Nieuwe cv-ketel?

10 Kooptips voor een nieuwe cv-ketel (+ 1 Huurtip)

 • 14/11/2019 2:46pm
 • 14
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan kijkt u natuurlijk éérst naar een duurzaam alternatief. Met een hybride of all-electric warmtepomp zet u een flinke stap naar een lagere CO2-uitstoot. Helaas zijn de meeste bestaande woningen zonder aanpassingen nog niet geschikt om van het gas af te gaan. In dat geval zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar een nieuwe cv-ketel. In dit artikel vindt u 10 praktische adviezen voor het kopen van een cv-ketel. Plus één gratis bonus-tip: een cv-ketel huren is óók een goed idee.

1. Geef het niet te snel op

Gaat u uw cv-ketel vervangen, dan is de kans groot dat u voor advies terechtkomt bij een installateur. Een prima begin. In veel gevallen zal hij of zij tot de conclusie komen dat u ‘gewoon’ weer moet kiezen voor de vertrouwde, traditionele cv-ketel. Meestal is dat inderdaad de beste en meest logische keuze. Maar niet altijd! Er zijn situaties waarin een duurzame oplossing met wat creativiteit en een relatief bescheiden investering tóch mogelijk is. Wilt u graag een woning die energiezuinig is en weinig CO2 uitstoot, dan is het de moeite waard om dóór te vragen. Niet alleen bij uw installateur, maar ook bij uw gemeente. Informeer in ieder geval even of er al plannen zijn om uw straat of wijk de komende jaren aardgasloos te maken, bijvoorbeeld door de huizen aan te sluiten op een warmtenet. Het zou toch jammer zijn als u een nieuwe cv-ketel koopt die binnenkort overbodig is. 

Gerelateerd
Gemeente energietransitie

Burger wil duidelijkheid van gemeente

Lees meer

2. Kies voor de allerzuinigste ketel

De kans is groot dat u ondanks alle pogingen en goede bedoelingen uitkomt bij een nieuwe cv-ketel op aardgas. Dan is er tóch goed nieuws. De goede cv-ketels die nu leverbaar zijn, verbruiken vrijwel zeker heel wat minder energie dan de ketel die nu nog bij u in huis staat. De kwaliteit, het comfort én het rendement van de cv-ketels is door de jaren heen namelijk flink verbeterd. Uiteraard is het wél belangrijk dat u let op de informatie van de verschillende fabrikanten. De allerzuinigste cv-ketels hebben een energielabel A++ voor het verwarmen van de radiatoren en energielabel A voor het tapwater. Kiest u voor een model uit die categorie, dan weet u zeker dat u het hoogst mogelijke rendement in huis haalt.

3. Let op de capaciteit

Vrijwel iedere cv-ketel die u kiest, heeft voldoende capaciteit om de radiatoren in uw huis te verwarmen. Voor het tapwater (de douche, het bad en de kranen in huis) ligt dat anders. De CW-waarde geeft aan over hoeveel warm water u in een korte tijd kunt beschikken. Voor de meeste woningen is een cv-ketel met een CW-waarde van 3 of 4 voldoende. Zijn er twee of drie badkamers in huis en wilt u de stortdouche en het bubbelbad tegelijk kunnen gebruiken, dan komt u al snel bij CW 5 of 6 uit. Kiest u voor CW6, dan is het verstandig om advies te vragen aan een expert. Zowel de leiding van de gasaansluiting als de warmwaterleidingen moeten namelijk geschikt zijn voor CW6 en dat is niet in ieder huis het geval. Is uw huis goed geïsoleerd, dan heeft u voor verwarming relatief weinig energie nodig. Een cv-ketel met te veel vermogen past in zo’n woning niet bij het afgiftesysteem (de radiatoren) en dat kan tot allerlei problemen leiden.

Gerelateerd
besparen op cv systeem

Haal het meeste uit uw cv-systeem

Lees meer

4. Vraag bij de VvE naar de kwaliteitsverklaring voor het rookgaskanaal

Onder meer in flats, appartementengebouwen komt het vaak voor dat u het rookgaskanaal deelt met anderen. Vraag in dat geval altijd de kwaliteitsverklaring van het kanaal op bij de beheerder van het complex; vaak is dat de Vereniging van Eigenaren (VvE). Laat uw installateur vervolgens goed naar de kwaliteitsverklaring kijken. Zo kunt u schade en ongelukken voorkomen.

