Het belangrijkste kamertje van een duurzaam huis

De meterkast van morgen

 • 16/03/2021 12:45pm
 • 9
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Komt u vaak in de meterkast? Waarschijnlijk niet. Toch gaat daar de komende jaren het een en ander gebeuren. We zijn namelijk op weg naar een duurzame samenleving en in die ‘nieuwe wereld’ is elektriciteit belangrijker dan ooit. Dat brengt veranderingen met zich mee: andere energiebronnen en slimme meters bijvoorbeeld. Tijd voor een rondleiding door uw eigen meterkast.

Is stroom vanzelfsprekend?

In Nederland vinden we het heel gewoon dat er stroom uit het stopcontact komt. Maar dat is lang niet overal zo. In veel landen valt dagelijks wel een keer de stroom uit. Dat is heel onhandig, maar eigenlijk helemaal niet zo verwonderlijk. Het opwekken van de elektriciteit (in centrales of met zonnepanelen of windmolens), het transport ervan (via hoogspanningsleidingen) en de distributie (het aansluiten van woningen op het elektriciteitsnet) is namelijk een complexe operatie. Ons land beschikt over een elektriciteitsnet dat het aanbod van en de vraag naar stroom goed aankan. Als steeds meer van de energie die we gebruiken elektrisch wordt, neemt de druk op het net flink toe. Willen we bijvoorbeeld in de toekomst al onze auto’s elektrisch laten rijden én de verwarming van onze woningen elektrisch regelen, dan moet er heel wat gebeuren.

Voor zo’n opgave staan we natuurlijk niet voor het eerst. De afgelopen vijftig jaar zijn er veel nieuwe apparaten uitgevonden. Daardoor verbruiken we véél meer energie dan onze grootouders. De vraag naar elektriciteit zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. De netbeheerders zullen het elektriciteitsnet dus flink moeten verzwaren. Ook in uw meterkast zijn veranderingen nodig. De meeste huizen in Nederland hebben nu nog een één-fase-aansluiting. Een elektrische warmtepomp, een eigen oplaadpunt voor de elektrische auto en een kookplaat op inductie zorgen voor een zwaardere belasting van de elektrische aansluiting. Vaak is er dan in plaats van een één-fase-aansluiting een drie-fasenaansluiting nodig. 

Gerelateerd
elektriciteitsnet

Alles wordt elektrisch

Lees meer

Welke elektriciteitsaansluiting heeft uw meterkast?

In de meeste woningen kunt u in de meterkast eenvoudig zien wat voor elektrische aansluiting u heeft, bijvoorbeeld aan een symbool of een tekst op de elektriciteitsmeter. Vindt u zo’n aanduiding niet, dan kunt u naar de onderkant van de elektriciteitsmeter kijken. Ziet u daar twee draden naar binnen komen, dan heeft u een één-fase-aansluiting. Komen er geen twee, maar vier draden binnen (één blauwe en drie van een andere kleur), dan heeft u een drie-fasenaansluiting. Als uw groepenkast een transparante behuizing heeft en u ziet drie zekeringen (in plaats van één), dan weet u ook dat u een drie-fasenaansluiting heeft. Er zijn meterkasten waar u niet in één oogopslag ziet hoe uw woning op het elektriciteitsnet is aangesloten. In dat geval kunt u op uw energierekening zien wat voor aansluiting u heeft. U kunt ook navraag doen bij uw netbeheerder. Wie de netbeheerder in uw regio is, kunt u zien in de meterkast.

Zonnepanelen en uw meterkast

Heeft u zonnepanelen, dan moeten die natuurlijk worden aangesloten op uw elektrische installatie. Ook dat gebeurt in de meterkast. Daar wordt de stroom die de zonnepanelen produceren verdeeld over de apparaten in uw huis. Gebruikt u niet alle elektriciteit zelf, dan wordt de overtollige stroom via uw meterkast teruggeleverd aan het net. Bovendien is er in de meterkast meestal een aparte, nieuwe groep nodig voor uw zonnepanelen.

