Het belangrijkste kamertje van een duurzaam huis

De meterkast van morgen

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Jenny Dobbelaar
  Jenny Dobbelaar 2 maanden geleden

  Ik kan alleen nog bezuinigen door geen stekker in het stopcontact te steken, betaal meer aan vaste lasten dan aan verbruik

 • Gravatar for Svoti
  Svoti 3 maanden geleden

  Als ik zonnepanelen ga installeren, moet ik dan een 1-fase of een 3-fase omvormer installeren? Ik kook al electrisch en snel opladen van een electrische auto zal ook wel via 3-fasen gaan. Gebruiken dan wel de enkelfase apparaten mijn opgewekte stroom als ik 3 fases opwek?
  Zijn er al redelijk geprijsde opslagsystemen voor in huis?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Svoti 3 maanden geleden

   Beste meneer, mevrouw Svoti,

   Bedankt voor uw bericht.

   Een 1 of 3 fase omvormer plaatsen wordt besloten aan de hand van het aantal panelen dat er geplaatst kan worden en niet aan de hand van aansluiting of verbruik. Bij een 1 fase hoofdaansluiting, gaat alles over die ene fase. Als men een 3 fase hoofdaansluiting heeft, maar een 1 fase omvormer, levert deze over 1 van de 3 fasen terug. Apparaten die zijn aangesloten op de andere 2 fasen komen dan niet in contact met hetgeen de zonnepanelen opleveren. Echter, voordat er via de meter wordt terug geleverd, wordt eerst alles verrekend.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for K.R.Mulder
  K.R.Mulder 4 maanden geleden

  Door mijn nieuwe zonnepanelen kijk ik 1 keer per week naar de terug lever stand.

 • Gravatar for Dixy Hilhorst
  Dixy Hilhorst 4 maanden geleden

  I*k heb alleen gas voor de verwarming. Verder heb ik zes zonnepanelen op het dak.

 • Gravatar for André van Elmpt
  André van Elmpt 4 maanden geleden

  Ik zit in een Huurwoning en gebruik alleen nog gas voor verwarming.

 • Gravatar for Maud van der Putten
  Maud van der Putten 4 maanden geleden

  En leuk dat ik een opmerking mag geven na een negatief duimpje maar de knop om dat te versturen werkt niet, vandaar dat ik mijn reactie openbaar heb gegeven.

 • Gravatar for Maud van der Putten
  Maud van der Putten 4 maanden geleden

  Als het over de toekomst van energie gaat dan mis ik jullie visie op kernenergie. Nieuwe centrales kunnen de energielasten behoorlijk verlagen en storingen bij piekbelastingen zouden dan ook niet meer voorkomen.

  • Gravatar for Maud
   Maud Maud van der Putten 4 maanden geleden

   Hoi Wulf, dat is ondertussen wel heel erg verbeterd hoor. De nieuwe Thoriumcentrales produceren nauwelijks langlevend radioactief aval.

  • Gravatar for Wulf
   Wulf Maud van der Putten 4 maanden geleden

   Ja, maar dan leef je ook op de pof. Kernafval blijft honderden jaren gevaarlijk. Dat wil ik mijn kinderen, kleinkinderen niet aandoen.

 • Gravatar for Dirk
  Dirk 4 maanden geleden

  Ik heb inmiddels al heel veel geld besteed aan isolatie en HR++ en thermopane, zonnepanelen, electrisch koken, boiler. Mijn gas verbruik is met 66% gedaald in vergelijking met de oude situatie en het verbruik van E energie stijgt navenant en dat was ook mijn bedoeling met het oog op de transitie. Elk huis kent een energie behoefte en dat verandert niet of nauwelijks. Ben aan het kijken voor Airco/warmte pomp(en). De installateur kwam met een prijskaartje van 25K aanzetten exclusief het verbouwen van de meterkast. ik heb nu 3x25Amp en dat moet naar 3x40Amp of meer. Ik ben 73 inmiddels en ben tot de conclusie gekomen dat het mijn tijd wel duurt. Alle mooie politieke praatjes ten spijt. Hoe bedoel je besparen? De infra kan dit soort toenames van gevraagd vermogen niet aan want ik zal niet de enige zijn en moet aangepast! De grondstof prijzen hiervoor vliegen nu al de pan uit en dat wordt alleen maar beroerder: de markt bepaalt nu eenmaal. FF goed nadenken dus. Ik zie dat in buurland D er subsidie op aardgas aansluitingen worden gegeven en ik ben dan gekke Gerrit omdat linkse Piet Politiek wat in zijn kop gehaald heeft? Er staat geen muur om NL volgens mij.

  • Gravatar for Wulf
   Wulf Dirk 4 maanden geleden

   Dirk, met 3x25A zit jij voorlopig hardstikke goed. Laat je niet gek maken door BV Nederland.

 • Gravatar for Michel Santbergen
  Michel Santbergen 4 maanden geleden

  oke

 • Gravatar for Jacques Lormans
  Jacques Lormans 4 maanden geleden

  Allemaal leuk en aardig al die toevoegingen op je stroom aansluiting.
  Maar dat kan ook aardig in de papieren lopen als je meer dan 3x25A nodig hebt. En dat kan al snel het geval zijn als je met alles op elektra over gaat.

  3x25A is meestal het basis tarief maar een aansluiting van 3x35A (dit is de eerst volgende capaciteit) kost al gouw €700,= per jaar meer. Dat moet wel terug verdient worden !!
  Dan heb je wel een slimme meter maar een vervelend tarief :-)
  • Gravatar for André van Elmpt
   André van Elmpt Jacques Lormans 4 maanden geleden

   Ik had in mijn oude woning in Amsterdam al 40 jaar 3 x 25 A aansluiting, en nu inmijn nieuwe woning weer. mijn ervaring is dat als je er geen bedrijfs machines op laat draaien dan kan je er alles mee doen in een normaal huishouden, in Amsterdam stond ook nog een oplaadpaal
   aan mijn net gekoppeld ein daar stond mijn scoot aan en de Chittycar van mijn Echtgenote.