14 stevige uitspraken over een toekomst zonder aardgas. Feit of fabel?

Is aardgasloos wonen een droom of een nachtmerrie?

 • 12/07/2018 11:49am
 • 16
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 17/06/2019 3:45pm

Van het aardgas af! Voor de één klinkt het als een prachtig, duurzaam ideaal, voor de ander als een onzeker avontuur. Wat is er waar van de juichverhalen en de angstvisioenen?

Iedere nieuwbouwwoning moet worden opgeleverd met een gasaansluiting.

Dat wás waar, maar nu niet meer. 
Tot voor kort was het in Nederland wettelijk verplicht om een nieuwe woning op het aardgasnet aan te sluiten. Om de CO2-uitstoot terug te dringen, heeft het kabinet die aansluitplicht afgeschaft. In feite is er zelfs een verbod voor in de plaats gekomen. Sinds 1 juli 2018 mag een gemeente alléén toestemming geven voor een nieuwe aardgasaansluiting 'bij zwaarwegende redenen van algemeen belang'.

Aardgasloos wonen is toekomstmuziek.

Dat is waar. 
In de meeste huizen die vóór 2000 zijn gebouwd is een flinke investering nodig om ze geschikt te maken voor andere verwarmingstechnieken. Zo heeft een warmtepomp alléén zin als het huis goed geïsoleerd is én als u een verwarmingssysteem heeft dat geschikt is voor lage temperaturen. Vloerverwarming bijvoorbeeld of speciale radiatoren. Voor woningen van ná 2000 is de benodigde investering meestal minder groot. En in de nieuwbouw is aardgasloos wonen helemáál geen toekomstmuziek. Daar is een huis zonder gasaansluiting inmiddels de standaard.

Warmtepomp, elektrische kachel, stadswarmte ... zo behaaglijk als met de cv-ketel wordt het 's winters niet meer.

Dat is niet waar. 
Voor welk alternatief u nu of straks ook kiest, het uitgangspunt is altijd dat u moet kunnen rekenen op minimaal hetzelfde comfort als u nu gewend bent. In een goed geïsoleerd huis wordt het met een lagetemperatuurverwarming net zo lekker warm als nu met de cv-ketel.

Gerelateerd
Waarom kiezen voor een warmtepomp Feenstra

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Lees meer

Als uw woning stadswarmte krijgt, is een warmtepomp zonde van het geld.

Dat is waar. 
Heeft uw gemeente plannen om uw straat of wijk aan te sluiten op een warmtenet, dan is het niet verstandig om nu te investeren in een warmtepomp. Uw cv-ketel kan dan straks de deur uit en u brengt uw CO2-uitstoot tot een minimum terug. Maatregelen als zonnepanelen voor stroom, een zonneboiler of een hybride warmtepomp hebben wél zin. Ook mét stadsverwarming zorgen die voor een lager energieverbruik. Ze maken u dus minder afhankelijk van uw energieleverancier.

Stadswarmte is volledig duurzaam.

Dat is bijna helemaal waar. 
Het afval dat we produceren, wordt op allerlei manieren gerecycled. Voor wat daarna nog overblijft, is verbranding de meest duurzame oplossing. Het verbranden van het restafval zorgt voor een relatief lage CO2-uitstoot, maar helemaal schoon is het niet. Daar staat een groot voordeel tegenover: de warmte die erbij vrijkomt, is een belangrijke bron voor de stadsverwarmingsnetwerken. Ook houtchips, afkomstig van natuuronderhoud en snoeiwerk, zijn een warmtebron. Een biomassacentrale zet de houtchips om in warmte en elektriciteit. Die biomassa is wél helemaal CO2-neutraal.

CO2-uitstoot

Als in Groningen de gaskraan dichtgaat, moet uw cv-ketel worden aangepast.

