Is aardgasloos wonen een droom of een nachtmerrie?

15 stevige uitspraken over een toekomst zonder aardgas. Feit of fabel?
Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Francis
  Francis 8 maanden geleden

  Ik lees in dit artikel “Zo heeft een warmtepomp alléén zin als het huis goed geïsoleerd is én als u een verwarmingssysteem heeft dat geschikt is voor lage temperaturen. Vloerverwarming bijvoorbeeld of speciale radiatoren”.
  Ik vind het merkwaardig dat u in het geheel niets zegt over het nieuwe HOGE temperatuur warmtepompsysteem, waarover u in juli 2020 schreef dat “Vattenfall en Feenstra een nieuw hoge temperatuur warmtepompsysteem uittesten dat de traditionele cv-ketel vervangt zonder noodzaak voor aanvullende maatregelen aan afgiftesysteem en isolatie. Met het warmtepompsysteem voor de bestaande bouw kan een woning in één keer fossielvrij gemaakt worden en biedt Vattenfall een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. In de tweede helft van 2022 komt het systeem beschikbaar voor particuliere woningeigenaren”.

  Juist hier ben ik in geïnteresseerd, maar mis dit in uw toelichting.
  Ik woon in een huis uit 1700 en het goed isoleren daarvan gaat heel veel geld gaat kosten, omdat het bijna geheel gestript moet worden Het plaatsen van zonnepanelen is bovendien niet toegestaan, omdat het een monument is. Daarnaast wil ik ook mijn mooie antieke radiatoren niet kwijt. Het hoge temperatuur warmtepompsysteem zou voor mij een uitkomst zijn en ik ben dan ook erg benieuwd naar de stand van zaken.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   Feenstra Webcare Francis 8 maanden geleden

   Beste heer, mevrouw,

   Bedankt voor uw bericht.

   Als de resultaten van de pilot positief zijn, dan zal in de tweede helft van 2022 het systeem beschikbaar worden voor particuliere woningeigenaren. Wij adviseren u hiervoor ons Zorgeloos Wonen platform in de gaten te houden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Hans Licht
  Hans Licht 8 maanden geleden

  Bj ons in de wijk (de parken Apeldoorn) wordt gewerkt aan een oplossing, dus in de toekomst geen aardgas meer. De meeste van onze buren hebben besloten dat het een alternatief gas moet worden. Wij kunnen straks kiezen uit een van een door u plaatste mogelijk heden. Men wil dit collectief gaan doen. Wij zijn de eerste wijk waarin dit besproken gaat worden. Dus nog even afwachten. U mag rustig eens langskomeng on te kijken wat de beste oplossing voor ons zou kunnen zijn.
  Met vriendelijke groet

 • Gravatar for Willem
  Willem 3 jaren geleden

  Nederlandse plannen vormen piepkleine druppeltjes op een uiterst gloeiende plaat! Ze leveren NIETS op voor het klimaat, maar kosten handen vol geld. Bovendien schuilt er een enorm gevaar in onze toekomstige afhankelijkheid van stroom. Bij een cyberaanslag liggen dan werkelijk ALLE sectoren van ons land plat!!! Dat mag nooit gebeuren!

 • Gravatar for Arnold verheij
  Arnold verheij 4 jaren geleden

  Wordt er ook bijgemeld... en begin woest te worden dat het in doofpot wordt gestopt, dat die dingen een herrie maken JA HERRIE! Ik heb de stilste variant met kast er omheen en nog steeds een irritant geluid als je in de tuin zit of op de bank. Dat het uren duurt voordat je boiler weer water heeft als je mensen op bezoek hebt die allemaal
  even douchen in de ochtend, dus simpelweg geen warm water hebt.... met je raam open slapen in de winter kun je vergeten HERRIE... vergelijkbaar comfort? Gatverdamme zeg dat is de grootste LEUGEN... ik hoop werkelijk waar dat ik mijn nieuwe woning verkocht krijg en een gas woning kan kopen en anders stap ik over op palletkachels openhaarden of alle andere varianten, als ik maar van dat gezoem afben!!!!

 • Gravatar for Oscar Jonk
  Oscar Jonk 4 jaren geleden

  Ik woon in Groningen. Het gas heeft Nederland één generatie rijkdom bezorgd en ik mag in de toekomst fors investeren omdat ik van het gas af moet terwijl ik kan vrezen voor (mogelijk) gevaarlijke aardbevingen ten gevolge van de gaswinning. Hier klopt iets niet: flink betalen om van het gas (waar Groningen weinig profijt van heeft gehad) af te komen en vijftien jaar vrezen voor een zware beving.

