Zilvervisjes

Zilvervisjes: wat te doen tegen deze beestjes in huis

Zilvervisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar het idee dat al die beestjes in huis zitten is wel vervelend. Ook kunnen ze uw bezittingen en woning aantasten. Met de handige tips op deze pagina kunt u zilvervisjes bestrijden en voorkomt u dat ze terugkomen.

zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes: wat zijn het?

Zilvervisjes zijn kleine insecten die behoren tot de orde van de Thysanura. Hun naam valt te verklaren door de zilverachtige kleur, schubben en wiebelende manier van voortbewegen, waardoor ze wel wat weghebben van een vis. Het zilvervisje, ook wel suikergast genoemd, wordt ongeveer één centimeter groot en is te herkennen aan twee voelsprieten op de kop en drie staartdraden aan de achterkant. Vooral als u een vochtige woning heeft, zult u merken dat zilvervisjes overlast veroorzaken.

Wat eten zilvervisjes?

Zilvervisjes eten producten met zetmeel en koolhydraten, maar kunnen zich ook voeden met papier. Om deze reden komt u zilvervisjes vaak tegen in de keuken, maar treft u ze ook achter het behang of tussen uw boeken en papieren op zolder.

Zilvervisjes: waar komen ze vandaan?

Zilvervisjes komen vaak uw huis binnen door mee te liften op spullen die u binnenbrengt. Dit kunnen bijvoorbeeld boodschappen, verhuisdozen, meubels en kleding zijn. Ook kunnen ze uw woning binnenkomen via kieren en naden. Zilvervisjes blijven echter alleen in uw woning, als het er vochtig en warm is. Wanneer uw woning een aangename leefomgeving is voor zilvervisjes, planten ze zich snel voort. Een vrouwtje legt in haar leven ongeveer 100 eitjes. Dit kan bestrijding lastig maken.

Waarom zilvervisjes in huis?

De belangrijkste oorzaak voor zilvervisjes overlast is een woning met vochtige en warme ruimten. Hierbij maken de beestjes geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande woningen. De ideale temperatuur voor zilvervisjes is 25 graden Celsius, in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Heeft u geen last van vocht in huis, maar is uw nieuwbouwwoning zo goed geïsoleerd dat de warmte in de zomermaanden lang blijft hangen? Dat is een ideale situatie voor de zilvervisjes.

Waar zitten zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes zitten het liefst in vochtige en warme ruimtes zoals afvoerleidingen, aanrecht- en keukenkastjes en badkamers. Vaak zitten ze ook onder de vloerbedekking en plinten, in het plafond of in de boekenkast. Ze komen ook vaak voor in nieuwbouwwoningen, omdat hier vaak nog vocht van de bouw in de muren of het hout zit.

Zilvervisjes in bed

Als u pech heeft, kunt u zelfs zilvervisjes in bed aantreffen. Een bed is namelijk warm en vochtig, en dus ook een fijne omgeving voor dit insect. Uw bed wordt opgewarmd door lichaamswarmte en kan vochtig worden door zweet. Hang uw dekbed daarom regelmatig op om te luchten en zorg voor goede ventilatie van uw slaapkamer.

Kunnen zilvervisjes bijten?

Zilvervisjes kunnen niet bijten en dragen geen ziektes over. Ze zijn dus niet schadelijk voor uw gezondheid. Wel kunnen zilvervisjes schadelijk zijn voor uw woning en bezittingen, door bijvoorbeeld boeken, behang en voedingsmiddelen aan te vreten.

Zilvervisjes bestrijden doet u zo:

1. Plak het behang netjes vast

Papiervisjes houden van behang en zullen zich daarmee voeden. Zilvervisjes doen dat veel minder snel, maar kruipen wel graag tussen de stukken die los hangen. Het is belangrijk om het behang goed te controleren op eventuele losse delen en die weer netjes vast te plakken. Laat de naden goed op elkaar aansluiten, zodat het ongedierte niet de kans krijgt om erin te kruipen en zich daar bijvoorbeeld te vermenigvuldigen.