Dat is niet waar. 
Groningen gaat de komende tijd geleidelijk aan minder aardgas produceren, maar dat gaat éérst ten koste van de export en de industrie. De levering van Gronings gas aan Nederlandse huishoudens gaat voorlopig door, net als altijd. De komende jaren kunt u uw cv-ketel dus gewoon blijven gebruiken. Als in een later stadium het Groningse gas ook voor huishoudens in Nederland niet meer beschikbaar is, hangt het af van het alternatieve gas of uw cv-ketel moet worden aangepast.

De cv-ketel op aardgas wordt in 2021 verboden.

Dat is niet waar. 
Een groot aantal bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben een brede klimaatcoalitie gevormd. Dit voorjaar hebben zij een Manifest opgesteld dat pleit voor hogere rendementseisen voor nieuwe cv-ketels. Ook Feenstra heeft dat Manifest ondertekend. Als het aan ons ligt, wordt vanaf 2021 een nieuwe cv-ketel altijd geplaatst in combinatie met een duurzame oplossing; een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler bijvoorbeeld. Zo'n combinatie draagt bij aan een lager aardgasverbruik en dus aan een lagere CO2-uitstoot.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

De pelletkachel is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel.

Dat is niet waar. 
Een pelletkachel is de schoonste soort houtkachel. Vervangt u uw allesbrander of open haard door een pelletkachel, dan stoot u minder CO2 en minder fijnstof uit. Maar gebruikt u de pelletkachel als alternatief voor de cv-ketel, dan schieten we er weinig mee op. Integendeel: een pelletkachel stoot véél meer fijnstof uit dan de cv-ketel.

De elektriciteitskosten van een warmtepomp zijn net zo hoog als wat u nu kwijt bent aan gas.

Dat is niet waar. 
Bij de huidige tarieven bespaart u met een warmtepomp 10 tot 35% op uw energiekosten, afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest. Dat voordeel zal de komende jaren waarschijnlijk oplopen, omdat de prijs van gas vrijwel zeker zal toenemen, terwijl het elektriciteitstarief waarschijnlijk zal dalen. Combineert u de warmtepomp met zonnepanelen, dan wordt uw voordeel nóg groter. Overigens: zou u ervoor kiezen om uw woning helemaal elektrisch te verwarmen (bijvoorbeeld met infraroodpanelen, elektrische kachels) en zónder warmtepomp, dan zullen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen.

Waterstof is een CO2-neutrale energiebron

Dat is niet waar.
Om te beginnen is waterstof géén energiebron, zoals zon, wind of aardgas dat wel zijn. Waterstof is een energiedrager. We kunnen er dus energie in opslaan. Is die energie op een duurzame manier geproduceerd, bijvoorbeeld met windmolens of zonnepanelen, dan komt bij het maken en gebruiken van waterstof inderdaad géén CO2 vrij. Maar dat is op dit moment nog niet het geval. Voor de waterstof die we nu al gebruiken, bijvoorbeeld in de industrie, is aardgas in de meeste gevallen de energiebron. Het gebruik van waterstof is dan dus niet CO2-neutraal. Slagen we er in de toekomst in om álle waterstof volledig duurzaam te produceren, dan kunnen we zeggen dat we dankzij het toepassen van waterstof géén CO2 uitstoten.

Een brandstofcel levert warmte én elektriciteit

Dat is waar.
In een brandstofcel ontstaat een chemische reactie van waterstof en zuurstof, waardoor warmte én elektriciteit vrijkomen. In een woning kunnen we de warmte bijvoorbeeld gebruiken om tapwater te verwarmen, terwijl de stroom zijn weg vindt naar de warmtepomp en andere elektrische apparaten. Diverse fabrikanten hebben al experimentele brandstofcellen ontwikkeld voor gebruik in huis. De meeste van die apparaten worden aangesloten op het aardgasnet. Het rendement is hoog, maar omdat het toestel zelf kostbaar is, zal de doorbraak van de brandstofcel nog wel even op zich laten wachten. Wel zijn er op sommige plaatsen al proefprojecten met brandstofcellen die woningen en bedrijven van stroom en warm water voorzien.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

In plaats van aardgas krijgen we straks ánder gas.

