De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips

Haal het meeste uit uw apparaten (en verbruik zo min mogelijk)

 • 01/03/2018 10:13am
 • 10
 • 6 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Hoeveel geld bent u maandelijks kwijt aan energie? Dat hangt af van uw keuzes. (En van het weer, natuurlijk). Daarbij gaat het behalve om gedrag ook om technische dingen. Heeft u de juiste, zuinige apparaten? Is er een betere instelling mogelijk? Lees hier wat u op technisch gebied kunt (laten) doen om te voorkomen dat u onnodig energie verbruikt.

Zorg voor een ontlucht en gevuld cv-systeem

Geborrel en getik in uw cv-buizen en radiatoren betekent doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Daardoor wordt het lastiger om uw huis goed te verwarmen, en dat is ook nog eens energieverspillend. Check eerst het drukmetertje bij uw cv-ketel. Die druk hoort tussen de 1.5 en 2.0 bar te zijn. Als de druk lager is, vult u eerst het systeem bij. Daarna ontlucht u de verwarming. En tot slot kijkt u of de druk daardoor misschien weer te laag is geworden. Dan is opnieuw bijvullen de oplossing.

Lees en bekijk hier alles over hoe u de verwarming kunt ontluchten en bijvullen.

Zet de ketel in de ecostand

Dit is iets wat weinig mensen weten: best veel cv-ketels houden dag en nacht een beetje water of een verwarmingsplaat op temperatuur. Zodat u niet lang hoeft te wachten wanneer u warm water wilt. Deze ‘comfortstand’ is fijn, maar kost wel circa 50 euro per jaar, en dus ook heel veel gas en CO2-uitstoot. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of uw cv-ketel deze stand heeft en of u die kunt omzetten naar een ‘ecostand’. Daarbij wordt het water pas verwarmd zodra u de kraan opendraait. Het kost ietsje meer water, en u moet een paar seconden langer wachten, maar het bespaart wel een hoop aardgas. Vooral als u maar enkele keren per dag warm water nodig heeft.

Laat uw thermostaat het denkwerk doen

Thermostaten zijn de laatste jaren bijzonder slim geworden, en dat biedt veel mogelijkheden voor besparingen. Een slimme thermostaat is ‘zelflerend’ en kiest de meest efficiënte manier van verwarmen op basis van uw leefritme en woning. Ook kunt u de verwarming via een app lager zetten als u bijvoorbeeld langer van huis blijft. Een andere enorm handige eigenschap is ‘geofencing’: de thermostaat kan aan de locatie van mobiele telefoons zien of er iemand thuis is en zal dus nooit een leeg huis hoeven verwarmen. En het is ook lekker warm als u thuiskomt, want de thermostaat ‘ziet u al aankomen’.

Radiatoren: groter is beter

Toe aan een nieuwe look in huis? Dan kan dat ook een mooi moment zijn om de radiatoren te vervangen. Houd er dan rekening mee dat grotere radiatoren beter zijn, omdat ze uw woning op een lagere temperatuur kunnen verwarmen. Uw cv hoeft dan dus minder hard te werken en u merkt geen enkel verschil in comfort. Ideaal toch?

Isoleer verwarmingsleidingen

Lopen de leiding van uw verwarming zichtbaar door uw huis? Kijk dan eens of ze ook in ruimtes liggen die niet (altijd) verwarmd hoeven worden. Zoals de zolder of een logeerkamer. Deze leidingen kunt u beter goed isoleren, dan gaat daar zo min mogelijk warmte verloren die u beter op andere plekken kunt gebruiken.

Verlaag de aanvoertemperatuur

De ketelthermostaat regelt de temperatuur van het verwarmingswater. Bij moderne ketels is die temperatuur maximaal 80 graden, en bij oudere modellen kan dat zelfs 90 graden zijn. Het kost veel gas om die temperaturen te bereiken. Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement. Voor het tapwater is een maximale temperatuur van 60 graden het beste; dat voorkomt het ontstaan van legionella. Kijk in de handleiding van uw cv-ketel hoe u de instellingen verandert, of vraag het aan onze monteur als hij bij u langskomt.

Laat de vloerverwarming niet onnodig water rondpompen

Uw verwarmingsketel staat natuurlijk lang niet altijd aan. Maar ook als hij geen warmte afgeeft, draait de pomp van de vloerverwarming gewoon door. Dan wordt er dus koud water rondgepompt. Zonde van de energie! Een pompschakelaar voorkomt dit en bespaart daarmee veel elektriciteit. Binnen twee tot drie jaar heeft u de aanschafkosten van zo’n pompschakelaar (ca. 160 euro) terugverdiend. In de tussentijd kunt u in de zomer ook de pomp helemaal uitzetten, want u heeft de verwarming dan toch niet nodig.

