Rookmelder op stroom

Een rookmelder waarschuwt u op tijd bij brand. Wanneer er rook en roetdeeltjes gesignaleerd worden gaat het brandalarm af. Is uw rookmelder aangesloten op een alarmsysteem dan zal de alarmcentrale direct worden gewaarschuwd. Want als er thuis brand uitbreekt, telt elke seconde. Het in huis hebben van een rookmelder kan levens redden, maar een goede werking is cruciaal.

Rookmelder aansluiten op alarmsysteem

Rookmelder bij brand in huis

 • Professionele installatie
 • Oók veilig bij sabotage, internet- en elektriciteitsstoringen
 • Verbinding met bemande meldkamer
 • Eenvoudige bediening via de app

"Mensen beschouwen een woningbrand vaak als een ver-van-m’n-bed-show. Maar niets is minder waar. Vorig jaar brak in 1 op de 76 woningen brand uit."
Rudi Buis, woordvoerder voor het Verbond van Verzekeraars.

Rookmelder testen en onderhoud

Het testen van de rookmelder is cruciaal voor een goede werking.

 1. Vervang elk jaar de batterijen (indien deze niet is aangesloten op het elektriciteitsnet)
 2. Maak de melder regelmatig stofvrij met een stofzuiger of plumeau.
 3. Test de rookmelder regelmatig of hij nog werkt, gebruik hiervoor de testknop. Door de rookmelder te testen worden de sensor, het elektronische circuit, de batterij en het alarm gecontroleerd. Let op: als u de rookmelder test doe dit dan niet met open vuur.

Rookmelder piept

Het piepen van de rookmelder kan verschillende oorzaken hebben:

 • Er is een hoge rookontwikkeling. Dit kan komen door brand, als er iets aanbrand in de keuken of veel stoom vrijkomt bij het douchen.
 • De batterij is leeg of bijna leeg. Dan moet er een nieuwe batterij in de rookmelder.
 • Indien u een rookmelder heeft die in contact staat met het elektriciteitsnet; dan kan de spanning van het net gehaald zijn. Controleer of het groene lampje van de netspanning licht geeft, zo niet: controleer de bedrading.

Rookmeldermelder

Waar kunt u het beste de rookmelder plaatsen?

Voor het bepalen van de beste plekken van de rookmelders, moet u eerst weten wat de vluchtroute is in geval van brand. Het beste is om de ruimtes waar u doorheen moet naar buiten te voorzien van rookmelders. Vervolgens kunt u onderstaande stappen volgen voor het plaatsen van de rookmelder:

 • Monteer rookmelders in de vluchtroutes in uw huis, op elke verdieping van uw huis. Meestal zijn dit de hal, gang en overloop.
 • Voor extra zekerheid kunt u een rookmelder plaatsen in de woonkamer en slaapkamer.
 • Hang een rookmelder altijd op aan het plafond en meer dan 50 centimeter van de zijmuur en hoeken.

De melder moet u altijd bevestigen aan het plafond. Rook gaat namelijk naar boven. Met de melder aan uw plafond kan de rook uw rookmelder goed bereiken.

Waar kunt u het beste géén rookmelder ophangen?

Op sommige plekken in uw huis kunt u beter geen rook- of brandmelder ophangen. De melder kan een ‘vals alarm’ veroorzaken of helemaal niet afgaan. U kunt hierbij denken aan:

. Badkamer en keuken: door de damp van heet water of door bakken en braden kan de rookmelder vals alarm geven. Plaats daarom de rookmelder minimaal 3 meter van de keuken of badkamer.
. Bij een ventilatoropening, mechanische ventilatie of raam: rookdeeltjes kunnen door het ventileren de rookmelder niet bereiken, waardoor bij brand de rookmelder niet afgaat.
. Boven verwarmingstoestellen en radiatoren: rookdeeltjes kunnen door luchtstroming de rookmelder niet bereiken. Als er brand uitbreekt zal de rookmelder niet afgaan.
. In de garage waar de auto staat geparkeerd. Door de uitlaatgassen kan uw rookmelder vals alarm geven en onbedoeld afgaan.
. Dicht bij lampen: door vervuiling van stof en vuil kan deze niet goed meer werken. Hang de rookmelder daarom minimaal 30 cm van een lamp af.

Rookmelders signaleren tijdig brand in huis

Van kortsluiting in de magnetron tot een doorgebrand lampje in de vaatwasmachine: bijna de helft van de branden ontstaat door een apparaat dat kapot is, of verkeerd is gebruikt. Soms is dat te voorkomen, maar lang niet altijd. ‘Zorg daarom voor een rook- of brandmelder in huis, zodat u tijdig gealarmeerd wordt’, benadrukt Buis.

Wilt u uw woning brandveilig maken? Overweeg een alarmsysteem inclusief draadloze rook- en hittemelder van Feenstra. Als u een alarmsysteem bij Feenstra aanschaft, kunt u kiezen uit 32 extra componenten om aan het alarmsysteem te koppelen. Een rookmelder is hier een van. Graag geven wij u meer informatie over het draadloze alarmsysteem en advies over brandveiligheid.

Kies een alarmsysteem met rookmelder

"Wist u dat 70% van de woningen één of meerdere rookmelders hebben, maar dat in 35% van de woningen de rookmelder niet altijd werkt? Vaak komt dat door verkeerde montage, stofophoping of een lege batterij. Test uw rookmelder daarom elk jaar, zodat u zeker weet dat deze goed functioneert."

Feenstra huisbeveiliging certificeringen

 • Techniek Nederland
 • Feenstra Meldkamer Pac
 • KM req 260x100
 • Borg certificaat beveiliging
 • ACN logo
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • InstallQ aantoonbaar beter Feenstra