er op te lijken dat we in Nederland definitief afscheid gaan nemen van het aardgas. In vrijwel iedere gemeente zullen de komende jaren straten en wijken aardgasloos worden. Lees het Klimaatakkoord er maar op na. Maar als u daar niet op wilt wachten? Wat kunt u dan zélf doen om van het aardgas af te komen? Drie scenario's voor een woning zonder aardgas.

1. Uw huis is van vóór 2000

Laten we maar met de grootste uitdaging beginnen. Zo'n 5 miljoen woningen in ons land zijn gebouwd vóór 2000. Wilt u zo'n woning voorbereiden op een aardgasvrije toekomst, dan zult u naar alle waarschijnlijkheid moeten investeren. De kosten van een dergelijke verbouwing kunnen flink oplopen. Woont u in een niet-geïsoleerde eengezinswoning die u geschikt wilt maken voor verwarming door middel van een warmtepomp, dan gaat het al gauw om een forse investering. Ongeveer de helft daarvan gaat op aan bouwkundige aanpassingen. Denk daarbij vooral aan het isoleren van dak, muren en vloeren en het plaatsen van (drie)dubbel glas. De andere helft is nodig voor het aanbrengen of aanpassen van de installaties. Dat kan bijvoorbeeld de aankoop en aanleg van de warmtepomp zijn met een bijpassend verwarmingssysteem voor lage temperaturen. Maar ook zonnepanelen, een zonneboiler en het nodige leidingwerk kunnen nuttige en noodzakelijke investeringen zijn. Ook goed om rekening mee te houden: uw nieuwe, duurzame installatie neemt meer ruimte in beslag dan uw huidige cv-ketel.

Gerelateerd
Warmtepomp 2018

2018: het jaar van de warmtepomp?

Lees meer

2. Uw huis is van ná 2000

Huizen die wat jonger zijn kunnen de stap naar een aardgasloze toekomst al een stuk eenvoudiger maken. Deze huizen zijn een stuk beter geïsoleerd, al is de isolatiewaarde vaak nog niet hoog genoeg om een all-electric warmtepomp te installeren. Bij de meeste van deze woningen zijn de benodigde investeringen wel te overzien. Ze vallen in ieder geval aanzienlijk lager uit dan bij oudere huizen.

3. U gaat of laat een nieuw huis bouwen

Het laatste scenario is het meest eenvoudige van de drie. Over nieuwbouw hoeven we eigenlijk geen twijfels meer te hebben. Het is uitgesproken raar als u nu nog een huis ontwerpt of laat ontwerpen met een gasaansluiting. Ook verreweg de meeste grootschalige nieuwbouwplannen die de komende jaren worden uitgevoerd, zullen zonder aardgasaansluiting worden opgeleverd. Alle technologie is voorhanden om uw nieuwe woning gasloos van alle moderne gemakken te voorzien. Sterker nog: wie nu aan een nieuwbouw begint, zou een energieneutrale woning als eerste voorwaarde moeten stellen.

Wat nu?

Herkent u zichzelf in scenario 1 of 2 en wilt u graag van het gas af, dan is het belangrijk om te zorgen dat u de komende tijd goed op de hoogte blijft. Vraag informatie op over de plannen van uw gemeente, vraag deskundige adviezen over de manieren om uw huis duurzamer te maken, hou de technische ontwikkelingen in de gaten en bekijk goed hoe u zich op financieel gebied kunt voorbereiden. Welke maatregelen u ook neemt, probeer als het even kan naar de lange termijn te kijken. Dan is de kans het grootst dat u geen spijt krijgt van de beslissingen die u neemt.

Gerelateerd
Energietransitie starten

Begin zélf met de energietransitie

Lees meer

Wat doet uw gemeente?