2. Controleer schilderijen en fotolijsten

Wilt u weten of u last heeft van zilvervisjes? Controleer dan regelmatig schilderijen en bijvoorbeeld fotolijstjes van karton. Dit zijn plekken waar ze graag komen. Vooral papiervisjes eten van het katoen en van papier, maar ook zilvervisjes kunnen vraatschade veroorzaken. Is dat het geval? Dan is het belangrijk om ze op een effectieve manier te bestrijden, en om daarna beter te ventileren.

3. Berg boeken en papier op

Liggen er op zolder wat losse boeken of papieren? Dat is net als op andere plaatsen in huis geen goed idee, vooral niet als u last heeft van zilvervisjes. Ze kunnen zich daar uitstekend mee voeden, waardoor u omstandigheden creëert waarin ze zich makkelijk kunnen voortplanten. Ruim boeken en andere papieren netjes op, ook als ze in het hok bij de cv-ketel liggen. Juist op die warme plekken komen de beestjes graag, waardoor u er ook door de rest van het huis te maken mee kunt krijgen. Houd er rekening mee dat zilvervisjes lang zonder voeding kunnen, waardoor het even duurt voordat ze verdwijnen.

4. Ventileer goed

De belangrijkste tip om zilvervisjes te bestrijden? Alleen door goed te ventileren neemt u de ideale omstandigheden voor de beestjes weg. Zorg er met de ventilatie voor dat de temperatuur in huis niet te hoog op zal lopen, ook niet op warme dagen. En voorkom dat er vocht op kan trekken of dat er te veel vocht in huis blijft hangen. Dankzij goede ventilatie kunt u het binnenklimaat verbeteren, waardoor zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes zich er niet meer thuisvoelen. Ze zullen verdwijnen, waardoor u daar geen last meer van zal hebben.

Meer over ventilatie

5. Dicht naden en kieren af

Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes bewegen zich door naden en kieren naar binnen, zelfs als ze maar klein lijken. Dicht deze af met kit, waardoor ze niet de kans hebben om het huis binnen te komen. Dat voorkomt de meeste problemen, vooral als de omstandigheden gunstig zijn om zich voort te planten. Loop regelmatig de hoeken van de woning na, net als de ramen en deuren. Met name oudere huizen hebben hier en daar kieren en naden, iets dat u bijvoorbeeld kunt voelen door de koude lucht die er op koelere momenten van buiten naar binnen stroomt. Kit die naden en kieren af, zodat zilvervisjes niet de kans hebben om er doorheen te gaan.

Heeft u te maken met zilvervisjes of papiervisjes?

Naast zilvervisjes kunt u thuis ook last hebben van ovenvisjes of papiervisjes. Ovenvisjes zijn iets groter dan zilvervisjes. Ze hebben drie paar poten en geen vleugels. Naast de zilveren variant kunt u ook last hebben van papiervisjes. U weet of u te maken heeft met een zilvervisje of papiervisje door te kijken naar de kleur. Deze is bij het papiervisje wat lichter van kleur. Ook hebben ze lichte spikkels en haren op het lichaam. Papiervisjes kunnen meer schade veroorzaken dan zilvervisjes en zijn helaas wat beter bestand tegen drogere omgevingen. Wel zijn ze minder goed opgewassen tegen lagere temperaturen. Papiervisjes voeden zich met papier, behang en karton, dus probeer die zo snel mogelijk te bestrijden.

Hoe kan ik zilvervisjes voorkomen?

Beter ventileren in huis is in de meeste gevallen de oplossing om zilvervisjes te bestrijden, maar ook te voorkomen. Met onze ventilatiecheck ontdekt u of u thuis voldoende ventileert.

Door regelmatig mechanisch ventilatie onderhoud uit te laten voeren, bent u bovendien gegarandeerd van een goed werkend ventilatiesysteem. Dit is de makkelijkste manier om ze te bestrijden en te voorkomen dat u er opnieuw mee te maken krijgt.

Ventilatie onderhoud

Zilvervisje

  • Minder risico op schimmels en vocht
  • Vermindering van luchtwegklachten
  • Altijd schone, gezonde lucht in huis
  • Afname energieverbruik en lawaai

Ventilatie certificeringen

  • Hier klimaatbureau
  • milieu centraal
  • MmM.png