Dat zou waar kunnen zijn. 
Met welke technologieën we over vijf of tien jaar ons huis verwarmen, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk zal iedere (woon)situatie om een andere, specifieke oplossing vragen. De warmtepomp zal zeker in veel woningen een plaats krijgen, vaak in combinatie met zonnepanelen of een zonneboiler.

Je kunt beter helemaal niets doen en rustig afwachten.

Dat is niet waar. 
Wat uw woningsituatie ook is, er zijn altijd mogelijkheden om zuiniger met energie te zijn en minder CO2 uit te stoten. Isoleren levert meer comfort, minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening op. En heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen en te plaatsen, dan levert u direct een duurzame bijdrage. Ook als u niet direct grote bedragen kunt en wilt investeren, zijn er diverse manieren om op korte termijn zélf de eerste stappen te zetten. Op weg naar een aardgasloze toekomst.

Het valt allemaal wel mee met die klimaatverandering.

Dat is niet waar. 
De opwarming van de aarde is een feit. Bijna ieder jaar is het wereldwijd nóg warmer dan het vorige. En dat gaat al tientallen jaren zo. Daardoor stijgt de zeespiegel en vallen er vaker extreme buien. Vrijwel alle klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de opwarming het gevolg is van broeikasgassen (voornamelijk CO2) die wij met z'n allen uitstoten. Alle reden dus om er zo snel mogelijk iets aan te doen.

Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • J. Jonker 14 maanden geleden

  Gravatar for J. Jonker

  Is het elektriciteitsnet wel zo aangepast dat wanneer iedereen overgaat op elektrisch er geen enorme uitval komt van elektriciteit komt. Dan heeft iedereen een koud huis en je kan niet koken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare J. Jonker 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Jonker,

   Bedankt voor uw reactie.

   De netbeheerders zullen straks voor een grote uitdaging komen te staan. Energie welke wij zelf opwekken zullen wij ook zelf moeten opslaan. Het elektriciteitsnetwerk zal hiervoor ook moeten worden aangepast.

   Op het moment dat alle huishoudens massaal overgaan op elektrisch stoken zal het netwerk overbelast raken. We zullen met zijn allen verstandige kleine stapjes moeten zetten op weg naar de energietransitie.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Kees 14 maanden geleden

  Gravatar for Kees

  Allemaal flauwekul dit moeten wij weer met zijn allen ophoesten dus de knip weer open trekken wie word daar beter van?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Marco Kees 14 maanden geleden

   Gravatar for Marco

   Klopt. Antwoord op de laatste stelling is ook niet waar. Gemiddelde temperatuur op aarde is al jaren stabiel en het is nog steeds niet bewezen dat de mens daar zo’n invloed op heeft. Opwarming van de aarde? Lijkt op een valse religie.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Thom 14 maanden geleden

  Gravatar for Thom

  In ieder geval goede informatie van Feenstra in de wirwar van berichten die ons dagelijks van overheidszijde bereiken. Of de soep echt zo heet gegeten wordt, waag ik te betwijfelen, maar een beetje (meer) verstandig omgaan met energie lijkt mij in ieder geval logisch, ongeacht je mening over klimaatverandering en broeikaseffecten.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Thom 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Thom,

   Wat goed dat je dit aan ons laat weten! Hier zijn wij enorm blij mee. Houd onze platform en social media goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen omtrent de energietransitie. Het is ook mogelijk om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/klantenservice/nieuwsbrief/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • S 14 maanden geleden

  Gravatar for S

  Het wordt tijd dat de mensen in opstand komen tegen het van het gas af gaan. Het klimaat verandert maar daar kunnen wij niets aan doen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Mieke S 3 maanden geleden

   Gravatar for Mieke

   Helemaal mee eens.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Kieb S 3 maanden geleden

   Gravatar for Kieb

   Net als Mieke, helemaal mee eens

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • RH 14 maanden geleden

  Gravatar for RH

  Vliegen verbieden zal voor een veel schoner milieu zorgen, maar daar wordt helaas niet over nagedacht. Wel moet iedereen in een kleinere auto rijden of van het gas af....hahaha, een lachertje dus.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • F. Galjee 14 maanden geleden