Gemeenten krijgen een sleutelrol bij het verduurzamen van straten en wijken. Nu al zijn er veel Nederlandse gemeenten die plannen maken voor het aanleggen van warmtenetten. Een warmtenet is een systemen waarbij fabrieken en industriële installaties hun restwarmte afgeven aan water. Dat water wordt rondgepompt in een woonwijk en zorgt daar voor verwarming en warm water. Zulke warmtenetten, die we nu vaak kennen als 'stadsverwarming', zullen waarschijnlijk een belangrijke rol krijgen in de energietransitie. Ook zijn er gemeenten die de mogelijkheid onderzoeken of al zijn gestart om alternatieve gascentrales (biogas of synthetisch gas) op het bestaande gasnet aan te sluiten.

Weet u al dat uw straat of wijk binnen afzienbare tijd een warmtenet krijgt of een ander soort gas voor uw cv-ketel, dan is het logisch om daarop te wachten. Als u de plannen van uw gemeente nog niet kent, is het de moeite waard om daar eens naar te informeren. Blijkt dan dat er plannen zijn om uw woning aan te sluiten op een warmtenet of op alternatief gas? Dan is het waarschijnlijk helemaal niet nodig om te investeren in bouwkundige aanpassingen.

Zonnepanelen

Hoe minder u afhankelijk bent van energieleveranciers, des te beter bent u op een duurzame toekomst voorbereid. Investeren in zonnepanelen is daarom in de meeste gevallen een verstandige keus. Op dit moment is daar een heldere en aantrekkelijke regeling voor: de salderingsregeling. Het kabinet wil die vervangen door een terugleversubsidie . Hoe die precies in elkaar zal zitten, is nog niet bekend, maar u kunt er vanuit gaan dat u ook in de nieuwe situatie de kosten van zonnepanelen binnen zeven tot tien jaar terugverdient. Heeft u de praktische mogelijkheid en de middelen om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is dat zeker het overwegen waard.

Technologieën van de toekomst

We hebben op dit moment al veel mogelijkheden om huizen zonder aardgas van alle denkbare comfort te voorzien. Maar wat de toekomst brengt, weet niemand. Zullen alle gasaansluitingen verdwijnen of komt synthetisch gas als alternatief beschikbaar? Ook over de keuzes die gemeenten zullen maken, is nog niet overal duidelijkheid. Wilt u nu of in de nabije toekomst van het gas af, dan is het dus in ieder geval verstandig om de nieuwe ontwikkelingen op de voet te blijven volgen.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Minder gas verbruiken

Aardgasloos wonen is een flinke stap, die nog niet voor iedereen binnen bereik is. In de tussentijd kunt u in ieder geval zo zuinig mogelijk zijn met het gas. Vraag een deskundig adviseur om uw cv-ketel goed af te stellen en vraag eens naar de mogelijkheid om de radiatoren goed op elkaar af te stellen. Bent u dan toch in gesprek, dan is het de moeite waard om te bespreken of en hoe een hybride warmtepomp of een zonneboiler in uw woning in te passen zou zijn. Allemaal manieren om minder aardgasverbruik te verbruiken, waar je zeker geen spijt van krijgt.

Sparen voor een duurzaam huis

De kosten van aardgas zullen naar verwachting de komende jaren flink stijgen. Ook wat dat betreft is het dus interessant om straks geen aardgas meer nodig te hebben. Het geld dat daarvoor nodig is, heeft u waarschijnlijk niet direct beschikbaar. Zeker als uw woning vóór 2000 is gebouwd, gaat het om een forst investering. In dat geval is het goed om nu alvast uw gedachten te laten gaan over een financieel plan voor de toekomst van uw huis. Sparen voor een energiezuinig huis levert straks een mooi rendement op.

En wat doet u als uw cv-ketel nú aan vervanging toe is?

Als uw cv-ketel het begeeft, zult u diverse mogelijkheden tegen elkaar afwegen. Ongetwijfeld bekijkt u de mogelijkheden van een (hybride) warmtepomp. Is uw huis daar bouwkundig nog niet geschikt voor en zit een (forse) bouwkundige ingreep er (nog) niet in, dan is het huren van een nieuwe hr cv-ketel een interessante optie. U blijft dan flexibel, want al na één jaar kunt u het huurcontract per maand opzeggen, zonder bijkomende kosten.