Breng uw cv-systeem goed in balans

Grote en kleine radiatoren, kamers die veel of juist niet gebruikt worden, buizen door het hele huis: uw verwarmingssysteem is best complex. Het is dan ook de moeite waard om te laten kijken of dat systeem wel helemaal in balans is. Oftewel, of het goed ‘ingeregeld’ is. Zijn de instellingen precies afgestemd op de grootte van uw huis en op uw wensen? Zo niet, dan valt er energiebesparing en comfort te winnen. Goed opgeleide monteurs kunnen die perfect in orde maken.

Kies voor een zuinige ventilatiebox

Heeft u mechanische ventilatie in huis en is uw ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Dan is vervanging een interessante optie. Grote kans dat er in uw bestaande apparaat nog een wisselstroomventilator zit, en die slurpt onnodig veel energie. Met een nieuwe ventilatiebox kunt u jaarlijks minimaal 80 euro besparen op uw energiekosten. Het vervangen van de ventilatiebox heeft het meeste effect als u de kanalen van uw ventilatiesysteem regelmatig laat reinigen. Zo houdt u meteen ook uw binnenklimaat fris en gezond.

Zonnepanelen: check regelmatig de omvormer

De energie die zonnepanelen opvangen, wordt via een omvormer omgezet in stroom. De prestaties van die omvormer zijn dus cruciaal voor het rendement. Het eerste advies is dan ook om bij de aanschaf van zonnepanelen altijd te kiezen voor een omvormer van goede kwaliteit. Het volgende advies is: check zo nu en dan deze omvormer om te zien of het rendement nog op niveau is. Bij een regelmatige check bent u er sneller bij om een eventuele storing te (laten) verhelpen.

Laat uw cv-ketel op afstand controleren

Op afstand apparaten controleren wordt steeds makkelijker. Dat geldt ook voor cv-ketels. We kunnen dankzij een online verbinding automatisch controleren of uw ketel nog goed en zuinig stookt én wanneer er onderhoud nodig is. We doen dit nog vooral bij onze huurketels, maar er komen ook steeds meer mogelijkheden voor cv-ketels die u heeft aangeschaft.

Voordelen van cv-ketel huren

Hebben we hier nog interessante technische besparingsmogelijkheden gemist? Laat het ons hieronder weten!

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Leen Sijnke 17 maanden geleden

  Gravatar for Leen Sijnke

  Wat betreft de cv watertemperatuur, waarom stelt u monteur dat dan niet af, als hij of zij een service beurt uitvoerd, of dit als optie doorgeeft?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • w smit Leen Sijnke 17 maanden geleden

   Gravatar for w smit

   Goede vraag van Leen Sijnke. Ik ben ook wel benieud naa rhet antwoord. Ik heb geen enkele monteur of installateur (zowel Feenstea als anderen) tot nu toe gehoord over verlagen watertemperatuur, maar ook niet over andere genoemde maatregelen zoals de cv ketel in ecostand zetten, isoleren leidingen, pompschakelaar aanbrengen of inregelen.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

   • JJ w smit 17 maanden geleden

    Gravatar for JJ

    Inregelen kost veel tijd = duur...soms denk ik ook wel eens dat de verwarmingsbedrijven een kartel vormen met energie leveranciers!? Of heeft het te maken met de opleiding van de CV monteurs? Ik krijg ook verschillende verhalen te horen over thermostaatknoppen bijvoorbeeld. Als klant raak ik zo in verwarmingsverwarring...Lijkt mij niet de bedoeling!?

  • moderator

   Feenstra Webcare Leen Sijnke 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Sijnke,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Het instellen van de temperatuur heeft met verschillende factoren te maken. De fabrieksinstellingen zijn rond de 60 graden maar is per huishouden verschillend. Mocht u twijfels hebben over uw instellingen, vraag dit aan onze monteur als hij bij u langskomt. U kunt ook eventueel in de handleiding kijken wat het advies is en hoe u de betreffende instellingen kunt veranderen.

   Bij vragen kunt u altijd telefonisch contact opnemen op het volgende telefoonnummer 088 8455 000 of u kunt een e-mail sturen naar webcare@feenstra.com . Wij informeren u graag verder naar alle mogelijkheden.

   Met vriendelijk groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • EvL 17 maanden geleden

  Gravatar for EvL

  check regelmatig de omvormer.
  Het volgende advies is: check zo nu en dan deze omvormer om te zien of het rendement nog op niveau is. Bij een regelmatige check bent u er sneller bij om een eventuele storing te (laten) verhelpen.
  Vraag: Hoe check je het rendement van de omvormer?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare EvL 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste EvL,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Het is inderdaad belangrijk om regelmatig de omvormer te controleren.

