Brandpreventie

Vuur verspreidt zich razendsnel. Zonder adequate brandpreventie kan een kleine vuurhaard zo maar veranderen in een uitslaande brand. Zelfs als de brandweer snel ter plaatse is om de brand te blussen, kan de schade enorm zijn. In de praktijk weten veel mensen niet hoe om te gaan met brandbeveiliging. Om u en uw gezinsleden te beschermen tegen brand, leest u hieronder wat u kunt doen om brand in uw huis te voorkomen, een stappenplan om een vluchtroute te oefenen, wat te doen als er toch brand uitbreekt en waarom het hebben van één of meerdere rookmelders in huis zo belangrijk is.

Elk jaar ontstaat er bij ruim 100.000 woningen brand. Senioren lopen bijna 3 x zoveel kans te overlijden bij brand.

Brandveiligheid tips

Wilt u voorkomen dat uw brandalarm afgaat? Onze Feenstra huisbeveiligingsspecialist heeft voor u een aantal brandpreventietips op een rij gezet. Hiermee kunt u voorkomen dat uw alarm afgaat en er brand in uw huis uitbreekt. Lees de tips:

 1. Kinderen: laat nooit aanstekers of lucifers liggen als u kinderen heeft. Kinderen gaan hiermee spelen.
 2. Spiritus en wasbenzine: wees voorzichtig met snel ontvlambare middelen als spiritus en wasbenzine. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht is. En rook niet tijdens het gebruik van snel ontvlambare middelen.
 3. Verlaat nooit de keuken als u aan het koken bent. Mocht u toch even uit de keuken weg moeten terwijl het gas brandt, zet dan de kookwekker als herinnering
 4. Vlam in de pan: blus een vlam in de pan nooit met water. Sluit de pan voorzichtig af met de deksel. Of dek de pan af met een blusdeken. En draai het gas of de kookplaat uit.
 5. Schoorsteen: in uw schoorsteen zit aanslag. Deze aanslag kan zorgen voor een schoorsteenbrand. Laat uw schoorsteen het liefst elk jaar vegen. Zo voorkomt u een schoorsteenbrand.
 6. Steek nooit een sigaret op in een luie stoel of in bed. De kans dat u in slaap valt en de sigaret na smeult is groot.
 7. Cv-ketel: zorg voor tweejaarlijks onderhoud van uw cv-ketel. Zonder cv-ketel onderhoud kan uw cv-ketel minder goed werken. Zo kan er schadelijk koolmonoxide vrijkomen zonder dat u dit merkt.
 8. Kaarsen: plaats kaarsen nooit in de buurt van brandbaar materiaal. Denk aan gordijnen of tafelkleden.
 9. Afzuigkap: reinig het filter van uw afzuigkap regelmatig. Zo blijven er geen brandbare vetresten in plakken.
 10. Stand-by: laat nooit apparaten op stand-by staan. Zet apparaten altijd helemaal uit. Zo voorkomt u dat uw apparaten doorbranden. En verspilt u minder energie.
 11. Onweer: trek bij onweer de stekker uit uw tv, computer en audioapparatuur.
 12. Wasdroger: in het filter van uw wasdroger blijft stof achter. Stof kan bij hoge temperaturen zorgen voor brand. Reinig het filter van de droger na elke wasbeurt.
 13. Oude defecte apparaten die nog wel op stroom aangesloten zijn kunnen kortsluiting veroorzaken. Haal ze altijd van de stroom af.
 14. Ook teveel apparaten aansluiten op één stekkerdoos kan zorgen voor brand door kortsluiting. Zet apparatuur altijd uit als u gaat slapen of het huis verlaat.
 15. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij/accu vol is. 's Nachts opladen raden we sterk af.
 16. Installeer een rookmelder. Deze waarschuwt op tijd bij brand in een woning.

Oefen een vluchtroute in uw huis

Als er onverhoopt in uw woning brand uitbreekt, is het noodzaak dat u een vluchtroute heeft naar buiten. Het beste is deze regelmatig te testen. Hieronder leest u hoe:

 1. Druk op de testknop van uw rookmelder. Zo weet u wat het geluid van de rookmelder is en test u tevens de werking van de rookmelder.
 2. Sluit uw ogen. Brand zorgt doorgaans voor een grote rookontwikkeling, waardoor u bij brand nauwelijks iets kunt zien.
 3. Blijf rustig, door deze oefening bent u goed voorbereid en verliest u geen tijd als er echt brand uitbreekt.
 4. Waarschuw uw huisgenoten en eventueel huisdieren.
 5. Loop rustig via de veilige route naar buiten. Zorg dat er geen spullen op de vluchtroute liggen waardoor u zou kunnen struikelen.
 6. Sluit steeds de deur achter u, zodat u de rook en brand achter u laat.
 7. Verzamel op de afgesproken plaats buiten. Bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal op de hoek van de straat. Zo weet u dat iedereen veilig is.
 8. Bedenk hoe u de hulpdiensten waarschuwt. Mocht u niet in staat zijn om te vluchten, bel dan altijd gelijk 112.

Wat te doen als er toch brand uitbreekt?

Bij brand heeft u gemiddeld slechts 3 minuten om uw huis uit te vluchten. Mochten er ondanks alle tips en maatregelen toch nog iets misgaan en er brand in huis uitbreken, handel dan als volgt:

 1. Blijf kalm.
 2. Waarschuw de overige aanwezigen in de woning.
 3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.
 4. Houd de deuren en ramen gesloten en sluit de deuren achter u.
 5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.
 6. Bel -nadat u gevlucht bent- direct het alarmnummer 112.
brand in huis

Rookmelder

Een rookmelder waarschuwt u op tijd bij brand. Wanneer de rookmelder rook en roetdeeltjes signaleert gaat het brandalarm af. Als u een alarmsysteem van Feenstra heeft, krijgt de alarmcentrale hier direct een melding van. Voorkom veel leed met een rookmelder.

Persoonlijk advies over huisbeveiliging

Brand kan voorkomen worden met een draadloos alarmsysteem die melding maakt van inbraak én als u een rookmelder heeft aangeschaft ook van brand. Als het alarm af gaat, komt er een melding bij onze alarmcentrale. Wij nemen vervolgens contact met u en andere sleutelhouders op. Het Feenstra alarmsysteem is uit te breiden met 32 componenten, waaronder een rookmelder, voor een nog veiliger huis. Graag geven wij u meer informatie over onze alarmsystemen en advies hoe u brand in uw huis kunt voorkomen.

Alarmsystemen vergelijken

brand

Feenstra huisbeveiliging certificeringen

 • Feenstra Meldkamer Pac
 • KM req 260x100
 • Borg certificaat beveiliging
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • InstallQ aantoonbaar beter Feenstra