Ventilatieroosters en ventilatieventielen

Wat doen ventilatieroosters

Ventilatieroosters en ventielen zorgen voor een gecontroleerde luchtstroom binnen de woning. Dit is erg belangrijk om de woning schimmel- en vochtvrij te houden en gezondheidsklachten tegen te gaan. Er zijn drie mogelijkheden waarbij ventilatieroosters gebruikt worden om lucht in huis te verdelen en af te voeren.

ventilatieroosters

#1. Natuurlijke luchtafvoer

Hier is geen mechanische ventilatie in huis en moet het huis 'natuurlijk' luchten door naden, kieren, roosters. Zorg daarom dat deze niet dicht gemaakt zijn tegen de kou. Ook het open zetten van ramen en deuren zorgt (tijdelijk) voor frisse lucht. Luchten is niet hetzelfde als ventileren. Ventileren zorgt namelijk voor de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht.

#2. Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie samen met natuurlijke luchttoevoer, zorgen de roosters boven de ramen en klepramen continu voor de aanvoer van verse buitenlucht. De ventilatieroosters die zijn aangesloten op het mechanisch ventilatiesysteem zorgen voor de afvoer van de vervuilde lucht via de afvoerkanalen.

#3. Wtw-unit

Bij luchtafvoer middels een warmte terugwin installatie systeem gaat naast de luchtafvoer ook de luchttoevoer mechanisch en zijn er in huis schone luchttoevoerroosters geplaatst. Hierbij is het ook mogelijk een pollen/fijnstof filter te installeren bij het toevoeren van lucht. Dit is afhankelijk van het type unit en fabricatiejaar.

Reiniging van de ventilatieventielen

Vies ventilatieventiel

Vies ventilatieventiel

Slecht ingestelde of zwaar verontreinigde ventielen zorgen voor onvoldoende ventilatie, waardoor het binnenklimaat verslechterd en er problemen kunnen ontstaan, zoals vocht en schimmel. Regulier onderhoud aan uw ventilatiesysteem is dus nodig. Bij reiniging en onderhoud van de ventilatie worden de ventielen: 

  • Stofvrij gemaakt.
  • Ingeregeld op de juiste waarde gecontroleerd op luchthoeveelheid.
  • Aan de binnenzijde van het rooster wordt een sticker met de ruimtenaam geplaatst.
  • Geborgd om ontregeling te voorkomen.
  • Er wordt advies gegeven aan de bewoner, hoe het ventiel gereinigd dient te worden.

Daarnaast kan Feenstra ook de raamroosters reinigen door middel van een stofzuiger of met perslucht (afhankelijk van het type). De roosters kunt u ook zelf reinigen door ze uit het frame te klikken of schroeven en schoon te maken met een doekje.

Soorten luchtroosters

Een muurrooster (ook wel gevelrooster genoemd) zorgt ervoor dat de frisse buitenlucht in huis komt. Dit is noodzakelijk als u geen mechanische ventilatie in huis heeft, zodat er een continue stroom aan nieuwe lucht in uw woning komt.

Een raamrooster en deurrooster in binnendeuren helpen de frisse luchtstroom in uw woning te bevorderen. Deze roosters kunt u dus ook laten plaatsen als u wel een mechanisch ventilatiesysteem of wtw-unit in uw woning heeft. De roosters zijn doorgaans gemaakt van kunststof, RVS of aluminium.

Verluchtingsroosters

Bij een installatie verbetering of bij het aanbrengen van mechanische ventilatie  kan Feenstra ook ventilatieroosters plaatsen, die worden aangesloten op uw mechanische ventilatiesysteem. Tevens kunnen wij deurroosters plaatsen in uw binnendeuren, om zo de luchtstroom in uw woning te verbeteren. 

Roosters die lawaai maken

Een goed afgesteld en juist gemonteerd mechanisch ventilatiesysteem maakt geen lawaai bij de roosters, misschien alleen in de hoogste stand. Maar deze gebruikt men doorgaans alleen bij het koken of douchen. Het lawaai dat uit een ventilatierooster komt is meestal een indicatie van een defect aan het systeem. Er zijn wel allerlei manieren om dit geluid te dempen, maar daar gaat de voorkeur niet naar uit omdat er extra luchtweerstand komt. Hierdoor moet de ventilatie unit harder werken om hetzelfde te bereiken en verbruikt daardoor ook meer stroom. Een betere oplossing is om bij het onderhoud het ventilatiesysteem goed te laten inregelen en de ventilatie unit goed in te stellen.

Merken ventielen

Feenstra heeft verschillende merken ventielen in haar assortiment. Standaard passen wij een kunststof ELF ventiel toe in 3 aansluitmaten rond 125 mm, 100 mm en 80 mm.

Standaard ventilatierooster

Schoepenrooster

Een schoepenrooster wordt vaak toegepast aan de buitengevel. Hier zijn vele types en soorten in en worden gebruikt voor het uitblazen en toevoeren van lucht. Enig nadeel is dat er vaak veel luchtweerstand op zit, wat weer geluid maakt en ten koste gaat van de capaciteit.

Ventilatie certificeringen

  • Hier klimaatbureau
  • milieu centraal
  • MmM.png