5. Laat uw verwarmingsinstallatie waterzijdig inregelen

De aanschaf van een cv-ketel is een uitstekend moment om de verwarming in huis helemaal in balans te brengen. Laat u de cv-installatie waterzijdig inregelen, dan zorgt u ervoor dat het rendement van de nieuwe cv-ketel optimaal is. Met andere woorden: het hoogst mogelijke comfort tegen de laagst mogelijke kosten. In veel woningen worden radiatoren die dicht bij de ketel hangen veel warmer dan een radiator die zich ‘ver weg’ in het huis bevindt. Ook de snelheid waarmee de radiatoren warm worden kan sterk uiteenlopen. Regelt uw installateur de cv-installatie ‘waterzijdig’ in, dan wordt de waterstroom in de radiatoren aangepast op de juiste warmtecapaciteit. Een cv-installatie die goed waterzijdig wordt ingeregeld kan tot wel 20% minder energie verbruiken.

Gerelateerd
CV leidingen

Uw cv-installatie uit balans? Hier de oplossing

Lees meer

6. Combineer de cv-ketel met een ontluchter en een vuilafscheider

Kunt u uw woning (nog) niet verwarmen zonder aardgas, dan kiest u natuurlijk wél voor een cv-ketel die zo zuinig mogelijk is. Combineert u uw nieuwe cv-ketel met een automatische ontluchter en een vuilafscheider, dan maakt u met uw nieuwe cv-ketel tóch een flinke stap vooruit in duurzaamheid. De ontluchter verwijdert de opgehoopte lucht automatisch uit uw verwarmingssysteem. De cv-ketel presteert daardoor beter en gaat ook nog eens langer mee. Al met al kan dat zo’n 6% meer rendement opleveren. Een vuilafscheider filtert roest en ander vuil uit het water in de cv-installatie. Zo beschermt u de onderdelen van de cv-ketel waar het vuil zich kan ophopen en voorkomt u storingen. Ook de vuilafscheider verbetert het rendement van de cv-ketel; de besparing op het gasverbruik kan oplopen tot ruim 7%.

7. Stap over op een slimme thermostaat

Een nieuwe cv-ketel is in veel woningen nog altijd de meest logische oplossing. Maar u wilt natuurlijk wél graag besparen op uw energieverbruik. Dan ligt het voor de hand om met uw nieuwe cv-ketel direct over te stappen op een slimme thermostaat. Die maakt het mogelijk dat u voortaan met uw smartphone de temperatuur regelt, óók als u zelf niet thuis bent. De slimme thermostaat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak en comfort in huis, maar helpt u ook energie te besparen.  

8. Maak het niet te warm

Bij het plaatsen van een cv-ketel stelt de installateur de temperatuur in van het water in de radiatoren én van het tapwater. De meeste cv-ketels hebben een comfort-stand, die ervoor zorgt dat er snel warm water uit de kraan komt. Wilt u een zo laag mogelijk energieverbruik, zet dan uw cv-ketel op de eco-stand, zodat de temperatuur van het water niet onnodig hoog blijft. Scheelt u al snel een paar tientjes per jaar.

Gerelateerd
Energie besparen cv ketel

Zet de automatische comfort-stand van uw cv-ketel uit

Lees meer

9. Kies voor een handige plek

De plaats van de cv-ketel in huis is iets waar u vast niet iedere dag over nadenkt. Wilt u de ketel eigenlijk liever op een andere plek, dan is het wel zo handig om dat te doen wanneer u tóch een nieuwe in huis haalt. Overigens zal de omvang van het nieuwe apparaat u waarschijnlijk aangenaam verrassen; moderne cv-ketels zijn een stuk minder groot dan de oudere modellen. Maar geef de nieuwe ketel wél de ruimte. Als er onderhoud nodig is of er doet zich een probleem voor, is het niet handig (en zelfs gevaarlijk) als de ketel niet of nauwelijks bereikbaar is.

10. Plaats een koolmonoxidemelder

Een goede installateur monteert uw cv-toestel veilig en verantwoord. Toch is het altijd verstandig om in de ruimte waar de cv-ketel zich bevindt een CO-melder te plaatsen. Zo neemt u het zekere voor het onzekere.

Extra cv-keteltip: huren kan ook

Zelfs als een nieuwe cv-ketel in uw situatie de verstandigste keuze blijkt, dan nog weten we niet zeker wat er de komende jaren op het gebied van verwarmingstechniek allemaal gaat gebeuren. En zo’n nieuwe ketel gaat al snel een jaar of vijftien mee. Wilt u zich liever niet voor zo’n lange periode vastleggen? Dan is huren een prima tussenoplossing. Daarmee bent u verzekerd van een nieuwe, zuinige cv-ketel én van regelmatig onderhoud. Bovendien is een huurketel in de meeste gevallen inclusief een slimme thermostaat, zodat u op een comfortabele manier energie kunt besparen. Vroeger zat u bij het huren van een cv-ketel jarenlang aan een contract vast, maar dat hoeft niet meer. Zo huurt u al een cv-ketel vanaf twaalf maanden. Daarna kunt u per maand opzeggen.