U wilt van het aardgas af? Hier zijn zeven maatregelen die u vandaag nog kunt nemen:

 1. Informeer bij uw gemeente naar de energieplannen voor uw wijk of straat.
 2. Vraag een installateur én een bouwkundig expert naar de noodzaak en de mogelijkheden om uw huis energiezuiniger te maken. 
 3. Doe de warmtepompcheck 
 4. Hou nieuwe ontwikkelingen in de gaten en vraag er regelmatig naar bij uw installateur. 
 5. Ga bewust om met de thermostaat en het warm water; zo verbruikt u al snel minder aardgas. 
 6. Maak een financieel plan voor duurzame investeringen in uw huis. 
 7. Denk bij het vervangen van uw cv-ketel ook aan de mogelijkheid om te huren.

Huur warmte flexibel bij Feenstra

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Paul Kater 13 maanden geleden

  Gravatar for Paul Kater

  Dat zijn prima ideeën, vind ik. Wat echter als je een (koop)appartement hebt? Dan kom je denk ik voor heel andere dingen te staan als met een eigen huis. Hebben jullie daar ook tips en ideeën voor?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Paul Kater 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Kater,

   Bedankt voor uw reactie.

   Dit artikel geldt ook voor appartementen. Het verschil is dat de VvE hier een rol in heeft. Bij een VvE ligt het wat complexer omdat verduurzaming vaak niet individueel kan worden aangepakt.

   Wat wel kan is dat de VvE het op de agenda zet en er geld voor opzij zet, net als de meerjarig onderhoudsbegroting. Het voordeel van een VvE is dan dat zij wel namens de bewoners met bouwers of installateurs kan overleggen wat de beste totaaloplossing is voor de overgang naar gas loos wonen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • C.J. Walter 13 maanden geleden

  Gravatar for C.J. Walter

  Fijn dat u ons op de hoogte houdt (Er is al paniek genoeg). Het lijkt er op dat uw informatie open en eerlijke. Dank.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare C.J. Walter 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Walter,

   Wij vinden het erg fijn dat u de tijd heeft genomen om ons een bericht te sturen. Er is geen reden tot paniek. Wij zijn open en transparant in al onze communicatie. Houd onze platform goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen omtrent de energietransitie. Heeft u zich al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A. Tuinte 13 maanden geleden

  Gravatar for A. Tuinte

  Goed uiteengezet! Wat ik mij alléén afvraag is bij welk loket je bij de gemeente moet zijn voor de vraag: "wat zijn de energieplannen voor mijn wijk/straat"?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare A. Tuinte 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Tuinte,

   Bedankt voor uw compliment en bericht.

   Elke gemeente zal dit anders georganiseerd hebben. Wij kunnen niet aangeven of er een specifiek loket voor aanwezig is. Gelieve dit na te vragen bij je eigen gemeente.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.J Schurink 13 maanden geleden

  Gravatar for A.J Schurink

  Dit is zeker een goede, duidelijke en vooral eerlijke informatie.
  Ik ga zien hoe ik hiermee verder kan, dank voor de start.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare A.J Schurink 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Schurink,

   Bedankt voor uw positieve reactie in deze. Dit wordt zeker gewaardeerd. Blijf onze platform in de gaten houden voor alle ontwikkelingen omtrent de energietransitie.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • C.J. Brunott 13 maanden geleden

  Gravatar for C.J. Brunott

  Wij zijn momenteel vermoedelijk aan een nieuwe CV ketel toe. De huidige is 17/18 jaar oud. Maar moeten we dan nu al van het aardgas af?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • A. Tuinte C.J. Brunott 13 maanden geleden

   Gravatar for A. Tuinte

   Voor een bestaande woning MOET u op dit moment nog niet van het aargas af. Wel is het handig te weten wat de gemeente van plan is met uw straat of wijk en op welke termijn.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare C.J. Brunott 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Brunott,

   Bedankt voor uw bericht.

