Ventilatie van uw keuken

De keuken is een van de plekken in huis waar ventilatie het belangrijkst is. De keuken is immers een plek waar vocht, vet, warmte, fijnstof en etensgeurtjes vrijkomen. Het goede nieuws is dat veel keukens beschikken over standaard ventilatie. Als u veel en intensief kookt, is dit echter niet altijd afdoende, en kunt u uw keukenventilatie combineren met een ander systeem. Op deze pagina vertellen we u meer over de ventilatie die past bij u en uw keuken. 

Mechanische ventilatie keuken

Mechanische ventilatie in de keuken

De keuken is een van de vaste afzuigpunten voor mechanische ventilatie. Als uw woning een mechanisch ventilatiesysteem heeft, is uw keuken dus al voorzien is van ventilatie. Mechanische ventilatie is gemaakt om continu lucht te verversen. Het afzuigpunt zuigt vuile lucht af, waarna schone lucht via een ventilatierooster de keuken in stroomt. Dit systeem werkt 24 uur per dag, en voert dus ook de etensluchtjes af als u aan het koken bent.

Ventilatie open keuken

Vanuit een open keuken vliegen geurtjes, vocht en schadelijke stoffen rechtstreeks de woonkamer in. Ook kan een open keuken niet apart geventileerd worden door bijvoorbeeld een raam of deur open te zetten. Denk daarom extra goed na over de ventilatie van uw open keuken en investeer in extra krachtige keukenventilatie en zet de afzuigkap tijdens het koken op de hoogste stand.

Ventilatie afvoer met afzuigkap

Mechanische ventilatie zorgt voor de meeste mensen voor genoeg afvoer in de keuken. Wie veel en intensief kookt, kan echter behoefte hebben aan extra afzuiging. Mechanische ventilatie levert geen al te krachtige afzuiging, en heeft vaak slechts drie standen. Ook is het afzuigpunt niet altijd recht boven het fornuis geplaatst. Dan kan het helpen de mechanische ventilatie te combineren met een afzuigkap. U kunt een afzuigkap zonder motor aan het afzuigpunt koppelen, of kiezen voor een recirculatie afzuigkap die etensluchtjes neutraliseert zonder ze af te voeren. Koppel in geen geval een afzuigkap met motor aan uw luchtkanaal. Deze levert meer capaciteit dan uw installatie aankan, waardoor etensluchtjes in uw badkamer of wc terecht zullen komen. Een afzuigkap met motor kan wel met een afvoer naar buiten worden geïnstalleerd.

Ventilatie van uw keuken

Is mechanische ventilatie in de keuken verplicht?

Mechanische ventilatie is volgens het bouwbesluit sinds 2006 verplicht voor alle nieuwbouwwoningen. Een afvoer voor de mechanische ventilatie in de keuken is in dat geval ook verplicht. De verplichting geldt niet voor renovaties. Als u een nieuwe keuken aan uw huis bouwt, geldt dit wel als nieuwbouw en moet er verplicht mechanische ventilatie in de keuken worden geïnstalleerd.

Mechanische ventilatie onderhoud

  • Minder kans op schimmels en vocht
  • Vermindering van luchtwegklachten
  • Altijd schone, gezonde lucht in huis
  • Afname energieverbruik en lawaai

Ventilatie certificeringen

  • Hier klimaatbureau
  • milieu centraal
  • MmM.png