De meterkast is ook handig om allerlei spullen op te bergen

De komende jaren zullen waarschijnlijk veel woningen van het aardgas af gaan. Dat betekent ook dat de gasmeter weg kan. In veel meterkasten is naast of vóór de groepenkast nog een beetje ruimte over. Handig! Want waar moet u de stofzuiger, de schoonmaakspullen, de regenlaarzen van de kinderen en die stapel verfblikken anders laten? Toch is het geen goed idee om de meterkast te gebruiken als opbergruimte. Installateurs komen regelmatig in woningen waar de meterkast volgestapeld is met allerlei rommel. De elektriciteitsmeters en de schakelaars zijn daardoor soms onzichtbaar en onbereikbaar. Dat kan riskante situaties opleveren.  

Gerelateerd
Zonnepanelen ZW

Uw huis als energiecentrale: dat blijft een goed idee

Lees meer

Het wordt steeds warmer in de meterkast

Vroeger waren in de meterkast alleen de gasmeter, de elektriciteitsmeter en vaak ook de watermeter te vinden. In de loop van de tijd is daar heel wat bijgekomen. Zo biedt de meterkast in veel woningen inmiddels ook onderdak aan de telefoonaansluiting, de kabel- en internetaansluiting en de router voor draadloze wifi. En dan zijn er nog meterkasten waar beveiligingsapparatuur is ondergebracht. Al die aansluitingen produceren warmte. De temperatuur in de meterkast loopt daardoor flink op. Het kan geen kwaad om daar eens een expert naar te laten kijken. Als de meterkast niet goed geventileerd is, kan er namelijk brandgevaar ontstaan. Loopt er een waterleiding in de meterkast, dan is het voor uw gezondheid belangrijk dat de temperatuur in ieder geval niet hoger is dan 25 graden. Bij temperaturen boven 25 graden krijgt in de waterleiding de legionellabacterie de kans om te groeien. Dat kan gevaar opleveren voor u en uw huisgenoten.

Van het aardgas af: extra ruimte in de meterkast?

De komende jaren gaan steeds meer woningen van het aardgas af. Dat levert ruimte op in de meterkast, zou je zeggen. Maar in veel van die woningen komt er voor de aardgasaansluiting iets anders in de plaats. Wordt uw woning aangesloten op een warmtenet, dan zal in uw meterkast bijvoorbeeld een warmtewisselaar worden geplaatst. Het is ook goed mogelijk dat het aardgas verdwijnt, maar het netwerk van gasleidingen niet. Voor synthetisch gas of ‘groen’ gas is het huidige gasnetwerk waarschijnlijk heel geschikt. In dat geval blijft ook de gasaansluiting gewoon in de meterkast zitten. 

Wie betaalt het verwijderen van de gasaansluiting?

Woningeigenaren die hun gasaansluiting lieten weghalen, kregen de afgelopen jaren een onaangename verrassing: een rekening van ruim € 700,- van de netbeheerder. Dat voelde voor veel mensen als een boete voor duurzaamheid. Na veel geharrewar heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat in december 2020 besloten dat die ‘boete’ moest verdwijnen. Laat u de gasmeter en de gasaansluiting weghalen, dan is het voorlopig zo geregeld dat de kosten niet meer voor uw rekening komen. Een definitieve regeling is er nog niet.

Comfortabel en duurzaam wonen

Poll

Hoe vaak kijkt u in de meterkast?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • K.R.Mulder 6 dagen geleden

  Gravatar for K.R.Mulder

  Door mijn nieuwe zonnepanelen kijk ik 1 keer per week naar de terug lever stand.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Dixy Hilhorst 12 dagen geleden

  Gravatar for Dixy Hilhorst

  I*k heb alleen gas voor de verwarming. Verder heb ik zes zonnepanelen op het dak.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • André van Elmpt 12 dagen geleden

  Gravatar for André van Elmpt

  Ik zit in een Huurwoning en gebruik alleen nog gas voor verwarming.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Maud van der Putten 12 dagen geleden

  Gravatar for Maud van der Putten

  En leuk dat ik een opmerking mag geven na een negatief duimpje maar de knop om dat te versturen werkt niet, vandaar dat ik mijn reactie openbaar heb gegeven.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Maud van der Putten 12 dagen geleden

