Vulkraan en aftapkraan cv

Vulkraan en aftapkraan cv

Een vulkraan en aftapkraan zijn onmisbaar voor een goed werkende cv-ketel. De vulkraan is bedoeld voor het bijvullen van de cv-ketel; met de aftapkraan kan water uit de installatie worden gehaald. Feenstra vertelt u graag meer over vulkranen en aftapkranen en geeft u tips voor het gebruik.

vulkraan aftapkraan cv ketel

Waar kan ik de aftapkraan van mijn cv vinden?

Soms kan de vulkraan ook fungeren als aftapkraan. In woningen waar de cv-ketel niet op het laagste punt van de installatie is geplaatst, is er echter vaak een aparte aftapkraan. Deze kraan vindt u aan de voor- of achterkant van uw woning, bijvoorbeeld in de hal of in de keuken. Aftappunten kunnen zowel aparte kranen zijn, als radiatoren waarop een slang kan worden aangesloten. 

Hoe kan ik de vulkraan van mijn cv herkennen?

De vulkraan van uw cv is vaak zilverkleurig en voorzien van een rode handgreep. Er zijn ook oudere modellen van messing met een zwarte bedieningshendel. In sommige gevallen is het een grotere robuuste kraan in zwarte uitvoering. Vulkranen zijn vrijwel altijd in de directe omgeving van de ketel gepositioneerd. Vlak bij de de vulkraan zit een waterkraan, die met een slang op de vulkraan kan worden aangesloten voor het bijvullen van de cv-ketel. Verwar deze gewone kraan dus niet met de vulkraan!  

Vulkraan cv openen

Vul- en aftapkranen hebben meestal een hendel of draaiknop. Aan deze hendel kunt u zien of de vulkraan open of dicht is. Als de hendel of knop dwars op de leiding staat, is de kraan dicht. Staat de hendel parallel aan de buis, dan is hij open. Vulkranen worden altijd geleverd met een afdichtdop. Om de vulkraan van uw cv te openen, moet deze dop altijd eerst worden verwijderd. 

Vulkraan cv lekt: wat te doen?

Het kan gebeuren dat de vulkraan na het bijvullen van de cv lekt. De kraan wordt niet vaak gebruikt en sluit daardoor niet altijd even goed. Als de vulkraan een klein beetje lekt, hoeft u niets te doen. Door corrosie lost het probleem zich vanzelf op. Als er meer water uit uw vulkraan lekt, kunt u de vulkraan laten vervangen. Ook de waterkraan bij de ketel kan gaan lekken. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de vulkraan: als er weinig water lekt, houdt de lekkage vanzelf op. Lekt er een aanzienlijke hoeveelheid water, dan kunt u de kraan laten vervangen.

Vulkraan cv vervangen?

De vulkraan van uw cv vervangen kunt u zelf doen, maar is niet eenvoudig. Om er zeker van te zijn dat uw cv installatie optimaal blijft werken en u geen lekkage krijgt, kunt u de vulkraan het best laten vervangen door de vakman. Tijdens cv-ketel onderhoud kijken we de vulkraan altijd goed na, en vervangen deze Indien nodig. Als het vervangen van uw vulkraan spoed heeft, kunt u hiervoor ook een aparte afspraak maken.

Cv-ketel onderhoud

  • 8,1/10
  • 1243 beoordelingen
  • 81% van onze klanten beveelt ons aan.

Certificeringen verwarming

  • 4scios
  • KM kiwa vgm 260x100
  • KvINL
  • KOMO instal
  • Meer met Minder Energie
  • VCA veiligheids checklist aannemers