 • Gravatar for drs F.Bennink Bolt
  drs F.Bennink Bolt 4 jaren geleden

  Wij hebben 20 zonnepanelen. Huis (220 m2) (1965). Kunnen we nu al iets doen?Onzeker wat
  de gemeente (Amsterdam zuidoost) gaat doen. Kunne wij NU al iets doen?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare drs F.Bennink Bolt 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Bennink Bolt,

   Fijn te lezen dat u zonnepanelen op het dak heeft liggen.

   Elke gemeente in Nederland moet binnen nu en 3 jaar de plannen in kaart hebben gebracht.

   Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/begin-zelf-met-de-energietransitie. Zo kunt u lezen wat u op dit moment zelf kunt doen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Jos
  Jos 4 jaren geleden

  Het klimaat is, sinds de vorming van onze planeet, al ca. 4,6 miljard jaar aan verandering onderhevig. Van invloed zijn o.m.: de activiteit van de zon, variaties in de baan van de aarde om de zon en de stand van de aardas. CO2 is ook nuttig voor de groei van alle planten en bomen die zuurstof leveren. Deze "energie- transitie"is een enorme kapitaalvernietiging. Met fossiele brandstoffen moeten wij zuinig omgaan. Investeer in moderne kernenergie (thoriumcentrales) die betrouwbare en schone energie leveren.

 • Gravatar for ANK
  ANK 4 jaren geleden

  Hoe zit het met de aansluiting op krachtstroom? Dit is een behoorlijke investering die boven op alle kosten komt. Gaan de netbeheerders dat ook samen regelen, net zoals de overstap op de slimme meter? Of mag de huiseigenaar dat ook weer zelf ophoesten en ook nog iedere maand een verhoging van het vastrecht.
  Komt dan ook nog bij dat warmtepompen het beste werken met een lage-temperatuur-verwarming..dus ook alle oude radiatoren eruit en alles vernieuwen?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare ANK 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw ANK,

   Goed te vernemen dat u al zoveel informatie verzameld heeft met betrekking tot aardgasloos wonen.
   U heeft inderdaad gelijk dat wanneer u geheel aardgasloos wilt stoken, er wellicht een 3 fasen aansluiting nodig is. Door het elektrisch balanceren van de aansluiting, kunnen (mogelijk) veel kosten worden bespaard. Een zwaardere aansluiting (met hoger vast recht ) is niet nodig. U kunt dit vergelijken met het waterzijdig inregelen van uw cv-installatie. Door dit goed te doen, hoeft uw cv-ketel minder hard te werken.

   De huidige generatie warmtepompen functioneert inderdaad prima met lagetemperatuur-verwarming. Bewoners van woningen met hoge temperatuurverwarming (45 graden en een hogere aanvoertemperatuur van het cv-water) adviseren wij dan ook te overwegen te investeren in een modulair systeem. Dat levert direct een verlaging van de CO2-uitstoot en maakt de woning toekomstbestendig. Deze oplossing is echter nog niet breed voorhanden.


   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for A.M Janssen
  A.M Janssen 4 jaren geleden

  Maar ik heb 3 jaar geleden een nieuwe ketel gekocht bij Feenstra, die gaat minstens nog 10 jaar mee. Als de gasprijzen omhoog gaan wat moet ik dan doen? En als ik mijn huis nu wil verkopen scheelt het dan in mijn verkoop prijs dat ik nog steeds aardgas nodig heb?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare A.M Janssen 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Janssen,

   Bedankt voor uw bericht.

   Helaas weten wij niet wat dit in de toekomst met de woningmarkt zal doen. De huizenprijs is afhankelijk van meer factoren.

   De cv-ketel welke onlangs geïnstalleerd, zal nog jaren mee moeten gaan. Dus, voor nu geen zorgen en hoeft u geen drastische maatregelen te treffen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Feiko
  Feiko 4 jaren geleden

  Wat mij het meest aan de transitie irriteert is dat de regering eerst stimuleert om leningen (hypotheken) af te lossen. Nu dat massaal is gedaan wordt de stimulans terug gedraaid en vervolgens zetten ze aan om je weer in de schulden te steken door een lening af te sluiten gekoppeld aan je huis, oftewel een nieuw hypotheek.