  Gravatar for Maud van der Putten

  Als het over de toekomst van energie gaat dan mis ik jullie visie op kernenergie. Nieuwe centrales kunnen de energielasten behoorlijk verlagen en storingen bij piekbelastingen zouden dan ook niet meer voorkomen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Maud Maud van der Putten 12 dagen geleden

   Gravatar for Maud

   Hoi Wulf, dat is ondertussen wel heel erg verbeterd hoor. De nieuwe Thoriumcentrales produceren nauwelijks langlevend radioactief aval.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Wulf Maud van der Putten 12 dagen geleden

   Gravatar for Wulf

   Ja, maar dan leef je ook op de pof. Kernafval blijft honderden jaren gevaarlijk. Dat wil ik mijn kinderen, kleinkinderen niet aandoen.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Dirk 12 dagen geleden

  Gravatar for Dirk

  Ik heb inmiddels al heel veel geld besteed aan isolatie en HR++ en thermopane, zonnepanelen, electrisch koken, boiler. Mijn gas verbruik is met 66% gedaald in vergelijking met de oude situatie en het verbruik van E energie stijgt navenant en dat was ook mijn bedoeling met het oog op de transitie. Elk huis kent een energie behoefte en dat verandert niet of nauwelijks. Ben aan het kijken voor Airco/warmte pomp(en). De installateur kwam met een prijskaartje van 25K aanzetten exclusief het verbouwen van de meterkast. ik heb nu 3x25Amp en dat moet naar 3x40Amp of meer. Ik ben 73 inmiddels en ben tot de conclusie gekomen dat het mijn tijd wel duurt. Alle mooie politieke praatjes ten spijt. Hoe bedoel je besparen? De infra kan dit soort toenames van gevraagd vermogen niet aan want ik zal niet de enige zijn en moet aangepast! De grondstof prijzen hiervoor vliegen nu al de pan uit en dat wordt alleen maar beroerder: de markt bepaalt nu eenmaal. FF goed nadenken dus. Ik zie dat in buurland D er subsidie op aardgas aansluitingen worden gegeven en ik ben dan gekke Gerrit omdat linkse Piet Politiek wat in zijn kop gehaald heeft? Er staat geen muur om NL volgens mij.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Wulf Dirk 12 dagen geleden

   Gravatar for Wulf

   Dirk, met 3x25A zit jij voorlopig hardstikke goed. Laat je niet gek maken door BV Nederland.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Michel Santbergen 12 dagen geleden

  Gravatar for Michel Santbergen

  oke

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jacques Lormans 13 dagen geleden

  Gravatar for Jacques Lormans

  Allemaal leuk en aardig al die toevoegingen op je stroom aansluiting.
  Maar dat kan ook aardig in de papieren lopen als je meer dan 3x25A nodig hebt. En dat kan al snel het geval zijn als je met alles op elektra over gaat.

  3x25A is meestal het basis tarief maar een aansluiting van 3x35A (dit is de eerst volgende capaciteit) kost al gouw €700,= per jaar meer. Dat moet wel terug verdient worden !!
  Dan heb je wel een slimme meter maar een vervelend tarief :-)
  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • André van Elmpt Jacques Lormans 12 dagen geleden

   Gravatar for André van Elmpt

   Ik had in mijn oude woning in Amsterdam al 40 jaar 3 x 25 A aansluiting, en nu inmijn nieuwe woning weer. mijn ervaring is dat als je er geen bedrijfs machines op laat draaien dan kan je er alles mee doen in een normaal huishouden, in Amsterdam stond ook nog een oplaadpaal
   aan mijn net gekoppeld ein daar stond mijn scoot aan en de Chittycar van mijn Echtgenote.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Bart B. 27 dagen geleden

  Gravatar for Bart B.

  U schrijft: "Loopt er een waterleiding in de meterkast, dan is het voor uw gezondheid belangrijk dat de temperatuur in ieder geval niet hoger is dan 25 graden."
  Een toelichting lijkt mij op zijn plaats (Legionella, neem ik aan).

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.