  Gravatar for F. Galjee

  Het valt allemaal wel mee met die klimaatverandering.
  Dat is niet waar.
  De opwarming van de aarde is een feit. Bijna ieder jaar is het wereldwijd nóg warmer dan het vorige. En dat gaat al tientallen jaren zo. Daardoor stijgt de zeespiegel en vallen er vaker extreme buien. Vrijwel alle klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de opwarming het gevolg is van broeikasgassen (voornamelijk CO2) die wij met z'n allen uitstoten. Alle reden dus om er zo snel mogelijk iets aan te doen.


  Jammer van dit laatste na die goede tips.
  Bovenstaande is grote onzin maar wordt wel gepredikt. Volg eens een kritische site over dit onderwerp. Bijvoorbeeld ClimateGate.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Mieke F. Galjee 3 maanden geleden

   Gravatar for Mieke

   Opwarming van de aarde is onzin. Ik zit al weken in de kou terwijl het mei is. Luchtvervuiling is een groter probleem.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Kieb F. Galjee 3 maanden geleden

   Gravatar for Kieb

   U praat alleen de voorstanders na; wetenschappers met op zijn minst twijfels worden genegeerd. Waarom mogen zij in dit debat niet meedoen?

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare F. Galjee 3 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Kieb,

   Wij laten op ons platform een breder beeld van de energietransitie zien. Mocht u suggesties hebben voor een artikel dat past binnen ons redactieformule, dan staan wij hier uiteraard open voor. U kunt een e-mail sturen naar webcare@feenstra.com, zodat wij in contact kunnen komen met elkaar.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hans 14 maanden geleden

  Gravatar for Hans

  Hoe is het dan met een elektrische CV ketel in combinatie met zonnepanelen .

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Marnix Rozenga Hans 14 maanden geleden

   Gravatar for Marnix Rozenga

   Stel je moet 1000m3 gas met een electrische cv ketel vervangen, dan kost je dat 1000x8= 8000 KWH stroom. Direct op stroom verwarmen is veel duurder en niet interessant, beter is via een Lucht/Water warmtepomp of airco's.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • GJB Pietersma 14 maanden geleden

  Gravatar for GJB Pietersma

  Neem eens de moeite om het boek van Salomon Kroonenberg/ SPIEGELZEE te lezen.
  Dan begrijpt u dat het stijgen en dalen van alle tijden is en de mens er geen invloed op heeft.
  Volg ook eens Ingenieur THEO WOLTERS dan krijgt u goede info hoe de werkelijk stand van zaken op energie gebied is.
  IK begrijp dat het een mooi verdien model is voor een aantal bedrijven om alles om te bouwen en over 10 jaar weer terug te bouwen naar aardgas.
  Met vriendelijke groet,
  GJB Pietersma

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Verwoerd 14 maanden geleden

  Gravatar for Verwoerd

  Het valt mij tegen dat ook Feenstra meegaat met de milieu maffia, had ik niet verwacht, ik dacht dat ze bij Feenstra normaal denkende mensen aan het stuur had, want als ik kijk naar de afgekeurde politici zoals Nijpels en de activist van de PvdA (kan zijn naam niet door mijn keel krijgen) die zeggen dat 75 % achter hun plannen staan is alleen 75 % van de politiek Niet van Normaal denkende Nederlanders, DOE EENS EEN ANQUETTE EN VERTEL DAN DE CIJFERS

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Mieke Verwoerd 3 maanden geleden

   Gravatar for Mieke

   Klopt Feenstra is niet goed bezig. Draait allemaal om geld.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Feiko 13 maanden geleden

  Gravatar for Feiko

  Wat mij het meest aan de transitie irriteert is dat de regering eerst stimuleert om leningen (hypotheken) af te lossen. Nu dat massaal is gedaan wordt de stimulans terug gedraaid en vervolgens zetten ze aan om je weer in de schulden te steken door een lening af te sluiten gekoppeld aan je huis, oftewel een nieuw hypotheek.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.