De hybride warmtepomp bespaart (véél!) gas

Niet van het aardgas af, wél minder verbruiken
Sneeuw winter

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Aad Groenewoud
  Aad Groenewoud 18 maanden geleden

  Zijn er resultaten bekend over appartementen?

 • Gravatar for Hans de Bruijn
  Hans de Bruijn 18 maanden geleden

  Mijn huis is zuinig - plm 650m3 gas per jaar. Is een warmtepomp hier zinvol? Behalve een aanpassing in de CV-installatie is er ook een uitbreiding van de elektrische installatie nodig met een hoger vastrecht als gevolg. Daar lees ik eigenlijk niets over. De kosten zijn aanzienlijk.

  • Gravatar for piet
   piet Hans de Bruijn 15 maanden geleden

   Nee, ik zit rond de 600m3 en dan kan ik volgens berekening wel 43 euro per jaar besparen op de energierekening met een hybride pomp, met een investering van boven de 4000 euro. voorlopig is tot de gasprijzen omhoog gaan het enige wat goed rendeert, zonnepanelen op je dak leggen om je eigen verbruik te dekken.

 • Gravatar for R. Crassee
  R. Crassee 18 maanden geleden

  Ik had eerder begrepen dat er ook wordt gewerkt aan een warmtepomp die ook geschikt is voor woningen die niet geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming. Ik zou hier graag ook meer over horen.

  • Gravatar for piet
   piet R. Crassee 15 maanden geleden

   als je een hybride pomp hebt waar water van 50 graden uit komt, kan de cv dat water wat daaruit komt nog bijverwarmen naar 60-70 graden als het nodig is om het huis warm te stoken. hybride systeem heeft dus minder problemen met radiatorcapaciteit dan all electric systemen. je zal wel minder gas verbruiken als je meer radiatorcapaciteit plaatstn zodat de ketel minder vaak aan hoeft te slaan om bij te verwarmen.

 • Gravatar for Albert de Voogd
  Albert de Voogd 18 maanden geleden

  De besparingen van Jan de Jong kunnen niet alleen aan de warmtepomp toe te schrijven zijn. Een besparing van 5000 m3 gas door 3500 kWh extra stroom te verbruiken zou een COP van boven de 10 inhouden, waar 5 al een theoretisch maximum is. Omdat de verbouwingen al voor 2019 hebben plaatsgevonden vertrouw ik de meterstanden niet. Zuiniger stookgedrag levert niet zo'n besparing op. Overigens ben ik een tevreden gebruiker van een warmtepomp (Remeha/Techneco Elga) met zo'n 900 m3 besparing op gas tegen 1500 kWh stroomverbruik. Ik heb daarnaast ok een zonneboiler die per jaar 1800 kWh oplevert. Mijn warmtepomp haalt een gemiddelde COP van ruim 4.5.

 • Gravatar for kees van den burg
  kees van den burg 18 maanden geleden

  beste lezers, ik schrik een beetje van de cijfers die het artikel vermeld. een vrijstaand huis, meer denk ik dan aan een villa kasteel? onze twee onder een kap uit 1974 en aangeschaft in 2000 met verbruiken van 2500m3 gas en 3500kwh heeft na diverse verbeteringen als HR cv-ketel, zonneboiler, zonnepanelen, isolatie rondom een jaar verbruik van 750m3 gas en -/-1000kwh voor € 50,= per maand. heel recent vindt het koken plaats met inductie en zijn alle kozijnen en de ramen in triple uitvoering vervangen. de effecten daarvan zullen over een jaar de verbruiken verder teruggebracht hebben. de noodzaak van andere alternatieve energie verbuikers/verwarming methodes hebben wij vooralsnog niet in gedachte.

  • Gravatar for piet
   piet kees van den burg 15 maanden geleden

   triple glas is het echt niet waard met een verbruik van 750 m3 per jaar want dan bespaart het echt een paar tientjes per jaar terwijl je al gauw duizenden euros aan glas uitgeeft. maar voor de rest heb je helemaal gelijk. wij zitten op 600 m3 met een rijtjeshuis. als ik dan online lees dat gemiddelde gasverbruik rond de 1300 kuub per jaar ligt, valt er voorlopig nog milimaal de helft van het gasverbruik van alle huishoudens in NL te besparen met betere isolatie.

 • Gravatar for Fhcuiper
  Fhcuiper 18 maanden geleden

  Mijn huis heeft luchtverwarming met warmteterugwinning (Brink) en een aparte geiser voor warm water
  Kan ook hier een warmtepomp ingezet worden?

 • Gravatar for MDOUFIKAR
  MDOUFIKAR 18 maanden geleden

  Ik wil weten wat is de kosten

 • Gravatar for MDOUFIKAR
  MDOUFIKAR 18 maanden geleden

  Ik wil weten wat is de kosten

 • Gravatar for Léon Vrins
  Léon Vrins 18 maanden geleden

  Ik sta versteld van het energieverbruik van Jan de Jong. Daar moet toch ook zonder warmtepomp het nodige op bespaard kunnen worden. Op welke stand staat zijn thermostaat? Als de c.v. staat te loeien zijn dan alle ramen en deuren dicht? Hoeveel electrische apparaten heeft hij in huis en hoeveel lampen heeft hij (gemiddeld) aan? De vorige bewoonster van mijn huis was een zorgeloos type. C.v. aan, raam wagenwijd open, thermostaat op 24, van die dingen dus. Gasverbruik 4400m.³ per jaar. In mijn eerste jaar gasverbruik gehalveerd door thermostaat op 21 en geen ramen en deuren open. Het huis, twee onder één kap, was volkomen ongeïsoleerd en heeft geen spouwmuren. Electriciteits verbruik nooit hoger dan 2000kWh (5 mensen in huis) en inmiddels gezakt naar ca. 1500kWh. Geen wasdroger, geen vaatwasser en geen magnetron. (Overbodige apparaten)Tel uit je winst.

  • Gravatar for Wim Haalboom
   Wim Haalboom Léon Vrins 18 maanden geleden

   Het is nog steker. Wij gebruiken zonder warmtepomp in een gewone, goed geïsoleerde houtskeletwoning twee-onder-een kap, met de thermostaat op 19 graden nog geen 1000 m3 gas.

 • Gravatar for Maja
  Maja 18 maanden geleden

  Als redacteur van dit artikel moet je je toch even achter de oren krabben na al die minder positieve reacties.Inderdaad een misleidend artikel .8045 m3 gas en nu 2872 m3 gas en nu natuurlijk meer kwh,s? Komt zeer onrealistisch over voor het gemiddelde nederlandse huishouden met een gasverbruik afhankelijk van woning tussen de 1200 en 2900 m3. Wordt ook niets gezegd (en dat ook belangrijk) over eventuele aanpassing cv radiatoren van hoge temperatuur 70-80 graden naar laag temperatuur 55 graden. In de meeste situaties en zeker voor huizen van voor 1980 moeten deze worden vervangen vaak in combinatie met isloatie werkzaamheden. Dit artikel heeft geen enkel meerwaarde en staat buiten alle realiteit. Slechte beurt voor Feenstra, geeft ook weinig vertrouwen. Graag volgend keren wat meer realistische maar ook complete verhalen gericht op de gemiddelde huizen in Nederland en niet woningen van naar ik inschat met een vloer oppervlakte van meer dan 300m2 .Punt van aandacht blijft het geluid buiten van de warmte-unit!