Poll

Wanneer heeft u uw cv-ketel voor het laatst vervangen?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Mariet Schulkes 2 dagen geleden

  Gravatar for Mariet Schulkes

  Ik heb 21 november mijn CV onderhouds contract opgezegd i.v.m. nieuwe ketel. Geen bevestiging gehad.
  Wel om gevraagd. Met vr. groet, M. Schulkes

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Bettina Hermelink 12 dagen geleden

  Gravatar for Bettina Hermelink

  Goed en duidelijk artikel. Wij hebben onlangs een nieuwe CV ketel laten plaatsen door Feenstra, maar toen ik vroeg om waterzijdig ontregelen, keken ze mij onbegrijpend aan, en toen ik doorvroeg, zeiden ze dat dat erg duur was en dat ze daar geen tijd voor hadden en dat het niet veel uithaalde. Het is dus niet gebeurt. Dus laat de installateurs dit artikel ook lezen, of maak op een ander moment waterzijdig ontregelen mogelijk!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J. Hulshof 12 dagen geleden

  Gravatar for J. Hulshof

  Het lijkt dat men van alle kanten al er van uitgaat dat gasgestookte verwarming binnenkort tot het verleden hoort. Misschien terecht, maar vreemd blijft het wel, want verwarming op basis van waterstof zou een heel goede vervanging van aardgas kunnen zijn, met een minimale investering in de benodigde infrastruktuur. Waterstofgas maken met behulp van zone- en windenergie en verspreiden via het bestaande aardgasnet. Allen moeten de ketels die vanaf nu worden geïnstalleerd dan wel geschikt zijn om te zijner tijd aan te passen voor waterstofgas.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • M.H.J. Bekkers 16 dagen geleden

  Gravatar for M.H.J. Bekkers

  Wij zijn bijzonder tevreden over jullie service!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.A. Somers 17 dagen geleden

  Gravatar for J.A. Somers

  "dat u het rookgaskanaal deelt met anderen." Ondanks mijn gemelde bezwaren werden wij door Feenstra (na eerdere inspectie) opgezadeld met een vrij dure aanpassing aan ons rookkanaal in het gezamenlijke afvoerblok. Ik had hierover mijn bedenkingen geuit bij de andere bewoners. Na mij werden meerdere nieuwe apparaten geplaatst, bij al die plaatsingen bleek de afvoer aan alle eisen te voldoen. U begrijpt nu mijn mening over Feenstra, mede over het nieuwe onderhoudscontract dat duurder was dan wat ik eerder bij u had.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Roy Ho Ten Soeng 17 dagen geleden

  Gravatar for Roy Ho Ten Soeng

  Nergens wordt gesproken over de huizen met luchtverwarming. Doe dat eens!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Victor Witter 18 dagen geleden

  Gravatar for Victor Witter

  Waarom adviseren jullie geen electrische cv ketel?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • S.dubbeldam 18 dagen geleden

  Gravatar for S.dubbeldam

  U weet wanneer mijn ketel geplaatst is,maar de gemeente Katwijk wil de wijk Hoornes wedt gasvtij maken en we wachten eerst op ‘n defenitieve uitspraak,voor ww verder kunnen.Tevens wij zijn komend jaar 80,veel interesse van onze kant bestaat niet meer.Groetles SD

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • BvdSteeg 18 dagen geleden

  Gravatar for BvdSteeg

  Neem de zuinigste ketel ? Welke ketel is de zuinigste ? Welke ketel is makkelijk te onderhouden. 3-weg klep problemen ? Pakkingen die verbranden b.v. Vaillant ketel. Nu elk jaar vervangen op advies van Vaillant. In Delfzijl wordt een stikstoffabriek gebouwd. In de installatie wordt buitenlands hoogcalorisch gas geschikt gemaakt voor huishoudelijk gebruik zoals centrale verwarming en gasfornuis. Kosten 500 miljoen euro.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Herman Beuving 18 dagen geleden

  Gravatar for Herman Beuving

  dit is een goed verhaal waar ik wat mee kan als ik aan een nieuwe cv ketel toe ben bedankt

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.