Brand in huis

Brandveiligheid in en om het huis

Brand. Iets waar we liever niet aan denken. Vuur verspreidt zich namelijk razendsnel. Binnen 2 minuten kan een flinke brand ontstaan die u niet meer zelf kunt blussen. En binnen 5 minuten kan uw huis volledig in brand staan. De materiële schade kan enorm zijn, om maar niet te spreken over lichamelijk letsel. Het is dus van levensbelang om snel te handelen en goed voorbereid te zijn. Bij Feenstra denken we dagelijks na over hoe wonen nog veiliger kan. Lees hier alles over brandveiligheid in en om het huis. Zodat u met een paar simpele maatregelen brand kunt voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade kan beperken.

Feiten over woningbrand 

 • Jaarlijks ruim 103.000 woningbranden
 • Dit zijn gemiddeld zo'n 283 schadeclaims per dag
 • Met 47 dodelijke slachtoffers per jaar
 • Oorzaak is doorgaans een technisch mankement (zoals kortsluiting) of menselijk handelen

"De vluchttijd is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Van 17 minuten naar slechts enkele minuten. En dat terwijl de brandweer gemiddeld zo’n 7 minuten en 24 seconden nodig heeft om ter plaatse te komen na een melding."

Brand

Brandpreventie: hoe voorkomt u brand?

Gelukkig kunt u er zelf van alles aan doen om brand te voorkomen en er in ieder geval voor zorgen dat iedereen veilig buiten staat. De meeste brand gerelateerde ongevallen in en om het huis gebeuren tijdens het koken, klussen, het versieren van de woning of met elektrische apparaten. Onze Feenstra huisbeveiligingsspecialist heeft voor u een aantal brandpreventietips op een rij gezet. 

Lees de brandpreventietips

Hoe ontstaat brand?

Brand zit in een klein hoekje. Vaak komt het door menselijk handelen. U zet de kaarsen te dicht bij de gordijnen, let even niet op tijdens het koken of dooft de haard niet goed. Door goed te kijken naar hoe een brand start, kunt u veelvoorkomende fouten voorkomen en snel handelen. Voordat een brand kan ontstaan, zijn er drie dingen nodig:

 1. Iets dat wil branden; ook wel de brandstof
 2. Zuurstof; dat zit in de lucht
 3. Voldoende warmte; dat heet de ontbrandingstemperatuur

Neemt u één van deze elementen weg, dan zal het vuur direct doven. Wanneer u bijvoorbeeld een deksel op de vlam in de pan doet, verdwijnt de zuurstof. Het vuur gaat dan uit.

Ruimte waar brand onstaat

Ruimte waar brand ontstaat

Hoe brandveilig woon ik?

Om het makkelijk te maken heeft Feenstra een brandveiligheid checklist opgesteld om de brandveiligheid thuis te controleren. Controleer bij de volgende punten of dit op u van toepassing is:

 1. Zijn er brand- en/of rookmelders aanwezig? Hangen deze ook in de buurt van slaapkamers?
 2. Zijn er blusmaterialen in huis? Weet u hoe u deze moet gebruiken?
 3. Kunt u uw woning snel verlaten? Staan er geen obstakels in de gang of voor deuren of ramen?
 4. Heeft u een vluchtplan en oefent u dit soms?

5. Gaat u veilig om met stekkerdozen en elektrische snoeren?
6. Wordt het filter van de wasdroger na iedere droogbeurt stofvrij gemaakt?
7. Worden elektrische apparaten zoals televisies en computers in uw huis uitgezet wanneer er niemand thuis is?
8. Laat u de cv-ketel, gaskachel, haard of geiser jaarlijks controleren?

Beantwoordt u de meeste vragen met een nee, dan is er een zeer verhoogde kans op brand. Loop alle punten nog eens na en probeer het risico op brand zo klein mogelijk te maken.

"In Nederland heeft circa 70% van de huishoudens tenminste één rookmelder in hun woning geïnstalleerd."

Hoe merkt u brand op?

Zoals eerder gezegd ontwikkelt een brand zich razendsnel. Een brand kan bijzonder snel uitgroeien van een kleine vlam tot een grote verwoestende brand. Daarom is het belangrijk dat een beginnende brand in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt wordt. Brand kunt u opmerken door de volgende eigenschappen:

 • U ziet vlammen en rook;
 • U hoort het knetteren van een brand;
 • U voelt warmte/hitte;
 • U ruikt een brandlucht.

Associeert u brand nog met vlammen, dan bent u een van de mensen die vergeet dat veel van de branden zonder vlammen beginnen. Dit is een van de redenen dat brand vaak niet of nauwelijks opgemerkt wordt door de aanwezigen.

Waarschuwing bij brand

Daarnaast zijn we tijdens het slapen grotendeels onbewust en zijn er maar een paar prikkels die ons kunnen wekken. Geur is niet zo’n sterke prikkel. Bij brand zullen we dan ook niet wakker worden van de geur van rook. En dat terwijl het van levensbelang is dat bewoners zo snel mogelijk worden gewaarschuwd als er brand uitbreekt.

Rookmelders zijn de aangewezen apparaten om u tijdig te waarschuwen. Wanneer de brandmelder rook en roetdeeltjes signaleert gaat het brandalarm af. Als u een alarmsysteem van Feenstra heeft, krijgt de alarmcentrale hier direct een melding van. Voorkom veel leed met een brandmelder.

Rookmelder aangesloten op een alarmsysteem

Help, brand! Wat te doen en wie te bellen?

U kunt veel doen om een woningbrand te voorkomen. Maar mocht er toch brand uitbreken, dan is het ook belangrijk om te weten wat u moet doen of laten. Dit zijn de vier stappen waar u aan moet denken:

 1. Eigen veiligheid; Blijf kalm. Alarmeer alle aanwezigen in de woning. Ga niet in rook staan. Rook is altijd gevaarlijk. Blijf bij rookontwikkeling dan ook dicht bij de grond.
 2. Beoordeel de situatie; Bepaal of de brand nog te blussen is. Neem altijd het zekere voor het onzekere. Besluit u toch te gaan blussen, doe het dan snel en volgens de instructies. Besluit u te vluchten, volg dan uw eigen vluchtplan. Houd de deuren en ramen gesloten en sluit de deuren achter u.
 3. Informeer de hulpdiensten; Bel (nadat u gevlucht bent) direct 112. Vraag naar de brandweer en geef  het exacte adres door. Beschrijf de brand zo nauwkeurig mogelijk. Vertel ook of er nog mensen binnen zijn.
 4. Verleen hulp; Waarschuw omwonenden, zodat ook zij weten wat er aan de hand is. Ga de woning niet meer in: rook is giftig! De brandweer arriveert gemiddeld in 8 minuten. Leg uit waar het brandt en of er nog mensen in de woning zijn.

Brand in huis

Aansluiting op de meldkamer

Wat als er niemand thuis is? De rookmelder gaat af, maar niemand hoort hem. Feenstra levert slimme rook- en brandmelders die onze meldkamer alarmeren bij brand. De meldkamer kan indien nodig de hulpdiensten inschakelen. Tegelijkertijd krijgt u een melding op uw smartphone, zodat u ten alle tijden weet wat er aan de hand is. Zo treedt u snel op tegen woningbrand, ook als u níet thuis bent.

Bescherm uw woning met een alarmsysteem

Feenstra huisbeveiliging certificeringen

 • Feenstra Meldkamer Pac
 • KM req 260x100
 • Borg certificaat beveiliging
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • InstallQ aantoonbaar beter Feenstra