De meldkamer van een alarmsysteem

Feenstra Meldkamer ACN2

Wat doet een meldkamer?

Een meldkamer ontvangt alle meldingen die te maken hebben met een alarm of een storing van het alarmsysteem. Zodra er een melding binnenkomt bekijkt de centralist wat er aan de hand is en wie er ingeschakeld moet worden. De medewerkers van de meldkamer nemen indien nodig direct telefonisch contact op met de contactpersonen (sleutelhouders) van het alarmsysteem en kunnen gelijk de hulpdiensten inschakelen als er sprake is van een overval, inbraak of brand.

Meldkamers die zich bezighouden met het verwerken van meldingen afkomstig van alarmsystemen worden ook wel particuliere alarmcentrales (PAC) genoemd. Dit om verwarring te voorkomen, omdat de hulpdiensten zoals de politie en brandweer ook een meldkamer hebben, welke bereikbaar is na het bellen van noodnummer 112.

bereikbaarheid

Wat gebeurt er bij een alarmmelding?

Bij een melding neemt de alarmcentrale altijd contact op met de contactpersonen van het alarmsysteem. In eerste instantie door ze te bellen, maar bij bepaalde terugkerende storingen wordt dit gemeld via sms. Bij een alarmmelding worden de contactpersonen gebeld in de volgorde waarin zij bekend zijn bij de meldkamer. Als de contactpersonen niet gelijk bereikbaar zijn wordt de voicemail ingesproken en probeert de centralist u later opnieuw te bereiken. Wanneer er sprake is van een geverifieerde melding bellen wij, indien nodig, ook de politie als er niemand bereikbaar is. De ervaring leert dat het zeer regelmatig voorkomt dat er (vooral ’s nachts) niet wordt opgenomen, zelfs niet wanneer er meerdere personen worden gebeld.

Inschakelen van de hulpdiensten (112)

Bij overvalmeldingen wordt direct de politie gebeld. Wettelijk is het niet toegestaan dat in alle gevallen de hulpdiensten gewaarschuwd mogen worden. Dat heeft te maken met de vele gevallen waarin er sprake is van een onterechte melding. Een onterechte melding kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het te laat uitschakelen van het alarm. 

Optimale beveiliging

Kies voor een alarmsysteem met een aansluiting op een meldkamer in Nederland. Zo bent u verzekerd van de beste beveiliging voor uw woning en dierbaren.

Ontdek welk systeem bij u past

De meest voorkomende alarmmeldingen

De meest voorkomende meldingen die binnenkomen in de PAC zijn:

 • Loze meldingen, door het maken van een foutje bij het binnenkomen of verlaten van de woning
 • Technische storingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld stroomuitval
 • Geen doormelding, wanneer de meldkamer geen verbinding heeft met het alarmsysteem
 • Sabotagemeldingen, als er iemand aan een melder zit, het paneel geraakt wordt of trillingen detecteert
 • Bloktijdmelding; wanneer er buiten de opgegeven tijden het alarm in- of uitgeschakeld wordt

Live View

Heeft u een alarmsysteem én een camerasysteem van Feenstra? Dan kunt u ook kiezen voor Live View. Dit houdt in dat de politie en andere hulpdiensten kunnen meekijken op uw camerabeelden. Bijvoorbeeld als er een inbreker in de buurt is gespot of er vanuit uw systeem een melding wordt gemaakt van inbraak.

Lees meer over Live View

Live View

De alarmcentrale van Feenstra

De alarmsystemen AlarmCompleet en AlarmRoyaal van Feenstra staan in contact met de meldkamer van Alarm Control Nederland (ACN). De meldkamer houdt zich 24/7 bezig met beveiligingswerkzaamheden op afstand. Ook houden zij zich bezig met aanvullende vormen van beveiliging, zoals het traceren van gestolen scooters middels een chip. Alarm Control Nederland heeft verschillende certificeringen om de kwaliteit te handhaven en meer dan 40.000 klanten in haar portfolio, wat haar één van de grootste alarmcentrales van Nederland maakt.

 

ACN logo

Het interpreteren van alarmmeldingen door ACN

De centralisten van ACN kijken bij alarmmeldingen altijd naar onderstaande gegevens, voor de inschatting wat ze moeten doen bij een alarmmelding. Dit varieert van eerst een contactpersoon proberen te bereiken, een bewakingsdienst bellen of direct de hulpdiensten inschakelen.

 • Het interpreteren van meldingen aan de hand van tijdstip
 • Volgorde bekijken van de componenten die een alarmmelding geven
 • Risicoprofiel bestuderen om het inbraakrisico vast te stellen
 • Gelogde historische gegevens van klanten analyseren

Feenstra huisbeveiliging certificeringen

 • Feenstra Meldkamer Pac
 • KM req 260x100
 • Borg certificaat beveiliging
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • InstallQ aantoonbaar beter Feenstra