Zilvervisjes

Zilvervisjes bestrijden: wat te doen tegen deze beestjes in huis?

Last van zilvervisjes? Deze beestjes houden van warme en vochtige ruimten. Bestrijden kan lastig zijn, omdat ze wegschieten zodra u denkt ze bijna te pakken te hebben. U kunt de problemen voorkomen door goed te ventileren en uw huis daarmee minder aantrekkelijk voor ze te maken.

Zilvervisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel boeken, textiel en bijvoorbeeld verpakkingen of zelfs het behang aantasten. Met een paar handige tips kunt u ze bestrijden en voorkomt u daarna dat ze terug kunnen komen.

Uw woning ventilatie onderhouden

Zilvervisjes

Zilvervisjes in huis: 5 tips om ze te bestrijden

Zilvervisjes in huis voorkomen of ze bestrijden als u er eenmaal last van heeft? We zetten 5 tips op een rij, zodat u weet wat te doen als u er mee te maken hebt of dat wilt voorkomen:

 • Dicht naden en kieren af
 • Controleer schilderijen en fotolijsten
 • Plak het behang netjes vast
 • Berg boeken en papier op
 • Ventileer goed

Oorzaak: waar komen zilvervisjes vandaan?

Wat is de belangrijkste zilvervisjes oorzaak? Belangrijk om te weten, voordat u daar iets aan kunt doen. Ze houden van een warme en vochtige omgeving, waarbij ze geen onderscheid maken tussen nieuwbouw en bestaande woningen. Ze voelen zich het meest prettig bij 25 graden Celsius, bijvoorbeeld in combinatie met optrekkend vocht. Heeft u geen last van optrekkend vocht in huis, maar is de nieuwbouwwoning zo goed geïsoleerd dat de warmte in de zomermaanden lang blijft hangen? Dat is een ideale situatie voor de zilvervisjes. Let daarom goed op de luchtvochtigheid in huis en ventileer voldoende, waarmee u de woning minder aantrekkelijk voor ze maakt. Zodra het binnen te warm en vochtig is gebruiken ze kieren en naden om naar binnen te komen. En zijn de omstandigheden goed? Dan kunnen de zilvervisjes zich snel voortplanten, waardoor bestrijden lastig kan zijn.

Zo komt u van zilvervisjes in huis af

1. Plak het behang netjes vast

Papiervisjes houden van behang en zullen zich daarmee voeden. Zilvervisjes doen dat veel minder snel, maar kruipen wel graag tussen de stukken die los hangen. Het is belangrijk om het behang goed te controleren op eventuele losse delen en die weer netjes vast te plakken. Laat de naden goed op elkaar aansluiten, zodat het ongedierte niet de kans krijgt om erin te kruipen en zich daar bijvoorbeeld te vermenigvuldigen.

2. Controleer schilderijen en fotolijsten

Wilt u weten of u last heeft van zilvervisjes? Controleer dan regelmatig schilderijen en bijvoorbeeld fotolijstjes van karton. Dit zijn plekken waar ze graag komen. Vooral papiervisjes eten van het katoen en van papier, maar ook zilvervisjes kunnen vraatschade veroorzaken. Is dat het geval? Dan is het belangrijk om ze op een effectieve manier te bestrijden, en om daarna beter te ventileren.

3. Berg boeken en papier op

Liggen er op zolder wat losse boeken of papieren? Dat is net als op andere plaatsen in huis geen goed idee, vooral niet als u last heeft van zilvervisjes. Ze kunnen zich daar uitstekend mee voeden, waardoor u omstandigheden creëert waarin ze zich makkelijk kunnen voortplanten. Ruim boeken en andere papieren netjes op, ook als ze in het hok bij de cv-ketel liggen. Juist op die warme plekken komen de beestjes graag, waardoor u er ook door de rest van het huis te maken mee kunt krijgen. Houd er rekening mee dat zilvervisjes lang zonder voeding kunnen, waardoor het even duurt voordat ze verdwijnen.

4. Ventileer goed

De belangrijkste tip om zilvervisjes te bestrijden? Alleen door goed te ventileren neemt u de ideale omstandigheden voor de beestjes weg. Zorg er met de ventilatie voor dat de temperatuur in huis niet te hoog op zal lopen, ook niet op warme dagen. En voorkom dat er vocht op kan trekken of dat er te veel vocht in huis blijft hangen. Dankzij goede ventilatie kunt u het binnenklimaat verbeteren, waardoor zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes zich er niet meer thuisvoelen. Ze zullen verdwijnen, waardoor u daar geen last meer van zal hebben.

5. Dicht naden en kieren af

Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes bewegen zich door naden en kieren naar binnen, zelfs als ze maar klein lijken. Dicht deze af met kit, waardoor ze niet de kans hebben om het huis binnen te komen. Dat voorkomt de meeste problemen, vooral als de omstandigheden gunstig zijn om zich voort te planten. Loop regelmatig de hoeken van de woning na, net als de ramen en deuren. Met name oudere huizen hebben hier en daar kieren en naden, iets dat u bijvoorbeeld kunt voelen door de koude lucht die er op koelere momenten van buiten naar binnen stroomt. Kit die naden en kieren af, zodat zilvervisjes niet de kans hebben om er doorheen te gaan.

Let op!

Ovenvisjes en papiervisjes

Naast zilvervisjes kunt u thuis ook last hebben van ovenvisjes of papiervisjes. Ovenvisjes zijn iets groter dan zilvervisjes. Ze hebben drie paar poten en geen vleugels. Naast de zilveren variant kunt u ook last hebben van papiervisjes. Die zijn wat lichter van kleur en hebben lichte spikkels en haren op het lichaam. Ze kunnen meer schade veroorzaken en zijn helaas wat beter bestand tegen drogere omgevingen. De papiervisjes voeden zich met papier, behang en karton, dus probeer die zo snel mogelijk te bestrijden. 

Zilvervisjes voorkomen: goed ventileren

Heeft u veel last van zilvervisjes en wilt u die graag bestrijden of voorkomen dat ze weer terug zullen komen? Beter ventileren is in de meeste gevallen de oplossing. En twijfelt u of dat in uw geval belangrijk is? Met onze ventilatiecheck ontdekt u of u thuis voldoende ventileert.

Doorloop de stappen en ontdek of de ventilatie in orde is, waarmee u er eenvoudig voor zorgt dat de zilvervisjes zich niet meer thuis zullen voelen. Dit is de makkelijkste manier om ze te bestrijden en bovendien te voorkomen dat u er opnieuw mee te maken krijgt.

Ventilatie onderhoud

Zilvervisje

 • Minder risico op schimmels en vocht
 • Vermindering van luchtwegklachten
 • Altijd schone, gezonde lucht in huis
 • Afname energieverbruik en lawaai

Ventilatie certificeringen

 • Hier klimaatbureau
 • milieu centraal
 • MmM.png