   Alle omvormers zijn verschillend en op afstand is dit moeilijk te bepalen. Het beste advies is om de betreffende handleiding te raadplegen.

   Bekijk de volgende acties midden op de dag bij zoninstraling:
   • Stekkers moet erin zitten
   • Meeste omvormers hebben gekleurde leejes. Als deze groen knippert, dan wordt er meestal stroom opgewekt. Als deze rood knippert is er iets niet goed.

   Mocht je naar aanleiding van ons bericht nog vragen hebben, dan vernemen wij graag van u. U kunt dan een e-mail sturen naar webcare@feenstra.com.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cindy Pereira 17 maanden geleden

  Gravatar for Cindy Pereira

  Doet Feenstra bovengenoemde handelingen ook voor de particulier, zoals ik? Ben alleenstaand en niet een van de jongeren meer. Heb stadsverwarming, maar krijg het niet lekker warm. Kunt u mij helpen?
  Groet, Cindy Pereira 0654915115

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Cindy Pereira 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Pereira,

   Wij komen graag met je in contact op de mogelijkheden te bespreken en te kijken wat wij voor je kunnen beteken. Mogen wij uw volledige adresgegevens ontvangen in een e-mail? Een e-mail kunt u sturen naar webcare@feenstra.com

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   PS. Uw telefoonnummer heeft u publiekelijk geplaatst. Wij adviseren u om uw telefoonnummer te verwijderen in verband met uw privacy.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • P de Rooij 17 maanden geleden

  Gravatar for P de Rooij

  Ons appartement kunnen wij nooit behaaglijk warm stoken enig idee wat hier aan te doen is
  Kamertemperatuur is 22 graden maar voelt niet zo aan.
  De keteltemperatuur is 67 graden en de keteldruk staat op 1.7 bar

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Jan Visser P de Rooij 17 maanden geleden

   Gravatar for Jan Visser

   Kijk eens naar een peterolieun kachel. Misschien het over wegen waard. Andere warm te en wat ik als plus punt ervaar is dat jezelf beter de stook kosten in de hand hebt.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

   • moderator

    Feenstra Webcare Jan Visser 17 maanden geleden

    Gravatar for Feenstra Webcare

    Beste meneer Visser,

    Het is fijn te lezen dat je tevreden bent met je kachel. Erg handig dat je in de zomermaanden de kachel ook kan gebruiken als terrasverwarmer. Geniet ervan!

    Met vriendelijke groet,
    Feenstra Webcare

  • moderator

   Feenstra Webcare P de Rooij 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw De Rooij,

   Wat vervelend dat u het gevoel heeft dat u de woning niet warm kunt stoken.

   De situatie kan met verschillende factoren te maken hebben. Denk hierbij aan isolatie van uw appartement en de kamerthermostaat. Om de situatie goed te kunnen beoordelen komen wij graag met u in contact om de situatie te bespreken en te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

   Zou u zo vriendelijk willen zijn om een e-mail te sturen naar webcare@feenstra.com met daarin uw adresgegevens en telefoonnummer? Wij helpen u namelijk graag verder.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • B. Boxman 17 maanden geleden

  Gravatar for B. Boxman

  Isolatiemateriaal op de (buiten)muur achter de radiatoren: kost weinig, zelf meestal makkelijk aan te brengen, bespaart veel !

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare B. Boxman 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Boxman,

   Bedankt voor uw slimme tip! Mocht u nog meer tips hebben, dan mag u deze uiteraard delen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan Visser 17 maanden geleden

  Gravatar for Jan Visser

  Tja ik heb net een peterolieum kachel gekocht. We willen tzt. Van aardgas af. En dan is dot misschien een welkome afwisseling. Deze kachel geeft heerlijke comfort de cv gaat in de ruststand is nodig nu voor warm water en het huis warm maken als nodig is. Tevens kan deze kachel ook buiten gebruikt worden in de zomer als terras verwarmen. Dus een win win situatie.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jan Visser 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Visser,

   Het is fijn te lezen dat je tevreden bent met je kachel. Erg handig dat je in de zomermaanden de kachel ook kan gebruiken als terrasverwarmer. Geniet ervan!

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

   • B. Boxman Feenstra Webcare 17 maanden geleden

    Gravatar for B. Boxman

    Hoezo feliciteert Feenstra met een petroleumkachel? Verbranding van petroleum veroorzaakt toch ook luchtvervuiling? En dat binnenshuis! Bovendien zal het vochtgehalte binnenshuis hierdoor stijgen, dacht ik. Men zal dus meer moeten ventileren: daar gaat je warme lucht...
    En als buitenverwarming is het verspillend; trek liever wat extra kleding aan of gebruik een plaid.