   Stap voor stap zullen wij overgaan tot het aardgas loos wonen. Uiteraard is het nog mogelijk om een nieuwe cv ketel aan te schaffen. Een goed alternatief is het huren van een cv ketel met de mogelijkheid deze na de minimale looptijd van een jaar te beëindigen.

   Via de link vindt u meer informatie: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/duurzaam-investeren-of-slim-afwachten

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Chrit kolkman 13 maanden geleden

  Gravatar for Chrit kolkman

  Ben bijna toe aan een nieuwe cv ketel.
  Mijn huis is geïsoleerd en heeft zonnepanelen.
  We koken op inductie.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Chrit kolkman 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Kolkman,

   Bedankt voor uw bericht.

   U bent al goed bezig met de energietransitie. Ga zo door. Indien u vrijblijvend advies wenst voor een nieuwe cv-ketel kunt u uw gegevens doorsturen middels een e-mail aan webcare@feenstra.com.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Theo Borgert 13 maanden geleden

  Gravatar for Theo Borgert

  Wat doe je als je op een appartement woont?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • W. Brons Theo Borgert 13 maanden geleden

   Gravatar for W. Brons

   verhuizen!! Groet

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Theo Borgert 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Borgert,

   Bedankt voor uw bericht.

   Bij een appartementencomplex heeft u vaak te maken met een VvE. Hier ligt het complexer omdat verduurzaming vaak niet individueel kan worden aangepakt. Wat wel kan is dat de VvE het op de agenda zet en er geld voor opzij zet, net als de meerjaren onderhoudsbegroting.

   De verantwoordelijkheid ligt bij het bestuur van een VvE.
   Het voordeel van een VvE is dan dat zij wel namens de bewoners met bouwers of installateurs kan overleggen wat de beste totaaloplossing is.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • W.B.Koelman 13 maanden geleden

  Gravatar for W.B.Koelman

  Wat gaat mij de veranderingen kosten?
  Ik heb pas een nieuwe c.v.ketel aangeschaft.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare W.B.Koelman 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Koelman,

   Bedankt voor uw bericht.

   Wij willen je graag voorzien van de mogelijkheden en het kostenplaatje welke hierbij komt kijken. Graag ontvangen wij van u een e-mailbericht met uw contactgegevens, zodat wij u kunnen voorzien van advies op maat.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • W. Brons 13 maanden geleden

  Gravatar for W. Brons

  Ik heb luchtverwarming. Hierover zie ik weinig hoewel dit een interessant Item lijkt

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • j v leeuwenkamp W. Brons 13 maanden geleden

   Gravatar for j v leeuwenkamp

   Wat voor een systeem heb je hangen en hoe bevalt het?

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare W. Brons 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Brons,

   Bedankt voor uw bericht.

   U heeft hier inderdaad een punt. Wij zullen ook hier aandacht aan gaan besteden. Houd ons platform hiervoor in de gaten.

   Voor huizen die zijn voorzien van luchtverwarming zijn er ook oplossingen. Ons advies zou zijn om dit met een gespecialiseerde installateur te overleggen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • van der Willigen 13 maanden geleden

  Gravatar for van der Willigen

  Wij hebben bij U een onderhoudscontract voor de cv ketel: 5301NG Thorbeckestraat 20 Zaltbommel. Wanneer komt de monteur weer langs en kan hij ons dan informeren over de mogelijkheden van b.v. het plaatsen van een warmtepomp?
  Met vriendelijke groet,
  J. van der Willigen

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare van der Willigen 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Van der Willigen,

   Bedankt voor uw bericht.

   Het onderhoud heeft in het derde kwartaal van 2016 plaatsgevonden en het is nu weer tijd om een afspraak in te plannen voor dit jaar. Wij zullen op binnenkort contact met u op nemen om tot een afspraak te komen. Wij zullen uw gegevens doorzetten naar de collega’s van de afdeling sales om u vrijblijvend te informeren over de mogelijkheden voor het plaatsen van een warmtepomp.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.