 • Jan Verhoeven 17 maanden geleden

  Gravatar for Jan Verhoeven

  Ik heb altijd begrepen dat een pompschakelaar van vloerverwarming nooit mag worden uitgezet in de zomermaanden omdat deze dan kan vastlopen. Hoe zit dit nu eigenlijk?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • C.C.M. Bosschert Jan Verhoeven 17 maanden geleden

   Gravatar for C.C.M. Bosschert

   Ik heb in het verleden dat advies opgevolgd en heb het moeten bekopen met een vastzittende pomp. Het kostte mij een nieuwe pomp. Doe het dus beslist niet meer.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • JJ Jan Verhoeven 17 maanden geleden

   Gravatar for JJ

   idd de pomp nooit helemaal uitzetten. Een goede pompschakelaar zal in de zomerperiode de pomp periodiek voor een korte duur inschakelen om vastlopen te voorkomen.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jan Verhoeven 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Verhoeven,

   Wij adviseren altijd om niet zomaar de pomp uit te schakelen. Hier heeft u namelijk een automatische pompschakelaar voor nodig. Een pompschakelaar is een blok die in het stekkerblok van de pomp doet en dan de pomp daarin plugt. Hierdoor draait de pomp enkele minuten in 24 uur tijd en loopt de pomp niet vast.

   Mocht u naar aanleiding van ons bericht nog vragen hebben, dan kunt u een e-mail sturen naar webcare@feenstra.com

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mathieu Akkerman 17 maanden geleden

  Gravatar for Mathieu Akkerman

  Waarom worden ventilatoren voor op of onder de bestaande radiatoren niet besproken?
  . De ventilatoren blazen de warmte versneld mijn huis in, Ik ervaar hiermee dat mijn huis sneller warm is.
  .De ventilator bespaar ook op je energieverbruik.
  Een goede ventilator hoor je nauwelijks en doet het alleen als het water in de radiator warmer is dan 30 Grd.
  meer info: zoek in Google op radiatorventilatoren

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Mathieu Akkerman 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Akkerman,

   Hartelijk bedankt voor uw bericht en uw tip!

   Helaas is het niet mogelijk om ieder onderdeel in het artikel te benoemen, hierin hebben wij een keuze gemaakt. Nogmaals bedankt voor uw tip.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Elias 16 maanden geleden

  Gravatar for Elias

  Bedankt voor het artikel Feenstra
  Het volgende lijkt echter niet te kloppen:
  "Voor het tapwater is een maximale temperatuur van 60 graden het beste; dat voorkomt het ontstaan van legionella" dit suggereert dat je het ook op bijvoorbeeld 30 graden kunt zetten.

  Ook een van de reacties over radiator ventilatoren was interessant om te lezen. Ik wist niet dat zoiets bestond.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Elias 16 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Elias,

   Bedankt voor uw bericht.

   Het is wel mogelijk om de ketels op een lagere waarde te zetten. Dit is wel per toestel afhankelijk.
   Bij doorstroom toestellen is legionella minder aan de orde als bij voorraadtoestellen.

   Wij adviseren altijd vanwege veiligheid en comfort om de cv-ketel op 60 graden te houden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • PCR Elias 7 maanden geleden

   Gravatar for PCR

   Ik denk dat Elias bedoeld dat de tekst suggereert dat je hem op maximaal 60 graden zet, ter bestrijding van Legionella. M.a.w. boven 60 graden is niet veilig, onder 60 graden wel. Dit klopt natuurlijk niet. Het moet minimaal 60 graden. Of beter gezegd: Houdt 60 graden aan, dat is de laagste watertemperatuur welke veilig is.

   Overigens zijn er ook ketels (zoals b.v. Remeha Aquanta) die 1x per week naar 60 graden verwarmen, ter bestrijding van legionella. Daarmee kun je de reguliere temperatuur dus lager dan 60 graden zetten. Ook zijn een aantal ketels welke met OpenTherm geschakeld zijn, instaat het warm water programma (Eco/comfort) mee te schakelen in het tijdprogramma. Van de slimme thermostaten is Tado een voorbeeld van een thermostaat die daar gebruik van maakt.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Marie de Jonge 57 dagen geleden

  Gravatar for Marie de Jonge

  Ik merk ook dat nu ik mijn cv ketel heb laten afstellen, mijn energierekening een stuk lager is. Daarnaast gaat mijn verwarming ook niet meer automatisch aan in de zomer. Ik raad iedereen aan om de cv ketel regelmatig na te laten kijken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.